Οι Αυστραλοί δισεκατομμυριούχοι αύξησαν την περιουσία τους πάνω από 50% και οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί κατά 25% το 2020

Το ότι η πανδημία μεγάλωσε, Πιτσιρίκο, το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς έρχεται να αποδείξει με στοιχεία ο Guardian, επισημαίνοντας ότι η περιουσία των Αυστραλών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 52,4% τον Δεκέμβριο του 2020 σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019.

Στο ίδιο διάστημα, οι Αμερικάνοι και Βρετανοί δισεκατομμυριούχοι έγιναν με τη σειρά τους κατά 25% πλουσιότεροι.

Και όπως πολύ εύστοχα είπε ο βουλευτής των Εργατικών στην Aυστραλία Andrew Leigh, “αν ο μέσος άνθρωπος αύξανε τα εισοδήματά του κατά 20%, θα πετούσε από τη χαρά του, αλλά για έναν δισεκατομμυριούχο μία αύξηση της περιουσίας του κατά 50% είναι κάτι συνηθισμένο”.

“Αυτοί που αγωνίζονται καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα είχαν μία θλιβερή χρονιά και το 2021 θα είναι επίσης πολύ δύσκολο” προειδοποίησε ο Αυστραλός βουλευτής, προσθέτοντας ότι, αν και σε περιόδους ύφεσης οι ανισότητες πάντα διευρύνονται, αυτό που συμβαίνει στην παρούσα κρίση δεν έχει προηγούμενο.

Ο Leigh κατήγγειλε ότι αρκετοί Αυστραλοί δισεκατομμυριούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Solomon Lew, κατέβαλαν τα μερίσματα στους μετόχους, λίγο μετά την είσπραξη επιδοτήσεων από το κράτος για την πληρωμή μισθών στους εργαζομένους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες -τις οποίες διαψεύδει, πάντως, ο Lew-, καταβλήθηκαν μερίσματα 24,25 εκ. δολ., μόλις η αυτοκρατορία Premier Investnments, η οποία του ανήκει, εισέπραξε 70 εκ. δολάρια ως επιδότηση μισθών, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή πάρα πολλοί άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους, εξαιτίας των λουκέτων που επιβλήθηκαν υποχρεωτικά από την κυβέρνηση σε επιχειρήσεις για να αναχαιτιστεί η πανδημία, θα εισπράττουν από την 1η Ιανουαρίου μόλις 150 δολάρια ως 15ήμερη ενίσχυση, έναντι 250 δολ., που ήταν το προβλεπόμενο ποσό μέχρι πρότινος.

Πλούσιοι και φτωχοί, business as usual, δηλαδή.

To δεύτερο ισχύει και στην περίπτωση των ΗΠΑ, που ενέκριναν την πώληση 3.000 τηλεκατευθυνόμενων βλημάτων ακριβείας (“έξυπνες” βόμβες) στη Σαουδική Αραβία, έναντι 290 δισ. δολαρίων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται, μάλλον, για το τελευταίο deal της θητείας του Donald Trump, καθώς ο νέος Αμερικάνος πρόεδρος Joe Biden έχει δεσμευτεί να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να την πιέσει να τερματίσει τον πόλεμο στην Υεμένη.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι, αν ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη πώληση, θα βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, αυξάνοντας τα αποθέματά της σε μεγάλου βεληνεκούς βλήματα αέρος εδάφους.

Παρά την έγκριση, δεν έχει υπογραφεί και η σχετική σύμβαση ανάμεσα στις δύο χώρες, ούτε είναι σίγουρο πως έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, κι ενώ υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στο Κογκρέσο, που νωρίτερα μέσα στο 2020 κατάφερε να μπλοκάρει την πώληση F35 στη Σαουδική Αραβία, επειδή έχουν αυξηθεί τα θύματα στην Υεμένη.

Tουλάχιστον, σε αντίθεση με τον χιονιά πέρσι, ήταν σχεδόν καλοκαιρινή φέτος η 30ή Δεκέμβρη.

Βέβαια, είχε κύμα και θολούρα με τον νοτιά, ακόμα και στη μεγάλη αμμουδιά.

Παρ’ όλα αυτά, φωτογράφισα μερικά μελανουράκια, έστω και θαμπά.


Αλλά και με φόντο το επίσης θαμπό φως του ήλιου, έναν γλάρο να πετάει στη συννεφιά. Ακόμα και πάνω από τα σύννεφα.

Mε μία βαριά συννεφιά φεύγει και το 2020 κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα, αφού η παραμονή Πρωτοχρονιάς ήταν συνήθως κρύα την περασμένη δεκαετία και το 2015 έριχνε και χιονόνερο στο Θυμάρι στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Μοναδική εξαίρεση τα τελευταία χρόνια ήταν η 31η Δεκέμβρη του 2017. Και ακολούθησε η ηλιόλουστη και ζεστή Πρωτοχρονιά του 2018 στη Σαλαμίνα με μία απολαυστική βουτιά.

Λιακάδα, αλλά και έναν ψυχρό βοριά είχε το 2016 στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Φέτος θα είναι μία ενδιάμεση κατάσταση του 2018 και του 2016, με ήλιο, αλλά όχι και πολλή ζέστη. Όπως και να’ χει, καλή χρονιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ας μεγαλώνουν τις περιουσίες τους οι δισεκατομμυριούχοι. Εγώ αυτή τη χρονιά -εντελώς ανέλπιστα- αύξησα τα μπάνια στην θάλασσα κατά 50%. Οπότε, αισθάνομαι πάρα πολύ ζάπλουτος. Καλά μπάνια και καλή χρονιά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.