“Πρέπει να πάμε σε έναν καπιταλισμό χωρίς αποκλεισμούς”

“Πρέπει να πάμε σε έναν καπιταλισμό χωρίς αποκλεισμούς στη μετά Covid 19 εποχή” δηλώνει, Πιτσιρίκο, στη Liberation ο Γάλλος οικονομολόγος Olivier Pastre.

Μαζί με τον συνάδελφό του, Patris Artus, εκτιμούν ότι υπάρχει διέξοδος, την οποία μπορεί να ακολουθήσει η ανθρωπότητα μετά από αυτή την ιστορική κρίση.

Αμφότεροι προειδοποιούν, ωστόσο, ότι αυτή η κρίση δεν μοιάζει με τις προηγούμενες, είναι χειρότερη και από εκείνη του 2008, διότι ξεκινά από μία ήδη δυσμενώς διαμορφωμένη κατάσταση, οπότε χρειάζεται και διαφορετικές απαντήσεις.

Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα και η συγκεκριμένη κρίση δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί με μεταρρυθμιστικές πολιτικές, αλλά χρειάζεται πραγματικές ρήξεις.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι δύο οικονομολόγοι προτείνουν έναν ήπιο ή έστω όχι τόσο άγριο καπιταλισμό, δηλαδή.

Μπορεί, όμως, ποτέ ο λύκος να γίνει αρνάκι; Μάλλον ρητορικό είναι το ερώτημα.

Ωστόσο, δεν είναι αδύνατο ο λύκος να αποκτήσει συμπεριφορά σκύλου, κάτι που έχει συμβεί, άλλωστε, με κουτάβια λύκων που τα μεγάλωσαν επιστήμονες. Όταν ενηλικιώθηκαν δεν διέφεραν σε τίποτα από σκυλιά.

Επί της ουσίας, δεν γίνεται να περάσει η ανθρωπότητα απευθείας από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό και πιθανότατα θα χρειαστούν πολλά ενδιάμεσα βήματα μέχρι να φτάσει κάποτε αυτή η μέρα.

Eίναι αυτό που μας έλεγε κάποτε ένας προπονητής: “Στην επιτυχία δεν φτάνεις με ένα μεγάλο άλμα, αλλά με πολλά μικρά βήματα”.

Και ένα μικρό βήμα ήταν οι 3.065 τουρίστες που επισκέφτηκαν μετά την άρση των σχετικών απαγορεύσεων την Ταϊλάνδη τον Νοέμβριο, παρά το γεγονός ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2019 είχαν ταξιδέψει 3,39 εκατομμύρια στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ήταν επίσης ένα ακόμα βήμα μπροστά σε σχέση με τον Οκτώβριο, που οι αφίξεις από το εξωτερικό στην Ταϊλάνδη ήταν 1.201.

Από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2020 οι τουρίστες μειώθηκαν κατά 81% στην ασιατική χώρα, ενώ τα 6,69 εκ. από τα συνολικά 6,7 εκ. τουριστών την επισκέφτηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το 2019 είχαν ταξιδέψει 40 εκ. ξένοι στην Ταϊλάνδη, δαπανώντας 63 δισ. δολ., ποσό που ισοδυναμεί με το 11,3% του ΑΕΠ της.

Το 2021 αναμένεται να την επισκεφτούν 5 εκ. τουρίστες, οι οποίοι θα χρειάζονται βίζα, αλλά και να μπαίνουν για δύο εβδομάδες σε καραντίνα.

Παρεμπιπτόντως, και μία τουρίστρια βούτηξε -μεταξύ αρκετών άλλων- τη Δευτέρα στο Θυμάρι με σκουφάκι κολύμβησης και ολόσωμη χειμερινή στολή, κοντά στην αγαπημένη μου ακτή.

Και πολύ καλά έκανε, όχι διότι είχε κρύο, αλλά επειδή η θάλασσα ήταν αρκετά βρώμικη και θολή, τουλάχιστον στα πρώτα 20-25 μέτρα, από τον νοτιά και τη βροχή.

Βέβαια, οι φωτογραφίες βγήκαν θαμπές, διότι μετά από ένα σημείο θόλωσε και η υποβρύχια μηχανή.

Έτσι κι αλλιώς μία τσιπούρα φωτογράφισα μόνο και είδα και μερικές καλόγριες, έναν γύλο και μία χειλού.

Την ίδια μέρα πέρσι (28/12/2019) είχα απαθανατίσει μία πρασινοχειλού.

Την επομένη – σαν σήμερα, δηλαδή – άρχιζε η κακοκαιρία Ζηνοβία (29-30/12).

Μάλιστα, η 30ή Δεκέμβρη μπορεί να ήταν και η πιο κρύα μέρα του περσινού χειμώνα με χιονόνερο στον Μπάτη, κι έναν τύπο που είχε επίσης βουτήξει, να μου λέει “μην βγαίνεις, καλά είναι, κάτσε λίγο ακόμα”.

Ακολούθησε νέα ψυχρή εισβολή στις 2 Ιανουαρίου, όπου τα χρειάστηκα αυτή τη φορά στο Θυμάρι -όχι ότι την παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά έκανε ζέστη- και καπάκι νέος χιονιάς (ο Ηφαιστίωνας) των Φώτων και του Αϊ Γιαννιού (6/7/1/2020).

Κάτι που είχε ως συνέπεια να παγώσει σχεδόν όλο τον υπόλοιπο χειμώνα η θάλασσα για τα καλά, τα ίδια και χειρότερα είχαν συμβεί το 2018-19, αλλά φέτος είναι μία άλλη χρονιά.

Με πολύ καλές θερμοκρασίες, αφού αντί για βοριά έχουμε αυτή τη φορά νοτιά.

Και ο νοτιάς δείχνει να έχει δυναμική, άλλωστε, παίζει ρόλο και της κλιματικής αλλαγής η εμμονή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο εξαγριωμένος σημερινός καπιταλισμός δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και να γίνει ο καπιταλισμός της δεκαετίας του ’70. Γιατί και τότε ο καπιταλισμός ήταν αναγκασμένος να συγκρατείται επειδή υπήρχε η Σοβιετική Ένωση, οπότε οι κυβερνήσεις της Δύσης ήταν αναγκασμένες να δείχνουν ένα πιο ανθρώπινο και “σοσιαλιστικό” πρόσωπο, με παροχές στους εργαζόμενους, ώστε να μην αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη τα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα. Σήμερα δεν υπάρχει Σοβιετική Ένωση, δεν υπάρχει αντίπαλο δέος. Ο καπιταλισμός είναι ένα τρελό παιδί που παίζει μόνο του. Και όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει στα παιδιά που παίζουν μόνα τους. Ωραία μέρα για μπάνιο σήμερα. Πάμε να σπάσουμε όλα τα ρεκόρ. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.