Αυξήθηκε κατά 20% η παιδική κακοποίηση στην Ιαπωνία, επειδή οι οικογένειες έμεναν περισσότερο σπίτι

Πιτσιρίκο, η Ινδία πλησιάζει την ανοσία της αγέλης, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της ασιατικής χώρας, που βλέπουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να μειώνονται, παρά το γεγονός ότι έχει προηγηθεί εορταστική περίοδος εκεί (να τα βλέπουν αυτά και οι ανίκανοι κυβερνώντες και οι απίθανοι ειδικοί εδώ).

Αν και η Ινδία ξεπέρασε το ορόσημο των 10 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters, η επιδημία είναι σε αποδρομή.

Η κάμψη της επιδημίας φαίνεται από το γεγονός ότι στο πικ της η Ινδία είχε καταγράψει 98 χιλιάδες κρούσματα σε μία μέρα τον Σεπτέμβριο, ενώ πλέον έχουν περιοριστεί κατά μέσο όρο στις 30 χιλιάδες ημερησίως.

Επίσης, στην περισσότερο πληγείσα πολιτεία της, τη Maharashtra, τα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν από 20 σε 5 χιλιάδες και οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η πτώση οφείλεται και στο γεγονός ότι έχει αρχίσει να αναπτύσσεται η ανοσία της αγέλης.

Mάλιστα, αν επιβεβαιωθούν τα μαθηματικά μοντέλα, σύμφωνα με τα οποία το 60% των 1,35 δισ. Ινδών έχει περάσει τον κορωνοϊό, τότε δεν θα υπάρξει επόμενο κύμα, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer/BioNTech που έχει παραγγείλει η αχανής ασιατική χώρα, ενώ αναπτύσσει και ένα δικό της.

Να περάσουμε, όμως, στη χώρα που είχε κάποτε αποικία την Ινδία, τη Βρετανία, όπου μειώθηκαν κατά 10% και 5% αντίστοιχα οι πωλήσεις μπύρας και κρασιού, παρά την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως γράφει ο Guardian.

O λόγος είναι το παρατεταμένο κλείσιμο των παμπ και των μπαρ, που έχουν πληγεί πολύ, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και μάλιστα υπολογίζουν μείωση των εσόδων τους κατά 90% τον Δεκέμβριο, που συνήθως βγάζουν το 1/4 των κερδών τους.

Κερδισμένα είναι τα σούπερ μάρκετ, που αύξησαν τις πωλήσεις αλκοόλ κατά 1/3 από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο, δηλαδή, τους μήνες που η εστίαση ήταν κλειστή.

Το γεγονός ότι τα μπαρ και οι παμπ έκλεισαν οδηγεί, εξάλλου, τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλκοόλ δεν αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διότι οι καταναλωτές δεν έχουν και πολλά μέρη για να το προμηθευτούν.

Αλλά και άνθρωποι του κλάδου θεωρούν ότι, παρά το γεγονός πως μία κρίση οδηγεί τους ανθρώπους στο ποτό λόγω άγχους και στρες, είναι αυθαίρετο να λέγεται ότι η κατανάλωση αυξήθηκε, μελετώντας επιλεκτικά τα στοιχεία, καθώς είναι διπλάσιοι αυτοί που στην πανδημία πίνουν λιγότερο.

Συνολικά, μειώθηκαν και οι πωλήσεις τζιν -λόγω του κλεισίματος μπαρ και παμπ, καθώς τα σούπερ μάρκετ δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν όλη την πελατεία τους- με τα έσοδα να είναι κατά 400 εκ. στερλίνες λιγότερα σε σχέση με το 2019 και συγκεκριμένα 2,2 δισ. στερλίνες.

Μόνο στα ανθρακούχα ποτά -συμπεριλαμβανομένων και αυτών με 0% τεκίλα, ρούμι και ουίσκι- σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις, οι οποίες έχουν εξαπλασιαστεί από το 2015.

Οι πωλήσεις στα μη αλκοολούχα αφρώδη ποτά αυξήθηκαν κατά 30% μέσα σε έναν χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυξήθηκε, επίσης, κατά 20% η παιδική κακοποίηση στην Ιαπωνία, επειδή οι οικογένειες έμεναν περισσότερο σπίτι, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Έτσι, μηχανόβιοι με στολές Άγιου Βασίλη έκαναν πορεία στο Τόκιο με τις Harley Davidson ενάντια στην παιδική κακοποίηση, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά ήταν πιο ευάλωτα το 2020, εξαιτίας της πανδημίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τη μοτοπορεία ακολούθησε μία κούρσα παιχνιδιών, ένα έθιμο κατά το οποίο μοιράζονται δώρα και παιχνίδια στα παιδιά.

Το “Harley Santa Club” ιδρύθηκε το 2008 και έκτοτε πραγματοποιεί αυτές τις εκδηλώσεις κάθε χρόνο λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Η φετινή εκδήλωση ήταν πιο σημαντική, σύμφωνα με τους μοτοσυκλετιστές, επειδή περισσότερα παιδιά έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, εξαιτίας των lockdown για τον κορωνοϊό.

Ο διευθυντής του event Takashi Mine υποστήριξε, μάλιστα, ότι πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος παιδιών έμειναν στο σκοτάδι, επειδή όλα τα φώτα πέφτουν στον κορωνοϊό.

“Είναι πολύ πιθανό οι γονείς που χάνουν τις δουλειές τους να βγάζουν όλο το στρες στα παιδιά τους και για αυτό ήταν σημαντικό να κάνουμε ειδικά φέτος την πορεία με τις μηχανές” εξήγησε ο Takashi Mine.

Ο αριθμός των περιστατικών παιδικής κακοποίησης αυξήθηκε κατά 20% από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο του 2020 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, επειδή οι οικογένειες στην Ιαπωνία έμεναν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της καθημερινής εφημερίδας Asahi Shimbun.

Ο αριθμός των καταγγελιών για παιδική κακοποίηση σημείωσε επίσης ρεκόρ.

Οι περίπου 100 μηχανόβιοι που πήραν φέτος μέρος στη μοτοπορεία θα επισκεφτούν και τέσσερα ιδρύματα για παιδιά για να μοιράσουν δώρα και γλυκά στους μικρούς τους φίλους.

Και σαν παιδί το πήρα κι εγώ το δώρο μου την Κυριακή.

Ήταν οι πολύ ωραίες φωτογραφίες με τα χελιδόνια της θάλασσας – τους γλάρους του χειμώνα – αλλά και τις σαρδέλες – ή μήπως αθερίνα; – τις καλόγριες, τους σαργούς και τις σάλπες που κολυμπούσαν στη βραχώδη του Φαλήρου ακτή.


Είναι και πεντακάθαρη πια στα βότσαλα και την άμμο, αφού την καθάρισε ο δήμος και οι λιγοστοί λουόμενοι φροντίζουμε και για τη θάλασσα, από όπου ανέσυρα και έναν μεγάλο σκουριασμένο τενεκέ, μαζί με κουτάκια αναψυκτικών, μπουκάλια νερού και άλλα κομμάτια πλαστικού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό το πείραμα που γίνεται από πολλές κυβερνήσεις, με αφορμή την επιδημία. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μοιάζουν ικανοποιημένοι με το πείραμα που τους γίνεται. Σαν να το περίμεναν. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν το πείραμα θα συνεχιστεί και μετά τα επόμενα τρία χρόνια, όταν ο κορωνοϊός, λογικά, δεν θα υπάρχει πια. Βέβαια, είναι κρίμα ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν ή θα γίνουν ψυχασθενείς στην διάρκεια του πειράματος. Αλλά δεν βλέπω να πειράζει και πολλούς αυτό. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι πως οι άνθρωποι δεν μοιάζουν να νοιάζονται ούτε για τα παιδιά τους, που παθαίνουν ψυχικό τραλαλά όλους αυτούς τους μήνες. Μάλλον θα τα θεωρούν κι αυτά ιδιοκτησία τους. Έχει συννεφιά σήμερα στο νησί αλλά δεν κάνει κρύο, οπότε θα πάω για μπάνιο. Πρέπει να τονώσω το ανοσοποιητικό μου, αν και δεν υπάρχουν κρούσματα εδώ. Αλλά θα πρέπει να έχω ισχυρό ανοσοποιητικό για την επόμενη επιδημία που έρχεται. Πάντως, κατάφερα να σπάσω το προσωπικό μου ρεκόρ μπάνιων μέσα σε ένα χρόνο, σε μια χρονιά που υπάρχει επιδημία. Η ζωή είναι περίεργη. Και μαγική. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.