Μήλα και πορτοκάλια και το εμβόλιο

Αγαπημένε Πιτσιρίκο
Αυτή τη χρονιά η Ελλάδα μου έλειψε όσο ποτέ. Γιατί εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού παίρνουμε δύναμη από το γεγονός, ότι, ανά πάσα στιγμή θέλουμε, μπορούμε να οδηγήσουμε μέχρι το αεροδρόμιο και να μπούμε στο πρώτο αεροπλάνο για Ελλάδα.

Ελάχιστες φορές το έχουμε κάνει, ποτέ θα έλεγα· εκτός από μια φίλη Κύπρια που έχει πάντα γεμάτο βαλιτσάκι στο αυτοκίνητο σε περίπτωση που της τη βαρέσει μετά τη δουλειά να πάει στο αεροδρόμιο.

Αλλά αυτή η δυνατότητα σού δημιουργεί μια αίσθηση ελευθερίας και εγγύτητας στην πατρίδα.

Όταν στο πρώτο lockdown είχαν απαγορευθεί οι πτήσεις από/προς Ελλάδα, ένιωσα για πρώτη φορά πόσο μακριά είμαι και μια αίσθηση κλειστοφοβίας.

Έκανα σενάρια τα βράδια στον ύπνο μου πώς θα καταφέρω να φθάσω οδικώς και πώς θα μπορέσω να περάσω τα σύνορα όλων των ευρωπαϊκών χωρών που παρεμβάλλονται μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, αν χρειαζόταν να γυρίσω στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ασθενούσε κάποιος από την οικογένεια μου.

Ζώντας λοιπόν σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, η μόνη μου επαφή με την Ελλάδα ήταν η ενημέρωση για το τι συμβαίνει εκεί. Λες και γνωρίζοντας την κάθε λεπτομέρεια, μου έδινε την αίσθηση ότι είμαι εκεί.

Δεν μου αρέσουν οι συγκρίσεις· έμαθα να μη συγκρίνω τις δύο χώρες, η φίλη μου η στατιστική λέει ότι δεν μπορείς να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια.

Λάθη έγιναν και στη Γερμανία, αναπόφευκτα.

Όμως, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι στην Ελλάδα μοιράστηκαν μάσκες-τέντες και κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη, ότι εν μια νυκτί χρωματίστηκαν οι δρόμοι της Αθήνας με κόκκινη και κίτρινη μπογιά αξίας εκατομμυρίων για να σβηστούν ξανά -πρώτα από τη βροχή και τα αυτοκίνητα και μετά επισήμως γιατί «δεν μας βγήκε»-, και όλα αυτά υπό το βλέμμα της πολιτικής ηγεσίας που ζούσε στο δικό της κόσμο βαμμένο με τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος της Σαντορίνης.

Σπαταλημένο δημόσιο χρήμα που θα έπρεπε να ενισχύσει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και το σύστημα υγείας.

Φτάνοντας, όμως, στο τέλος του χρόνου που σημάδεψε τόσο τη νεότερη ιστορία μας και λίγο πριν γιορτάσουμε με τυμπανοκρουσίες τα 200 χρόνια από την Απελευθέρωση, ξεκινάει το πρόγραμμα Ελευθερία (εδώ γελάμε λίγο).

Και τώρα δεν μπορώ να μην συγκρίνω.

Ξεκινάει ο εμβολιασμός ενός πληθυσμού 10.000.000 με 9.000 εμβόλια.

Όταν αναφερόμαστε σε εμβόλια, πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι η όποια ανοσολογική απάντηση επιτυγχάνεται μετά και το δεύτερο εμβόλιο, άρα αυτά τα 9.000 προορίζονται για 4.500 άτομα.

Για παραδειγματισμό, λέει, εμβολιάζονται πρώτα οι πολιτικοί αρχηγοί, οι διοικητές των νοσοκομείων, οι υπουργοί και όλοι οι παρατρεχάμενοι.

Η Γερμανία θέσπισε συγκεκριμένα κριτήρια και κατηγορίες για το ποιος θα κάνει το -περιορισμένο σε αριθμό- εμβόλιο.

Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που ανυπομονούν να το κάνουν, γιατί θέλουν να ζήσουν ξανά, να ταξιδέψουν, να δουν τους ηλικιωμένους γονείς τους. Και ηλικιωμένους που θέλουν να το κάνουν για να μην γιορτάσουν και τα επόμενα γενέθλια τους στην απομόνωση.

Η Γερμανία, έχοντας μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, τοποθετεί στην πρώτη κατηγορία εκτός των άλλων τα άτομα με σύνδρομο Down.

Η κυρία Merkel θα εμβολιαστεί όταν έρθει η σειρά της, δηλαδή ανάλογα με τα υποκείμενα νοσήματά της και την ηλικία της και όχι ανάλογα με το βαθμό εξουσίας που διαθέτει.

Και συνεχίζοντας, αυτό που με εξόργισε σήμερα είναι ότι οι εμβολιασμένοι στην Ελλάδα θα χαίρουν ιδιαίτερων προνομίων.
(Εδώ κρατώ μια επιφύλαξη γιατί τη στιγμή που σου γράφω δεν έχουν ανακοινωθεί οι τελικές αποφάσεις).

Όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα το εμβόλιο αποτρέπει την ασθένεια αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση.

Κοινώς, ο εμβολιασμένος δεν θα νοσεί αλλά θα μπορεί να μεταφέρει τον ιό.

Κοινώς, εγώ είμαι προστατευμένος και δεκάρα δεν δίνω για τους άλλους.

Τον έχω μπροστά μου τον ελληνάρα με το κονέ που έβαλε μέσο και έκανε το εμβόλιο για να μη φοράει μάσκα ή για να πάρει το πιστοποιητικό και να το κουνάει επιδεικτικά για να μπει στο beach bar το καλοκαίρι.

Επικίνδυνους δρόμους θα χαράξουν, αν επιμείνουν σε αυτό το πιστοποιητικό-ταυτότητα.

Ελπίζω να υπερβάλλω και να διαψευστώ.

Πάντως, στη Γερμανία έχουν απορρίψει από την πρώτη στιγμή τη χορήγηση ενός τέτοιου πιστοποιητικού ως αντισυνταγματική. Έτσι, για να τελειώσω με μια σύγκριση. Και ας συγκρίνω μήλα με πορτοκάλια.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η πανδημία θα μας κάνει σοφότερους.

Ευτυχισμένο το νέο Έτος!

Σε φιλώ

ΜΠ

(Αγαπητή φίλη, έχετε δίκιο πως δεν πρέπει να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Αλλά φαντάζεστε στην Γερμανία να επέβαλαν στους πολίτες να στέλνουν μήνυμα με το κινητό για να ζητήσουν άδεια να βγουν έξω και να ενημερώσουν για ποιο λόγο βγαίνουν έξω; Όχι, δεν το φαντάζεστε. Όπως δεν φαντάζεστε στη Γερμανία απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 9 η ώρα, με αστυνομικούς να τραμπουκίζουν τους πολίτες. Και άλλα πολλά δεν φαντάζεστε, που στην Ελλάδα έγιναν και γίνονται. Είναι πολύ χαμηλός ο αυτοσεβασμός των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα. Μοιάζουν έτοιμοι να αποδεχτούν τα πάντα και θεωρούν πως οι ζωές των πολιτικών και των ζάπλουτων είναι σημαντικότερες από τις δικές τους. Τι να πεις; Αφού έτσι πιστεύουν, μπράβο τους. Αγαπητή φίλη, αυτός που θα κάνει το εμβόλιο δεν θα νοσεί αλλά θα μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Αν, όμως, κι εγώ κι εσείς έχουμε κάνει το εμβόλιο, αγκαλιαζόμαστε χωρίς κανένα κίνδυνο. Ας το κάνουμε λοιπόν, για να αγκαλιαστούμε. Γιατί εμένα, αυτό που μου στοιχίζει περισσότερο, είναι να μην μπορώ να αγγίξω και να αγκαλιάσω τους ανθρώπους. Πόση θλίψη για τους ανθρώπους που έφυγαν χωρίς ένα άγγιγμα όλους αυτούς τους μήνες. Πόσο τυχεροί εμείς που θα κάνουμε πάλι αγκαλιές και θα γαργαλάμε ο ένας τον άλλον. Με το καλό να έρθετε στην Ελλάδα. Σας καταλαβαίνω γιατί εγώ, κάποια στιγμή τον περασμένο Απρίλιο, είχα πιστέψει πως δεν θα δω ποτέ ξανά την θάλασσα. Αλλά τώρα είναι Δεκέμβριος, αλλάζει όπου να ‘ναι ο χρόνος, κι εγώ είμαι κάθε μέρα στην θάλασσα. Gracias a la vida! Να είστε καλά. Καλή χρονιά. Την αγάπη μου. Φιλιά!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.