Για πρώτη φορά στα χρονικά η Unicef σιτίζει παιδιά στη Βρετανία

Πιτσιρίκο, περίπου 250 χιλιάδες Νεοζηλανδοί – κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι – κακοποιήθηκαν σε κρατικές δομές μεταξύ 1950-1999, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Συνολικά, 655 χιλιάδες ευάλωτοι άνθρωποι πέρασαν την πόρτα ορφανοτροφείων (και της εκκλησίας), ψυχιατρείων και άλλων κρατικών δομών φροντίδας και βοήθειας στη Νέα Ζηλανδία και 1.900 εξ αυτών έχουν μιλήσει στην επιτροπή που σύστησε για να ερευνήσει το θέμα η πρωθυπουργός Jacinda Ardern το 2018.

Αυτοί που κακοποιήθηκαν από το κράτος ήταν τα “περιθωριοποιημένα απόβλητα της κοινωνίας”, ως επί το πλείστον ιθαγενείς Μαορί, παιδιά φτωχών οικογενειών, οι οποίες δεν μπορούσαν να τα μεγαλώσουν και κατέληγαν έτσι σε ορφανοτροφεία, άτομα με ειδικές ανάγκες, γυναίκες και κορίτσια.

Η Annashofia Calman, ένα από τα θύματα της κακοποίησης -η οποία ήταν κατά βάση φυσική και σεξoυαλική- ανέφερε ότι μαύρισε η ζωή της.

Μέρος της κακοποίησης ήταν ακόμα και ιατρικές πράξεις, όπως θεραπεία με ηλεκτροσόκ, ενώ συχνά οι τρόφιμοι ιδρυμάτων έμπαιναν στην απομόνωση ή τους έγδυναν και τους εξέταζαν ακόμα και τα γεννητικά τους όργανα -ειδικά τις γυναίκες- σαν έναν τρόπο τιμωρίας.

Όσοι διαμαρτύρονταν, τιμωρούνταν ξανά και ξανά.

Τα παιδιά Μαορί πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα καθώς αντιπροσωπεύουν το 69% των τροφίμων σε τέτοιες δομές και το 81% όσων κακοποιήθηκαν, τη στιγμή που είναι μόνο το 16% του πληθυσμού των 5 εκ. της Νέας Ζηλανδίας, δηλαδή, 800 χιλιάδες.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι λάθος να πιστέψει κανείς ότι επειδή όλα αυτά συνέβησαν στο παρελθόν, δεν θα ξαναγίνουν στο μέλλον.

Η κακοποίηση ενός μόνο ανθρώπου έχει κόστος 800 χιλ. δολ. Νέας Ζηλανδίας και ανέρχεται συνολικά σε 217 δισ. δολ. ΝΖ για την περίοδο 1950-2019.

Παρεμπιπτόντως, για πρώτη φορά στα χρονικά η Unicef βοηθάει στη σίτιση παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έχουν πληγεί από την κρίση που προκάλεσε η Covid 19, όπως επισημαίνει το Skynews.

Mάλιστα, η Unicef συγκρίνει αυτά που βιώνουν εξαιτίας της πανδημίας και του τρόπου αντιμετώπισής της τα παιδιά με την κατάσταση που επικρατούσε κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Από το πρώτο lockdown του Μαρτίου αυξήθηκαν οι οικογένειες στη Βρετανία που δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα και 2,4 εκ. παιδιά (το 17%) ζουν σε νοικοκυριά με επισιτιστική ανασφάλεια.

Από τον Οκτώβριο προστέθηκαν, επίσης, άλλες 900 χιλιάδες παιδιά που λαμβάνουν σχολικά γεύματα.

Η Unicef δεσμεύτηκε για μία δωρεά 25 χιλ. στερλινών προς την οργάνωση School Food Matters, η οποία θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να δώσει χιλιάδες πρωινά σε ευάλωτα παιδιά και τις οικογένειες τους στο Λονδίνο κατά τις δύο βδομάδες των γιορτών.

Συνολικά, θα παράσχει δέκα πρωινά τις μέρες των Χριστουγέννων.

Μία μητέρα τριών παιδιών, που έχασε τον Αύγουστο τον σύζυγό της, χαρακτήρισε αυτά τα πρωινά “θεόσταλτο δώρο”.

Η ίδια αποκάλυψε ότι συχνά δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τρία γεύματα τη μέρα και έτρωγαν μόνο ένα τοστ ή ελάχιστο φαγητό.

Μία δασκάλα υποστηρίζει ότι τα σχολικά γεύματα βοηθούν τα παιδιά και στο μάθημα, διότι δεν είναι πεινασμένα.

Για πάνω από 70 χρόνια, η Unicef προσπαθεί να είναι δίπλα στα ευάλωτα παιδιά σε 190 χώρες του κόσμου και πλέον σε αυτή τη λίστα προστέθηκε και η Βρετανία.

Τουλάχιστον, μετά από καμιά δεκαριά μέρες, επανήλθε και στην Αττική η καλοκαιρία.

Βέβαια, στο Θυμάρι είχε και την Τετάρτη 5 beaufort βοριά, με συνέπεια να μην βουτήξει παρέα μου ένας κύριος στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Είχε, όμως, και ήλιο και φάνηκε ξεκάθαρα ο βυθός, επανεμφανίστηκαν μουρμούρες και μελανούρια μαζί με τις σάλπες και τους κακαρέλους, αλλά αυτός που ξεχώρισε στις φωτό ήταν ένας σαργός.Και τα καλύτερα έρχονται, καθώς χαλάει μάλλον η ψυχρή εισβολή που θα επηρέαζε κυρίως τη νοτιοανατολική Ελλάδα στις 21-23 Δεκεμβρίου.

Απ’ ό,τι φαίνεται θερμές αέριες μάζες θα εκτοπίσουν ανατολικότερα τον αυλώνα που θα έφερνε θυελλώδεις βοριάδες και πολύ κρύο.

Μετά από τρία χρόνια, τα Χριστούγεννα θα είναι και πάλι ζεστά και ηλιόλουστα.

Παρεμπιπτόντως, τα ζώα θέλουν τον ήλιο.

Κι επειδή όπως λες κι εσύ, Πιτσιρίκο, τα ζώα ξέρουν, μακάρι να διαλυθεί και το οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό που έρχεται μετά τα Χριστούγεννα (28-30/12) και πριν την Πρωτοχρονιά.

Αυτό έρχεται από τα δυτικά (Ιόνιο) και με νοτιά.

Για να δείτε ότι δεν κοιτάζω μόνο την πάρτη μου, αλλά κάνω βουντού για όλους μας, ξορκίζοντας χιόνια, βροχές, καταιγίδες, ανέμους και ψυχρές εισβολές.

Για να έρθει μία Πρωτοχρονιά από τα παλιά, με λιακάδα και μπονάτσα στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η φτώχεια, αντί να εξαλειφθεί, εξαπλώνεται. Είναι ντροπή να υπάρχει φτώχεια και πείνα το 2020. Επίσης, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει φτώχεια και πείνα. Η ανθρωπότητα μπορεί και πρέπει να το λύσει αυτό το θέμα. Για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω. Σε άλλα νέα, έχω στόχο να κάνω μπάνιο στην θάλασσα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Θα είναι η πρώτη φορά στη ζωή που θα το κάνω αυτό, αν τα καταφέρω. Τα ζώα ψάχνουν τον ήλιο. Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει πως είναι ζώα με ρούχα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.