Οι όμορφες χώρες, όμορφα καίγονται

Αγαπητέ Πιτσιρίκο,
Θα ξεκινήσω με μία υπέρβαση: Τα λεγόμενα έξυπνα συστήματα είναι πάντα προσαρμόσιμα (adaptive systems). Δεν λειτουργούν ΠΟΤΕ με συνθήκες βελτιστοποίησης (optimization principles). Η ικανότητα κάποιου να αντιδρά και να προσαρμόζει την κατάστασή του σύμφωνα με τις καινούργιες συνθήκες, του επιτρέπει να επιβιώνει.

Σκέψου να ξεκινήσεις να τρέχεις μαραθώνιο. Στα 35 χιλιόμετρα έχεις ακόμα 7 δύσκολα χιλιόμετρα. Αν ξαφνικά αποφασίσεις να κάνεις σπριντ, μετά από 200 μέτρα θα σκάσεις και θα εγκαταλείψεις τη κούρσα.

Επίσης, δεν υπάρχει βέλτιστη θεραπεία σε μία ασθένεια. Ένας γιατρός οφείλει να προσαρμόσει τη θεραπεία σύμφωνα με τον κάθε ασθενή.

Και το ερώτημα που θέτω είναι: Ποια είναι η προσαρμοστικότητα που είχες δει τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα;

Η επανεκλογή των αρίστων;

Η συνεχιζόμενη αύξηση του δημόσιου χρέους;

Η εναπόθεση όλων των δεινών στους κακούς ξένους που θέλουν μόνο την υποταγή μας;

Η συνεχιζόμενη επίσης οπαδικού τύπου, δυαδική ανάλυση -όπου υπάρχουν μόνο δύο αντίθετες λύσεις- φανερώνει την πολιτισμική ανωριμότητα σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

Οι απαντήσεις έχουν πάντα δύο όψεις: Μαύρο ή άσπρο! Φίλος ή εχθρός! Ή αυτοί ή εμείς! Πρώτη θέση σε όλα ή τίποτα!

Και ερωτώ, με ποιον διαγωνίζονται όλοι αυτοί, που θέλουν να επιβάλλουν τη δική τους άποψη;

Με καμένα λοιπόν μυαλά, πώς μπορεί η χώρα να ΜΗΝ είναι καμένη;

Από τις λασπώδεις όχθες του Σπρέε, κάπου ανάμεσα στο Δυτικό και Ανατολικό Βερολίνο,

Ανδρέας

(Αγαπητέ Ανδρέα, δεν μπορείς να είσαι ανάμεσα στο Δυτικό και στο Ανατολικό Βερολίνο. Πρέπει να επιλέξεις. Ή Δυτικό ή Ανατολικό! Ανδρέα, έχω λάβει άπειρα μέιλ από ανθρώπους που με ρωτάνε με ποιον είμαι. Ένας μάλιστα μου είχε γράψει “Ρε φίλε, πες μου με ποιον είσαι, γιατί διαβάζω τόσο καιρό, δεν έχω καταλάβει ακόμα με ποιον είσαι -γιατί τα χώνεις σε όλους-, και κοντεύω να τρελαθώ”. Θα τρελαθεί αυτός επειδή δεν ξέρει με ποιον είμαι. Δηλαδή, στην Ελλάδα δεν μπορείς να είσαι με το μυαλό σου, πρέπει να είσαι με κάποιο κόμμα του προτεκτοράτου ή να δουλεύεις για μαφιόζους και πρεζέμπορους. Ανδρέα, στην Ελλάδα πρέπει να είσαι οπωσδήποτε με κάποιον. Αν δεν είσαι με κάποιον, είναι επικίνδυνο για εσένα. Είναι σαν τις χώρες που κυριαρχεί το Ισλάμ όπου το μεγάλο πρόβλημα δεν το έχουν οι χριστιανοί που κατοικούν εκεί αλλά οι άθεοι. Αυτοί είναι που κινδυνεύουν περισσότερο. Ανδρέα, οι άνθρωποι θέλουν να σου βάλουν ταμπέλα. Θέλουν να σε ταμπελώσουν. Από την πολιτική και το ποδόσφαιρο μέχρι το κρεβάτι σου. Ασφαλίτες κανονικοί. Δεν είναι πολλοί οι Έλληνες που έχουν αντιληφθεί πως η Ελλάδα έχει καεί. Νομίζουν πως τα άσχημα είναι μπροστά. Όχι, δεν είναι μπροστά. Τα άσχημα δεν έρχονται, ήρθαν εδώ και πολλά χρόνια. Η Ελλάδα είναι καμένη και τελειωμένη. Αλλά οι Έλληνες στην καρακοσμάρα τους. Φέτος, μάλιστα, οι εθελόδουλοι και οι προσκυνημένοι θα γιορτάσουν και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που έφερε την …Ελευθερία, στέλνοντας μηνύματα για να πάρουν άδεια να βγουν έξω και τρέχοντας γρήγορα να γυρίσουν στα σπίτια τους, πριν ξεκινήσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Τι πλάκα. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.