Η Ελλάδα έχει την τέταρτη πιο σκληρή καραντίνα στον πλανήτη, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Άκυρος αποδείχτηκε, Πιτσιρίκο, ένας ακόμα συναγερμός για ξέσπασμα κορωνοϊού σε κρουαζιερόπλοιο, που αρχικά είχε ως συνέπεια να επιστρέψει στο λιμάνι της Σιγκαπούρης και να μείνουν σε καραντίνα οι 1.700 ταξιδιώτες στις καμπίνες τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο λόγος ήταν ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό ένας εξ αυτών, αλλά αργότερα που διακομίστηκε στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι δεν νοσούσε από την Covid 19, ενώ και τα δύο νέα τεστ στα οποία υποβλήθηκε ήταν αρνητικά.

Ψευδώς θετικό ήταν το πρώτο τεστ στο οποίο είχε υποβληθεί ο 83χρονος, κάτι που δείχνει ότι τα τεστ δεν είναι απόλυτα αξιόπιστα, όπως επισημαίνουν και όσοι εργάζονται στον κλάδο του τουρισμού, υποστηρίζοντας ότι έχει οικονομικό κόστος το γεγονός ότι αναγκαστικά βασιζόμαστε σε αυτά.

Φυσικά, κανείς δεν έχει την απαίτηση να είναι 100% ακριβή, ωστόσο, θα μπορούσαν να ήταν λιγότερο ακριβά ή ακόμα και να γίνονταν δωρεάν, εφόσον η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα.

Αλλά, τελικά, πάνω από όλα είναι μόνο η κονόμα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο ιδρυτής του ινστιτούτου Johns Hopkins, το οποίο ήρθε στο προσκήνιο με τις συχνές αναλύσεις δεδομένων της πανδημίας που κάνει, ήταν ιδιοκτήτης σκλάβων τον 19ο αιώνα, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Βασικά, την αποκάλυψη έκαναν ερευνητές που απέκτησαν πρόσβαση σε ευαίσθητα κυβερνητικά αρχεία, προκειμένου να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορία του πανεπιστημίου.

Το αφήγημα ότι ο πατέρας του Hopkins είχε απελευθερώσει όλους τους σκλάβους της οικογένειας το 1807 είχε τεθεί εξαρχής υπό αμφισβήτηση.

Και τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο Hopkins ήταν ιδιοκτήτης τουλάχιστον ενός σκλάβου το 1840 και άλλων τεσσάρων σκλάβων το 1850, ενώ το 1860 δεν είχε πλέον κανέναν στο νοικοκυριό του.

Η δουλεία στο Μέριλαντ καταργήθηκε το 1864.

Οι αξιωματούχοι της σχολής υποστηρίζουν ότι θα συνεχιστεί η έρευνα για τη ζωή του Hopkins, έτσι ώστε να υπάρχει μία συνολική εικόνα για τον ιδρυτή του Ινστιτούτου, καθώς ολοκληρωμένη βιογραφία του δεν υφίσταται.

Ένας παράλληλος στόχος είναι να εμβαθύνει το πανεπιστήμιο στην ιστορική κατανόηση του ρατσισμού στη χώρα, την πόλη και τους θεσμούς.

Ο Hopkins πέθανε το 1873 και άφησε 7 εκ. δολάρια για να κατασκευαστούν ένα πανεπιστήμιο, ένα ορφανοτροφείο και ένα νοσοκομείο, στη μεγαλύτερη δωρεά που είχε γίνει μέχρι τότε στις ΗΠΑ.

Σήμερα η σχολή έχει 27 χιλιάδες φοιτητές και έχει κερδίσει 29 βραβεία Νόμπελ.

Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο έχει παίξει έναν παγκόσμιο ρόλο στην παρατήρηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. καθώς αναφέρει νέα κρούσματα σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες σε αξιωματούχους υγείας, μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολίτες.

Αλλά το πανεπιστήμιο και το νοσοκομείο έχουν μία περίπλοκη σχέση με τους κατοίκους της Βαλτιμόρης που είναι στην πλειοψηφία τους μαύροι, καθώς αρκετοί απομακρύνθηκαν από τις γειτονιές που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Johns Hopkins.

Mερικοί αναφέρουν την υπόθεση της Henrietta Lacks, από την οποία χειρουργός αφαίρεσε το 1951 κομμάτι ιστού από έναν όγκο, ενώ η γυναίκα ήταν σε αναισθησία, για να αναπτύξει θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου.

Κανείς δεν ζήτησε τη συναίνεση της Henrietta Lacks, τα κύτταρα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν ευρέως σε βιοχημικές έρευνες και αυτός είναι από τους λόγους που οι ντόπιοι δεν εμπιστεύονται το ινστιτούτο Johns Hopkins, με την αποκάλυψη ότι ο ιδρυτής του ήταν ιδιοκτήτης σκλάβων να έρχεται τώρα να επιβαρύνει την κατάσταση.

Η Martha Jones καθηγήτρια ιστορίας στο Johns Hopkins υποστήριξε χαρακτηριστικά, ότι ενώ όλοι στο ινστιτούτο νιώθουν περήφανοι για τη συνεργασία τους με γιατρούς για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, η αποκάλυψη ότι ο ιδρυτής του πανεπιστημίου ήταν ένας άνθρωπος που εμπορευόταν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια άλλων ανθρώπων, τους αφήνει μία πικρία.

Μάλιστα, οι ερευνητές δεν βρήκαν και στοιχεία ότι οι γονείς του Hopkins είχαν απελευθερώσει σκλάβους το 1807, κάτι που έκανε ο παππούς του το 1778, αλλά τις επόμενες δεκαετίες συνεχίστηκαν οι αγοραπωλησίες ανθρώπων από την οικογένεια.

Να περάσουμε, όμως, σε ένα άλλο επιστημονικό θέμα καθώς η χαρτογράφηση του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου στην Αυστραλία ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασωθεί, όπως επισημαίνει το BBC.

Μετά από τρία επεισόδια λεύκανσης των κοραλλιών -φαινόμενο που οφείλεται στην πολλή ζέστη και οδηγεί στον θάνατο τα κοράλλια- οι επιστήμονες θεωρούν ο Ύφαλος εκπέμπει SOS.

Και από τη στιγμή που είναι σε θέση να παρατηρούν συστηματικά μόνο το 5% με 10% της συνολικής του έκτασης -που είναι ίση με την Ιταλία- ζητούν από τους δύτες και τους τουρίστες να βγάλουν χιλιάδες υποβρύχιες φωτογραφίες, οι οποίες στη συνέχεια θα ταξινομηθούν διαδικτυακά επίσης από εθελοντές.

Αυτό θα επιτρέψει στους περιβαλλοντολόγους να συνδέσουν περιοχές που είναι ακόμα υγιείς με περιοχές που παλεύουν να επιβιώσουν κατά την ετήσια αναπαραγωγή των κοραλλιών που λαμβάνει χώρα κάθε Δεκέμβριο, όταν απελευθερώνουν ταυτόχρονα τρισεκατομμύρια αυγά και σπέρμα, κάνοντας τον ωκεανό να μοιάζει σαν να χιονίζει στον ουρανό.

Μέχρι στιγμής 5.000 υποβρύχιες φωτογραφίες έχουν επεξεργαστεί και αναρτήσει στο διαδίκτυο οι επιστήμονες, αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφοι και δύτες, and the show must go on.

Εδώ αποδεικνύεται και η αξία και η χρησιμότητα της υποβρύχιας φωτογράφισης, μίας διαδικασίας που πραγματικά σε συναρπάζει, ειδικά όσο περισσότερο εξασκείσαι σε αυτό, αρκεί να βλέπεις, βέβαια, και λίγο βυθό.

Γιατί από τις 7 Δεκέμβρη επικρατεί τέτοια θολούρα στον Σαρωνικό, που έχω φωτογραφίσει μόνο έναν κακαρέλο κι έναν σαργό.

Εντάξει, φωτογράφισα και την Παρασκευή κάτι γόπες και μένουλες (είναι τα ψαράκια με τη μαύρη βούλα στη μέση και μοιάζουν με τις μαρίδες και τις τσέρουλες), εκτός από τις συνήθεις ύποπτες καλόγριες στην αγαπημένη μου ακτή.


Αναπόλησα και τις 11/12/2011 όταν είχα βουτήξει σε κρυστάλλινα νερά με λιακάδα και μπονάτσα στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Εκείνο ήταν και το τελευταίο μπάνιο για το 2011 -είχα πάει και στις 18/12, αλλά δεν μπόρεσα να μπω λόγω κύματος- ενώ μετά μπλέξαμε με τα δικαστήρια στη δουλειά.

Μόλις άρχιζε μία σκοτεινή περίοδος, που ουσιαστικά ολοκληρώθηκε στις 24 Μάρτη 2012 όταν έκανα το πρώτο μπάνιο -του μεγάλου σερί, που πλέον 2.878 αριθμεί- με τον Λεό όπως συνήθως εκείνα τα χρόνια στο απέραντο γαλάζιο να με ακολουθεί.

Μέχρι το 2016 ήταν σπάνια παγωμένα τα νερά, αλλά από το 2017 έχουμε κακό καιρό και από φέτος και τον κορωνοϊό.

Παρεμπιπτόντως, η Ελλάδα έχει την τέταρτη πιο σκληρή καραντίνα στον πλανήτη, μετά την Ονδούρα, τον Λίβανο και τη Μογγολία, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας και ειδικά τη νύχτα, της μετακίνησης με SMS, των κλειστών σχολείων και επιχειρήσεων κ.λ.π., σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Με ανώτατο όριο αυστηρότητας του lockdown το 100, η Ονδούρα και ο Λίβανος έχουν 87,04/100, η Μογγολία 85,19 και η Ελλάδα έχει 84,26, όσο και η Γεωργία και η Βενεζουέλα. Να, λοιπόν, που γίναμε τελικά Βενεζουέλα, αλλά επί ΝΔ.

Πάνω από 80 έχουν μόνο η Αυστρία με 82,41 η Ιρλανδία με 81,48, η Κίνα με 81,94 και η Μαλαισία και το Μπαγκλαντές με 80,09.

Αυστηρά lockdown έχουν επίσης η Ισπανία με 71,30, η Τουρκία με 66,20, η Σερβία και το Βέλγιο με 60,19, η Ιταλία με 79,63, η Ουγγαρία με 72,22, η Γερμανία με 67,59, η Γαλλία με 75, η Κύπρος με 65,74, το Μεξικό με 71,76, η Πορτογαλία με 78,70, η Ρουμανία με 76,85, η Πολωνία με 71,30, η Αργεντινή με 79,17 οι ΗΠΑ με 71,76, η Χιλή με 76,39 κ.λ.π.

Πιο χαλαρά lockdown έχουν η Κροατία με 41,67, η Δανία με 45,37, η Φινλανδία με 44,91, η Νορβηγία με 52,78, η Αλβανία με 54,63, η Βοσνία με 48,15, η Βολιβία με 25,93, το Καμερούν με 31,48, η Ακτή Ελεφαντοστού με 25, η Ιαπωνία με 46,30, η Ρωσία με 51,39, η Σιγκαπούρη με 47,22, η Νότια Αφρική με 49,07, η Σουηδία και η Ελβετία με 57,41 έκαστη, το Ηνωμένο Βασίλειο με 54,17, η Ουρουγουάη με 43,52, το Βιετνάμ με 46,76, η Ταϊλάνδη με 50, η Αυστραλία με 47,22 η Νέα Ζηλανδία και το Κονγκό με 22,22, η Ταϊβάν με 23,15 κ.λ.π.

Και μπορεί να λένε κάποιοι ότι η εφαρμογή του lockdown είναι πιο χαλαρή στην Ελλάδα αυτή τη φορά, αλλά χρειάστηκε να γίνει σάλος -πέρα από την ένσταση και την επιβεβαίωση από το νοσοκομείο- για να σβηστεί το άδικο πρόστιμο που είχε επιβληθεί σε εθελοντή αιμοδότη.

Και είναι άπειρα τα άδικα πρόστιμα που ρίχνουν οι χορτάτοι κυβερνώντες και λοιμωξιολόγοι στους πεινασμένους άνεργους και κακοπληρωμένους πολίτες.

Λες και υπάρχει και δίκαιο πρόστιμο, βέβαια, τη στιγμή που σε κρατάνε παράνομα σε καραντίνα δύο μήνες (γιατί παράνομη είναι η καραντίνα μην παίζουμε με τις λέξεις) μετά τον 1,5 μήνα την άνοιξη του 2020 – και μάλλον μέχρι την άνοιξη του 2021.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εδώ στη Ζάκυνθο -και όχι μόνο εδώ- δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα για πάνω από ένα μήνα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει lockdown, οι άνθρωποι πρέπει να στέλνουν SMS για να βγουν έξω και πρέπει να φοράνε μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, γιατί οι -όποιοι- αστυνομικοί γράφουν πρόστιμα. Ποιος είναι ο λόγος να υπάρχει lockdown και πρόστιμα σε ένα νησί που δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα, ενώ απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό; Κανείς δεν ξέρει. Οπότε, εγώ θα πάω για μπάνιο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.