Ελεύθερος να γυρίσει στην Αυστραλία ο Ασάνζ, δηλώνει ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας

Μισές δόσεις του εμβολίου της Moderna σκέφτονται, Πιτσιρίκο, να χορηγήσουν στις ΗΠΑ σε όσους είναι ηλικίας 18-55 ετών για να φτάσουν για όλους, όπως μεταδίδει το Reuters.

To εμβόλιο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις -όπως και αυτό της Pfizer- αλλά, αντί για ολόκληρες, θα τις δίνουν μισές στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα, καθώς και σε αυτή την περίπτωση θα ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει στη συνέχεια τον κορωνοϊό σε περίπτωση μόλυνσης.

Παράλληλα, θα εμβολιαστεί και διπλάσιος αριθμός ανθρώπων.

Αυτό θα γίνει διότι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για 20 εκ. εμβολιασμούς ως το τέλος του 2020 στις ΗΠΑ και η διαδικασία εξελίσσεται πιο αργά από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Μέχρι το Σάββατο 2/1, είχαν εμβολιαστεί 4,2 εκ. άνθρωποι στις ΗΠΑ και εκκρεμούσε η χορηγία άλλων 13 εκ. δόσεων του εμβολίου της Pfizer.

Ο στόχος είναι να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και για αυτό προκρίθηκε η λύση των δύο μισών δόσεων, αντί να δίνεται μία ολόκληρη και να πηγαίνει πίσω η δεύτερη.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν θα είναι γνωστό πριν το τέλος της άνοιξης του 2021, αν όσοι έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν τoν ιό σε άλλους ανθρώπους.

Απ’ ό,τι φαίνεται έχει χαθεί η μπάλα με τα εμβόλια.

Μάλλον, υπάρχουν προβλήματα με τη γραμμή παραγωγής και οι ποσότητες των εμβολίων δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο παραμένει θολό και το ίδιο ισχύει και για την υπόθεση του Julian Assange, για τον οποίο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison δήλωσε ότι είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη νησιωτική χώρα, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι νομικές διαδικασίες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Tην ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την έκδοσή του για να δικαστεί στο έδαφός τους για εγκληματικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του νόμου περί κατασκόπων.

Κάτι που σημαίνει ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου που αποφάνθηκε κατά της έκδοσης του Assange στις HΠΑ, λόγω της ψυχικής του υγείας, που μπορεί να τον οδηγήσει ακόμα και σε απόπειρα αυτοκτονίας.

“Εμείς δεν αποτελούμε μέρος της δικαστικής διαδικασίας, αλλά, όπως για κάθε Αυστραλό, έτσι και στον Julian Assange θα προσφερθεί στήριξη από το προξενείο μας και, αν η έφεση απορριφθεί, τότε θα μπορεί να γυρίσει στην Αυστραλία, κάτι που ισχύει για κάθε πολίτη της χώρας μας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Morrison.

Στον 49χρονο ιδρυτή των Wikileaks έχουν απαγγελθεί 18 κατηγορίες κατά τη διάρκεια της προεδρίας Barrack Obama και έχουν να κάνουν με τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών αρχείων του αμερικάνικου στρατού και διπλωματικών εγγράφων.

Οι υποστηρικτές του Assange τον βλέπουν, πάντως, σαν ένα ήρωα που τα έβαλε με το σύστημα, καθώς αποκάλυψε τις βιαιότητες των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ και θεωρούν τη δίωξη του πολιτικά υποκινούμενη, με στόχο να φιμωθεί η ελευθερία έκφρασης.

Τα Wikileaks έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο το 2010 όταν έφεραν στη δημοσιότητα ένα βίντεο από το 2007, που έδειχνε ελικόπτερα Απάτσι να σκοτώνουν δεκάδες πολίτες στη Βαγδάτη και ανάμεσα τους και ανταποκριτές του πρακτορείου Reuters.

Aκολούθησε η δημοσιοποίηση χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων.

Το Μεξικό πρόσφερε πολιτικό άσυλο στον Assange, μία κίνηση, που μπορεί να εξοργίσει τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες με την υποβολή αιτήματος στη βρετανική κυβέρνηση για την αποφυλάκιση του Julian Assange, έτσι ώστε να του προσφέρει πολιτικό άσυλο η λατινοαμερικάνικη χώρα, όπως αναφέρει η Liberation.

Tην ίδια ώρα το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης εξέφραζε μέσω ανακοίνωσης “απογοήτευση για την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου”, προσθέτοντας ότι “θα συνεχίσει να ζητάει την έκδοση του Assange στις ΗΠΑ.

Και από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας και τον πρόεδρο του Μεξικού, να περάσουμε στον δήμαρχο του Π. Φαλήρου.

Κι αυτό διότι αξίζει ένα ακόμα μπράβο στον δήμο που καθάρισε και πάλι την παραλία από τα σκουπίδια που έφεραν οι νοτιάδες και κατέβασαν οι βροχές.

Αν και ο άνεμος είχε γυρίσει σε δυτικός και ήταν σαφώς εξασθενημένος, το swell κύμα συνεχιζόταν, λόγω και του ανάγλυφου με πολλούς πάγκους (είναι τα μακρόστενα βράχια που υψώνονται σχεδόν ως την επιφάνεια της θάλασσας) και ξέρες που έχει ο βυθός του Φαλήρου, ο οποίος διακρινόταν ελάχιστα και κυρίως στα σημεία που βρίσκονται οι ποσειδωνίες.

Δεν είδα, πάντως, ούτε ένα ψάρι, αλλά εμφανίστηκε ένα σαμιαμίδι το πρωί στο μπαλκόνι, που βγήκα να ποτίσω.

Πρώτη φορά Ιανουάριο σκάει μύτη σαμιαμίδι, αφού οι θερμοκρασίες είναι υψηλές για την εποχή και δεν έχει γίνει – ευτυχώς – καμία ψυχρή εισβολή.

Παρεμπιπτόντως, οι wanna be μετεωρολόγοι μετά τα χιόνια της Πρωτοχρονιάς, βλέπουν τώρα 30 βαθμούς το ΣΚ και νέα χιόνια μετά.

Ψηφιακά προς το παρόν κι αυτά. Ξουτ, ξουτ μακριά.

Σαν τις καταιγίδες που σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα θα έπεφταν τη Δευτέρα 4/1 στην Αττική.

Αντί να προβληματιστούν που τα μοντέλα έπεσαν έξω ακόμα στην πρόγνωση της επόμενης μέρας, τα εμπιστεύονται για προβλέψεις 2 και 3 εβδομάδων μετά.

Η αλήθεια είναι ότι ξέρουν το ρίσκο, αλλά το παίρνουν με τη λογική του ότι αν πέσουν μέσα θα γίνουν μάγκες, ενώ αν πάνε ξανά κουβά ποιος θα το θυμάται.

Επειδή, όμως, έχω μνήμη ελέφαντα θυμάμαι, που από τα τέλη Νοέμβρη έλεγαν οι συγκεκριμένοι ότι μόλις περάσει η πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη θα αρχίσει χειμωνιάτικο κρύο, αλλά τελικά ο καιρός ήταν και παραμένει πότε φθινοπωρινός και πότε ανοιξιάτικος.

Όταν βασίζεσαι συνέχεια στο “κι αν σου κάτσει”, μάλλον επιβεβαιώνεις το ρητό “του χαρτοπαίκτη, του ψαρά, του κυνηγού το πιάτο δέκα φορές είναι αδειανό και μια φορά γεμάτο”.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Αυστραλία δεν στήριξε τον Ασάνζ, όταν θα μπορούσε να τον έχει βοηθήσει πραγματικά. Για την ακρίβεια, του γύρισε την πλάτη. Σε άλλα νέα, ο καιρός είναι υπέροχος και σήμερα, οπότε είναι ιδανική μέρα για μπάνιο. Θα πέσω στην θάλασσα, για να αγιάσουν τα ύδατα, αν κι εμένα πάντα άγια μου φαίνεται η θάλασσα. Σε αντίθεση με αυτούς που θέλουν να την αγιάσουν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.