Αδύνατη η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit, λέει τώρα ο ηγέτης των Εργατικών

Αδύνατη είναι η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit, λέει τώρα, Πιτσιρίκο, ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer, όπως αναφέρει ο Guardian.

Παρά το γεγονός ότι όταν διεκδικούσε την ηγεσία του βρετανικού κόμματος, μία από τις δέκα δεσμεύσεις του ήταν ότι θα υπερασπιστεί την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ, μετά την υλοποίηση του Brexit.

Kάτι που του υπενθύμισε ο παρουσιαστής εκπομπής του BBC Andrew Marr, με τον ηγέτη των Εργατικών να απαντά ότι “θα πρέπει να είμαστε έντιμοι με τον κόσμο ότι δεν γίνεται να πάμε σε πλήρη επαναδιαπράγματευση του Brexit, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

“Πλέον, έχουμε συνάψει μία συμφωνία για το Brexit και καλούμαστε να την εφαρμόσουμε” υπερθεμάτισε ο Starmer, o οποίος άφησε, ωστόσο, ένα παραθυράκι για βελτιώσεις κάποιων σημείων της συμφωνίας.

Όταν του επισημάνθηκε ότι θα απογοητεύσει τα μέλη των Εργατικών που τον ψήφισαν, διότι δεσμεύτηκε για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, ο Starmer ξεκαθάρισε ότι “δεν είναι ρεαλιστικό να υπαινισσόμαστε ότι η ΕΕ θα καθίσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μία νέα συμφωνία για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη στιγμή που τέσσερα χρόνια κάναμε διαπραγματεύσεις”.

“Είτε μας αρέσει, είτε όχι αυτή είναι η συμφωνία που θα κληρονομήσει το κόμμα των Εργατικών αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και θα πρέπει να την υλοποιήσει, οπότε δεν θα ήταν έντιμο απέναντι στον βρετανικό λαό να του πούμε ότι αν πάρουμε την εξουσία το 2024 θα διαχειριστούμε μία άλλη συνθήκη” εξήγησε ο Starmer.

H ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία ήταν το επίμαχο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας για την ηγεσία των Εργατικών το 2019.

Και η δέσμευση που αναλήφθηκε τότε ήταν η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών.

O Starmer ανέφερε επίσης στην εκπομπή του Marr ότι αν οι Εργατικοί γίνουν κυβέρνηση θα επανεξετάσουν το θέμα του δημόσιου χρέους που ανέρχεται στο 100% του βρετανικού ΑΕΠ, ενώ τάχθηκε κατά ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, αν και διαφωνεί με τη δήλωση του Boris Johnson που το απέκλεισε για τα επόμενα 40 χρόνια.

Να μείνουμε, όμως, στη Βρετανία, καθώς υπάρχει ανησυχία για υπερμετάδοση του κορωνοϊού στα σουπερμάρκετ, όπου πολίτες δεν φορούν τις μάσκες τους, ούτε τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι αρχές θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές κάνουν χρήση μάσκας, αλλά και των ειδικών διαδρομών μονής κατεύθυνσης, που έχουν χαραχτεί στα σουπερμάρκετ, έτσι ώστε να μην διασταυρώνονται πολλοί μαζί μπροστά από τους πάγκους με τα προϊόντα.

Επίσης, θα ζητήσουν από τα σούπερ μάρκετ να δίνουν μάσκες σε όσους πελάτες δεν διαθέτουν δικές τους και αν αρνηθούν να τις φορέσουν, να μην τους επιτρέπουν την είσοδο στο κατάστημα.

Το θέμα είναι κατά πόσο θα εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, τη στιγμή που ήδη έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις κατά εργαζόμενων στα σούπερ μάρκετ, που δέχονται και περισσότερο κόσμο από ό,τι πριν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, καθώς όλα τα άλλα μαγαζιά είναι κλειστά.

Τουλάχιστον, οι Βρετανοί λένε το αυτονόητο, τη στιγμή που στην Ελλάδα κλείνουν στόματα και μάτια για τον απίστευτο συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ που είναι και κλειστός χώρος, ούτε έχουν πάρει κανένα μέτρο, όπως οι ειδικές διαδρομές μονής κατεύθυνσης ή να μην μπαίνουν δύο και τρία άτομα από κάθε οικογένεια.

Και πολλά να είναι τα ψώνια, θα μπορούσε να μένει ένας έξω και αυτός που ψωνίζει να βγάζει τα προϊόντα με το καρότσι και να μοιράζονται τις σακούλες εκτός του σουπερμάρκετ.

Αλλά στην Ελλάδα έχουν βαλθεί να κυνηγούν μόνο όσους πηγαίνουν στις παραλίες.

H αλήθεια είναι, βέβαια, ότι ήταν άδεια την Τρίτη η δαντελένια ακρογιαλιά.

Αφού είχε αρκετό κύμα ακόμα και στη μεγάλη αμμουδιά, αλλά και ψύχρα ως συνήθως με τα πολλά beaufort νοτιά.

Το μόνο που δεν είχε ήταν βροχή, όπως έδιναν τα προγνωστικά μοντέλα για την Τρίτη 12/1, ακόμα και την παραμονή (Δευτέρα 11/1, δηλαδή).

Όσο για τον χιονιά, ενώ αρχικά έδιναν χιόνια σε όλη την Ελλάδα για την Παρασκευή 15/1, όσο πλησιάζει η συγκεκριμένη μέρα, τόσο τα παίρνουν πίσω.

Τώρα δίνουν το πολύ ψύχος για Σάββατο βράδυ προς Κυριακή (16-17/1) και βάζουν στο παιχνίδι και τη Δευτέρα – Τρίτη (18-19/1), ενώ από Τετάρτη 20/1 ξουτ, ξουτ ψυχρή εισβολή.

Αλλά τα μοντέλα, εντάξει μηχανές είναι, οι wanna be μετεωρολόγοι δεν έχουν μάθει ακόμα ότι όταν φυσάει πολύ, δεν έχει ποτέ πολλή βροχή;

Εύλογα θα πει κάποιος “και εσύ Βαγγέλη γιατί ασχολείσαι με ό,τι λένε και γράφουν αυτοί”;

Κατ΄ αρχάς διότι με πρόσχημα τις “προγνώσεις” των μοντέλων έχουν ληφθεί πολιτικές αποφάσεις και για πιο σοβαρά θέματα από τον καιρό, όπως π.χ. η επιβολή καραντίνας για τον κορωνοϊό.

Αλλά και γιατί είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο έχουμε βυθιστεί σε έναν ψηφιακό και ψεύτικο κόσμο.

Πόσο έχουμε αποξενωθεί από τη φύση και έχουμε αναγάγει σε ευαγγέλιο κάτι προγνωστικά μοντέλα στα οποία ένα λάθος στοιχείο να εισάγεις στην αρχή, το τρέξιμο τους θα είναι άλλα αντ’ άλλων μετά.

Γιατί τι είναι τα μοντέλα τελικά; Αντί ο μετεωρολόγος να σχεδιάζει με το χέρι την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων (υψηλών και χαμηλών πιέσεων) πάνω στον χάρτη, κάνουν αυτά τη δουλειά.

Δηλαδή, αν υπάρχει μία ανακρίβεια στο πώς είναι διαμορφωμένη η αρχική κατάσταση της ατμόσφαιρας μία δεδομένη στιγμή κατά την οποία θα γίνει η εισαγωγή των δεδομένων στο μοντέλο τότε η πρόγνωση θα έχει πολλά λάθη, έστω και σε λεπτομέρειες που, όμως, κάνουν τη διαφορά.

Κι ενώ τα γνωρίζουν όλα αυτά οι wanna be μετεωρολόγοι, βγαίνουν μετά και λένε ότι ο καιρός τους αδικεί (θέλουν τις κακοκαιρίες – άλλο κι αυτό πάλι με την κακοκαιρολαγνεία).

Για να είμαι δίκαιος, πάντως, κι εγώ λέω συχνά, πυκνά ότι ο καιρός με αδικεί, αφού θέλω 365/365 μέρες λιακάδες και μπονάτσες.

Εκεί που είσαι, πάντως, Πιτσιρίκο, λίγο θα επηρεαστείς από την – ξουτ, ξουτ – ψυχρή εισβολή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, υπέροχη λιακάδα και σήμερα στο νησί. Θα έρθει το καλοκαίρι και θα έχω σπάσει ήδη το προηγούμενο ρεκόρ μπάνιων σε μια χρονιά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.