«Βιαστές, ο χρόνος σας τελείωσε» (Your time is up)

Αγαπημένε μου Πιτσιρίκο, γεια σου και πάλι.
Η καταγγελία της Κυρίας Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό της από παράγοντα της ελληνικής ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι μια από τις σημαντικότερες υποθέσεις που θα κληθεί να ρίξει φως η ελληνική δικαιοσύνη.

Ίσως να είναι σημαντικότερη και από την δίκη της Χρυσής Αυγής. Όσο χοντρό μπορεί να ακούγεται την στιγμή που το γράφω.

Βέβαια, αν το όνομα της καταγγέλλουσας δεν είχε το βάρος της δις Ολυμπιονίκη, το πιθανότερο θα ήταν να μην μαθαίναμε τίποτα και ποτέ.

Στην Ευρώπη, ένα στα πέντε παιδιά έχει υποστεί στη ζωή του μορφή βίας σεξoυαλικής, ψυχολογικής ή σωματικής.

Αν το σκεφτούμε σε αριθμούς -αν και τους σιχαίνομαι σε τέτοια θέματα-, το νούμερο είναι ασύλληπτα μεγάλο.

Ξέρεις, πιτσιρίκο, η υπόθεση, ειδικά διαβάζοντας την ανακοίνωση της ομοσπονδίας αλλά και τις άλλες δύο καταγγελίες αθλητριών που ακολούθησαν, έφερε ασυναίσθητα στο μυαλό μου την υπόθεση του Λάρι Νασάρ.

Ο Λάρι Νασάρ ήταν γιατρός της Ολυμπιακής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ.

Κορυφαίος αθλίατρος και αυθεντία στο είδος του.

Χρησιμοποιώντας την θέση του και την εξουσία που είχε, κακοποιούσε νεαρές γυμνάστριες και ασθενείς του επί 25 χρόνια, με τα επιβεβαιωμένα θύματά του να είναι 265 παιδιά.

Η ομοσπονδία των ΗΠΑ προσπαθούσε επί χρόνια να καλύψει την υπόθεση, προσπαθώντας ακόμη και να βγάλει τρελές όσες κοπέλες είχαν το θάρρος να μιλήσουν, με αποτέλεσμα ακόμη και οι ίδιοι τους οι γονείς να μην τις πιστεύουν!

Στη δίκη, που μεταδόθηκε σε ολόκληρες τις ΗΠΑ ζωντανά από την τηλεόραση, η δικαστής Ρόζμαρι Ακιλίνα θεωρήθηκε ότι έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στην υπόθεση.

Έδωσε φωνή στα θύματα και όλες οι μαρτυρίες των κοριτσιών-θυμάτων ξεκινούσαν με ευχαριστίες προς το πρόσωπό της.

Από πολλούς θεωρήθηκε ότι λειτούργησε περισσότερο ως ψυχοθεραπεύτρια παρά ως δικαστής.

«Δεν θέλω ούτε ένα θύμα να χάσει την φωνή του» είπε στο δικαστήριο, εξηγώντας πως οι ακροάσεις θα συνεχιστούν μέχρι να μιλήσει και οι τελευταία γυναίκα που θα το επιθυμούσε και για όσο χρόνο χρειαστεί.

Ενώ ενθάρρυνε τα θύματα να μιλήσουν, δίνοντας τους κουράγιο για την συνέχιση της ζωής τους.

Όσο η δίκη προχωρούσε, όλο και περισσότερες γυναίκες αποφάσισαν να μιλήσουν.

Οι ακροάσεις τον θυμάτων άγγιξαν της διακόσιες -όλες μπροστά στον βιαστή τους, -ενώ μέσα από την δίκη γιγαντώθηκε ένα κύμα από κακοποιημένες γυναίκες γνωστό ως «Βιαστές, ο χρόνος σας τελείωσε» (Your time is up).

Η Σιμόν Μπάιλς, πέντε φορές χρυσή ολυμπιονίκης και μία από της εμβληματικότερες Αμερικανίδες αθλήτριες, δεν άντεξε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο· στην επιστολή της προς την έδρα, αναφέρει:

«Πήρε ένα κομμάτι μου που δεν μπορώ να το πάρω πίσω. Ακόμη προσπαθώ γι’ αυτό. Ήταν πολύ σκληρό. Το κομμάτι αυτό είναι η εμπιστοσύνη. Μου είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτώ ανθρώπους. Πιάνω τον εαυτό μου να περπατάω στο δρόμο και να φοβάμαι.»

Η πρόεδρος κατακρίθηκε γιατί, από την έδρα, υποστήριξε ότι ο Λασάρ πρέπει να βιαστεί ο ίδιος.

Η υπόθεση του Λάρι Νασάρ θεωρήθηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξoυαλικής κακοποίησης στην αθλητική ιστορία.

Σε έρευνα που διεξήχθη την περίοδο της δίκης, αποκαλύφθηκε ότι στην αμερικανική γυμναστική υπάρχει ιστορικό κάλυψης καταγγελιών.

Επανειλλημένα, προπονητές και αξιωματούχοι προστατεύονταν σε βάρος αθλητών και αθλητριών.

Όλα τα παραπάνω τα γράφω γιατί θεωρώ υποχρέωση όλων μας να αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση.

Δικαιοσύνη κυρίως ανθρώπινη και ηθική.

Και μετά νομική.

Και επειδή στη Χώρα μας, βία στον αθλητισμό θεωρούμε ή αποκαλούμε το ξύλο που παίζουν στρατιές οπαδών Ορκ, που ανήκουν σε ποδοσφαιρικές ομάδες Μαφιόζων-Ολιγαρχών.

Η Σοφία Μπεκατώρου δεν αξίζει μόνο την υποστήριξή μας, αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Γιατί έριξε την πρώτη γροθιά προσπαθώντας να σπάσει το τοίχος σιωπής που περιβάλλει την κακοποίηση των κοριτσιών-γυναικών στην βαθιά πατριαρχική κοινωνία μας.

Και, κυρίως, γιατί το έκανε για τα χιλιάδες παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Την αγάπη μου από Ιωάννινα.

Τ.Τ.Π.

(Αγαπητέ φίλε, υπάρχει αυτό το πολύ ωραίο ντοκιμαντέρ”Athlete A” που δείχνει τι συνέβη στις ΗΠΑ με τον αθλίατρο και τα κορίτσια της Ολυμπιακής Ομάδας της Ενόργανης Γυμναστικής. Δεν θέλω να γράψω κάποιο σχόλιο για την υπόθεση Μπεκατώρου γιατί βλέπω αυτές τις μέρες πολλή ηθικολογία από ανθρώπους που ξέρω πως είναι ανήθικοι. Θα τα πω, όμως, στο podcast. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.