Οι ειδικοί δεν καταλαβαίνουν ότι οι κυβερνήσεις θα τους φορτώσουν την ευθύνη για ό,τι πάει στραβά

Κλιμάκιο με 10 ειδικούς του ΠΟΥ έγινε τελικά δεκτό, Πιτσιρίκο, στην Κίνα για να ερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το BBC.

Οι 10 επιστήμονες θα πάρουν συνεντεύξεις από ανθρώπους που εργάζονται σε ερευνητικά ινστιτούτα, νοσοκομεία και στην αγορά νωπών προϊόντων της Ουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος ιός στα τέλη του 2019, αλλά και δείγματα από ζώα και ανθρώπους.

Η άφιξη του κλιμακίου συμπίπτει με μία έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα και μάλιστα καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος μετά από οκτώ μήνες, οπότε τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του ΠΟΥ θα μπουν σε καραντίνα 14 ημερών πριν πιάσουν δουλειά.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένονται οριστικά και ουσιαστικά συμπεράσματα από αυτή την πρώτη έρευνα τους που θα αρχίσει με καθυστέρηση, μετά από κάποιες παλινωδίες, καθώς αρχικά η Κίνα δεν τους είχε ανάψει το πράσινο φως, λόγω γραφειοκρατίας και παρανοήσεων.

Αλλά και διότι η Κίνα θέλει να δείχνει στον υπόλοιπο κόσμο ότι νίκησε τον κορωνοϊό, δεν της αρέσει να κοιτάζει πίσω και θεωρεί ότι η έρευνα είναι μία προσπάθεια του δυτικού κόσμου να την πλήξει.

Επίσης, οι Κινέζοι υποστηρίζουν -χωρίς σοβαρές αποδείξεις- ότι ο κορωνοϊός προϋπήρχε του ξεσπάσματος στη Ουχάν και συγκεκριμένα στην Ισπανία, την Ιταλία, ακόμα και τις ΗΠΑ.

Ο καθηγητής Dale Fisher, που είναι επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης της πανδημίας του ΠΟΥ, δήλωσε στο ΒΒC ότι ελπίζει ο κόσμος να εκλάβει τη συγκεκριμένη προσπάθεια ως καθαρά επιστημονική, καθώς δεν έχει να κάνει με πολιτική, ούτε σκοπεύει να ρίξει κάπου το φταίξιμο για την εξάπλωση του κορωνοϊού στον κόσμο.

Ο Fisher θεωρεί ότι ο κορωνοϊός προήλθε με φυσικό τρόπο, δηλαδή, δεν ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο.

Παρά τα όσα λέει ο καθηγητής του ΠΟΥ, όμως, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο συνεχίζουν να εργαλειοποιούν τον κορωνοϊό, προκειμένου να καταπιέσουν τους πολίτες με ακόμα σκληρότερα μέτρα.

Το βλέπουμε ήδη στην Ελλάδα, που σε όλο και περισσότερες περιοχές η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται από τις 21:00 στις 18:00, κι ενώ τα κρούσματα είναι τα λιγότερα από το καλοκαίρι και μετά.

Από τις 18:00 ισχύει πλέον η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και σε όλη τη Γαλλία, που έχει επίσης λίγα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τουλάχιστον σε σύγκριση με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, από τις οποίες έχει και πολύ λιγότερα θύματα, όπως επισημαίνει η Le Monde.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί, που είναι οι λαγοί της κυβέρνησης κι εκεί, λένε ότι αν και η Γαλλία αποδείχτηκε “καλός μαθητής, ειδικά κατά τη διάρκεια των εορτών”, αυτό μπορεί να αλλάξει, εφόσον αρχίσει να κυκλοφορεί περισσότερο η μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι στιγμής, το 1% των θετικών δειγμάτων στη Γαλλία αφορά τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, η οποία βύθισε τη Βρετανία σε μία δραματική κατάσταση για το σύστημα υγείας της, που έχει πλέον κορεστεί.

Για να μην συμβεί κάτι ανάλογο και στη Γαλλία πρέπει να ληφθούν μέτρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, που εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης στη Μασσαλία και τη Λιλ και προειδοποιούν ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι και πως η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί πριν το καλοκαίρι.

Δεν καταλαβαίνουν οι ειδικοί ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα τους φορτώσουν την ευθύνη για ό,τι πάει στραβά.

Οι πρώτες ενδείξεις για αυτό είναι, άλλωστε, ορατές και όπως λένε έχει ο καιρός γυρίσματα.

Και μιας και ο λόγος για τον καιρό, τα χιόνια θα πολιορκούν από το ΣΚ (16-17/1) και τουλάχιστον ως τη Δευτέρα, Τρίτη (18-19/1) την Αττική.

Ξουτ, ξουτ ψυχρή εισβολή.

Παρεμπιπτόντως, είναι πιθανότερο να χιονίσει -και στο λεκανοπέδιο και όχι μόνο στα ορεινά και τα βόρεια της Αττικής- τη Δευτέρα και όχι το ΣΚ.

Κι αυτό διότι το βαρομετρικό χαμηλό της Δευτέρας θα συνδυαστεί με πολύ ψυχρότερες αέριες μάζες από το σημερινό του Σαββάτου, που θα δώσει ως επί το πλείστον βροχές.

Το θετικό και στις δύο περιπτώσεις είναι η σύντομη διάρκεια των φαινομένων της βροχής κυρίως του Σαββάτου 16/1 και των χιονοπτώσεων το πρωί της Δευτέρας 18/1, που για να μην συμβούν θα πρέπει το βαρομετρικό χαμηλό που μας έρχεται από την Ιταλία να ακολουθήσει νοτιότερη τροχιά.

Ξουτ, ξουτ, μακριά από τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Μία δαντελένια ακρογιαλιά, που την Παρασκευή 15/1 την έλουζε ο ήλιος – μετριάζοντας και το κρύο του βοριά – παρά το γεγονός ότι οι προγνώσεις της Πέμπτης 14/1 έκαναν λόγο για πολλή συννεφιά.


Μάζεψα, μάλιστα, ξανά σκουπίδια και πήγα κι έναν αχινό που είχε βγει στα ρηχά, πιο βαθιά στην αγαπημένη μου ακτή.

Για να μην τον πατήσει κανένας λουόμενος, δηλαδή.

Αν και δεν υπήρχε κανένας την Παρασκευή (15/1). Λογικά, δεν θα υπάρχει ούτε το Σάββατο και την Κυριακή.

Το χειρότερο είναι ότι φαίνεται πως ο χειμώνας ήρθε για να μείνει στην Αττική.

Γιατί ακόμα και όταν τα χιόνια στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας (Σάββατο 16/1), αλλά και της Δευτέρας 18/1 (Πελοπόννησος κυρίως) θα αρχίσουν να λιώνουν, οι βοριάδες στα ανατολικά προσήνεμα (Αττικοβοιωτία, Εύβοια, Κυκλάδες) θα επιμένουν και θα μας παγώνουν.

Όλα αυτά λίγο σε απασχολούν, Πιτσιρίκο, αφού εκεί που είσαι δεν φτάνουν οι παγεροί βοριάδες, αλλά μόνο μερικές επίμονες βροχές.

Ωστόσο, η θάλασσα δεν είναι κάθε μέρα ίδια. Ούτε εμείς είμαστε κάθε μέρα στην ίδια κατάσταση.

Και όλα είναι σχετικά, όπως έγραψε και ο Χρήστος από τη Φινλανδία.

Για παράδειγμα, το μπάνιο το καλοκαίρι είναι σαν να πηγαίνεις για καφέ, τον χειμώνα είναι σαν να πηγαίνεις για προπόνηση, αλλά κάποιες μέρες του χειμώνα είναι σαν να πηγαίνεις στη μάχη.

Υπάρχει και η λευκή σημαία, βέβαια, έστω κι αν όλοι θέλουμε να δούμε την καρό της νίκης.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εννοείται πως οι κυβερνήσεις θα τα ρίξουν όλα στους “ειδικούς”. Και δεν το κρύβουν. Πριν από λίγες μέρες στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Υγείας έριξε τις ευθύνες στους γιατρούς – οι οποίοι δεν θίχτηκαν, γιατί καλά ζώα είναι κι αυτοί-, οπότε έρχεται και η σειρά των “ειδικών”. Δεν τους λυπάμαι τους “ειδικούς”. Άλλωστε, υπήρξαν και επιστήμονες που αποχώρησαν από την επιτροπή, για να μη γίνουν σκυλάκια της κυβέρνησης. Υπάρχει και αυτή η επιλογή στη ζωή. Για όλους μας. Θα πάω για μπάνιο σήμερα. Κάνω καθημερινά καρδιακά τεστ, μπαίνοντας στην θάλασσα. Τα ψάρια με κοιτούν με έκπληξη. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.