Η Ελλάδα κατηγορείται ότι έχει κάνει σχεδόν 300 επαναπροωθήσεις το 2020

Σε δέκα χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε, Πιτσιρίκο, ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) του Βιετνάμ, Nguyen Nhat Cam, όπως μεταδίδει τo Reuters.

O 57χρονος Cam κατηγορήθηκε ότι υπερτίμησε συστήματα για τα τεστ κορωνοϊού κατά τη διάρκεια μία συναλλαγής που κόστισε στο Βιετνάμ 5,4 δισ. dong (233.483 δολ.).

Οι ενέργειες του Cam θα επηρεάσουν αρνητικά την εικόνα των γιατρών και της Επιτροπής για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού, προκαλώντας παράλληλα λαϊκή οργή και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη προς τον τομέα της περίθαλψης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης άλλα εννέα άτομα σε ποινές φυλάκισης 3-6,5 ετών για εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Με αυστηρή καραντίνα και ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης το Βιετνάμ έχει καταφέρει να περιορίσει τα ξεσπάσματα του κορωνοϊού, καταγράφοντας μόνο 1.395 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 35 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Αν ίσχυαν οι πολύ αυστηροί νόμοι του Βιετνάμ κι εδώ, δεν θα ήταν κανένας έξω.

Παρεμπιπτόντως, η Ελλάδα κατηγορείται ότι έχει κάνει σχεδόν 300 επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο εντός του 2020, όπως μεταδίδει το BBC.

Ανάλογες κατηγορίες βαραίνουν και τη Frontex, δηλαδή, ότι συμμετέχει στις επαναπροωθήσεις ή απλά κάνει τα στραβά μάτια.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα κατηγορεί επίσης την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις και στον Έβρο, αναφερόμενη σε περιστατικά του 2018.

Tην ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει τα εύσημα στο λιμενικό για τη δουλειά που κάνει και επισημαίνει ότι έχουν μειωθεί κατά 80% οι αφίξεις μεταναστών το 2020.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει “προσβολή για το λιμενικό τις κατηγορίες για επαναπροωθήσεις”, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε αυτές.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε στο BBC ότι “είναι ευθύνη της Τουρκίας να εξαλείψει τους διακινητές και να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, εμποδίζοντας τον απόπλου ακατάλληλων σκαφών”.

Η Τουρκία είχε υπογράψει το 2016 συνθήκη με την ΕΕ, σύμφωνα με την οποία οφείλει να εμποδίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να πηγαίνουν με βάρκες στην Ελλάδα, αλλά υποστηρίζει ότι δεν μπορεί πλέον να την εφαρμόσει.

Σε μία τέτοια βάρκα είχε μπει, παρεμπιπτόντως, ένας 17χρονος πρόσφυγας από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και επειδή στις δύο πρώτες απόπειρες του να περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα τον έστειλαν πίσω, την Τρίτη φορά αποφάσισε να καταγράψει ό,τι θα γινόταν.

Μαζί με άλλους μετανάστες και πρόσφυγες κατάφεραν να αποβιβαστούν στις 29 Νοεμβρίου στη Λέσβο, όπου πέρασαν τη νύχτα μέσα σε ένα δάσος.

Το επόμενο πρωί έστειλαν τη θέση τους και φωτογραφίες σε μία νορβηγική ΜΚΟ, που παρακολουθεί τις αφίξεις μεταναστών στην περιοχή.

Δύο ώρες αργότερα ένας ποδηλάτης μαζί με τη σύζυγό του βρήκαν στον δρόμο δύο έγκυες, που υποστήριξαν ότι ήταν πρόσφυγες, χριστιανές και είχαν να φάνε τρεις μέρες.

Έψαχναν το νοσοκομείο ή τον προσφυγικό καταυλισμό, ενώ και οι υπόλοιποι μετανάστες κινούνταν πλέον βορειότερα στο νησί, τραβώντας φωτογραφίες, για να επιβεβαιώσουν τη θέση τους κατά τη διαδρομή.

Ο 17χρονος από το Κονγκό και άλλοι τρεις συναντήθηκαν με μία ομάδα της ελληνικής ακτοφυλακής και ενημερώθηκαν ότι θα μπουν σε καραντίνα σε ειδικό καταυλισμό λόγω της Covid 19.

Ωστόσο, οι “ντυμένοι σαν νίντζα” σύμφωνα με τη μαρτυρία του νεαρού, αφού τους οδήγησαν στα βόρεια του νησιού σε ένα μικρό λιμανάκι, τους αφαίρεσαν τα κινητά, τους έριξαν ξύλο και στη συνέχεια τους έβαλαν με το ζόρι σε ένα μεγάλο σκάφος της ακτοφυλακής, το οποίο είχε κάτι σαν κανόνι μπροστά.

Όταν έφτασαν στα ανοιχτά, τους ανάγκασαν να μπουν σε κάτι σωστικές λέμβους οι οποίες παρασύρθηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η τουρκική ακτοφυλακή περισυνέλεξε 13 μετανάστες από μία λέμβο και 18 από μία άλλη, ανάμεσα τους και τις δύο εγκύους.

Ο 17χρονος Κονγκολέζος βρίσκεται πλέον στην Κωνσταντινούπολη και θα επιχειρήσει να φτάσει ξανά στην Ευρώπη μόλις νιώσει καλύτερα.

Μιας και ο λόγος για καταγγελίες, ο ΠΟΥ κατηγορείται ότι συνωμότησε με την Ιταλία για να συγκαλύψει την κακή αντίδρασή της στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως αποκαλύπτει η Liberation.

Συγκεκριμένα, ενώ είχε αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα του μία έκθεση για την κακή αντίδραση της Ιταλίας στις 13 Μάη, την απέσυρε την επομένη χωρίς καμία δικαιολογία.

Η Ιταλία που ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη σοβαρά από τον κορωνοϊό, δεν είχε επικαιροποιημένο πλάνο για την αντιμετώπιση μίας πιθανής πανδημίας, από το 2006.

Το αποτέλεσμα ήταν η αρχική αντίδραση των νοσοκομείων να είναι χαοτική, καθώς πέρασε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι να τους δοθούν κατευθυντήριες γραμμές.

Η έκθεση του ΠΟΥ αποσύρθηκε μετά από αίτημα του Ranieri Guerra, αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΠΟΥ για στρατηγικές πρωτοβουλίες και πρώην γενικού διευθυντή προληπτικής ιατρικής στο υπουργείο Υγείας της Ιταλίας μεταξύ 2014 και 2017.

Ο Guerra ήταν, λοιπόν, αυτός που θα έπρεπε να έχει εκπονήσει ένα πλάνο για το ενδεχόμενο να προκύψει κάποια πανδημία.

Ήταν επίσης μέλος της επιστημονικής ομάδας εργασίας για την Covid 19 της ιταλικής κυβέρνησης.

Η απουσία πλάνου για το ενδεχόμενο πανδημίας βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών που γίνονται στην πληγείσα κατά το πρώτο κύμα κορωνοϊού Λομβαρδία για να αποδοθούν ευθύνες εφόσον αποδειχτεί ότι υπήρξε αμέλεια των αρχών.

Κατά την έρευνα εξετάζεται και η καταγγελία του πρώην στρατιωτικού Pier Paolo Lunelli ότι 10 χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν υπήρχαν επαρκή υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αν αποδειχτεί ότι η Ιταλία δεν είχε επικαιροποιημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση μία πανδημίας, όλοι οι υπουργοί Υγείας και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας από το 2013 κινδυνεύουν να παραπεμφθούν σε δίκη.

Μέχρι στιγμής, έχει ανακριθεί από τους εισαγγελείς μόνο ο Ranieri Guerra και όχι και ο συντάκτης της έκθεσης Francesco Zambon, που είναι επιστήμονας του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι κατέβασε την έκθεση για τη διαχείριση της πανδημίας από την Ιταλία, επειδή είχε πολλές ασάφειες και ανακρίβειες, αλλά ο Zambon ισχυρίζεται ότι κανείς δεν του ανέφερε εδώ και εννέα μήνες τίποτα για ασάφειες και ανακρίβειες στην έκθεση.

Ένα μήνα πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης είχε στείλει τα αποτελέσματα της στον Ranieri Guerra και τα είχε δει και ο Ιταλός υπουργός Υγείας Roberto Speranza.

Φαίνεται ότι τότε έγινε μία συμφωνία, της οποίας είχε γνώση και ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Hans Kluge, για να μείνει η έκθεση μυστική.

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι ποτέ δεν έφτασε καμία τέτοια έκθεση στο γραφείο του, ενώ ο συντάκτης της Francesco Zambon υποστήριξε ότι προσπάθησε να ενημερώσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους για τα αποτελέσματα της έκθεσης, διότι θα μπορούσαν να σωθούν ζωές σε άλλες χώρες που δεν είχε παρουσιάσει ακόμα έξαρση η πανδημία.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά μάλλον δεν κατάφερα να σώσω την Κυριακή μία μέλισσα που πελαγοδρομούσε στα θολά του Φαλήρου νερά.


Ήταν ακόμα ζωντανή όταν την έβγαλα στη στεριά, αλλά η εμπειρία μου από άλλες μέλισσες στο παρελθόν λέει ότι αυτή πιθανότατα δεν θα τα κατάφερε τελικά.

Μέλισσες και άλλα έντομα θα πέφτουν συνέχεια στη θάλασσα, αλλά μπορείς να τις διακρίνεις μόνο όταν έχει ασθενή νοτιά.

Έπαιξε ρόλο και ότι κοίταζα συνεχώς στην επιφάνεια, αφού για άλλη μία φορά -με το swell κύμα να συνεχίζεται- δεν μπορούσα να δω τον βυθό.

Οπότε ας επισυνάψω μία ακόμα φωτογραφία – με τη θεία αυτή τη φορά – από τα πολύ παλιά στον Παρνασσό.

Είναι επίσης από την πίστα 10 στη Φτερόλακα, που τελικά υπάρχει ακόμα και σήμερα και λέγεται Παν 10, απλά έχουν κατασκευαστεί και 2-3 άλλες πιο εύκολες για παιδιά.

Υπάρχουν ακόμα επίσης η πιο δύσκολη πίστα στον Παρνασσό, η 6, που μετονομάστηκε σε 6 Ηνίοχος, ενώ η μέτριας δυσκολίας 14 έχει σπάσει σε δύο, που λέγονται 14 Πυθία και 14 Πυθία Α.

Τι σημασία έχουν, βέβαια, όλα αυτά, αφού τα χιονοδρομικά είναι πλέον κλειστά.

Και όταν γίνει άρση της καραντίνας προς το τέλος της άνοιξης, μπορεί να μην υπάρχουν χιόνια πια.

Παρεμπιπτόντως, το προγνωστικό μοντέλο GFS δεν δίνει καμία ψυχρή εισβολή στην Ελλάδα μέχρι και τις 29 Δεκέμβρη.

Κρατάω, πάντως, μία πισινή, διότι μετά τα Χριστούγεννα δείχνει ότι θα κινηθεί σε βορειότερα πλάτη ο Αζορικός αντικυκλώνας, ωθώντας νοτιότερα ψυχρές αέριες μάζες.

Επειδή ο Αζορικός (λέγεται έτσι διότι αναπτύσσεται πάνω από τα νησιά Αζόρες) βρίσκεται προς το παρόν στον Ατλαντικό, η ψυχρή εισβολή θα συμβεί στη βόρεια και δυτική Ευρώπη και εμείς θα έχουμε καλό καιρό.

Αν, όμως, ο Αζορικός μετατοπιστεί λίγο πιο ανατολικά στην Ισπανία, τότε η ψυχρή εισβολή θα έρθει πάνω μας και κυρίως στη νοτιοανατολική Ελλάδα.

Αντικυκλώνας σημαίνει καλοκαιρία και είναι μία περιοχή υψηλών πιέσεων στην ανώτερη ατμόσφαιρα με θερμές αέριες μάζες, δηλαδή, βαρομετρικό υψηλό – το αντίθετο του βαρομετρικού χαμηλού.

Όσες περιοχές και χώρες βρίσκονται μέσα στον αντικυκλώνα – φανταστείτε τον σαν καμπανούλα – έχουν καλό καιρό.

Αλλά όσες είναι στις εξωτερικές πλευρές – κράσπεδα του αντικυκλώνα έχουν κακοκαιρίες.

Όσο για την κυκλοφορία τύπου Ωμέγα, που ίσως διαβάζετε καμιά φορά σε σάιτ, συμβαίνει όταν η καμπανούλα (αντικυκλώνας) έχει το σχήμα του γράμματος Ω.

Τα βαρομετρικά χαμηλά επειδή δεν μπορούν να τρυπήσουν τον αντικυκλώνα, διατρέχουν την καμπύλη του Ω εξωτερικά και κατηφορίζοντας στην πλευρά του, προκαλούν κακοκαιρία σε όποιους δύστυχους ζουν εκεί. Ναι, σε εμάς τους Έλληνες σταθερά από το 2017. Με εξαίρεση το 2018, για να είμαι δίκαιος.

Να δούμε αν θα επαναληφθεί ο ήπιος χειμώνας του 2018, από τη στιγμή που οι πρώτες ενδείξεις του GFS (αμερικάνικο μοντέλο πρόγνωσης), που πιάνει καλύτερα τις μακρινές τάσεις από το ECMWF (ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης), είναι θετικές.

Η εβδομάδα άρχισε, πάντως, με βοριάδες, καταιγίδες και βροχές.

Βασικά, δεν ξημέρωσε καν, με τον ήλιο να αγνοείται εδώ και μία βδομάδα, τουλάχιστον στη νότια Αττική.

Πάντα θα τον περιμένουμε, πάντως.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο καιρός είναι υπέροχος σήμερα στη Ζάκυνθο. Ο ήλιος μας λούζει και μας δίνει υγεία. Θα πάω για μπάνιο γιατί αυτές οι μέρες είναι για θάλασσα και δεν πρέπει να τις αφήνουμε να πηγαίνουν χαμένες. Ποιος να μου το έλεγε πως θα έσπαγα το ρεκόρ μου των 140 μπάνιων σε μια χρονιά, αυτή τη χρονιά που μας έχουν κλείσει μέσα. Αν συνεχιστεί το lockdown και τους επόμενους μήνες, με βλέπω να κάνω πάνω από 300 μπάνια το 2021 και θα τιμήσω με τον καλύτερο τρόπο τους προγόνους μας που πολέμησαν, για να μπορούμε εμείς να κάνουμε σήμερα τα μπάνια μας ελεύθεροι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.