Τα μέτρα για τον κορωνοϊό είναι μάλλον ο λόγος της εμφάνισης μεδουσών πελαγία στον Σαρωνικό

Πιτσιρίκο, η αυξημένη συγκέντρωση μεδουσών στον Σαρωνικό μάλλον προέρχεται από το έρμα των πλοίων στη ράδα του Πειραιά.

Έρμα λέγεται το θαλασσινό νερό που ρουφάνε στο αμπάρι τα πλοία για να έχουν ισορροπία και το αδειάζουν συνήθως έξω από το λιμάνι, προκειμένου να φορτώσουν εμπόρευμα.

Αυτό γίνεται, βέβαια, πάντα. Εκείνο που έχει αλλάξει είναι ότι, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, εισέρχονται λιγότερα φορτηγά πλοία και με πιο αργούς ρυθμούς στο λιμάνι του Πειραιά.

Κάτι που έχει ως συνέπεια να μαζεύονται στη ράδα πολλά πλοία, τα οποία αδειάζουν σχεδόν όλα μαζί το νερό που είχαν αντλήσει από άλλες περιοχές και περιείχε πιθανότητα και μέδουσες.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι το Σάββατο 2 Ιανουαρίου -παρεμπιπτόντως επανήλθε φέτος η καλοκαιρία που κάνει παραδοσιακά τη συγκεκριμένη μέρα, μετά την περσινή παγωμένη εξαίρεση- δεν είδα στο Φάληρο καμία πελαγία.

Αλλά φωτογράφισα μία πέρκα σχετικά καλά.


Και έναν σαργό (φωτό), σάλπες, μελανούρια, κακαρέλους και μαυρολίτσες comme ci, comme ca.

Επί της ουσίας, τα μέτρα για τον κορωνοϊό θα επηρεάζουν όλο και περισσότερες πτυχές της κοινωνικής ζωής και η ελπίδα είναι να κάνουν δουλειά τα εμβόλια και να υπάρξει χαλάρωση των περιορισμών.

Παρεμπιπτόντως, έγινε επείγουσα έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ινδία κι έτσι η χρήση του θα αρχίσει από την προσεχή εβδομάδα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Στην Ινδία έχουν καταγραφεί 10,2 εκ. κρούσματα κορωνοϊού -τα περισσότερα παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ- και ο στόχος είναι να εμβολιαστούν 300 εκ. άνθρωποι, επί συνόλου 1,35 δισ., που είναι ο πληθυσμός της ασιατικής χώρας.

Το Ινστιτούτο Serum έχει αποθηκεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, οι οποίες πωλούνται προς 250 ρουπίες (2,5 στερλίνες) έκαστη στην ινδική κυβέρνηση και προς 1.000 ρουπίες (10 στερλίνες) έκαστη στην ελεύθερη αγορά, ενώ εκπαιδεύονται 96 χιλιάδες επαγγελματίες υγείας για να κάνουν τις ενέσεις στους πολίτες.

Η εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών συνεχίστηκε και το Σάββατρο 2/1, με τον υπουργό Υγείας Harsh Vardhan να εξηγεί ότι αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει να μην υπάρξουν προβλήματα και καθυστερήσεις όταν αρχίσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Ο ίδιος κάλεσε και σε μία εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου να μην κυκλοφορήσουν ανυπόστατες φήμες, που ίσως κάνουν κάποιους πολίτες να μην θέλουν να εμβολιαστούν.

Πάντως, αν και η Ινδία είναι η δεύτερη χώρα σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μετά τις ΗΠΑ, αυτά έχουν αρχίσει να μειώνονται σημαντικά και σταθερά από τις 90 χιλιάδες ημερησίως που καταγράφονταν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το εμβόλιο της AstraZeneca εγκρίθηκε, επίσης, από τη Βρετανία και την Αργεντινή, ενώ το πλεονέκτημα του να αποθηκεύεται σε κανονικές θερμοκρασίες είναι ένας ακόμα λόγος που το επέλεξε η Ινδία, καθώς αυτό των Pfizer/BioNTech χρειάζεται ψύξη στους -70 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο η ρυθμιστική αρχή της Ινδίας έχει δεχτεί και για αυτό αίτηση έγκρισης.

Σε αναμονή για έγκριση βρίσκονται άλλα τρία εμβόλια, που έχουν παρασκευαστεί στην Ινδία, ενώ όσον αφορά αυτό της AstraZeneca, για το οποίο άναψε ήδη το πράσινο φως, η μοναδική αβεβαιότητα έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα του έναντι του κορωνοϊού, που κυμαίνεται από 62% (με δύο ισόποσες δόσεις) ως 90% (αν στην πρώτη δόση περιέχεται η μισή ποσότητα).

Μακάρι ο λόγος που δεν εγκρίνει η ΕΕ το εμβόλιο της AstraZeneca να μην είναι ότι το έχουν παρασκευάσει οι Βρετανοί.

Να μην είναι η κόντρα ΕΕ-Βρετανίας με αφορμή το Brexit, δηλαδή.

Αλλά από τη Βρετανία να περάσουμε στη Βρετάνη, καθώς η γαλλική αστυνομία έβαλε τέλος το Σάββατο 2/1 στο πάρτι που είχε αρχίσει από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με 2.500 άτομα να μαζεύονται σε αποθήκες, παραβιάζοντας κάθε περιοριστικό μέτρο για τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο υπουργός Εσωτερικών Gerard Darmanin ανακοίνωσε ότι επιβλήθηκαν 1.200 πρόστιμα σε συμμετέχοντες στο ρέιβ πάρτι, από τα οποία τα 800 ήταν για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μη χρήση μάσκας και τα υπόλοιπα 400 για ναρκωτικά.

Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές ζητούν από όσους ήταν στο πάρτι να απομονωθούν για μία εβδομάδα.

Εισαγγελική έρευνα έχει ανοίξει και για την άσκηση βίας σε βάρος αστυνομικών, καθώς σημειώθηκαν και συμπλοκές.

Ένα περιπολικό κάηκε, άλλα τρία υπέστησαν ζημιές και σημειώθηκαν και μικροτραυματισμοί αστυνομικών.

Αυστηρότερη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έχει επιβληθεί, εξάλλου, σε 15 διαμερίσματα της Γαλλίας, ενώ ρέιβ πάρτι που κρατούσε για πάνω από 40 ώρες διέλυσαν οι αρχές και στη γειτονική Ισπανία.

Κι εκεί σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς οι περίπου 200 συμμετέχοντες στο πάρτι που έγινε σε ένα χωριό κοντά στη Βαρκελώνη δεν έφευγαν, ούτε όταν κατέφθασαν οι αστυνομικοί.

Τελικά, συνελήφθησαν οι τρεις διοργανωτές του πάρτι και με βάση τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν, κινδυνεύουν με πρόστιμα από 3.000 ως 600 χιλιάδες ευρώ.

Το θέμα είναι, βέβαια, ότι οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής φυσικά, (κάνουν πως) δεν καταλαβαίνουν ότι όσο πιο αυστηρά είναι τα μέτρα και όσο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ισχύουν, τόσο περισσότερο θα αγνοούνται από τους πολίτες και τόσο λιγότερο θα εφαρμόζονται στην πράξη.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εδώ στο Ιόνιο, ούτε μέδουσες έχει, ούτε μπάτσους, ούτε τίποτα άσχημο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.