Το 1% των Βρετανών κατέχει το 1/4 του πλούτου των νοικοκυριών, αλλά και 800 δισ. στερλίνες επιπλέον απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί

Πιτσιρίκο, το 1% των Βρετανών κατέχει σχεδόν το 1/4 του πλούτου των νοικοκυριών, αλλά και 800 δισ. στερλίνες επιπλέον απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί από τα επίσημα στοιχεία, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Ακόμα κι αυτή η νέα εκτίμηση μπορεί να είναι συντηρητική, ενώ σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι οι ανισότητες είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι νομίζουν οι πιο πολλοί.

Η αποκάλυψη έρχεται τη στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές για τη φορολόγηση του πλούτου, έτσι ώστε οι έχοντες να βοηθήσουν να διαχειριστεί η Βρετανία τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και το κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού.

Σχεδόν το 5% του πλούτου που κατέχουν τα νοικοκυριά με πολύ μεγάλα εισοδήματα, δεν φαίνεται στα επίσημα στοιχεία και η έρευνα του Resolution Foundation το εντόπισε, συγκρίνοντας τα νούμερα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με μία λίστα εκατομμυριούχων που δημοσίευσαν οι Sunday Times.

Η σύγκριση αυτή αποκάλυψε ότι το 1% των Βρετανών κατέχει το 23% και όχι το 18% του πλούτου των νοικοκυριών.

Οι ανισότητες μειώθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το μερίδιο του 10% των πιο πλούσιων να υποχωρεί από το 90% στο 50% τη δεκαετία του 1980.

Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες αυτό το ποσοστό παραμένει αμετάβλητο ή έχει αυξηθεί ελαφρά, σύμφωνα με το Resolution Foundation.

Αυτή η μικρή αύξηση τροφοδοτήθηκε από την ανοδική πορεία των τιμών των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, γη και μετοχές) μετά την οικονομική κρίση και όχι από ενεργή αποταμίευση.

Το 76% ως 93% αυτής της αύξησης οφείλεται στην ανοδική πορεία των τιμών της ακίνητης περιουσίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Rishi Sunak, δέχεται πιέσεις για να φορολογήσει τον πλούτο μερικών νοικοκυριών, προκειμένου να αντληθούν 260 δισ. στερλίνες που θα αξιοποιηθούν για την ανάκαμψη στη μετά Covid 19 εποχή.

Είναι κάτι που ζητάει η Επιτροπή Φορολόγησης Πλούτου που απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες και καθηγητές του London School of Economics και του Πανεπιστημίου Warwick.

Tον Νοέμβριο του 2020 είχε προταθεί μία μεταρρύθμιση του φόρου υπεραξίας, μειώνοντας την ετήσια αποζημίωση και στοχεύοντας πλούσια άτομα, που έχουν και δεύτερη κατοικία.

Αλλά και πριν τον κορωνοϊό ήταν ζητούμενο η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, με δεδομένο ότι μέχρι το 2030 θα χρειαστεί να αυξηθούν κατά 38 δισ. στερλίνες οι δαπάνες για την υγεία και την πρόνοια.

Για παράδειγμα, αν αυξηθεί κατά 1% ο δημοτικός φόρος για κατοικίες αξίας άνω των 2 εκ. στερλινών, θα μπει στα κρατικά ταμεία 1 δισ. στερλίνες επιπλέον.

Να περάσουμε, όμως, σε ένα άλλο ρεπορτάζ του Guardian, σύμφωνα με το οποίο 90 τόνοι πλαστικού απομακρύνθηκαν μέσα σε ένα διήμερο από διάσημες παραλίες του Μπαλί, τις οποίες επισκέπτονται κάθε χρόνο 1 εκ. Αυστραλοί.

Το πρόβλημα είναι ότι η συσσώρευση τεράστιων όγκων πλαστικού τείνει να γίνει εποχική -λόγω των μουσώνων- στο Μπαλί και παρατηρήθηκε και φέτος που η τουριστική κίνηση είναι πολύ πεσμένη λόγω του κορωνοϊού.

Και άλλες παραλίες στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με την πλαστική ρύπανση, καθώς πέρα από τους μουσώνες παίζει ρόλο και η έλλειψη υποδομών για την αποκομιδή των σκουπιδιών, που είναι πλέον όλο και περισσότερα στις θάλασσες.

Αυτό οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής πλαστικού, που συσσωρεύεται σε παραλίες σε όλο τον κόσμο, αλλά περισσότερο επιβαρύνονται περιοχές που πλήττονται από τους μουσώνες, όπως το Μπαλί, ειδικά την τελευταία δεκαετία.

Όταν πέφτουν καταρρακτώδεις βροχές και οι άνεμοι φυσούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά, τότε το νησί της Ινδονησίας βουλιάζει από τα πλαστικά.

Οι αρχές της νησιωτικής χώρας χρησιμοποιούν μία μέθοδο με κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσουν τις περιοχές όπου βρίσκονται οι κύριοι όγκοι σκουπιδιών, αλλά και πάλι παραμένει άλυτο το πρόβλημα της αποκομιδής τους.

Ακόμα και φέτος που οι τουρίστες δεν επισκέφτηκαν το Μπαλί και την Ιάβα, κάτι που ήταν καταστροφικό για την οικονομία, τα συνεργεία καθαρισμού χρειάζεται και πάλι να δουλεύουν σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο.

Λιγοστά κονσερβοκούτια και πλαστικά μάζεψα κι εγώ τη Δευτέρα στο Θυμάρι από τα κρυστάλλινα νερά.

Ναι, πεντακάθαρη ήταν η θάλασσα παρά τον νοτιά.

Και μέχρι νωρίς το απόγευμα δεν είχε σημειωθεί ούτε μία καταιγίδα όπως μας τρομοκρατούσαν οι wanna be μετεωρολόγοι, αλλά και το βραδάκι ούτε για να ποτιστούν οι γλάστρες δεν έφτανε η βροχή στην Αττική.

Και το ΣΚ έρχονται και +20 βαθμοί.

Μετά τα καλοκαιρινά Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά σαν Πρωτομαγιά και τα Φώτα τα ανοιξιάτικα κι αυτά.

Χειμώνας να μην υπάρχει και όλα καλά.

Παρεμπιπτόντως, συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου, Πιτσιρίκο, ότι η κλιματική αλλαγή μας βολεύει για τα μπάνια μας τον χειμώνα και επαυξάνω επισημαίνοντας ότι, αν κάνει ζέστη όλο τον χρόνο, θα εξαφανιστούν ο κορωνοϊός και κάθε άλλος ιός.

Επί τη ευκαιρία, πρέπει να έχει παίξει εμπλοκή με τη γραμμή παραγωγής των εμβολίων και επειδή η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, γίνονται σκέψεις ακόμα και για μείωση της ποσότητας των δόσεων, προκειμένου να φτάσουν για όλους.

Το πραγματικά άσχημο, βέβαια, ήταν ότι έπαθε εμπλοκή η υποβρύχια μηχανή.

Δεν πειράζει, επισυνάπτω μία φωτό με ένα χταπόδι στο θαλάμι του από την ίδια μέρα την περσινή (4/1/2020).

Ήταν το πιο δυνατό χταπόδι που έχω συναντήσει και είχε βραχώσει τόσο καλά, που μούδιασε το χέρι μου και δεν κατάφερα να το βγάλω έξω από το θαλάμι του για να το φωτογραφίσω ολόκληρο.

Τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο συναντάς μόνο μεγάλα χταπόδια στον βυθό. Είναι αυτά που επέζησαν από την ανθρώπινη λαίλαπα του καλοκαιριού.

Η νέα γενιά θα γεννηθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, όπως και πολλά άλλα πλάσματα της θάλασσας και για αυτό απαγορεύεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα τον τελευταίο μήνα της άνοιξης (αν και θα έπρεπε να απαγορεύεται όλο τον χρόνο).

Τα χταπόδια ζουν 2-3 χρόνια στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ έχουν φτάσει και τα 5-6 έτη σε αιχμαλωσία και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις, που κάποια το είχαν σκάσει από ενυδρεία και πήγαιναν σε διπλανές δεξαμενές με άλλα είδη για να τα φάνε.

Τροφή των χταποδιών αποτελούν και τα κοχύλια, όπως αυτά που βρήκα χθες στον βυθό και τα φωτογράφισα με το κινητό.

Για τη (φυσική) ιστορία τα δύο μακρόστενα άσπρα είναι μία τελίνα, τα τρία μπεζ-καφέ γυαλιστερές και το άσπρο που είναι μόνο του στην κορυφή της μάσκας ένα παπαγαλάκι ή μεθύστρα.

Το άλλο του μισό χάθηκε για πάντα κάπου στον βυθό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ας γίνουν οι πλούσιοι πιο πλούσιοι, δεν πειράζει. Και τι θα τα κάνουν τα πλούτη; Σημασία δεν έχει ποιος είναι πιο πλούσιος αλλά ποιος απολαμβάνει τη ζωή και ποιος είναι στην θάλασσα Ιανουάριο μήνα. Για εμάς και τα χταπόδια είναι η ζωή. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.