Για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Αγαπημένε μου πιτσιρίκο,
Μόλις έμαθα την απόφαση για τη μη έκδοση του Ασάνζ, ήθελα να πανηγυρίσω, αλλά ταυτόχρονα συγκρατιόμουν κιόλας· ίσως κακώς.

Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να βάλω τα χέρια μου μπροστά στο στόμα μου, να ψελλίσω «Α στο διάλο μ@λάκα μου» και να τρέξει δάκρυ χαράς.

Ταυτόχρονα, μούδιασα στη σκέψη ότι μάλλον δε κατάλαβα καλά. Ξαναδιάβασα την είδηση, 2 φορές, να σιγουρευτώ ότι καλά κατάλαβα.

Κι εκεί που πήγε να με ξαναπάρει η χαρά, σκέφτηκα τι έζησε αυτός ο άνθρωπος μέχρι σήμερα. Τι του κάνανε. Πως καταπάτησαν στο πρόσωπό του, κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι ασύλληπτα, για το μυαλό μου, αυτά που του κάνανε. Δεν αντέχω καν να τα σκεφτώ, ενώ αυτός τα υπέστη.

Πάντα αναρωτιόμουν τι να τον κράτησε ζωντανό. Πώς πάλευε; Πώς άντεχε; Πόση δύναμη μπορεί να έχει ένας άνθρωπος για να τον «σπάνε» με κάθε τρόπο κι αυτός να μη διαλύεται; Τι τραύματα θα του αφήσουν αυτά που έζησε; Ήξερε ποτέ ή θα μάθει ποτέ πόσοι άνθρωποι ήταν μαζί του; Θα τον νοιάζει αν το μάθει; Θα τον αφήσουν ελεύθερο με εγγύηση; Θα μπορέσει να ξαναζήσει έστω και στο ελάχιστο μια «φυσιολογική» ζωή;

Μπορεί οι αντιδράσεις για τις διώξεις του και οι δράσεις για τη στήριξή του να ήταν λίγες. Μπορεί και όχι. Δεν είμαι ικανή να το κρίνω.

Γνωρίζω, πάντως, πολύ κόσμο που ήθελε δικαιοσύνη γι’ αυτόν. Ίσως αυτός ο κόσμος να αισθανόταν αδύναμος για να κάνει κάτι παραπάνω.

Νομίζω όμως ότι το ενδιαφέρον για την υπόθεσή του, η συνεχής πίεση και παρακολούθηση της υπόθεσής του, από τους συναδέλφους του, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην απόφαση.

Δε θέλω να πλέξω κανένα εγκώμιο για τον Ασάνζ. Για εμένα είναι «ήρωας», αν και θα προτιμούσα χίλιες φορές να διάλεγε άλλο δρόμο. Θα προτιμούσα να χαιρόταν τη ζωή του με τους δικούς του ανθρώπους και να μη του συνέβαινε ούτε το 1/100 απ’ αυτά που πέρασε.

Φυσικά και δεν έχει καμιά σημασία τι θα ήθελα εγώ ή κάποιος άλλος. Σημασία έχει ότι έκανε αυτό που ήθελε αυτός.

Και τέλος πάντων θα πανηγυρίσω και θα χαρώ πολύ τελικά! Ήθελα πολύ να «κερδίσει» ο «ήρωας»! Και δεν είχα καμία απολύτως ελπίδα ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο!

Οπότε για μία μέρα δε θα με νοιάζει ούτε κορονοϊός, ούτε εμβόλια, ούτε χουντοκυβερνήσεις, ούτε προτεκτοράτα. Θα χαρώ επιτέλους για κάτι κι ας έγινε το αυτονόητο. Θα κάνω την Πρωτοχρονιά μου σήμερα.

Αγάπη μόνο και libertà

Α.

Υ.Γ. Φαντάστηκα τη στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης να ζητωκραυγάζει πολύς κόσμος σε όλο τον πλανήτη. Μπήκα στο twitter να νιώσω λίγο διαδικτυακό πανηγυρισμό· μπαίνω από σπάνια έως καθόλου. Χαμός γινόταν. Πολλή χαρά από δημοσιογράφους και διάσημους και άσημους. Στο δεξί μέρος της οθόνης μου, προσέχω (δε το είχα προσέξει ποτέ) τα χάσταγκ τρεντς -μην ξεράσω- της Ελλάδας. Πρώτο πρώτο #Dubai και μετά #ανασχηματισμός. Έπαθα μια ακαριαία αηδία και εμετό κι έκλεισα το ρημάδι. Πουθενά δε μπορείς να γλυτώσεις απ’ την αηδία σ’ αυτή τη χώρα.

(Αγαπητή Αναστασία, κι εγώ χάρηκα. Αναστασία, δεν θέλω να σου το χαλάσω αλλά τον Ασάνζ τον έχουν τελειώσει ήδη. Αν δεν τον τελειώσουν, θα βρεθούν κι άλλοι να κάνουν αυτό που έκανε αυτός. Οπότε, ξέρουν πως πρέπει να τον πατήσουν κάτω. Πρέπει να τον λιώσουν. Το Πεντάγωνο και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν συγχωρούν. Ο Ασάνζ τα ήξερε όλα αυτά. Παρ’ όλα αυτά, το έκανε. Μάγκας. Παλικάρι. Οι μόνοι που θα μπορούσαν να σώσουν τον Ασάνζ είναι οι πολίτες του κόσμου. Αλλά δεν νομίζω πως είναι και πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται. Αναστασία, έβαλα στο κείμενό σου τη φωτογραφία που δημοσίευσε η μητέρα του Τζούλιαν Ασάνζ, για να δείξει τι έχουν κάνει αυτά τα 10 χρόνια διωγμών στο γιο της. Δέκα χρόνια έχει να αγκαλιάσει το γιο της η Κριστίν Ασάνζ. Η τελευταία φορά ήταν το 2010, απ’ όπου είναι και η φωτογραφία.

Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.