Χρόνια πολλά με μέδουσες που μοιάζουν σαν χριστουγεννιάτικες μπάλες

Μηνύσεις από 500 οικογένειες θυμάτων με Covid 19 στην Ιταλία κατατίθενται, Πιτσιρίκο, σε βάρος του προέδρου Giuseppe Conte και του υπουργού Υγείας Roberto Speranza, όπως αναφέρει ο Guardian.

Στο στόχαστρο των συγγενών των θυμάτων βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Λομβαρδίας Attilio Fontana, καθώς χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η Ιταλία είχε επικαιροποιήσει το πλάνο διαχείρισης πανδημίας, που δεν είχε αναθεωρηθεί από το 2006.

Με τις 300 μηνύσεις να έχουν ήδη επιβληθεί, οι ιταλικές οικογένειες θεωρούν την κυβέρνηση και την περιφέρεια της Λομβαρδίας υπεύθυνες για το γεγονός ότι η χώρα διέθετε για τη διαχείριση τυχόν πανδημίας ένα ξεπερασμένο πλάνο από το 2006.

Αυτό αποκάλυψε με έκθεσή του στις 13 Μάη ο επιστήμονας του ΠΟΥ Francesco Zambon με στόχο να λειτουργήσει σαν καμπανάκι για άλλες χώρες που δεν είχε πλήξει ακόμα ο κορωνοϊός, καθώς η Ιταλία ήταν η πρώτη που βίωσε ένα μεγάλο ξέσπασμα του ιού στην Ευρώπη.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποσύρθηκε, όμως, μία μέρα αργότερα από την επίσημη ιστοσελίδα του ΠΟΥ, μετά από αίτημα του Ranieri Guerra, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής γενικός διευθυντής για στρατηγικές πρωτοβουλίες του Οργανισμού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian.

O Guerra ήταν και γενικός διευθυντής προληπτικής υγείας στο υπουργείο Υγείας της Ιταλίας, μεταξύ 2014 και 2017, άρα και υπεύθυνος για την επικαιροποίηση του πλάνου διαχείρισης πανδημίας, που δεν είχε εκσυγχρονιστεί από το 2006.

“Έτσι, δεν υπήρχαν κατευθυντήριες γραμμές όταν ξέσπασε η πανδημία στη Λομβαρδία και το κράτος και η περιφερειακή κυβέρνηση δεν προστάτεψαν τους πολίτες” εξηγεί ο Consuelo Locati, επικεφαλής δικηγόρος των 500 οικογενειών που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μηνύσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλάνο αντιμετώπισης πανδημίας στην Ιταλία δεν ήταν απλά παρωχημένο, αλλά δεν είχε δοκιμαστεί και ποτέ για να διαπιστωθεί αν λειτουργεί.

Ο Locati που έχασε κι αυτός τον πατέρα του από κορωνοϊό και αξιώνει 259 χιλ. ευρώ για κάθε οικογένεια, υποστηρίζει ότι ο στόχος δεν είναι τόσο η αποζημίωση, όσο να αναλάβουν οι αρχές τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Γιατί, αν υπήρχε σχεδιασμός, οι θάνατοι με Covid 19 στην Ιταλία θα ήταν πολλοί λιγότεροι.

Παρεμπιπτόντως, δεν επαληθεύτηκαν τελικά ποτέ οι φόβοι του ΠΟΥ, αλλά και της πλειοψηφίας των ειδικών ανά τον κόσμο, ότι η Αφρική θα ήταν η περισσότερο πληγείσα ήπειρος από τον κορωνοϊό.

Τελικά, έχει πληγεί λιγότερο από κάθε άλλη, με εξαίρεση την αραιοκατοικημένη Ωκεανία.

Αλλά στην Αφρική συνεχίζουν να υποφέρουν περισσότερο από κάθε άλλη ήπειρο και από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Τις προάλλες σημειώθηκε απαγωγή εκατοντάδων μαθητών στη Νιγηρία -αν και επέστρεψαν τελικά σχεδόν όλοι τρομοκρατημένοι στους δικούς τους-, όμως δεν είχαν την ίδια τύχη πάνω από 100 άνθρωποι που σκοτώθηκαν σε επίθεση στην Αιθιοπία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ένοπλοι άνοιξαν πυρ στην περιοχή Bulen στη δυτική Αιθιοπία, βάζοντας και φωτιές σε σπίτια, την ώρα που κοιμούνταν μέσα άνθρωποι.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, γέμισε μέδουσες πελαγία την παραμονή Χριστουγέννων η δαντελένια ακρογιαλιά.

Εντάξει, τρόπος του λέγειν, αλλά είδα και φωτογράφισα τουλάχιστον πέντε τέτοιες ροζ τσούχτρες, ενώ είπα και σε έναν κύριο να προσέχει πριν μπει στη θάλασσα και τις παρατήρησε κι αυτός.

Με ρώτησε μήπως ήρθαν επειδή είναι ζεστός ο καιρός.

Μία κυρία είπε μήπως τις έφερε κάποιο πλοίο, αλλά ήταν 30 Οκτώβρη όταν είδα μία μέδουσα πελαγία για πρώτη φορά μετά από χρόνια στα κρυστάλλινα νερά.

Και σχεδόν δύο μήνες μετά, οι θεάσεις τους αυξάνονται σταθερά.

Πιθανότατα πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός. Όπως και όταν είχαν εμφανιστεί μερικές -επίσης τοξικές- μέδουσες χρυσαώρα τον Μάιο στο Θυμάρι και τον Μαραθώνα.

Αντίθετα, έχουν εξαφανιστεί οι μέδουσες κοτυλόριζα ή τηγανητό αυτό, που μαζί με τις διάφανες αουρέλια και ακουάρια είναι τα τρία είδη που δεν τσιμπάνε.

Λέγεται, μάλιστα, ότι η cotylorhiza tuberculata απειλείται γενικότερα με εξαφάνιση και δεν είδα ούτε μια φορά το 2020.

Αλλά και μέδουσα pelagia noctiluca είχα να δω πάρα πολλά χρόνια και να που φάνηκαν ξανά.

Ίσως να είναι θέμα τύχης, λοιπόν, τελικά.

Κατά μία έννοια, άλλωστε, σχεδόν τα πάντα είναι θέμα τύχης.

Και αυτό θα ήθελα να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο για τις φετινές γιορτές. Χρόνια πολλά, υγεία και καλή τύχη.

Επισυνάπτοντας αντί για κάρτα, φωτογραφίες με μέδουσες που μοιάζουν σαν χριστουγεννιάτικες μπάλες.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ελπίζω οι μέδουσες να μην έρθουν κατά δω. Μια θάλασσα μας έμεινε αυτό το χειμώνα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.