Σαν τα χιόνια στην Αττική, οι βίαιες διαδηλώσεις οπαδών του Trump στην Αμερική

Συνολικά 35 είναι, Πιτσιρίκο, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη Γαλλία, λόγω μετάθεσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 18:00 από τις 20:00 που ήταν μέχρι πριν λίγες μέρες, όπως αναφέρει η Le Monde.

Και μπορεί από τις 15 Δεκεμβρίου να μην χρειάζεται ειδικός λόγος για να βγει κάποιος από το σπίτι του και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων να λειτουργούν κανονικά -εξαίρεση αποτελούν τα πανεπιστήμια, ενώ είναι υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία για παιδιά άνω των 6 ετών- όμως η εστίαση και ο πολιτισμός παραμένουν σε αναστολή.

Μάλιστα, δεν υπάρχει καν φως στο τούνελ για τα μουσεία, τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τους εκθεσιακούς χώρους, που είναι άγνωστο πότε θα ανοίξουν και μόνο οι βιβλιοθήκες λειτουργούν εδώ και καιρό.

Επίσης, απαγορεύονται οι γάμοι, οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ έχουν κλείσει τα χιονοδρομικά κέντρα, τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι ντισκοτέκ.

Επιτρέπονται, ωστόσο, οι επισκέψεις σε γηροκομεία, είναι ανοιχτά και καταστήματα με είδη όχι πρώτης ανάγκης και γίνονται θρησκευτικές τελετές με κάποιους περιορισμούς.

Επιτρέπονται, επίσης, η άθληση σε εξωτερικούς χώρους, το κυνήγι και το ψάρεμα, αλλά υπόκεινται σε περιορισμούς οι συναθροίσεις ακόμα και στην ύπαιθρο, ενώ συστήνεται να αποφεύγονται σε κλειστούς χώρους.

Ανοιχτά είναι επίσης και τα ξενοδοχεία, αλλά οι ταξιδιώτες εκτός ΕΕ που φτάνουν στη Γαλλία πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Όσον αφορά τους ταξιδιώτες από την ΕΕ, η στρατηγική που ακολουθείται καθορίζεται σε συνεννόηση της Γαλλίας με τη χώρα προέλευσής τους.

Και οι Γάλλοι πολίτες πρέπει να έχουν επίσης αρνητικό τεστ κορωνοϊού, αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε μία από τις υπερπόντιες κτήσεις της χώρας τους.

Από τα 35 νέα μέτρα της Γαλλίας να περάσουμε, όμως, στις 10 πρώτες δεσμεύσεις που θα ανακοινώσει ο Joe Biden ανήμερα της ορκωμοσίας του, με τα φοιτητικά δάνεια, το μεταναστευτικό και το στεγαστικό να είναι στην κορυφή της λίστας του νέου προέδρου των ΗΠΑ όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε περίοπτη θέση βρίσκεται και το θέμα της κλιματικής αλλαγής και ο Biden αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη 20/1 ότι οι ΗΠΑ θα επανέλθουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, από την οποία τις είχε αποσύρει ο Trump.

Επίσης, ο νέος Αμερικάνος πρόεδρος θα ακυρώσει την απόφαση του προκατόχου του που είχε απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες κάποιων μουσουλμανικών κρατών.

Το πάγωμα των πληρωμών των φοιτητικών δανείων θα επεκταθεί, όπως και η απαγόρευση των εξώσεων, ενώ οι μάσκες για τον κορωνοϊό θα είναι υποχρεωτικές τόσο σε ταξίδια εντός των ΗΠΑ, όσο και σε ιδιωτικούς χώρους.

Ο Biden θέλει επίσης να ξοδέψει 1,9 τρισ. δολ. για τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ και την ανόρθωση της αμερικάνικης οικονομίας.

Οι υπόλοιπες υποσχέσεις του θα ανακοινωθούν και θα εκτελεστούν εντός εννέα ημερών από την ορκωμοσία του και σχεδόν καμία δεν χρειάζεται έγκριση από το Κογκρέσο, εκτός από το δικαίωμα των μεταναστών να αποκτήσουν την αμερικάνικη υπηκοότητα.

Όσο για τις βίαιες διαδηλώσεις των οπαδών του Donald Trump που περίμεναν πολλοί, τελικά αποδείχτηκαν σαν τα χιόνια που δεν ήρθαν ποτέ στην Αττική (κάτι νιφάδες έπεσαν στα Μελίσσια, κάτω από την Πεντέλη και πολύ ήταν).

Μάλιστα, η Δευτέρα 18/1, αν και πάλι είχε λίγο πάνω από 6 βαθμούς, μου φάνηκε πιο “ζεστή” και από το Σάββατο και από την Κυριακή.

Παρεμπιπτόντως, τσιμουδιά οι μετεωρολόγοι για την ελεύθερη πτώση της θερμοκρασίας. Αν είχε ανέβει κάνα βαθμό πάνω από το κανονικό, θα μας είχαν ζαλίσει με το κλάμα τους για την κλιματική αλλαγή.

Αυτή τη φορά κρύωσα και πιο πολύ, αλλά μάλλον επειδή είχα ξανά υποβρύχια μηχανή.

Και κολύμπησα μέχρι τις ποσειδωνίες στον Μπάτη, όπου συχνάζουν οι καλόγριες, οι χειλούδες, οι γύλοι, οι σπάροι, οι κακαρέλοι και οι σαργοί.

Δεν κατάλαβα, πάντως, ούτε στη θάλασσα, αν ήταν κακαρέλος ή σαργός το συγκεκριμένο ψάρι που φωτογράφισα.


Το μικρό που κολυμπάει ακριβώς δίπλα του στην επόμενη φωτό ήταν μία μικρή χειλού.

Απαθανάτισα και χελιδόνια της θάλασσας στην άκρη του γιαλού.

Με το κινητό, ευτυχώς, γιατί η νέα υποβρύχια μηχανή μου είναι του πεταματού.

Βασικά, με το χέρι θα τα ζωγράφιζα καλύτερα τα ψάρια και ουσιαστικά είναι σαν να μην έχω και πάλι μηχανή.

“Ήταν σαν μην είχαμε διαδηλώσεις” δήλωσε χαρούμενος και ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Πενσυλβάνια, ενώ είναι άγνωστο αν έπαιξαν ρόλο σε αυτό οι προειδοποιήσεις του FBI για ένοπλες διαδηλώσεις και η επιστράτευση χιλιάδων ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Mόνο στην Ουάσινγκτον ήταν δεκάδες χιλιάδες οι αστυνομικοί που επιστρατεύτηκαν για λόγους ασφαλείας λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία του Joe Biden την Τετάρτη 20/1, με την πρωτεύουσα των ΗΠΑ να μοιάζει σαν φρούριο και τους περισσότερους διαδηλωτές να μένουν σπίτι τους, αφού έτσι τους είχαν συμβουλέψει και από διάφορες ακροδεξιές οργανώσεις.

Ένας από τους ελάχιστους οπαδούς του Trump, που διαδήλωσε στην Πενσυλβάνια, ο 34χρονος Alex, αποκάλυψε ότι ήταν και στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, αλλά δεν μπήκε μέσα στο κτίριο, ενώ φορούσε μία κουκούλα που έγραφε “Απάτη 2020”, θέλοντας να δείξει ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών ήταν κάλπικο, αλλά και τη συμπαράστασή του στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Λίγο αργότερα, η αστυνομία άνοιξε τους δρόμους στην Πενσυλβάνια, ενώ μόλις καμιά δεκαριά ήταν οι διαδηλωτές και στο Μίτσιγκαν, αλλά μερικοί εξ αυτών είχαν όπλα, δηλώνοντας, πάντως, ότι δεν ήταν εκεί για να προβούν σε πράξεις βίας και ως το βράδυ είχαν διαλυθεί.

Το FBI και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες παραμένουν, πάντως, σε επιφυλακή μέχρι και την Τετάρτη 20/1, οπότε αναμένεται να ορκιστεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Biden, για το ενδεχόμενο κάποιου ξεσπάσματος βίας, αν και προς το παρόν η Ουάσινγκτον θυμίζει πόλη-φάντασμα.

Υπάρχουν ακόμα και στρατιώτες με καμουφλάζ στο κέντρο της πρωτεύουσας που έχει αποκλειστεί, με μεγάλα στρατιωτικά οχήματα να εμποδίζουν την πρόσβαση στους γύρω δρόμους.

Και στη Βιρτζίνια οι δρόμοι έχουν κλείσει με την τοποθέτηση οδοφραγμάτων από τους αστυνομικούς, που είναι και οι μοναδικοί που κυκλοφορούν, μαζί με μερικούς δημοσιογράφους.

Τοποθετήθηκε και φράχτης μπροστά στο Καπιτώλιο της πόλης, επειδή κάθε χρόνο στις 19/1 (Δευτέρα) η παράδοση θέλει τον κόσμο να βγάζει φωτογραφίες μπροστά από το συγκεκριμένο κυβερνητικό κτίριο.

Αντ’ αυτού, οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής έχουν προαναγγείλει διαδηλώσεις για φέτος.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ζέστανε πάλι ο καιρός. Καιρός για μπάνιο, αν κι εγώ την θάλασσα την προτιμάω παγωμένη. Τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.