Θέλω να γίνω σαν Αμερικάνος

Αν κάτι μου έκανε εντύπωση μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν η άμεση προσπάθεια πολλών συμπατριωτών μας να βρουν τα αντίστοιχα πρόσωπα και τις αντίστοιχες καταστάσεις με την Ελλάδα.

Αφήνω κατά μέρος τις διασκεδαστικές γραφικότητες για τους οπαδούς του Τραμπ που είναι Νεοδημοκράτες ή Συριζαίοι -ανάλογα με το ποιο κόμμα υποστηρίζει κάποιος στη χώρα μας- και έρχομαι σε κάτι μάλλον πιο ουσιώδες.

Έρχομαι στην ανάγκη πολλών ανθρώπων να βρίσκουν πάντα σε μια άλλη χώρα την αντίστοιχη κατάσταση με τη δική τους και να την εξισώνουν.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό είναι μια ένδειξη χωριατιάς. Με την κακή έννοια.

Ο χωριάτης είναι που έχει μικρό ορίζοντα και λίγα σημεία αναφοράς, οπότε νιώθει την ανάγκη να φέρνει ό,τι βλέπει στα δικά του μικρά μέτρα.

Ο χωριάτης είναι που θα πάει στο Παρίσι ή στη Νέα Υόρκη, θα δει τον Πύργο του Άιφελ ή το Άγαλμα της Ελευθερίας και θα νιώσει την ανάγκη να πει “αυτό είναι σαν τον δικό μας Λευκό Πύργο”.

Οι περισσότεροι Έλληνες είναι χωριάτες στην νοοτροπία. Και δεν είναι οι μόνοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συγκριθούν με τίποτα όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά ούτε με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια πυρηνική χώρα, μια χώρα που παράγει ιδέες και προτάσεις για ζωή, η κουλτούρα της είναι κυρίαρχη, είναι μια εξαιρετικά νέα, νεανική χώρα και πολυπολιτισμική χώρα, ενώ, παράλληλα, είναι και η χώρα με την παλαιότερη αστική δημοκρατία στον κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια υπερδύναμη και η Ελλάδα είναι ένα θλιβερό προτεκτοράτο.

Το να προσπαθείς λοιπόν να αντιστοιχήσεις πρόσωπα και καταστάσεις στις ΗΠΑ με αυτά που υπάρχουν στην Ελλάδα, είναι αδύνατον και αποδεικνύεται αστείο.

Αλλά είναι κάτι που συμβαίνει συνέχεια.

Ο Γιώργος Νταλάρας είναι ο Έλληνας Μπρους Σπρίνγκστιν.

Η Άννα Βίσση είναι η Ελληνίδα Μαντόνα.

Η Ελένη Φουρέιρα είναι η Ελληνίδα Μπιγιονσέ. Και πάει λέγοντας.

Μόνο και μόνο που νιώθουν τόσοι πολλοί άνθρωποι την ανάγκη να παρομοιάσουν οτιδήποτε ελληνικό με αυτό που θεωρούν πως είναι το αντίστοιχο αμερικάνικο, δείχνει την υπεροχή των Ηνωμένων Πολιτειών και την ενοχή για τη δική σου καταγωγή.

Είναι αυτό που έγραψε και τραγούδησε ο Τζίμης Πανούσης:
“Θέλω να γίνω σαν Αμερικάνος,
μ’ αρέσει στα κρυφά κι ο Μητροπάνος”

Υπάρχει, όμως, μια αμήχανη στιγμή για όλους αυτούς που από τη μια κάνουν τις αντιστοιχίες και από την άλλη κοροϊδεύουν τους Αμερικανούς.

Η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι πως και ο δικός σου ήρωας είναι ο Μπάτμαν.

Γιατί δεν μπορείς να βρεις τον αντίστοιχο Έλληνα υπερήρωα.

Και οι Έλληνες, με Μπάτμαν και Σούπερμαν μεγάλωσαν. Αυτοί είναι οι ήρωές τους. Ο Καραγκιόζης δεν είναι ακριβώς υπερήρωας.

Υπάρχει μια ακόμα πολύ αμήχανη στιγμή για όσους νιώθουν την ανάγκη να φέρνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Αμερικανούς στα δικά τους μέτρα.

Αυτή είναι η στιγμή που το πρόσωπο στις ΗΠΑ για το οποίο θα πρέπει να βρουν το αντίστοιχο ελληνικό, είναι Έλληνας.

Ο πιο πολύτιμος παίκτης στο NBA τα δυο τελευταία χρόνια είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Αυτός είναι ο σταρ του NBA και των Αμερικανών. Και οι Αμερικανοί τον αποκαλούν “Greek freak”.

Τι κάνουν λοιπόν οι Έλληνες, όταν ο ήρωας στις ΗΠΑ είναι Έλληνας, οπότε δεν μπορούν να αναζητούν τον αντίστοιχο Έλληνα;

Τι κάνουν οι Έλληνες όταν μάλιστα ο ήρωας στις ΗΠΑ είναι αυτοδημιούργητος, αν και προέρχεται από μια χώρα που “Ιστορία γράφουν οι παρέες-συμμορίες”;

Κάνουν κάτι πολύ απλό και πολύ ελληνικό: προσπαθούν να τον μειώσουν. Ή τον αγνοούν.

Αυτές τις μέρες, πολλοί Έλληνες είναι ενοχλημένοι επειδή στην αφίσα του Ελλάδα 2021 υπάρχει και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο -αντικειμενικά- πιο επιτυχημένος σήμερα Έλληνας στον κόσμο.

Χωριό. Κακό χωριό.

(Εγώ, πάντως, όσο έχω ξενυχτήσει για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο -για να ζήσω λίγο το ταξίδι του και να “κλέψω” λίγη από τη χαρά του- δεν έχω ξενυχτήσει για άλλον άνθρωπο στον κόσμο. Ο Γιάννης παίζει και για εμένα.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.