Παραιτούνται νοσοκόμες του NHS και παίρνουν τα βουνά

Δεν υπάρχουν αρκετές νοσοκόμες στο Ηνωμένο Βασίλειο, Πιτσιρίκο και πολλές υποφέρουν από άγχος και burnout (εργασιακή εξουθένωση), μετά από εννέα μήνες που περιθάλπουν ακατάπαυστα ασθενείς με Covid 19, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Ένα χρόνο μετά την υπόσχεση του Boris Johnson κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2019 ότι θα θωρακίσει το σύστημα υγείας (NHS) με 50 χιλιάδες επιπλέον νοσοκόμες ως το 2025, ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγορείται ήδη ότι είναι ανακόλουθος και ανέντιμος.

Ο ίδιος ο Johnson υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διορίσει 14.800 από τις συνολικά 50 χιλιάδες νοσοκόμες, για τις οποίες είχε δεσμευτεί, ωστόσο, τα στοιχεία του NHS έδειχναν τον Σεπτέμβριο ότι υπήρχαν 36.655 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στην Αγγλία.

Oι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται στον κλάδο της ψυχικής υγείας, ενώ έχει παραιτηθεί και προσωπικό από μονάδες εντατικής θεραπείας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μάλιστα, πολλές νοσοκόμες είτε από φόβο, είτε επειδή δεν άντεχαν άλλο, επέλεξαν να δουλέψουν σε σούπερ μάρκετ ή να βγάζουν σκυλιά βόλτα επί πληρωμή.

Να περάσουμε, όμως, και σε ένα καλό με μία πρώτη ανάγνωση νέο, καθώς οι καραντίνες μείωσαν κατά 7% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το 2020, γράφει η Le Monde, επικαλούμενη έκθεση του Παγκόσμιου Πρότζεκτ για τον Άνθρακα που δημοσιεύτηκε στις 11/12/2020.

Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε κατά τη μεγάλη και σχεδόν παγκόσμια καραντίνα την άνοιξη του 2020 και ήταν της τάξης του 17%, ενώ σε απόλυτους αριθμούς η συρρίκνωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έφτασε τα 2,4 δισ. τόνους.

Σε καμία από τις προηγούμενες κρίσεις της ανθρωπότητας (1945, 1981, 1992, 2009) δεν είχε ξεπεράσει τα 0,9 δισ. τόνους.

Δεν υπήρξε, ωστόσο, ομοιομορφία στη μείωση του ρυπογόνου αερίου, που θεωρείται και υπεύθυνο για την κλιματική αλλαγή και ήταν -12% στις ΗΠΑ, -11% στην ΕΕ, -9% στην Ινδία και μόλις -1,7% στην Κίνα, όπου η άρση των περιοριστικών μέτρων έγινε πολύ πιο γρήγορα.

Αν δεν υπήρχε, μάλιστα, η πανδημία της Covid 19, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξάνονταν στην Κίνα, όπως είχε γίνει και το 2018 (+2%).

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις επίγειες μεταφορές που συνεισφέρουν το 21% των εκπομπών αερίων.

Αν και οι πτήσεις μειώθηκαν κατά 75%, η συνεισφορά τους στο διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα είναι μόλις 2,8%, ενώ 22% είναι αυτή των βιομηχανιών και των εργοστασίων που η δραστηριότητα τους μειώθηκε κατά 30%.

Όλα αυτά θα είναι, ωστόσο, παροδικά, καθώς από το 2021 αναμένεται νέα αύξηση -παρεμπιπτόντως ήταν 0,9% μεταξύ 2010-2019 και 3% μεταξύ 2000 και 2009.

Ήδη στην Κίνα οι εκπομπές του ρυπογόνου αυτού αερίου άρχισαν και πάλι να αυξάνονται από τον Απρίλιο του 2020 και πλέον είναι ζητούμενο να γίνει στροφή σε μορφές ενέργειας χωρίς άνθρακα.

Επίσης παρά τις όποιες μειώσεις, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα παραμένει αμετάβλητη και έχει αυξηθεί 1,5 φορά μεταξύ 1750 και 2019.

Μιάμιση φορά μεγαλύτερη είναι και η οικονομική στήριξη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων από αυτή της “καθαρής ενέργειας”, ενώ τριπλάσια σε σχέση με την κρίση του 2008 είναι και η ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Πλάκα θα έχει να μας πουν τώρα, καθίστε για πάντα μέσα, κάνει καλό στο περιβάλλον.

Πλάκα έχει επίσης που κάποιοι πιστεύουν σε συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι χώρες δεν τα βρίσκουν ούτε για το ψάρεμα.

Μάλιστα, τέσσερα πολεμικά πλοία του βασιλικού ναυτικού θα προστατεύουν τις αλιευτικές περιοχές της Βρετανίας από 1/1/2021 σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit, για να μην ψαρεύουν κυρίως οι Γάλλοι σε αυτές, όπως μεταδίδει το Reuters.

To Υπουργείο Άμυνας προετοιμάζεται ήδη για αυτό το ενδεχόμενο και συνολικά ένα προσωπικό 14 χιλιάδων μελών του βασιλικού ναυτικού θα αναπτυχθεί στις αλιευτικές περιοχές της Βρετανίας κατά τη χειμερινή περίοδο.

Τα πολεμικά σκάφη που έχουν μήκος 80 μέτρα έκαστο, θα μπορούν να προχωρούν σε έλεγχο και κατάσχεση όλων των αλιευμάτων των ψαράδικων της ΕΕ, που θα βρίσκονται εντός της βρετανικής ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), η οποία μπορεί να επεκταθεί στα 200 μίλια (320 χλμ.) από τη στεριά.

Η εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί δύο πολεμικά σκάφη και άλλα δύο είναι σε επιφυλακή για να αποπλεύσουν σε περίπτωση που αλιευτικά από χώρες της ΕΕ μπουν στη βρετανική ΑΟΖ.

“Ανεύθυνη” χαρακτηρίζουν, εξάλλου, τη συγκεκριμένη κίνηση ακόμα και βουλευτές των Συντηρητικών, ενώ ειρωνικά ήταν τα σχόλια της γαλλικής πλευράς.

Η Βρετανία εγκαταλείπει την ΕΕ τον Ιανουάριο του 2021, αλλά παραμένει ανεπίσημο μέλος της ως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, οπότε και εκπνέει μία μεταβατική περίοδος κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές αψιμαχίες μεταξύ βρετανικών και ξένων αλιευτικών αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία για το θέμα, όπως και αναμένεται από τις συνομιλίες του Boris Johnson με την Ursula von der Leyen.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, οι μεταβατικοί κανόνες δίνουν το δικαίωμα στα αλιευτικά σκάφη κρατών μελών της ΕΕ να ψαρεύουν στα βρετανικά νερά.

Η Γαλλία θα αποζημιώσει τους ψαράδες της και θα πάρει κι άλλα μέτρα για να τους βοηθήσει αν δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία, προκειμένου να μην έρθουν σε αντιπαραθέσεις με Βρετανούς αλιείς.

Καλύτερα, βέβαια, να απαγορευτεί η αλιεία σε όλους τους άλλους, μήπως και γλιτώσει και κανένα ψάρι τελικά.

Με τη θολούρα που επικρατεί, βέβαια, τις τελευταίες μέρες με τους νοτιάδες και τις βροχές πού να δεις ψάρι στο Φάληρο.

Και σαν μην έφτανε αυτό, τραυματίστηκα από ένα swell κύμα (πρόκειται για το κύμα που συνεχίζεται, ενώ έχει πάψει η αιτία που αρχικά το προκάλεσε) στο γόνατο.

Η αλήθεια είναι ότι έδειξα υπεροψία και οριζοντιώθηκα – αντί να μείνω όρθιος στο νερό, διότι ως γνωστόν οι φελλοί επιπλέουν – για να το φωτογραφίσω, όμως είχα βγει πια αρκετά ρηχά και καθώς με βύθισε γδάρθηκα στα μεγάλα βότσαλα του Φαλήρου.

Με είχε βυθίσει και πιο βαθιά ένα άλλο κύμα νωρίτερα, χωρίς να βρω, όμως, εκεί στον βυθό.

Σαν μπόμπιρας κάνω τελικά που ματώνουν τα γόνατα του.

Παρεμπιπτόντως, ιδού και μία φωτογραφία, που μας σκάναρε και μας έστειλε η θεία μου από όταν ήμουν 15-16 χρονών – πρόσφατα, δηλαδή – και πηγαίναμε για σκι με τον Ορειβατικό στον Παρνασσό.

Είμαι με τη μητέρα μου στην κορυφή της πίστας 10, την πιο εύκολη κάποτε στη Φτερόλακα, που δεν υπάρχει πια, καθώς έχει γίνει μία πολύ πιο επίπεδη για αρχάριους και οι πιο προχωρημένοι πάνε σε πιο απότομες πια.

Κοιτάζοντας τη φωτογραφία επιβεβαίωσα ότι ακόμα και στον Παρνασσό τότε είχε ήλιο (και σήμερα λιακάδα έχει εκεί), ενώ πλέον έχει ακόμα και στη θάλασσα τόση συννεφιά.

Στο Φάληρο και το Θυμάρι βασικά, αλλού είναι ακόμα καλά.

Για εμάς τα χιόνια κι οι βροχές και για άλλους οι λιακάδες, για να παραφράσω και τη λαϊκή ρήση: “Για μας τα ντόρτια κι οι διπλές και για άλλους οι εξάρες”.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι νοσοκόμες παραιτούνται σε πολλές χώρες, όπως στη Σουηδία. Τις καταλαβαίνω απόλυτα. Δεν αντέχονται εννιά μήνες μέσα σε ένα νοσοκομείο σε αυτούς τους ρυθμούς εργασίας και με τόσους θανάτους. Με τίποτα δεν θα καθόμουν μέσα σε ένα νοσοκομείο σε καιρό επιδημίας, με το θανατικό να πέφτει βροχή, να κινδυνεύω ανά πάσα στιγμή να αρρωστήσω και να υπάρχει και το ενδεχόμενο να με περάσουν ΕΔΕ επειδή κόλλησα τον ιό, όπως έγινε πρόσφατα στην Ελλάδα. Έχω απεριόριστο θαυμασμό για γιατρούς και νοσοκόμες/ους, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο. Βρέχει σήμερα στο νησί και είναι πολύ όμορφα. Είναι πολύ χριστουγεννιάτικη η ατμόσφαιρα εδώ. Μιας και δεν έχουμε χιόνια, θα πάω για θαλάσσιο σκι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.