Πατρίς, θρησκεία, οικογενειοκρατία

Πιτσιρίκο, η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer προστατεύει μόνο κατά 33% από τον κορωνοϊό, ειδικά όσους είναι άνω των 60 ετών, όπως αναφέρει το Skynews.

Αυτό προκύπτει από έρευνες που έχουν γίνει στο Ισραήλ, όπου έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από το 1/5 του πληθυσμού και αποδεικνύει ότι το σημαντικό είναι να δουλέψουν τα εμβόλια στον πραγματικό κόσμο και όχι στην τεχνητή φούσκα των κλινικών δοκιμών.

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η στρατηγική που ακολουθείται στη Βρετανία να καθυστερεί η δεύτερη δόση κατά 12 εβδομάδες εμπεριέχει αρκετό ρίσκο, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες.

Αυτή η στρατηγική υιοθετήθηκε, επειδή τον Δεκέμβριο του 2020 είχε ανακοινωθεί ότι η προστασία του εμβολίου της Pfizer έναντι του κορωνοϊού φτάνει το 90%, αρχής γενομένης δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Πάντως, η έρευνα που έγινε στο Ισραήλ (και έδειξε προστασία μέχρι 33% μετά την πρώτη δόση) δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί και δεν υπάρχουν και σοβαρά περιστατικά, που να χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω Covid 19, μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, μέχρι στιγμής.

Επίσης, στο Ισραήλ χρησιμοποιούν μόνο μοριακά τεστ PCR, τα οποία εντοπίζουν τον ιό σε έναν άνθρωπο, ανεξάρτητα από το αν νοσεί ή όχι.

Παρ’ όλα αυτά, οι Ισραηλινοί επιστήμονες θεωρούν ότι έχει υπερεκτιμηθεί η ανοσία που αποκτά ένας άνθρωπος μετά την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Eφόσον κάνει και τις δύο, τότε είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένος, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές.

Το να μεσολαβεί, ωστόσο, ένα διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στη χορήγηση της πρώτης και της δεύτερης δόσης είναι επίφοβο και δεν το συνιστούν ούτε οι δύο εταιρίες.

Και η εμπειρία του Ισραήλ δείχνει ότι η στρατηγική εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο μάλλον δεν είναι η σωστή.

Επίσης, ο Βρετανός καθηγητής στη Δυναμική Μολυσματικών Ασθενειών Stephen Riley υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται προσδοκίες και ελπίδες στον κόσμο σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο θα έχει ελάχιστη επίδραση στην αποκλιμάκωση της πανδημίας βραχυπρόθεσμα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι υπάρχουν τόσες αβεβαιότητες για το εμβόλιο, ο Μητσοτάκης προτείνει ουσιαστικά υποχρεωτικό εμβολιασμό -αυτό είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού μην παίζουμε με τις λέξεις τώρα- και η ΕΕ το συζητά. Το απορρίπτει σε πρώτη φάση, ίσως για να το επαναφέρει πιο μετά.

Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά; Κριτική, επειδή παραμένουν σε καραντίνα οι κυνηγοί.

Από όλα όσα γίνονται, δηλαδή, τον Τσίπρα τον πειράζει που απαγορεύεται το κυνήγι (και το ψάρεμα) και βγήκε να υπερασπιστεί, όσους ασκούν αυτά τα βάρβαρα χόμπι, μπας και πάρει από εκεί καμιά ψήφο.

Καλά του την είπε η ΝΔ ότι κάποτε το έπαιζε οικολόγος και τώρα στηρίζει το χόμπι κάποιων να σκοτώνουν αθώα πλάσματα.

Βέβαια, τέτοιες “διαφωνίες” επιβεβαιώνουν αυτό, που έχεις γράψει, Πιτσιρίκο, ότι ουσιαστικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνούν.

Φυσικά, αφού έχουν από κάτω έναν λαό, που δείχνει ότι θα ανεχόταν ό,τι και να του έκαναν. Πατρίς, θρησκεία οικογενειοκρατία και αιώνιο lockdown, όπως και αιώνιο μνημόνιο.

Σχεδόν μηδαμινή είναι, παρεμπιπτόντως, η επίδραση του τρίτου lockdown, που ισχύει από τις 5 Ιανουαρίου, με τα κρούσματα και τα θύματα να μην μειώνονται, τα νοσοκομεία να δέχονται μεγάλη πίεση και τον επιδημιολόγο Paul Elliot να το αποδίδει αυτό στο πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού, που κυκλοφορεί στη Βρετανία από τα τέλη του περασμένου έτους.

Για το γεγονός, πάντως, ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται κατά 50% πιο γρήγορα σε σχέση με τα μέσα Δεκεμβρίου στη Βρετανία σίγουρα παίζει έναν ρόλο και ο ψυχρός καιρός, αφού κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Γερμανία, όπου επίσης κάνει πολύ κρύο.

Να περάσουμε, όμως, στη Γαλλία, καθώς το Παρίσι είναι η τέταρτη πόλη στην Ευρώπη με τους περισσότερους πρόωρους θανάτους (2.575) κάθε χρόνο, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως επισημαίνει η Le Monde.

Μάλιστα, η γαλλική πρωτεύουσα, όπου η θνησιμότητα από ατμοσφαιρική ρύπανση αντιστοιχεί στο 7% της συνολικής, ξεπερνάει τη Μαδρίτη (2.380 θάνατοι ετησίως), την Αμβέρσα του Βελγίου και το Τορίνο στην Ιταλία.

Στην καλύτερη κατάσταση βρίσκονται πόλεις της Σκανδιναβίας και είναι ενδεικτικό ότι στο Τρόμσο της Νορβηγίας δεν είχε καταγραφεί κανένας θάνατος από ατμοσφαιρική ρύπανση το 2015, ενώ στις πόλεις Umea της Σουηδίας και την Οulu της Φινλανδίας είχαν χάσει τη ζωή τους 13 και 18 άνθρωποι αντίστοιχα από την έκθεση στο τοξικό διοξείδιο του αζώτου, που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα ντίζελ.

Στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού 500 χιλιάδες άνθρωποι (το 4% του πληθυσμού της, αλλά και 1 στους 10 Παριζιάνους) εκτίθενται σε επικίνδυνα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, δηλαδή σε συγκεντρώσεις πάνω από 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ποσότητα που σε πολυσύχναστους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας μπορεί να είναι και διπλάσια.

Τα επίπεδα επικινδυνότητας ορίζονται από τον ΠΟΥ και χώρες όπου οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου τα υπερβαίνουν, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθούν πρόστιμα, κάτι που ισχύει και για τη Γαλλία.

Η ευρωπαϊκή πόλη με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ρυπογόνων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα είναι η Μπρέσια στην Ιταλία.

Μιας και ο λόγος για ατμόσφαιρα, αν και η θερμοκρασία ανέβηκε πια την Πέμπτη 21/1 αισθητά (πάνω από 15 βαθμοί στην Αττική και 18 στη Ζάκυνθο, που ήταν πρώτη σε όλη την Ελλάδα, ξεπερνώντας Ηράκλειο, Χανιά κ.λ.π.), παραμένουν παγωμένα στο Θυμάρι τα κρυστάλλινα νερά και, μάλιστα, ένας κολυμβητής που μπαίνει τις καλές μέρες, δεν βούτηξε ουσιαστικά αυτή τη φορά.


Αλλά κι εγώ δεν πήγα πολύ μακριά.

Μέχρι την αγαπημένη μου ποσειδωνία και τις δίδυμες ποσειδωνίες όπου φωτογράφισα κακαρέλους και σαργούς (βασικά ένας είναι ο σαργός, μπορείτε να τον εντοπίσετε ανάμεσα στους κακαρέλους;).

Εμφανίστηκαν και οι πάντα “χειμωνιάτικες” μένουλες μαζί με τις καλόγριες στα μεγάλα λιβάδια της ποσειδωνίας λίγο πιο βαθιά και μου έδωσαν μερικά ακόμα πλάνα θαμπά.

Πάλι καλά, αφού μία γόπα που κολυμπούσε δίπλα σε κάτι σάλπες και κέφαλους δεν την απαθανάτισα καν στα ρηχά.

Και το χειρότερο είναι ότι εδραιώνεται η ψυχρή εισβολή της επόμενης εβδομάδας (26-29/1), που θα παγώσει τη θάλασσα της Αττικής για τα καλά.

Ξουτ, ξουτ ψυχρή εισβολή, μείνε μακριά από την αγαπημένη μου ακτή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως όλο αυτό το infopandemic κάνει πολύ κακό στην υγεία. Αυτή η έκρηξη ειδήσεων για την επιδημία -όπου οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες- προκαλεί σύγχυση στους ανθρώπους. Ευτυχώς, υπάρχει πάντα η θάλασσα που συνεχίζει να είναι αυτό που πάντα ήταν. Καλά μπάνια να έχουμε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.