Στην Ελβετία αναβλήθηκαν 4.000 χειρουργεία και στη Βρετανία 50 χιλιάδες περιστατικά καρκίνου δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα λόγω lockdown

Πιτσιρίκο, οι διευθυντές πέντε νοσοκομείων της Ελβετίας ζητούν με επιστολή τους από τον υπουργό Υγείας Alain Berset να πάρει επείγοντα μέτρα για τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Reuters.

O λόγος είναι ότι πάνω από 4.000 χειρουργεία έχουν αναβληθεί στα πέντε αυτά νοσοκομεία της Ζυρίχης, της Βέρνης, της Βασιλείας, της Λωζάνης και της Γενεύης από τον Οκτώβριο.

Η Ελβετία έχει πληγεί πολύ από την επιδημία με 5.000 κρούσματα να καταγράφονται κάθε μέρα και το 1,3% του πληθυσμού να έχει κολλήσει τον ιό τις τελευταίες 28 μέρες.

Οι διευθυντές των πέντε νοσοκομείων φοβούνται ότι ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού στις αρχές του 2021 θα οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας.

Ο καθηγητής Gregor Zuend από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ζυρίχης αποκάλυψε ότι ένας νέος με καρκίνο αναγκάστηκε να επιστρέψει σπίτι του, επειδή δεν υπήρχε χώρος για να του αφαιρεθεί ο όγκος.

“Ανησυχώ πολύ, οι εντατικές στη Ζυρίχη, τη Βέρνη και το Aaragu είναι σχεδόν γεμάτες και τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται” δήλωσε ο ίδιος.

Την Παρασκευή 11/12 η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείνουν τα εστιατόρια, τα μαγαζιά και τα μπαρ στις 7μ.μ.

Ο Zuend θέλει, όμως, ένα πλήρες lockdown, να κλείσουν και τα χιονοδρομικά κέντρα και η κυβέρνηση ανέφερε ότι η Ελβετία πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να μειωθεί το βάρος στα νοσοκομεία και τους επαγγελματίες υγείας.

Ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν και στην Αγγλία, όπου ένας 27χρονος πατέρας δύο παιδιών από το Λιντς πέθανε πρόσφατα από καρκίνο, καθώς καθυστέρησαν επί δύο μήνες να του κάνουν μία μαγνητική τομογραφία, που ίσως και να του είχε σώσει τη ζωή, όπως επισημαίνει το Skynews.

Συγκεκριμένα, ο Swerwin Hall πήγε για πρώτη φορά στο νοσοκομείο στις 23 Μαρτίου με πόνους στο πόδι, αλλά παρά τις επανειλημμένες επισκέψεις του, έγινε λάθος διάγνωση για προστατίτιδα και του έδωσαν αντιβίωση.

Όλο τον Απρίλιο παρακαλούσε για μία μαγνητική και όταν την έκανε τελικά στις 26 Μάη αποκαλύφθηκε ότι είχε έναν όγκο 14 εκατοστών στη λεκάνη και σχεδόν 30 μικρότερους στους πνεύμονες.

Η χήρα του LaTroya Hall δηλώνει συντετριμμένη, υποστηρίζοντας ότι αν η διάγνωση είχε γίνει νωρίτερα, ο αγαπημένος της μπορεί να ζούσε ακόμα.

Η ίδια θέλει να μην περάσουν κι άλλες οικογένειες τα ίδια, καθώς 50 χιλιάδες περιστατικά ασθενών με καρκίνο δεν αντιμετωπίστηκαν κατά το πρώτο lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος στη δεύτερη καραντίνα.

Μία διαδικτυακή καμπάνια της οποίας ηγούνται καρκινοπαθείς, σελέμπριτις και γιατροί του ΝΗS έχει ήδη συγκεντρώσει 400 χιλιάδες υπογραφές.

Άρχισε από τους γονείς της αισθητικού Kelly Smith, η οποία πέθανε από καρκίνο του εντέρου, επειδή διακόπηκε η θεραπεία της, εξαιτίας του lockdown για την πανδημία.

Ένας από τους πρωτεργάτες της καμπάνιας και πρόεδρος της Δράσης για Ακτινοθεραπεία, ο καθηγητής Pat Price λέει ότι “πρέπει να είναι τρομακτικό να έχει κάποιος καρκίνο αυτή την εποχή”.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το προσωπικό στα νοσοκομεία κάνει ηρωική προσπάθεια, αλλά αν δεν βοηθήσει και δεν επενδύσει η κυβέρνηση, θα εξελιχθεί μία τραγωδία.

Μία εκπρόσωπος της Ιατρικής και Κοινωνικής Φροντίδας ανέφερε ότι υπάρχει στήριξη στο NHS και πάνω από 870 χιλιάδες άνθρωποι πήραν παραπεμπτικό για να κάνουν εξετάσεις για καρκίνο μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου, αλλά και ότι το βρετανικό κράτος έχει δώσει 3 δισ. στερλίνες για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του lockdown στην υγεία και άλλο 1 δισ. στερλίνες για να γίνουν επιπλέον εξετάσεις, μαγνητικές και εγχειρήσεις.

Από τους επαγγελματίες υγείας, να περάσουμε, όμως στους επαγγελματίες της αλιείας.

Ο εχθρός των Γάλλων ψαράδων, λοιπόν, στα νερά της Βρετάνης στον Ατλαντικό είναι οι αστερίες, όπως αναφέρει η Le Monde.

Τα εχινόδερμα αυτά πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, αποψιλώνοντας τους βυθούς από τα χτένια και τα μύδια και καταλαμβάνοντας και τα ενδιαιτήματα τους.

“Δεν υπάρχει τίποτα, τα έχουν φάει όλα” λέει απελπισμένος ένας ψαράς, καθώς ανεβάζοντας τα δίχτυα του τα βλέπει γεμάτα αστερίες (του είδους μαρθαστερίας), αντί για χτένια,κυδώνια και μύδια.

“Πριν από έναν χρόνο στην ίδια περιοχή είχαμε βγάλει 300 κιλά και φέτος ούτε 80” εξηγεί ο ίδιος που είναι θυμωμένος, όπως και αρκετοί συνάδελφοι του και ζητούν από την περιφερειακή επιτροπή αλιείας της Βρέστης να βρει μία λύση.

Κάτι που είχε γίνει παλιότερα, όταν οι καλλιεργητές μυδιών είχαν αλιεύσει 3 εκ. αστερίες από τον βυθό και το επόμενο καλοκαίρι δεν εμφανίστηκαν πολύ μεγάλοι αριθμοί αυτών των εχινόδερμων.

Έτσι κι αλλιώς, βέβαια, δεν συμβαίνει κάθε χρόνο εισβολή από αστερίες στις παράκτιες στον Ατλαντικό περιοχές της Γαλλίας.

Σε ένα σημαντικό επεισόδιο το 2017, πάντως, οι αστερίες είχαν αποδεκατίσει το 70% των μυδιών, καθώς καταλαμβάνουν και τα ενδιαιτήματα τους στον βυθό, τόσο τα φυσικά, όσο και αυτά που ποντίζουν οι μυδοκαλλιεργητές.

Είναι κάτι που συμβαίνει από το 1980 και θα επαναληφθεί και στο μέλλον, ενώ μερικές προσπάθειες να αξιοποιηθούν οι αστερίες για την παρασκευή αρωμάτων, καλλυντικών, αλλά και για κομποστοποίηση δεν είχαν συνέχεια.

Ο αστερίας ανήκει στην οικογένεια των εχινόδερμων μαζί με τους αχινούς και τους οφίουρους. Οι τελευταίοι είναι σαν αστερίες με πιο λεπτούς και ευέλικτους βραχίονες.

Το πιο επιβλητικό είδος είναι ο ακανθαστερίας, μεγάλος σε μέγεθος και με αγκάθια πάνω στους βραχίονες του, δεν έχει φυσικούς εχθρούς και τρέφεται και με κοράλλια.

Γενικά οι αστερίες δεν τρώγονται από τα ψάρια, ενώ οι αχινοί δεν γερνούν ποτέ.

Μύθος είναι, παρεμπιπτόντως, ότι όπου έχει αχινούς τα νερά είναι καθαρά.

Στην πραγματικότητα οι αχινοί είναι απλά οι καθαριστές του βυθού, καθώς τραβούν με τα αγκάθια τους ό,τι κινείται γύρω τους.

Στόχος τους είναι διάφοροι μικροοργανισμοί, αλλά συχνά συλλαμβάνουν και φύκια, χαρτιά, πετονιές, πλαστικές και όχι μεταξωτές κορδέλες.

Για παράδειγμα γεμάτος αχινούς είναι και ο Μπάτης, ειδικά στον πάγκο (μακρόστενος βράχος που υψώνεται από τον βυθό σχεδόν ως την επιφάνεια) με τις ποσειδωνίες καμιά 20αριά μέτρα από την ακτή.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, και ότι η συγκεκριμένη παραλία είναι καθαρή.

Για όταν βρέχει ή κάνει κρύο, επειδή μπορείς να μπεις αμέσως στο αμάξι βγαίνοντας από τη θάλασσα, είναι ωστόσο, καλή.

Όπως τη Δευτέρα, άλλη μία μέρα με τη θάλασσα καφέ και γκρι.

Τον ουρανό μαύρο (στρωματοσωρείτες και μελανοστρώματα τα σύννεφα, παρεμπιπτόντως) και σκοτεινό και άφαντο και πάλι τον βυθό.

Τουλάχιστον φωτογράφισα τα χελιδόνια της θάλασσας – αυτό το είδος του μικρόσωμου γλάρου που διαχειμάζει στα ζεστά υποτίθεται μέρη μας, αλλά αν συνεχιστεί αυτό το χάλι με το κρύο και τη βροχή, τα βλέπω να την κάνουν για Αφρική.

Πάντως, και στην Αυστραλία, που είναι καλοκαίρι βροχές και καταιγίδες έχει και μάλιστα επηρέασαν μία ακτογραμμή 1.000 χιλιομέτρων στα ανατολικά της χώρας, αφήνοντας 2.000 σπίτια χωρίς ρεύμα, όπως μεταδίδει το BBC.

Η παλίρροια έφτασε τα 8 μέτρα, η πυροσβεστική δέχτηκε 700 κλήσεις για βοήθεια, ενώ διασώθηκαν πέντε άτομα από πλημμυρισμένες περιοχές.

Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Αυστραλία θα βιώσει τις συνέπειες του φαινομένου Λα Νίνια (το αντίθετο του Ελ Νίνιο) και θα έχει 20% περισσότερες βροχές και τροπικούς κυκλώνες απ’ ό,τι συνήθως φέτος το καλοκαίρι (λες και τα προηγούμενα καλοκαίρια και ειδικά στην Ελλάδα δεν είχαν βροχές και φονικές καταιγίδες κάργα).

Σε μερικές περιοχές της Αυστραλίας έπεσαν 400 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες (δηλαδή, 400 κιλά νερού ανά τετραγωνικό μέτρο – 232 έπεσαν χθες στη Μαλακάσα), ενώ επλήγησαν η Παραλία του Ήλιου και η Χρυσή Ακτή στο Κουίνσλαντ και η Byron Bay στη Νέα Νότια Ουαλία, η οποία από τη διάβρωση που έπαθε από τα κύματα και τη βροχή εξαφανίστηκε.

Κάτι που μου θύμισε την οικολογική καταστροφή που είχε υποστεί μία παραλία μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες το καλοκαίρι στην Εύβοια.

Νομίζω ότι ήταν απέναντι από την Αιδηψό και γέμισε με καλάμια, σκουπίδια, ζωντανά φίδια, αλλά και πτώματα ζώων, καθιστώντας την παραλία ακατάλληλη και ανθυγιεινή για πάνω από έναν μήνα.

Ένα ακόμα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι οι βροχές έχουν πλέον περισσότερες συνέπειες, παρά οφέλη.

Το χειρότερο είναι ότι βρέχει πολύ στα ίδια και τα ίδια μέρη (π.χ. στην Εύβοια στο Μαντούδι και το Προκόπι που ταλαιπωρούνται από τον μεσογειακό κυκλώνα του 2018 μέχρι σήμερα, αλλά και στην Κρήτη), με συνέπεια το κορεσμένο από το νερό έδαφος να εγκυμονεί πάρα πολλούς κινδύνους.

Από την άλλη, γυρίζοντας εκνευρισμένος χθες σπίτι μετά από άλλη μία μέρα με αέρα, βροχή, συννεφιά και την απόλυτη θολούρα του βυθού, διάβασα στο φακελάκι του τσαγιού:

“Η ζωή είναι σαν ένα ουράνιο τόξο. Χρειάζεσαι και τον ήλιο και τη βροχή για να κάνεις τα χρώματα να εμφανιστούν”.

Ωραίο, αλλά στην πραγματική ζωή όχι ουράνιο τόξο δεν βλέπουμε, αλλά ένας γκρίζος ουρανός είναι από πάνω μας για όγδοη συνεχόμενη μέρα.

Ας βάλω, λοιπόν, μία τρίτη και τελευταία φωτό από τα πολύ παλιά τότε που είχε ντάλα ήλιο, ακόμα και στον Παρνασσό.

Είναι σε έναν δρόμο 10 χιλιομέτρων από όπου κατέβαινες από τις πίστες στη Φτερόλακα στη βάση του χιονοδρομικού για να πάρεις τα καρεκλάκια (κάτι σαν ανοιχτό τελεφερίκ – παγκάκι) για να ανέβεις ξανά.

Νομίζω πια έχει κλειστές καμπίνες που σε μεταφέρουν στα χιονοδρομικά.

Θυμάμαι μία φορά είχε διακοπή ρεύματος και είχαμε μείνει στα καρεκλάκια εν μέσω χιονοθύελλας για κάνα μισάωρο ακινητοποιημένοι σε ύψος 20 μέτρων.

Τότε το διασκέδασα γιατί ήμουν παιδί και δεν είχα φοβηθεί καθόλου, ενώ οι μεγάλοι γκρίνιαζαν.

Και μία φορά που είχαμε μείνει με τη βάρκα του θείου μου κάνα μίλι από την ακτή, δεν είχα επίσης φοβηθεί.

Με τα χρόνια έγινα υποχόνδριος.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πολύ δυσοίωνη η κατάσταση, παγκοσμίως. Οπότε, θα πάω για μπάνιο σήμερα που ο καιρός εδώ στο νησί είναι καλοκαιρινός, γιατί μέχρι το καλοκαίρι ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.