Περίπου 3.000 ξένοι φοιτητές ζητούν να επιστρέψουν στην Αυστραλία, διότι τα διαδικτυακά μαθήματα είναι προβληματικά


Να τους αφήσουν να γυρίσουν πίσω ζητούν, Πιτσιρίκο, περίπου 3.000 ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Αυστραλία από τους βουλευτές της νησιωτικής χώρας, καθώς τα online μαθήματα είναι προβληματικά και κακά ποιοτικά, όπως μεταδίδει το Reuters.

Έτσι, οι 3.000 φοιτητές, που λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, παραμένουν στο εξωτερικό, υπέβαλαν επίσημο αίτημα στο αυστραλιανό κοινοβούλιο, για να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στο κράτος της Ωκεανίας.

Το αίτημά τους θα πρέπει να συγκεντρώσει και 12 χιλιάδες υπογραφές από κατοίκους της Αυστραλίας προκειμένου να συζητηθεί στο κοινοβούλιο.

Οι φοιτητές είναι από την Ασία και άλλα μέρη του κόσμου και οι οικογένειές τους -κυρίως από την Ινδία και την Κίνα- διαμένουν στην Αυστραλία, οπότε μπορεί να υπογράψουν την αίτηση.

Η Αυστραλία που για δύο συνεχόμενες μέρες δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα κορωνοϊού, διατηρεί κλειστά τα σύνορά της και είναι υποχρεωτική η καραντίνα σε ξενοδοχεία και η χρήση μάσκας για τους πολίτες της που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Τα μέτρα αναχαίτισης του κορωνοϊού έχουν πλήξει πολύ τον τομέα της εκπαίδευσης που συνεισφέρει σημαντικά και στην οικονομία της Αυστραλίας, μέσω της ζήτησης για κατοικίες, των λιανικών πωλήσεων και της αύξησης της απασχόλησης.

Έτσι, οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται οι οικογένειες τους να πληρώνουν τόσα πολλά και ειδικά ενοίκια για άδεια σπίτια, καθώς οι ίδιοι κάνουν μαθήματα διαδικτυακά.

Ζητούν, λοιπόν, να τους επιτραπεί η επιστροφή στην Αυστραλία, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και γιατί έτσι θα ανακάμψει και η οικονομία της νησιωτικής χώρας.

Η Αυστραλία σκεφτόταν από πέρσι να επιτρέψει την επιστροφή των ξένων φοιτητών, ωστόσο, τα ξεσπάσματα του κορωνοϊού στη Βικτώρια και τη Νέα Νότια Ουαλία, την έκαναν να αναθεωρήσει τα πλάνα της.

Από τη στιγμή, όμως, που η επιδημία είναι πλέον υπό έλεγχο, μπορεί να επιτραπεί τελικά τώρα η επιστροφή των φοιτητών.

Να περάσουμε, όμως, σε ένα πολύ σοβαρό θέμα, καθώς οι ποσειδωνίες – αυτά τα θαλάσσια φυτά, που σχεδόν όλοι τα περνούν για μακροφύκη – παγιδεύουν πλαστικά, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Επισυνάπτω ενδεικτικά μία φωτογραφία ποσειδωνίας, όπως φαίνεται στον βυθό, από τότε που είχα υποβρύχια μηχανή και τις “αιχμαλώτιζα” με τον φακό.

Οι ποσειδωνίες είναι τα σκουρόχρωμα φυτά πίσω από τη μέδουσα πελαγία και τα ψαράκια, τις καλόγριες.

Δεν είναι, πάντως, τόσο το ίδιο το φυτό, όσο οι “μπάλες του Ποσειδώνα”, που μοιάζουν με μπάλες του ράγκμπι και δημιουργούνται από τα φυλλώματα της ποσειδωνίας όταν μαραίνονται και πέφτουν στον βυθό, που μπορούν να συλλέξουν ακόμα και 900 πλαστικά τον χρόνο στη Μεσόγειο έκαστη.

Με αυτόν τον τρόπο το πλαστικό απομακρύνεται από το θαλάσσιο περιβάλλον, όταν οι “μπάλες του Ποσειδώνα” ξεβραστούν με τα κύματα στη στεριά.

Επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι, μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, ένα σημαντικό ποσοστό πλαστικού φεύγει από τη θάλασσα.

Πρόκειται για μία ακόμα συνεισφορά της ποσειδωνίας, που βελτιώνει και την ποιότητα του νερού, καθώς παράγει οξυγόνο και απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα, όπως κάνουν, άλλωστε, όλα τα φυτά.

Επίσης, οι ποσειδωνίες λειτουργούν σαν βρεφοκομεία για πάρα πολλά είδη ψαριών, που βρίσκουν καταφύγιο ανάμεσα στα μακριά και πυκνά φυλλώματα τους.

Μία άλλη συνεισφορά τους στο περιβάλλον είναι ότι επειδή μπορούν να σχηματίσουν απέραντα λιβάδια κοντά στις ακτές, αποτρέπουν και τη διάβρωση τους, αναχαιτίζοντας ως ένα βαθμό την ορμή των κυμάτων.

Υπάρχουν πολλά είδη υποβρύχιων λιβαδιών, που ήταν αρχικά φυτά της ξηράς, αλλά πριν 100 εκ. με 80 εκ. χρόνια εποίκησαν τις θάλασσες.

Δεν είναι ξεκάθαρο, όμως, αν η συλλογή πλαστικών βλάπτει αυτά τα θαλάσσια φυτά και οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να μελετούν τις ποσειδωνίες, που υπάρχουν μόνο στη Μεσόγειο (posidonia oceanica), καθώς σε άλλες θάλασες και ωκεανούς απαντώνται διαφορετικά είδη υποβρύχιων λιβαδιών.

Στη Μαγιόρκα, λοιπόν, όπου παρεμπιπτόντως υπάρχει το μεγαλύτερο λιβάδι ποσειδωνίας, καταλαμβάνοντας έκταση 100 τετρ. χιλ. στον βυθό (και της Αναβύσσου, πάντως, είναι αρκετά μεγάλη) βρήκαν στα φύλλα της περίπου 600 κομματάκια πλαστικού ανά κιλό, ενώ οι συγκεντρώσεις στις “μπάλες του Ποσειδώνα” ήταν 1.500 μικροπλαστικά ανά κιλό.

Ωστόσο, μόνο το 17% από τις “μπάλες του Ποσειδώνα” περιείχαν πλαστικό.

Αυτές οι μπάλες που είναι μαραμένα φύλλα ποσειδωνίας τα οποία γίνονται κουβάρι όταν πέφτουν από τον βυθό, δεν καταλήγουν, πάντως, όλες στη στεριά, κάποιες θάβονται κάτω από την άμμο του πυθμένα και άλλες περιπλανώνται στα πελάγη συλλέγοντας πλαστικό.

Υπολογίζεται ότι το 2018, η πλαστική ρύπανση στη Μεσόγειο αυξήθηκε κατά 150 εκ. τόνους, μόνο την περίοδο των διακοπών.

Οπότε τι να κάνουν και οι ποσειδωνίες, τις οποίες δεν είδα, παρεμπιπτόντως, το Σάββατο 16/1 στον Μπάτη.

Εκτός από παγωμένα, τα νερά ήταν και θολά, προφανώς από τη βροχή που είχε προηγηθεί και μόνο τα χελιδόνια της θάλασσας κατάφερα να απαθανατίσω για 2-3 λεπτά που έμεινα σε αυτά.

Περίπου για τόσο έκανε μακροβούτι στα παγωμένα νερά – κυριολεκτικά αφού έσπασαν τον πάγο σε δύο σημεία για να μπει – στη λίμνη Βαϊκάλη η Ρωσίδα κολυμβήτρια Εκατερίνα Νεκράσοβα, διανύοντας 85 μέτρα συνολικά και γράφοντας ιστορία στην πιο σημαντική είδηση της ημέρας.

Είδηση ήταν, πάντως, και ότι στο Φάληρο εμφανίστηκε και κοκκινολαίμης, αλλά αυτόν τον είδα οδηγώντας, όταν γύριζα πια από τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Με τη θερμοκρασία στους 6 βαθμούς και χιόνια ακόμα και στον Υμηττό ο καιρός μας την έκανε και φέτος τελικά.

Μετά τους κρύους βοριάδες τον Νοέμβρη, το κύμα και τις βροχές με τους θυελλώδεις νοτιάδες τον Δεκέμβρη, ήρθαν και οι χιονιάδες στην Αττική τον Γενάρη.

Μάλιστα, ο χιονιάς θα παιδέψει την Αττική μέχρι και την τελευταία στιγμή -αν και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν κυρίως στα βόρεια του νομού και το πρωί της Δευτέρας- πριν αποχωρήσει μία και καλή. Ξουτ, ξουτ ψυχρή εισβολή.

Όσο για το μοναδικό διάστημα από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα, που επικράτησαν όντως ήπιες συνθήκες (γιατί και κρύο να μην έχει, τι να την κάνεις την ζέστη αν συνοδεύεται από κύματα 2 μέτρων), παραλίγο να γεμίσει ο Σαρωνικός τσούχτρες.

Η Αττική είναι πλέον και η περισσότερο πληγείσα από τον κορωνοϊό, αλλά και η πιο αστυνομοκρατούμενη περιοχή.

Παρεμπιπτόντως, συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία της Μιανμάρ και οπαδούς του εθνικιστή βουδιστή μοναχού Ashin Wirathu, όπως μεταδίδει το Reuters.

O μοναχός παραπέμφθηκε σε δίκη με κατηγορίες για υποκίνηση εξέγερσης και οι υποστηρικτές του οργάνωσαν διαδήλωση συμπαράστασης.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και πολλοί μοναχοί που συγκεντρώθηκαν έξω από τη φυλακή που κρατείται από τον Νοέμβριο του 2020 ο Wirathu.

H αστυνομία υποστήριξε ότι δεν ήθελε να διαλύσει τη συγκέντρωση, αλλά προκλήθηκε με συνέπεια να συλλάβει έναν διαδηλωτή, ενώ άλλοι 50 απομακρύνθηκαν μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων.

Ο Wirathu είναι γνωστός για τη ρητορική του ενάντια στη μουσουλμανική μειονότητα των Rohingya, αλλά επικρίνει συχνά και την κυβέρνηση της Aung San Suu Kyi και τον στρατό που τη στηρίζει.

“Παρά το γεγονός ότι είχε το θάρρος να παραδοθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής” ανέφερε ένας μοναχός υποστηρικτής του κατηγορούμενου.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται, δηλαδή, επειδή οι αρχές τον κρατούν τόσο καιρό φυλακισμένο, χωρίς να έχει γίνει δίκη.

Η αλήθεια είναι ότι ο Wirathu παραδόθηκε μετά από έναν χρόνο κατά τον οποίο κρυβόταν, ενώ αν καταδικαστεί για υποκίνηση εξέγερσης κατά της κυβέρνησης, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ωραία μέρα για μπάνιο σήμερα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.