Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Καλή χρονιά αγαπητέ μου blogger
Καλή χρονιά αγαπητοί μου συναναγνώστες
Δεν μπορώ να σχολιάσω τα κωμικοτραγικά πλάνα από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Νομίζω πως όποιος δεν ζει τον παλμό της αμερικανικής καθημερινότητας, δεν αναπνέει τον ίδιο αέρα και δεν αφουγκράζεται τους απέναντι ανθρώπους, μπορεί να πέσει τελείως έξω. Ας αφήσω τα σχόλια και το ρίσκο των κρίσεων στον Άρη που έχει και καθαρότερη εικόνα.

Πάντως, είδα να επαναλαμβάνεται ένα σκηνικό ‘’λαοσυνάξεων’’ που έμοιαζε πολύ με τις –ξεχασμένες πλέον- εκδηλώσεις για την ‘’Μακεδονία μας’’.

Τότε έβλεπα περικεφαλαίες, ασπίδες και χλαμύδες να ανακατεύονται με παπάδες, ξεβράκωτους και σημαίες της Βεργίνας.

Χθες είδα κατσαπλιάδες, βλαχο-κομάντος και γυμνόστηθους με κέρατα, παρέα με νοσταλγούς της εποχής Βορείων και Νοτίων με τις σημαίες τους.

Δεν εντυπωσιάστηκα με την ‘’ιερή οργή’’ των αγορασμένων ηγετών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι μέρος του job description τους να παριστάνουν τους ανίδεους για όσα συμβαίνουν. Άλλωστε, κάποιοι απ’αυτούς είναι και λίγο ηλίθιοι, άρα δικαιολογημένοι.

Πάντως, η ‘’δημοκρατία’’ στην χώρα που προασπίζεται την ‘’ελευθερία’’ και τις ‘’δημοκρατικές αρχές και αξίες’’ (εδώ γελάστε ελεύθερα) δεν κινδυνεύει. Απ’ όσα είδα, μάλλον για κάτι άλλες δημοκρατίες ανησυχώ, στον υπόλοιπο κόσμο.

Εν τούτοις, είμαι αισιόδοξος, και πήγα για ύπνο ήσυχος, αμέσως μόλις διάβασα πως ο Κυριάκος Γουρλοματάκης δήλωσε βέβαιος για την αντοχή και τις βαθιές ρίζες της αμερικανικής δημοκρατίας.

Μια έννοια την έχω, βέβαια, γιατί δεν ξέρω πως θα επηρεαστεί απ’ όλα αυτά ο Μιχάλης Τραμπουκοϊδης και τι καινούργια μέτρα θα πάρει.

Για τους πρώην συντοπίτες μου δεν ανησυχώ καθόλου. Τον Σεπτέμβρη του 2001, την εποχή που με τα γεγονότα της 9/11 στρωνόταν το χαλί για τις ολοκληρωτικές επεμβάσεις των απέναντι σε όποιο μέρος του κόσμου επέλεγαν, οι συντοπίτες ήταν απασχολημένοι με χρηματιστήρια, Μακεδονίες και lifestyle. Τώρα έχουν και πάλι πιο σημαντικές έννοιες, όπως τους αγιασμούς, τις μάσκες και τους λοιμωξιολόγους.

Έκλεψα για επικεφαλίδα τον τίτλο βιβλίου της Leila Slimani γιατί ακριβώς αυτό μου ήρθε σαν σκέψη, μόλις διάβασα μια είδηση από την απέναντι όχθη: ‘’Facebook και Twitter μπλόκαραν τον λογαριασμό του Trump’’

Να το πούμε πάλι με κάπως αλλαγμένα λόγια. Τα συγκεκριμένα ιδιωτικά μαγαζιά ‘’έκοψαν’’ τις επικοινωνίες μέσω social media, του (κατ’ ευφημισμόν) πλανητάρχη. Ή, με δικά μου λόγια, ‘’πώς ο πλανητάρχης έγινε πλανηταρχίδης’’.

Κάνοντας ένα άλμα πιθανολόγησης, αν θελήσει να βγάλει video, θα τον κόψει το You Tube, κι αν θελήσει να μας στείλει το βιβλίο του ‘’Οι σκέψεις του Donald’’ θα το κόψει η Amazon και η Alibaba.

Αν αποφασίσει να μας στείλει πολιτικό newsletter θα του το μπλοκάρει το Gmail η Google, κι αν θελήσει να απευθυνθεί στους ‘’βιτρινάτους’’ του Instagram και του LinkedIn, θα τον κόψουν η Microsoft και η Facebook.

Κάτι τέτοιες λεπτομέρειες σκεφτόμουν, και με πλημμύρισε χαρά.

Κακό πράγμα να πηγαίνεις καρφί για τα 70 αλλά κι απέραντα καλό να μαντεύεις πόσα τέτοια ‘’δημοκρατικά’’ θα γλυτώσεις στα χρόνια που σου μένουν.

Όλα αυτά, βέβαια, είπα να τα μοιραστώ με τους φίλους του blog που, σίγουρα, τα έχουν σκεφτεί.

Όσο για τους πρώην συντοπίτες μου, για να μην λένε ότι τους έχω χεσμένους, σκέφτηκα να τους στείλω το mail και τα τηλέφωνα της εταιρείας Crop Dusting Services Inc. Με λογικό κόστος, μπορεί να αναλάβει ένα πανελλαδικό ράντισμα με αγιασμό, και να τους εκδώσει και το απαραίτητο πιστοποιητικό.

Για να είναι ψεκασμένοι με δίπλωμα, και με ΙSO.

Κωνσταντίνος

Τhurso-Scotland

(Αγαπητέ Κωνσταντίνε, κι όμως πολλοί πανηγυρίζουν επειδή το Facbook, το Twitter και το YouTube κόβουν τα μηνύματα και τους λόγους του Tραμπ. Βαθιά νυχτωμένοι. Βέβαια, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που το Facebook είναι το σπίτι τους. Zουν στο Facebook. Το 2021 ξεκίνησε υπέροχα και θα μας χαρίσει μεγάλες στιγμές. Να είσαι καλά. Καλή χρονιά. Την αγάπη μου. Και στη Fiona.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.