Η αστυνομία της Μαδρίτης διέκοψε μαζικό χιονοπόλεμο υπό τον φόβο του κορωνοϊού

Με κονβόι στέλνει η ισπανική κυβέρνηση, Πιτσιρίκο, εμβόλια και τρόφιμα σε περιοχές της χώρας της Ιβηρικής που έχουν αποκλειστεί από τα χιόνια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης διασώστες απεγκλώβισαν από τα αμάξια τους περίπου 1.500 ανθρώπους, ενώ η αστυνομία διέκοψε και τον χιονοπόλεμο που έπαιζαν πολλά άτομα, υπό τον φόβο της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ωστόσο, οι εκατοντάδες συμμετέχοντες στον χιονοπόλεμο, μαζεύτηκαν σε μία αίθουσα χορού, όπου έκαναν πάρτι.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν και στους -10 βαθμούς μέσα στην εβδομάδα, ενώ προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους λόγω του πάγου στους δρόμους και δέντρων που ενδέχεται να πέσουν.

Οι αρχές έχουν ήδη αποκλείσει με κορδέλες αρκετά κτίρια που έχουν πολύ χιόνι στις στέγες τους για να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα, ωστόσο, οι ένοικοι βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης για να χαρούν το σπάνιο λευκό τοπίο.

Περίπου 100 υπάλληλοι και πελάτες ενός εμπορικού κέντρου διανυκτέρευσαν μέσα σε αυτό και κοιμούνταν στα πατώματα, καθώς αποκλείστηκαν από τη χιονοθύελλα.

Οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Μαδρίτης ακυρώθηκαν και περίπου 20 χιλιόμετρα οδικού δικτύου στην κεντρική Ισπανία είναι απροσπέλαστα.

Ένα ζευγάρι στη Μάλαγα και δύο άστεγοι στη Μαδρίτη έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα 20-30 εκατοστά χιονιού που έπεσαν στην ισπανική πρωτεύουσα είναι τα περισσότερα από το 1971.

Για ώρες περπατούσαν, εξάλλου, στους χιονισμένους δρόμους της Μαδρίτης γιατρός και νοσοκόμες για να κάνουν τη βάρδια τους και να μην επιβαρύνουν συναδέλφους τους με εξαντλητικές υπερωρίες, όπως εξηγεί ο Guardian.

“Ηθικά δεν μπορούσα να μείνω σπίτι και να αφήσω συναδέλφους να δουλεύουν για 24 ώρες, οπότε είπα θα ξεκινήσω και αν δεν μπορέσω να φτάσω στο νοσοκομείο θα γυρίσω πίσω” ανέφερε ο νοσηλευτής Raul Alcojoρ, που σε μία διαδρομή 14 χιλιομέτρων, την οποία διήνυσε σε 2,5 ώρες συνάντησε πεσμένα δέντρα και χιόνι που έφτανε τα 40 εκατοστά σε ύψος.

Την ίδια επίσης στιγμή που πολλοί οδηγοί έμειναν χωρίς νερό και φαγητό στα αμάξια τους για 12 και πλέον ώρες, δύο νοσοκόμες περπάτησαν για 22 χιλιόμετρα, προκειμένου να φτάσουν στο νοσοκομείο τους.

Πολλά ήταν επίσης τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έκαναν διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες και κοιμούνταν για λίγες ώρες σε γυμναστήριο του νοσοκομείου.

Οι επαγγελματίες υγείας δουλεύουν ακούραστα επί μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεκάδες χιλιάδες εξ αυτών έχουν κολλήσει κορωνοϊό.

Πέρα από τα κονβόι για τη διανομή εμβολίων και τροφίμων στις πληγείσες περιοχές, η ισπανική κυβέρνηση και ο στρατός μετέφεραν 66 ασθενείς που έπρεπε να κάνουν αιμοκάθαρση σε νοσοκομεία, ενώ πολίτες καθάρισαν εθελοντικά τους δρόμους έξω από αυτά.

Μακάρι να μην δούμε τέτοιες σκηνές με πυκνές χιονοπτώσεις και στην Ελλάδα (ξουτ, ξουτ μακριά), καθώς τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πολύ ψυχρή κατεβασιά.

Ωστόσο, ο τζίφος (το αμερικάνικο μοντέλο πρόγνωσης GFS) μάζεψε τα πολλά χιόνια που έδινε τις προηγούμενες μέρες και ειδικά μετά την Παρασκευή.

Την Παρασκευή 15/1 θα γίνει αισθητό το κρύο σε όλη τη χώρα και να που για μια φορά η καλύτερη μέρα ήταν η Δευτέρα (11/1).

Με μία φίλη να βουτάει κι αυτή με τη σειρά της Ιανουάριο στην Παλαιά Φώκαια, μεγαλώνοντας κι άλλο το κλαμπ.

Είχε και κυματάκι, μάλιστα, με τον νοτιά και εκατοντάδες σέρφερ να προσφέρουν ένα πραγματικό υπερθέαμα στα αφρισμένα νερά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πολύ χάρηκα με τους Ισπανούς που έπαιζαν χιονοπόλεμο στη Μαδρίτη. Ήμουν στη παραλία, έβλεπα τα βίντεο και πολύ τους ζήλεψα. Αλλά έκανα μια βουτιά και μου πέρασε. Ωραία μέρα για μπάνιο σήμερα. Αυτός ο χειμώνας με έχει κουράσει πολύ με τα μπάνια. Περιμένω κι εγώ να έρθουν τίποτα μπάτσοι στην παραλία, να με βγάλουν από την θάλασσα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.