Αυστραλοί επιστήμονες αμφισβητούν ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτική

Αυστραλοί επιστήμονες αμφισβητούν, Πιτσιρίκο, ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία είναι πιο μολυσματικό -άλλωστε, έχει βρεθεί και στη χώρα τους-, ενώ ο υπουργός Υγείας Greg Hunt υποστηρίζει ότι δεν θα αλλάξει η πολιτική, όσον αφορά τις πτήσεις από τη Βρετανία, όπως αναφέρει ο Guardian.

O Αυστραλός υπουργός θεωρεί ότι το σύστημα με την 14ήμερη καραντίνα σε ειδικά διαμορφωμένα ξενοδοχεία για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό είναι -έτσι κι αλλιώς- αρκετό για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

“Η Ευρώπη δεν κάνει το ίδιο, δεν βάζει τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό σε καραντίνα” δήλωσε με νόημα ο Hunt, την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής εμπειρογνώμονας υγείας της Αυστραλίας, καθηγητής Paul Kelly επισήμανε ότι “έχουν σημειωθεί χιλιάδες μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αυτή η μετάλλαξη είναι σημαντική”.

O καθηγητής Kelly εξήγησε ότι “το μολυσματικό στέλεχος του ιού έχει αλλάξει λίγο, αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι μετακινούνται στη νοτιοανατολική Αγγλία και είναι και χειμώνας, οπότε όλα αυτά παίζουν ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων”.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η καραντίνα των 14 ημερών ισχύει έτσι κι αλλιώς για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, ενώ η συνάδελφος του Linda Selvey, αν και παρατήρησε ότι δεν είναι 100% αποτελεσματική, παραδέχτηκε ότι προστατεύει σε μεγάλο βαθμό την κοινότητα.

“Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού μπορεί να κυκλοφορεί ήδη και σε άλλες χώρες, οπότε δεν έχει νόημα να απαγορευτούν οι πτήσεις ειδικά από τη Βρετανία” πρόσθεσε η καθηγήτρια.

Μάλιστα, η επικεφαλής αξιωματούχος υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Kerry Chant αποκάλυψε ότι φορείς αυτού του νέου στελέχους ήταν δύο ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και επίσης έχουν εντοπιστεί κάποια στελέχη του ιού από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και σε τουρίστες στις βόρειες παραλίες της Αυστραλίας.

Ο αναπληρωτής αξιωματούχος υγείας στη Βικτώρια Allen Cheng υποστήριξε από την πλευρά του ότι “δεν είναι ξεκάθαρο αν η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Βρετανία είναι πιο μεταδοτική και μπορεί να εξαπλώνεται ταχύτερα για άλλους λόγους”.

“Για παράδειγμα, μπορεί το συγκεκριμένο στέλεχος να ενεπλάκη σε ένα γεγονός υπερμετάδοσης ή να εξαπλώθηκε σε ένα μέρος της χώρας, όπου τα περιοριστικά μέτρα ήταν πιο χαλαρά” εξήγησε ο καθηγητής Cheng, προσθέτοντας ότι υψηλότερα ιικά φορτία μπορεί να αντανακλούν ανίχνευση της ασθένειας σε προηγούμενους χρόνους”.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας παρακολουθούν την κατάσταση και δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αν το νέο στέλεχος του κορωνοϊού θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα οποία στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδα του ιού και η μετάλλαξη επηρέασε τη θέση δέσμευσης της ακίδας.

“Αλλά χρειάζονται κι άλλες μελέτες για να διαπιστωθεί αν η μετάλλαξη επηρεάζει τον τρόπο που το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τον ιό μετά την ανοσοποίηση και θα άξιζε τον κόπο να γίνουν έρευνες για το αν υπάρχουν περιπτώσεις επαναμόλυνσης με το ίδιο στέλεχος” κατέληξε ο καθηγητής.

Και η καθηγήτρια Selvey συμφωνεί ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για το ότι αυτό το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, επισημαίνοντας ότι στο Λονδίνο που ήταν μεγάλη η εξάπλωσή του, υπήρχαν μέχρι πρότινος χαλαρά μέτρα σε ισχύ.

Έτσι, είναι δύσκολο να πει κανείς αν ο ιός είναι πιο μολυσματικός ή απλά μεταδίδεται πιο πολύ, λόγω της αυξημένης κινητικότητας και της συμπεριφοράς των ανθρώπων.

Όσο για το εμβόλιο, από τη στιγμή που χορηγείται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα φανεί σε μερικούς μήνες αν είναι αποτελεσματικό ενάντια σε αυτή τη μετάλλαξη, σύμφωνα με τη Selvey.

“Αν αποδειχτεί ότι δεν είναι αποτελεσματικό απέναντι στη νέα μετάλλαξη, τότε η Pfizer θα πρέπει να το τροποποιήσει και αυτό θα μπορεί να γίνει εύκολα, δεδομένου ότι περιέχει τη μεταφορά γενετικών πληροφοριών, γνωστών ως mRNA” κατέληξε η Αυστραλή καθηγήτρια, υπενθυμίζοντας ότι η καλύτερη προστασία απέναντι και σε αυτό το νέο στέλεχος του ιού είναι οι αποστάσεις, οι μάσκες και η υγιεινή των χεριών.

Καλά όλα αυτά, αλλά ο κορωνοϊός έφτασε πλέον και στην Ανταρκτική και συγκεκριμένα στον ερευνητικό σταθμό της Χιλής Bernardo O’ Higgins, όπου βρέθηκαν θετικοί 36 άνθρωποι, 26 στρατιώτες και δέκα εργάτες συντήρησης, όπως μεταδίδει το BBC.

Απ’ ό,τι φαίνεται, κόλλησαν από τα μέλη του πληρώματος ενός πλοίου που τους παρέδωσε προμήθειες πριν λίγες μέρες και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι τρεις ναύτες του είχαν κορωνοϊό.

Κάπως έτσι, ο Sars Cov 2 έχει εντοπιστεί πλέον και στις εφτά ηπείρους της γης.

Οι 36 στρατιώτες και εργάτες του ερευνητικού σταθμού έχουν επιστρέψει πλέον στη Χιλή, ενώ όλα τα τεστ των μελών του πληρώματος του πλοίου που μετέφερε τις προμήθειες ήταν αρνητικά πριν τον απόπλου, αλλά κατά τον κατάπλου τρεις ναύτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Η Χιλή είναι η έκτη περισσότερο πληγείσα χώρα από την πανδημία στη Νότια Αμερική.

Η Βρετανική Έρευνα για την Ανταρκτική ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα αναστείλει το ερευνητικό της πρόγραμμα στον νότιο πόλο, εξαιτίας του κορωνοϊού.

Παρεμπιπτόντως, ποιοι είναι οι αριθμοί που έφεραν τον πανικό για αυτή τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Βρετανία;

Το Skynews παραθέτει κάποια στοιχεία, αναφέροντας ότι αυτό το νέο στέλεχος του ιού πρωτοεμφανίστηκε στο Λονδίνο ή το Κεντ τον Σεπτέμβριο, αντιστοιχούσε στο 28% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βρετανία τον Νοέμβριο και στο 60% τον Δεκέμβριο.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί 1.000 κρούσματα κορωνοϊού με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη που ονομάστηκε VUI 202012/01.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι, όμως, ότι έχουν αυξηθεί κατά 50% τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Κάτι που έκανε τον Boris Johnson να υποστηρίξει -μετά από σχετική ενημέρωση από τους ειδικούς προφανώς- ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτικό κατά 70%.

Άλλωστε, έχει αυξηθεί σε 1,2 ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού (R), ενώ ήταν κάτω από το 1 μέχρι και πριν λίγο καιρό.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους ειδικούς σχετικά με την μολυσματικότητα του νέου στελέχους.

Μπορεί, όμως, η αύξηση της μεταδοτικότητας να οφείλεται και στην αύξηση της κινητικότητας και των επαφών, καθώς είδαμε ότι μετά την άρση της εθνικής καραντίνας στη Βρετανία και το πέρασμα σε τοπικά lockdown, ο κόσμος ξεχύθηκε στα μαγαζιά στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις.

Επίσης, είναι και χειμώνας, όπως είπε και ο Αυστραλός επιστήμονας.

Και ο χειμώνας είναι η εποχή που οι ιώσεις οργιάζουν.

Για αυτό είναι και πραγματικά αστείο να λένε πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ειδικοί στην τηλεόραση ότι, αν εφαρμόσουμε τώρα τα μέτρα, θα συγκρατήσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Είναι οι ίδιοι που έλεγαν ότι επέβαλαν lockdown τον Νοέμβριο, για να κάνουμε καλές γιορτές τον Δεκέμβριο.

Και έφτασαν οι γιορτές και όχι μόνο η καραντίνα συνεχίζεται πανελλαδικά, αλλά σφράγισαν και ολόκληρες περιοχές.

Ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται τουλάχιστον ως τον Μάρτιο -μπορεί και τον Απρίλιο- ό,τι κι αν κάνουν οι άνθρωποι, ειδικοί και μη.

Ο μόνος που θα τον σταματήσει είναι ο καλός καιρός. Κάτι που αποδείχτηκε ήδη μία φορά το καλοκαίρι, όταν με τα πάντα ανοιχτά, ο ιός ουσιαστικά δεν υπήρχε, ενώ κάθε φορά που ο καιρός κρύωνε -πέρσι στις αρχές της άνοιξης και τώρα από τα τέλη του φθινοπώρου- η πανδημία φούντωνε.

Η μόνη ελπίδα είναι ένας ήπιος χειμώνας. Όπως ο “ζεστός” χειμώνας 2017-18, που είχαμε 42 θύματα από τη γρίπη, ενώ πέρσι, πρόπερσι και το 2016-17 – είχαμε από 150 και πλέον σε κάθε μία από αυτές τις κρύες σεζόν.

Μέχρι στιγμής, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία μας ευνοεί και για αυτό είναι μαλακός ο καιρός και λόγω και της εμμονής που έχει η κλιματική αλλαγή, μπορεί αυτό το μοτίβο να συνεχιστεί.

Κάτι που ήδη διαφαίνεται στα προγνωστικά μοντέλα, όχι μόνο για τα Χριστούγεννα, αλλά και για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, καθώς οι όποιες ατμοσφαιρικές διαταραχές μας έρχονται από τα δυτικά φέρνοντας κατά διαστήματα ισχυρούς νοτιάδες και βροχές (π.χ. 26-29/12), αλλά σε καμία περίπτωση κρύο.

Χιόνια θα πέφτουν ως επί το πλείστον στην Πίνδο και στον Παρνασσό που ουσιαστικά αποτελεί το νοτιότερο της βουνό. Άντε να χιονίσει και στον Όλυμπο που είναι το ψηλότερο μας βουνό (Μύτικας 2.918μ. ύψος).

Κι επειδή θα χυθούν αρκετά κροκοδείλια δάκρυα από μετεωρολόγους και wanna be μετεωρολόγους για τη χειμωνιάτικη “ζέστη” που θα επιδεινώσει και καλά την κλιματική αλλαγή, να επισημάνω ότι αυτός είναι ο πραγματικά χρήσιμος χειμώνας με χιόνια στα βουνά (και όχι άχρηστες χιονοπτώσεις δίπλα στη θάλασσα), τα οποία ορεινά χιόνια θα τροφοδοτήσουν την άνοιξη τον υδροφόρο ορίζοντα.

Μας σαρώνει, λοιπόν, ο κορωνοϊός -η Ελλάδα έχει το αυστηρότερο lockdown, ωστόσο, είναι 50η σε 53 χώρες με ΑΕΠ άνω των 200 δισ. δολ. όσον αφορά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας σύμφωνα με το Bloomberg- αλλά τουλάχιστον μας δείχνει το καλό του πρόσωπο ο καιρός.

Και η καλοκαιρία συνεχίστηκε και την Τρίτη με τις ακτίνες του ήλιου να διαπερνούν τα σύννεφα (στρωματοσωρείτες), δίνοντας στη θάλασσα το μπλε χρώμα του ουρανού.


Ασορτί με το απέραντο γαλάζιο και το σκούρο μπλε του βυθού.

Αυτή τη φορά ξεχώρισαν τα μελανουράκια από τους σαργούς, τους σπάρους και τους γύλους, αλλά και τις δύο μουρμούρες, που εμφανίστηκαν μαζί με κάτι πέρκες, χάνους και χειλούδες.

Καλές ήταν και οι φωτό με τις σάλπες και τον κακαρέλο πάνω από μία ποσειδωνία, ενώ μάζεψα και μερικά πλαστικά από τον πυθμένα και τα πήγα σε έναν κάδο στην παραλία.

Αφού πρώτα έριξα ξανά στη θάλασσα δύο καβουράκια (το ένα ήταν ο ατροφικός κάβουρας inachum phalangium που κρύβεται κάτω από άδεια κοχύλια στον πυθμένα) και καμιά 15αριά κοχυλάκια που είχαν φωλιάσει σε μερικά από τα πλαστικά και ευτυχώς τα εντόπισα με μία πιο προσεκτική ματιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, με έχει προβληματίσει πολύ η νέα μετάλλαξη του ιού. Γι’ αυτό θα πάω για μπάνιο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.