Τα πάντα είναι σχετικά

Γεια σου φίλε Πιτσιρίκο,
Όπως βλέπεις κι από τη φωτογραφία που σου στέλνω, σήμερα το πρωί ξυπνήσαμε με -23 βαθμούς.

Πολύ κρύο, δηλαδή.

Αυτό, πάντως, είναι σχετικό: Για τα δεδομένα της Ζακύνθου, για παράδειγμα, -23 είναι το τέλος του κόσμου, ενώ για τους επιστήμονες στην Ανταρκτική μπορεί και να είναι καύσωνας.

Στη Φινλανδία έχουμε, μάλιστα, κι ένα αστείο που δείχνει το πόσο σχετικά είναι όλα.

Στους 5 βαθμούς, λέει το αστείο, οι Φινλανδοί σκέφτονται ότι το καλοκαίρι τελειώνει· στους 0 βαθμούς, σκέφτονται ότι είναι ώρα να βγάλουν τα μπουφάν από τη ντουλάπα.

Και συνεχίζει στο ίδιο στιλ, φτάνοντας στους -20 βαθμούς, όπου οι Φινλανδοί παραδέχονται ότι έπιασε ψυχρούλα, και πάει έτσι ως τους -273 βαθμούς, το απόλυτο μηδέν, και τελειώνει με τους -274 βαθμούς, όπου, λέει το αστείο, η Φινλανδία κερδίζει το Μουντιάλ.

Όλα αυτά άρχισα να τα σκέφτομαι μετά το υπέροχο κείμενο του Τ.Τ.Π. για τον συντελεστή Gini.

Γιατί κι η φτώχεια σχετική είναι.

Εγώ, ας πούμε, σκέφτομαι καμιά φορά ότι καλά θα ήταν να υπήρχαν άλλα 100 ευρώ στον λογαριασμό, όταν το ποσό αυτό είναι όσα βγάζει ο μέσος εργάτης σε πολλές χώρες στον κόσμο, και που μ’ αυτό πρέπει να θρέψει ολόκληρη οικογένεια για ένα μήνα.

Και σύντομα στην Ελλάδα, έτσι όπως πάει.

Κι υπάρχουν και χειρότερα, όπως κάτι παραγκουπόλεις στην Κένυα και κάτι σκουπιδότοποι στην Καμπότζη, που άνθρωποι -ανάμεσά τους μικρά παιδιά- ζουν, κάθε μέρα, για όλη τους τη ζωή.

Όπως βλέπουμε εμείς τις φαβέλες, έτσι θα έβλεπε ο Μπέζος το Παγκράτι.

Θα προσπαθούσε να καταλάβει πώς μπορούν και ζουν οι άνθρωποι έτσι, και θα σκεφτόταν ότι δεν θα άντεχε ούτε λεπτό.

Ποιο το νόημα αυτής της αλληλουχίας;

Μα, φυσικά, ότι, αν περιμένουμε από τους πλούσιους να καταλάβουν τα προβλήματα των υπολοίπων -πόσο μάλλον να τα λύσουν-, θα περιμένουμε μέχρι να κερδίσει η Φινλανδία το Μουντιάλ.

Ή, χειρότερα, μέχρι να πάψει η Ελλάδα να είναι προτεκτοράτο.

Γενικά, όποιος στη ζωή περιμένει λύσεις από τους άλλους, δεν θα τις βρει ποτέ· ούτε και τις αξίζει.

Υπάρχει όμως κι ένα άλλο πρόβλημα στην αλληλουχία που περιέγραψα: Για να αναστρέψω το νόημα, όπως βλέπει ο Μπέζος το Παγκράτι, βλέπουμε εμείς τις φαβέλες.

Με άλλα λόγια, νομίζουμε οι ηλίθιοι ότι είμαστε πιο κοντά στον Μπέζος, παρά στις φαβέλες· κι αν όχι στον ίδιο τον Μπέζος, τότε στην «ανώτερη τάξη» γενικά.

Γι’ αυτό κιόλας βλέπεις κάτι μικροεπαγγελματίες -υδραυλικούς, καφετζήδες, συμβολαιογράφους- να μαγεύονται όταν η κυβερνησάρα υπόσχεται «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Νομίζουν ότι τα λένε γι’ αυτούς.

Δεν θέλω να απογοητεύσω κιόλας κανέναν, αλλά «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» είναι κωδική λέξη στον νεοφιλελευθερισμό -ειδικά του …Βαλκανικού τύπου- και σημαίνει «ώρα για μάσα».

Είστε ασήμαντοι· περισσεύετε, για να δανειστώ τα λόγια σου, Πιτσιρίκο.

Κι όσο νομίζουμε ότι, σχετικά, δεν είμαστε σχεδόν όσο φτωχοί όσο οι κάτοικοι της φαβέλας, αλλά, σχετικά, σχεδόν όσο πλούσιοι όσο ο Μπέζος, ε, τόσο θα παραμένουμε ασήμαντοι.

Να είσαι καλά

Χρήστος

Υ.Γ. Ένα άλλο πράγμα που είναι σχετικό είναι η αηδία. Εγώ, ας πούμε, ώρες-ώρες αναρωτιέμαι πώς και δεν έχω πεθάνει ακόμα από αηδία με όσα υπάρχουν γύρω μου. Για άλλους, πάλι, η αηδία είναι μια άγνωστη λέξη. Αυτό φυσικά δεν τους σταματάει από το να μεγαλώνουν, να σπουδάζουν, να γίνονται δημοσιογράφοι και πολιτικοί.

(Φίλε Χρήστο, πολύ ωραία τα έγραψες. Γελάω με αυτούς που θεωρούν πως ανήκουν στη μεσαία τάξη, αν και είναι φτωχοί, καταχρεωμένοι ή ένα βήμα από την ανεργία. Πάντα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς βλέπει ο κάθε άνθρωπος τον εαυτό του σε σχέση με αυτό που πραγματικά είναι. Χρήστο, δεν έχω τίποτα με τους -23 βαθμούς, αλλά δεν τους θέλω εκεί που βρίσκομαι. Δεν με πειράζει να μην έχω μία, αλλά θέλω να έχει τέτοιο καιρό που να μπορώ να βγαίνω έξω, να πηγαίνω στην θάλασσα και να μπαίνω μέσα. Οπότε, σήμερα θα βουτήξω και για εσένα. Σκέφτομαι τους Φινλανδούς και τους Νορβηγούς που έχω γνωρίσει τα καλοκαίρια στα νησιά, που στην αρχή υποφέρουν από τη ζέστη και εσύ τους λες “μα, δεν κάνει ζέστη σήμερα”. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.