Κι αν τα μέτρα για τον κορωνοϊό μείνουν πάνω μας μόνιμα, όπως τα μνημόνια;

Πιτσιρίκο, οι άστεγοι της Ρώμης έστειλαν τα λουλούδια του ήλιου (ηλιοτρόπια) στον Πάπα για τα 84α γενέθλια του, όπως μεταδίδει το Reuters.

O εκπρόσωπος του Βατικανού Matteo Bruni ανέφερε πως ο Πάπας θα γιορτάσει απλά τα γενέθλιά του, ενώ θα στείλει και τέσσερις αναπνευστήρες σε νοσοκομείο της Βενεζουέλας για παιδιά με προβλήματα στους πνεύμονες.

Με τα ηλιοτρόπια, που λέγονται έτσι επειδή τα άνθη τους στρέφονται πάντα προς τον ήλιο, θα διακοσμήσει την Αγία Τράπεζα στο Βατικανό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος γεννήθηκε το 1936 στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες, ενώ από το 2013 που ανέλαβε το υψηλότερο αξίωμα στην καθολική εκκλησία έχει φτιάξει μία κλινική και λουτρά για τους άστεγους του Βατικανού.

Από τον Πάπα Φραγκίσκο να περάσουμε, όμως, στον βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύο, που αποδοκίμασε την αντιμετώπιση της πανδημίας με πολύ χαλαρά μέτρα, μετά την αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία της Στοκχόλμης και μετά τη μείωση της εμπιστοσύνης προς τις υγειονομικές -και όχι μόνο- αρχές, όπως αναφέρει ο Guardian.

Μετά Χριστόν προφήτης, δηλαδή, ο βασιλιάς είπε ότι “ο λαός της Σουηδίας υποφέρει και νομίζω ότι αποτύχαμε, διότι πάρα πολλοί άνθρωποι πέθαναν”.

Τα σχόλια έγιναν τη στιγμή που υπάρχει πολλή κριτική για τη στρατηγική χωρίς lockdown που ακολουθεί η σκανδιναβική χώρα, ωστόσο, από το βασιλικό περιβάλλον έγινε γνωστό ότι ο Γουσταύος αναφερόταν “σε όλη τη Σουηδία και όλη την κοινωνία και ήθελε να δείξει τη συμπάθειά του προς όσους ταλαιπωρούνται από τον κορωνοϊό”.

Η σπάνια παρέμβαση του βασιλιά έγινε μετά την ανακοίνωση δύο μεγάλων περιοχών -της πρωτεύουσας Στοκχόλμης και του Skane – ότι νοσοκομεία τους αναγκάστηκαν να μεταθέσουν μη επείγοντα χειρουργεία, έτσι ώστε να διαχειριστούν τις πολλές εισαγωγές με Covid 19.

“Διαχειριζόμαστε τα επείγοντα περιστατικά, διαχειριζόμαστε τους ασθενείς με Covid 19, αλλά αυτό γίνεται σε βάρος άλλων περιπτώσεων που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης, καθώς τα θετικά τεστ στον κορωνοϊό αγγίζουν το 25%” ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της υγειονομικής περιφέρειας του Skane Alf Jonnson.

O ομόλογός του της Στοκχόμης Bjorn Eriksson υποστήριξε από την πλευρά του ότι “όλη η μη επείγουσα ιατρική φροντίδα μετατέθηκε για μετά τις 31 Ιανουαρίου”.

Μία πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι η δημοφιλία του επικεφαλής επιδημιολόγου της Σουηδίας Anders Tegnell υποχώρησε 13 μονάδες στο 59%, ενώ και η εμπιστοσύνη στην υπηρεσία δημόσιας υγείας κατρακύλησε στο 52% από το 68%.

Στο ιστορικό χαμηλό του 34% διολίσθησε η εμπιστοσύνη προς την πολιτική ηγεσία της σκανδιναβικής χώρας.

Σε συνέντευξή του, ο Tegnell ισχυρίστηκε, πάντως, ότι ακόμα είναι νωρίς για να κριθεί η στρατηγική της Σουηδίας, καθώς “οι περισσότερες χώρες δίνουν μεγάλη μάχη για να περιορίσουν τον κορωνοϊό”.

Και η αλήθεια είναι – όπως γράφει και ο Guardian – ότι η Σουηδία μπορεί να έχει δεκαπλάσιους θανάτους από τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, αλλά έχει σαφώς λιγότερους από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία που εφάρμοσαν σκληρές καραντίνες για μεγάλες περιόδους.

Η Σουηδία βασίστηκε στην υπευθυνότητα των πολιτών και σε κάποια μέτρα όπως απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 10 τη νύχτα, περιορισμός του αριθμού των ατόμων που μπορούν να συναθροίζονται σε οκτώ από 50, επιβολή τηλεργασίας στα λύκεια, συστάσεις στον κόσμο να αποφεύγει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα μεγάλα καταστήματα όπου επικρατεί συνωστισμός, τα γυμναστήρια, τις βιβλιοθήκες, τα εμπορικά κέντρα και να περιορίζει τις συναντήσεις του στα μέλη του νοικοκυριού του.

Το θέμα είναι ότι και άλλες χώρες, που πήραν πολύ σκληρότερα και υποχρεωτικά μέτρα, όπως η Ελλάδα, δεν κατάφεραν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.

Κι εδώ αναβλήθηκε το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων, κι εδώ γέμισαν οι ΜΕΘ· συν ότι είναι άθλιες οι υποδομές μας γενικότερα, ενώ πρέπει να έχουμε και πολύ μεγάλο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Η απόδειξη ότι η καραντίνα δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά απλά το μεταθέτει για μετά είναι ότι ο κορωνοϊός, μετά από μήνες αυστηρού lockdown στην Ελλάδα και άλλες χώρες, είναι ακόμα εδώ.

Ουσιαστικά, μόνο το καλοκαίρι περιορίστηκε αισθητά η διασπορά του, με απόλυτα φυσικό τρόπο, αφού σχεδόν κανένα μέτρο δεν ήταν σε ισχύ τότε και τα πάντα ήταν ανοιχτά.

Για αυτό, άλλωστε, μας λένε τώρα ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν μέχρι την άνοιξη, ποντάροντας στο προσεχές καλοκαίρι, στο εμβόλιο, αλλά και τη φυσική ανοσία για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Η μόνη σταθερά στην παραπάνω εξίσωση είναι, ωστόσο, το καλοκαίρι, όπως μου έγραψες κι εσύ, Πιτσιρίκο.

Δηλαδή, ακόμα κι αν το εμβόλιο δεν περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού, αυτή θα καμφθεί και πάλι το καλοκαίρι.

Το θέμα είναι να μην αρχίσουν και πάλι τα lockdown από το φθινόπωρο.

Να μην αποδειχτούν τα προσωρινά μέτρα -όπως μας έλεγαν και μας λένε- μόνιμα.

Και όχι μόνο γιατί ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, αλλά και επειδή το ίδιο έγινε και με την οικονομική κρίση.

Παγιώθηκαν φόροι (ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά, αύξηση συντελεστών), χαμηλοί μισθοί και υψηλές τιμές (καύσιμα κ.λ.π.) και έπεσε δραματικά το βιοτικό επίπεδο.

Γιατί να μην γίνει το ίδιο και με την υγειονομική κρίση, λοιπόν;

Ποιος λέει ότι δεν θα καθιερωθούν μέτρα όπως η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση (αφήνοντας τα παιδιά ουσιαστικά αμόρφωτα, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις γενικές γνώσεις), ποιος είναι σίγουρος ότι δεν θα κλιμακωθούν το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων και των πολυεθνικών, η περιθωριοποίηση, ακόμα και γκετοποίηση ολόκληρων περιοχών, αλλά και η υιοθέτηση μίας βίαιης καταστολής από τις αρχές με ασήμαντες αφορμές.

Τίποτα δεν εγγυάται, λοιπόν, ότι τα μέτρα για τον κορωνοϊό θα είναι προσωρινά.

Και τα μνημόνια το 2012 θα τελείωναν, αλλά πλησιάζει το 2021 και είναι ακόμα εδώ.

Και έχουμε πια κορωνοϊό και τον κακό μας τον καιρό.

Πάλι είχε ψύχρα και συννεφιά την Παρασκευή στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Μάλιστα, δύο άλλα άτομα που κολυμπούν Δεκέμβρη και γενικότερα τον χειμώνα στο Θυμάρι, δεν βούτηξαν, κι εγώ κρύωσα αρκετά, αλλά τουλάχιστον φωτογράφισα και βασιλικό κάβουρα πιτσιρικά και χταπόδι στα θολά παρά τον βοριά νερά.


Είναι κι αυτό μια παρηγοριά.

Όπως και ότι ο Ευρωπαίος (το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο ECMWF) δεν δίνει καμία σοβαρή ψυχρή εισβολή στην Ελλάδα -πέρα από κάποια κρυάκια, βροχούλες και χιονάκια στις βουνοκορφές- τουλάχιστον μέχρι τις 28/12.

Σε αντίθεση με τον τζίφο, το αμερικάνικο προγνωστικό μοντέλο GFS, που λέγεται Global Forecast System για τον ίδιο λόγο που οι Αμερικάνοι θεωρούν για παράδειγμα παγκόσμιους πρωταθλητές όσους παίρνουν τον τίτλο στο ΝΒΑ και όχι απλά πρωταθλητές ΗΠΑ.

Το ευρωπαϊκό μοντέλο έχει πάρει το όνομα του από τον Πολωνό αστρονόμο Κοπέρνικο και το γράμμα C στη συντομογραφία του ECMWF σημαίνει Copernicus.

Οι περισσότεροι μετεωρολόγοι θεωρούν το ECMWF το πιο αξιόπιστο προγνωστικό μοντέλο· υπάρχουν κι άλλα, σχεδόν κάθε μεγάλη χώρα έχει ένα, π.χ. η Γερμανία (ICON), ο Καναδάς (GEM) η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ιαπωνία, η Βρετανία (UKMO).

Το GFS είναι καλύτερο στο να πιάσει την τάση του καιρού μακροπρόθεσμα, ωστόσο, στις λεπτομέρειες τα κάνει μερικές φορές θάλασσα, ειδικά με τις θερμοκρασίες και τα ύψη του υετού (βροχή, χιόνι, χαλάζι) και για αυτό οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι το λένε χαϊδευτικά “τζίφος”, κάνοντας λογοπαίγνιο με το τζι – φι – ες.

Και να που ο τζίφος πάει να δικαιώσει το παρατσούκλι του, αφού στο σημερινό πρωινό του τρέξιμο μετριάζει την ένταση της ψυχρής εισβολής μετά τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και μέχρι την Πρωτοχρονιά, ενώ την περιορίζει και στη βορειοδυτική Ελλάδα και τα βουνά.

Όπως το καλοκαίρι περιορίζει, εξάλλου, τον κορωνοϊό, έτσι κι ένας ήπιος χειμώνας μπορεί να βοηθήσει για να μην έχουμε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μία δραματική έξαρση της επιδημίας.

Το ίδιο είχε γίνει τον μαλακό χειμώνα του 2017-18, όταν είχαν καταγραφεί 42 θύματα από γρίπη, ενώ το ψυχρό 2016-17 ήταν πάνω από 180 και τα επίσης κρύα 2018-19 και 2019-20 πάνω από 150 και 120 αντίστοιχα.

Μακάρι να επικρατήσει, λοιπόν, το σενάριο που έβγαλε σήμερα το πρωί ο τζίφος. Όχι χιόνια, όχι παγωμένοι βοριάδες, ούτε θυελλώδεις νοτιάδες και βροχές σε θάλασσες και ακτές.

Ξουτ, ξουτ.

Βαγγέλης Σπανός

Y.Γ. Ακόμα πιο θερμό σενάριο -ο αυλώνας δυτικά της Ελλάδας με το ψύχος να εκφυλίζεται- έβγαλε ο Ευρωπαίος (ECMWF) στο πρωινό του τρέξιμο για το διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά (μέχρι τις 29/12 τουλάχιστον). Τελικά, το περισσότερο κρύο θα το κάνει Δευτέρα, Τρίτη, άντε και μέχρι Τετάρτη όπως είχε συμβεί και με τη μίνι ψυχρή εισβολή το 2017 (και τότε 21-23/12). Ακολούθησε ο ήπιος χειμώνας του 2018 και μακάρι η ιστορία να επαναλαμβάνεται τελικά.

(Αγαπητέ φίλε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, η Σουηδία κράτησε την καλύτερη στάση στην διάρκεια της επιδημίας. Γιατί οι Σουηδοί σεβάστηκαν το Σύνταγμα της χώρας τους. Εκεί που την πάτησαν οι Σουηδοί -και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης- ήταν στα γηροκομεία στην αρχή της επιδημίας. Και το παραδέχτηκαν. Σχεδόν οι μισοί νεκροί στη Σουηδία ήταν στα γηροκομεία. Βέβαια, οι άνθρωποι μπαίνουν στα γηροκομεία για να πεθάνουν και αυτό συμβαίνει και σύντομα. Δεν ζουν 20 χρόνια οι άνθρωποι στα γηροκομεία, ούτε φεύγουν ποτέ από εκεί. Κι αν ήταν λογικό να την πατήσουν κάποιες χώρες στην αρχή της επιδημίας με τα γηροκομεία -επειδή δεν ήξεραν πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός ή επειδή οι ιδιώτες στους οποίους ανήκουν τα γηροκομεία δεν έδειξαν την πρέπουσα προσοχή-, βλέπουμε πως η Ελλάδα έχει προβλήματα σε γηροκομεία εννιά μήνες μετά την έναρξη της επιδημίας, και δεν έχει καμία δικαιολογία για αυτό. Πάντως -και μακάρι να βγω λάθος- έχω την εντύπωση πως η Ελλάδα, με τα δεκάδες περιοριστικά μέτρα και τα lockdown, θα ξεπεράσει, τελικά, σε νεκρούς από τον κορωνοϊό τη Σουηδία. Και μιας και το έχουμε ρίξει στις συγκρίσεις ανάμεσα στις χώρες -λες και δεν υπάρχει τίποτε άλλο στη ζωή από τον κορωνοϊό- ο μέσος όρος ζωής στη Σουηδία είναι τα 83 χρόνια -ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο-, ενώ στην Ελλάδα είναι 81. Δηλαδή, οι Σουηδοί ζουν δυο χρόνια περισσότερο από τους Έλληνες, και όταν δεν υπάρχει επιδημία. Και να σκεφτούμε την ποιότητα ζωής που έχει ο μέσος 80χρονος Σουηδός σε σχέση με την ποιότητα ζωής του 80χρονου Έλληνα. Αφού συγκρίνουμε αυτή την εποχή, ας κάνουμε και μια σύγκριση της σύνταξης που παίρνει ο μέσος Έλληνας και της σύνταξης που παίρνει ο μέσος Σουηδός. Ας συγκρίνουμε, επίσης, την ιατρική περίθαλψη που έχει ο Σουηδός συνταξιούχος με αυτή που έχει ο Έλληνας συνταξιούχος. Έχω την υποψία πως, όταν οι άνθρωποι -στην Ελλάδα και αλλού- μάθουν πόσα ήταν τα πραγματικά θύματα των lockdown και όλων αυτών των μέτρων, θα πάθουν σοκ. Και ίσως τότε ζητήσουν ευθύνες από τους πολιτικούς που χειρίστηκαν την επιδημία με άθλιο τρόπο και αποδείχτηκαν ανίκανοι. Τα μέτρα για τον κορωνοϊό δεν είναι προσωρινά και δεν τελειώνουν με το εμβόλιο -το είπε και ο Φάουτσι αυτό-, ενώ κάτι μου λέει πως η επόμενη επιδημία δεν θα αργήσει. Μπορεί να έχουμε και δυο επιδημίες μαζί. Πέρα από τη μόνιμη επιδημία της ηλιθιότητας. Πραγματικά, είναι καλοκαίρι σήμερα στη Ζάκυνθο. Θα γράψω “6 πιτσιρίκος Ζάκυνθος” στην άμμο, και θα βουτήξω. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.