Νέα προσπάθεια ξεπουλήματος της Deutsche Bank πριν σκάσει η φούσκα;

Λιγότερα από τα μισά κράτη προχώρησαν, Πιτσιρίκο, σε νέες δεσμεύσεις για το κλίμα εντός της προθεσμίας που έληξε στις 31/12/2020, όπως γράφει η Le Monde.

Ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα που υπογράφηκε το 2015 ήταν να συγκρατηθεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της γης στους +2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν την προβιομηχανική εποχή (στα μέσα του 19ου αιώνα, δηλαδή).

Ωστόσο, πριν το τέλος του 2020, κάθε μία από τις χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού θα έπρεπε να καταθέσει τις επικαιροποιημένες δεσμεύσεις της για την καταπολέμηση της απορρύθμισης του κλίματος.

Αλλά την 1η Ιανουαρίου 2021 διαπιστώθηκε ότι μόλις 70 από τα 200 συνολικά κράτη το είχαν κάνει, ενώ τα 49 εξ αυτών, ανάμεσα στα οποία είναι και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, εκπέμπουν μόνο το 23,7% των παγκόσμιων ρύπων.

Επίσης, 20 κράτη υπέβαλαν τις δεσμεύσεις τους τις τελευταίες 15 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας και μεταξύ αυτών ήταν, μάλιστα, το Μονακό, οι Μαλδίβες, τα νησιά Μάρσαλ, που, έτσι κι αλλιώς, επιβαρύνουν λόγω του μικρού μεγέθους τους απειροελάχιστα την ατμόσφαιρα.

Υπήρχαν, πάντως, και κάποιες σημαντικές οικονομίες, όπως η Νότια Κορέα και η Αργεντινή που κατέθεσαν τις δεσμεύσεις τους την τελευταία στιγμή.

Κι ενώ ο πλανήτης είναι σε τροχιά υπερθέρμανσης κατά 3 με 4 βαθμούς πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, η Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της με βάση τις νέες αυτές δεσμεύσεις των κρατών στις 21 Φεβρουαρίου.

Λόγω της πανδημίας, πολλές κυβερνήσεις είχαν ενημερώσει ότι δεν θα τηρούσαν τις προθεσμίες και πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα γίνει το φθινόπωρο του 2021, με τον γενικό γραμματέα Antonio Guterres να ξεκαθαρίζει πριν λίγο καιρό ότι πρέπει να μηδενιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον ως το 2050.

Όσοι μάχονται κατά της κλιματικής αλλαγής, ελπίζουν ότι η Κίνα που δεν κατέθεσε επικαιροποιημένες δεσμεύσεις, θα τηρήσει την υπόσχεση του προέδρου Xi Jinping να μειώσει τις εκπομπές ρύπων ως το 2030 και να τις μηδενίσει ως το 2060.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη Συμφωνία του Παρισιού, ελέω Trump, αλλά ο νεοεκλεγείς Biden δεσμεύτηκε για απεξάρτηση από τον άνθρακα ως το 2050.

Σε κάθε περίπτωση οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων πρέπει να μειώνονται κατά 7,6% ετησίως μεταξύ 2020 και 2030 για να συγκρατηθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό και οι δεσμεύσεις της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ελβετίας και του Βιετνάμ είναι μέχρι στιγμής οι πιο φιλόδοξες.

Η ΕΕ ανέβασε με τη σειρά της τον στόχο της μείωσης των εκπομπών ρύπων σε 55% από 40% μέχρι το 2030, αλλά ακόμα κι αυτό δεν είναι αρκετό.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι παραμυθιάζονται και μεταξύ τους -πέρα από το ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο- όσοι πιστεύουν ότι εν μέσω άγριου καπιταλισμού είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, επειδή θα μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.

Μα πώς θα μειωθούν όταν αυξάνεται συνεχώς η παγκόσμια παραγωγή; Ρητορικό είναι το ερώτημα.

Παρεμπιπτόντως, δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή ο ήπιος χειμώνας που έχουμε ευτυχώς μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, αλλά στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία που μας ευνοεί στέλνοντας τις ψυχρές εισβολές από τη βόρεια στην κεντρική Ευρώπη, αλλά και τη δυτική.

Μιας και έγινε, όμως, λόγος για καπιταλισμό, σε εξέλιξη είναι μία νέα προσπάθεια ξεπουλήματος της Deutsche Bank πριν σκάσει η φούσκα.

Αυτό ανέφερε -εμμέσως πλην σαφώς και πάντα με τα ωραία λόγια που χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι για να περιγράψουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται μία επικείμενη καταστροφή- ο CEO της Deutsche Bank Christian Sewing, υποστηρίζοντας ότι “η γερμανική τράπεζα αποκτά οικονομική δύναμη και πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο στη ενοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών”.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Sewing θεωρεί ότι “όταν έρθει η ώρα της ενοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών η Deutsche Bank δεν θα είναι απλά ένας μικρός εταίρος, καθώς μετά από χρόνια χαμηλής αποδοτικότητας, το 2022 θα είναι σε θέση να καταγράψει και πάλι μεγάλα κέρδη.

Το 2019 δεν είχε ευδοκιμήσει μία προσπάθεια συγχώνευσης με την Commerzbank, αλλά με χρηματιστηριακή αξία μόλις 18 δισ. ευρώ η Deutsche Bank παραμένει μία ελκυστική περίπτωση για τον όποιο επίδοξο αγοραστή.

Ο Sewing υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της τράπεζας για τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

“Θα ήταν λάθος να βασιστούμε στις εισαγωγές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και κάθε τρίμηνο που είμαστε επιτυχημένοι, μας κάνει πιο δυνατούς” δήλωσε ο Γερμανός CEO.

“Tα κέρδη και τα κόστη στις ιδιωτικές και εταιρικές επιχειρήσεις της τράπεζας είναι στον σωστό δρόμο και το επενδυτικό τμήμα της Deutsche Bank έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες” εξήγησε ο Sewing.

Τι λέει επί της ουσίας ο Γερμανός CEO; Ότι η Deutsche Bank δεν είναι και τόσο χάλια, οπότε όσοι πιστοί προσέλθετε να την αγοράσετε.

Δεν ξεπουλιούνται, όμως, μόνο τράπεζες και εταιρίες στον καπιταλιστικό κόσμο, αλλά νοικιάζονται και εργαζόμενοι από επιχειρήσεις σε υπεργολάβους, έτσι ώστε να καταστρατηγούνται οι συμβάσεις τους και να απολύονται πιο εύκολα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο του 2020 χάθηκαν 277 χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Μεξικό, επειδή υπεργολάβοι διέγραφαν υπαλλήλους από τα βιβλία των επιχειρήσεων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο λόγος ήταν για να μην πληρώσουν το δώρο Χριστουγέννων και άλλα μπόνους που δίνονται στο τέλος της χρονιάς στους εργαζόμενους.

“Oι εταιρίες εξωτερικής ανάθεσης απέλυσαν πολλούς εργαζόμενους που ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Μεξικάνικου Κοινωνικού Ινστιτούτου Ασφάλισης για να μην τους καταβάλουν τα μπόνους και τα δώρα, κάτι που είχε ως συνέπεια να μειωθούν κατά 277 χιλιάδες οι θέσεις εργασίας στο ισοζύγιο απασχόλησης που είχε θετικό πρόσημο τους προηγούμενους μήνες” εξήγησε ο Μεξικάνος πρόεδρος Lopez Obrador.

O ίδιος είναι υπέρμαχος ενός νομοσχεδίου που θα απαγορεύσει στις εταιρίες να έχουν υπεργολάβους, στους οποίους ανήκουν ουσιαστικά 4,6 εκ. εργαζόμενοι του Μεξικού.

Μοναδική εξαίρεση θα αποτελούν περιπτώσεις που οι εξωτερικοί συνεργάτες θα είναι απαραίτητοι για ορισμένες δραστηριότητες που δεν μπορούν να γίνουν εντός της επιχείρησης.

Η κοινοβουλευτική συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2021.

Άραγε, θα είναι καλός μέχρι τότε ο καιρός;

Ο Ιανουάριος είναι, πάντως, σαν Ιούνιος όπως έγραφα παλιά. Πιο ήπιος μέχρι στιγμής και από το 2018 που στις 3/1 είχα βουτήξει στο Αιάντειο Σαλαμίνας με συννεφιά και ψυχρό άνεμο, δυτικό.

Το 2019 πρόλαβα να πέσω ούτε για πέντε λεπτά σε ένα διάλειμμα του χιονόνερου στο Θυμάρι, όπου και πέρσι τέτοια μέρα είχε κρύο.

Αντίθετα, χθες Κυριακή 3/1 του 2021 πια, είχε ζέστη με τον ήλιο και τον νοτιά στη δαντελένια – ναι, και του Φαλήρου – ακρογιαλιά.

Είχε και θολούρα, όμως, με το κυματάκι και δεν φαινόταν τίποτα στον βυθό, οπότε φωτογράφισα μόνο τους γλάρους και τα χελιδόνια της θάλασσας που πετούσαν μαζί με έναν θαλασσοκόρακα στον γιαλό.


Έτσι κι αλλιώς την παράσταση έκλεψε αυτή τη φορά ο αδερφός μου που βούτηξε – για πλάκα ένα 20λεπτο και βγήκε επειδή τον φώναζαν για να φύγουν – στο Θυμάρι.

Κι ένας φίλος του βούτηξε κι αυτός για πρώτη φορά Γενάρη.

Μία γλυκιά ρουτίνα έχουν γίνει και για σένα, Πιτσιρίκο, τα μπάνια φέτος τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη.

Για να μην θυμηθώ πριν μερικά χρόνια που κολυμπούσε και η μητέρα μου Γενάρη και Φλεβάρη.

Και κάπως έτσι κατέρρευσε ο μύθος του ατρόμητου χειμερινού κολυμβητή που είχα χτίσει με κόπο τόσα χρόνια.

Τώρα θυμήθηκα και τον αδερφό μίας φίλης μου, που όταν του έδωσα για πρώτη φορά μάσκα δεν μπορούσε να κατέβει σε 2 μέτρα βάθος και μια φορά είχε ματώσει και η μύτη του στα 4μ.

Δεν το έβαλε, όμως, κάτω και όχι απλά φτάνει εύκολα και κάτω από τα 10 μ. βάθος, αλλά έμαθε να διακρίνει και τα σχεδόν άψογα καμουφλαρισμένα χταπόδια στον πυθμένα.

Είναι πολύ καλό παιδί και με είχε βοηθήσει κάποτε να απελευθερώσουμε δεκάδες άτυχα ψάρια από τα δίχτυα που είχαν ρίξει στα νησάκια στα Περιστέρια σε βάθος μόλις ενός μέτρου.

Μια άλλη φορά κατέβηκε με το απαράμιλλο στιλ που έχει χτίσει χάρη στη συνεχή εξάσκηση στις καταδύσεις να πιάσει ένα χταπόδι.

Κατά την προσφιλή του συνήθεια, όμως, το χταπόδι άλλαξε χρώμα, όταν αποκαλύφθηκε η θέση του και μάλλον αυτό τον ξάφνιασε και τελικά δεν το άγγιξε.

Έμεινε κι ένα κάστρο απόρθητο. Δύο για την ακρίβεια, αφού κανείς άλλος στην παρέα δεν κάνει και βουτιές με το κεφάλι από ύψος +2μ.

Το πραγματικά απόρθητο κάστρο για τον άνθρωπο είναι, βέβαια, η ίδια η θάλασσα.

Και πάντα υπενθυμίζω στον εαυτό μου πριν από κάθε βουτιά: “Είσαι τόσο θαρραλέος, όσο η θάλασσα σου επιτρέπει”.

Για την ώρα, φέτος, είναι ευγενική και γενναιόδωρη απέναντι μας.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι ανοησίες για πράσινη ανάπτυξη με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες είναι για τους χαζοχαρούμενους. Αρκετές δικατορίες υπάρχουν, δεν χρειαζόμαστε ΚΑΙ την πράσινη δικτατορία. Εγώ είμαι υπέρ της κλιματικής αλλαγής γιατί με την άνοδο της θερμοκρασίας θα είναι πιο ζεστή η θάλασσα και θα κάθομαι ακόμα περισσότερη ώρα στην παραλία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Επίσης, χαίρομαι που λιώνουν οι πάγοι. Δεν μου αρέσει ο πάγος. Κάποια στιγμή, το άνοιγμα της Deutsche Bank σε παράγωγα ήταν μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Όταν σκάσει η φούσκα της Deutsche Bank, η χρεοκοπία της Lehman Brothers θα μοιάζει με βόλτα στο πάρκο. Πάω για μπάνιο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.