Γιατί οι ηθοποιοί καταγγέλλουν τους συναδέλφους τους και όχι τους θεατρικούς ή τηλεοπτικούς επιχειρηματίες;

Καθώς όλο και περισσότεροι γυναίκες και άνδρες ηθοποιοί καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και ψυχολογικής και λεκτικής βίας, παρατηρώ πως κανένας ηθοποιός δεν έχει καταγγείλει -για την ώρα- έναν θεατρικό παραγωγό ή έναν τηλεοπτικό παραγωγό.

Για την ώρα, οι ηθοποιοί καταγγέλλουν συναδέλφους τους και όχι τους εργοδότες τους.

Εσείς δεν βρίσκετε κάπως περίεργο οι ηθοποιοί να καταγγέλλουν συναδέλφους τους και όχι τους εργοδότες τους;

Οι ηθοποιοί δεν πληρώνονται από τους συναδέλφους τους, όσο γνωστοί κι αν είναι αυτοί.

Οι ηθοποιοί πληρώνονται από τον θεατρικό ή τον τηλεοπτικό παραγωγό.

Και όπως είναι πάρα πολύ γνωστό, οι θεατρικοί και τηλεοπτικοί παραγωγοί επιβάλλουν και κάποιους από τους ηθοποιούς που θέλουν.

Αν νομίζετε πως σε μια παράσταση όλους τους ηθοποιούς τους έχει επιλέξει ο σκηνοθέτης, ο θιασάρχης ή οι συγγραφείς του έργου, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος και δεν έχετε την παραμικρή ιδέα για το τι συμβαίνει στο θέατρο.

Ο θεατρικός και τηλεοπτικός παραγωγός επιλέγουν ηθοποιούς.

Πώς επιλέγουν;

Θα σας πω μια ιστορία.

Πριν από μερικά χρόνια, είχα την ατυχία να παρευρεθώ σε μια συνάντηση για μια δουλειά στο θέατρο με έναν θεατρικό παραγωγό.

Στη συνάντηση -που έγινε σε ένα εστιατόριο- ήταν ακόμα παρόντες ένας ηθοποιός και ένας πολύ γνωστός σκηνοθέτης (σ.σ. Οι φίλοι που ακούν τα podcast που κάνω, την έχουν ακούσει αυτή την ιστορία παλιότερα.)

Δεν θα γράψω λεπτομέρειες. Πριν πάω στην ουσία, να πω μόνο πως ο θεατρικός παραγωγός δεν είχε καμία σχέση με το θέατρο, ως τέχνη, έλεγε απίστευτα πράγματα -σχεδόν χρυσαυγίτικα- και εμένα, αλλά και του φίλου που ήταν μαζί, μας είχε φύγει το καφάσι και ψάχναμε την έξοδο για να την κάνουμε σε πρώτη ευκαιρία.

Αφού ο θεατρικός παραγωγός μας εξέθεσε τις απόψεις του, άνοιξε το στόμα του και είπε το εξής:

“Το θέατρο είναι για να γ@μάς ηθοποιούς”

Ξεκάθαρη η άποψή του.

Θέτω λοιπόν ξανά το ερώτημα:

Γιατί κανένας ηθοποιός δεν έχει καταγγείλει μέχρι τώρα έναν θεατρικό παραγωγό ή έναν τηλεοπτικό παραγωγό αλλά καταγγέλλουν μόνο τους συναδέλφους τους;

Μήπως επειδή ξέρουν πως, αν το κάνουν, δεν θα ξαναβρούν δουλειά;

Το να καταγγέλλεις τους συναδέλφους σου και όχι τους εργοδότες σου, σημαίνει μόνο ένα πράγμα:

Είσαι τζάμπα μάγκας. Και κότα.

(Επειδή το τελευταίο διάστημα παρατηρώ πως πολλοί άνθρωποι έχουν τα νεύρα τους και έχουν γίνει σαν χωροφύλακες ή σαν να περνάνε κλιμακτήριο -μάλλον θα φταίει η κλεισούρα και τα πολλά πρωινάδικα στην τηλεόραση-, να διευκρινίσω πως δεν μπορώ να συντονιστώ μαζί τους γιατί εγώ είμαι σε ένα νησί δίπλα στην θάλασσα και βλέπω τον ήλιο, τον ορίζοντα, τα άστρα, το φεγγάρι, ενώ, παράλληλα περνάω όμορφα και ανθρώπινα. Οπότε, θα συνεχίσω να σκέφτομαι με το δικό μου μυαλό, αφενός γιατί δεν έχω αφεντικό και αφετέρου επειδή αυτή είναι η φύση μου. Καλά να περνάτε.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.