PC Νοσταλγία

Γεια σας φίλοι και φίλες, γεια σου Πι. Το κείμενο σκέφτηκα να το γράψω, ακούγοντας τα podcast του Δημήτρης από το Βερολίνο, σχετικά με τους υπολογιστές.

Πριν πω τα δικά μου, απλά δύο διορθώσεις, αρχικά είχε αναφέρει ο Δημήτρης το Deep Web και το Dark Web ως το ίδιο και αυτό ενώ δεν είναι έτσι.

Deep Web είναι το internet που δεν μπορεί να δει ο καθένας, πχ το email σου είναι Deep Web, ο λογαριασμός σου είναι Deep Web, ακόμα και τα κείμενά σου που είναι μόνο για συνδρομητές, για τους μη συνδρομητές είναι Deep Web.

Σε αντίθεση με το Dark Web που θέλει να κατεβάσεις συγκεκριμένα προγράμματα για να μπεις, και άλλα διάφορα που περιέγραψε λεπτομερώς ο Δημήτρης στο podcast του.

Το δεύτερο είναι στο podcast με την ιστορία του internet στην Ελλάδα, όπου ανέφερε της πρωτοπόρες εταιρίες στην Ελλάδα, αν δεν κάνω λάθος πρώτες ήταν η Hellas On Line (ή αλλιώς HOL) και η Forthnet, η οποία HOL εξαγοράστηκε από τη Vodaphone, και όχι τη Vivodi -προφανώς μπερδεύτηκε γιατί τα ονόματα μοιάζουν-, και η Forthnet έχει κάνει σύμπραξη με την Nova TV.

Τα δικά μου δεν θα είναι πολλά, ούτε θέλω να φανώ ρετρό· απλά, μεγαλώνοντας, θυμόμαστε πράγματα από την παιδική μας ηλικία και αναπολούμε.

Τότε λοιπόν, στις αρχές των 90’s που ξεκίνησα και εγώ τα PC όντως ήταν πανάκριβα. Οι περισσότεροι που ήθελαν παιχνίδια, αγοράζαν μια παιχνιδομηχανή Atari ή έναν υπολογιστή Amstrad, εκτός και αν κάποιος είχε καλύτερη οικονομική κατάσταση και μπορούσε να αγοράσει έναν Amiga 500. Όλα αυτά ώσπου ήρθε το Nintendo Gameboy και όλα τα πιτσιρίκια κυκλοφορούσαν με ένα τέτοιο στην τσέπη τους.

Για να πεις ότι είχες PC σύγχρονο, έπρεπε να έχεις κάποιο μηχάνημα της Apple, η οποία Apple διέθετε λειτουργικό με γραφικά καιρό πριν τα Windows της Microsoft.

Για εμάς που είχαμε υπολογιστές 8088 ή 8086, είχαμε το κλασικό Dos περιβάλλον, όπου έπρεπε να δίνουμε εντολές· για όσους έχουν Windows, αν γράψουν CMD στην μπάρα αναζήτησης, θα καταλάβουν περίπου πως ήταν η αρχική οθόνη.

Κυρίως μαθαίναμε κώδικα QBasic ή Virtual Basic -δυστυχώς τα άφησα νωρίς, τυχεροί όσοι συνέχισαν τον προγραμματισμό, σε αυτές τις ηλικίες τα αφομοίωνες όλα σαν σφουγγάρι- και από παιχνίδια, συνήθως ήταν κάποια παιχνίδια σε δισκέτες, τις μεγάλες όμως, όχι τις μικρές, ήταν λεπτές και σε μέγεθος μεγαλύτερο από ένα βιβλίο τσέπης.

Συνήθως, ήταν ένα παιχνίδι σε κάθε δισκέτα, μη φαντάζεται κανείς τρελά γραφικά, ειδικά αν δεν είχες χρήματα για καλή οθόνη, και είχες κάποια με 4 ή 8 χρώματα γινόταν δυσκολότερη η θέαση, αλλά ήταν καλύτερα από αυτά που είχε το Atari για παράδειγμα, εκείνη την εποχή, καμία σχέση όμως με την Amiga, που ήταν κάτι σαν το Playstation τα εποχής.

Ακόμη τα joystick τότε δεν ήταν τα εύχρηστα που υπάρχουν τώρα, αλλά ήταν κάτι γκουμούτσες που σου έπιαναν και χώρο, αλλά σου πρήζονταν και τα χέρια μετά από κάθε παιχνίδι.

Όσο για internet, ήταν ακόμα στα σπάργανα, κυρίως είχαν οι τράπεζες και οι δημόσιοι οργανισμοί.

Από παιχνίδια θυμάμαι κυρίως τα Double Dragon, Prince Of Persia, αλλά και κάτι διαστημικά, τα οποία μου είχαν φάει πόσες ώρες.

Σαν στέκια στην Αθήνα ήταν όντως το κέντρο, πίσω από το Πολυτεχνείο, στην Θεσσαλονίκη δεν γνωρίζω, αλλά στην υπόλοιπη επαρχία τα πράγματα ήταν δύσκολα, δεν είναι όπως τώρα που υπάρχει και ένα πολυκατάστημα σε κάθε πόλη, ούτε η δυνατότητα online παραγγελίας.

Οπότε περίμενες πότε θα κατεβείς Αθήνα, για να πας να αγοράσεις και αργότερα έκανες και τηλεφωνικές παραγγελίες.

Αργότερα, βέβαια, βγήκαν πιο δυνατές παιχνιδομηχανές, κυρίως από τη Nintendo και τη Sega, ώσπου βγήκε η Sony με το Playstation και αργότερα η Microsoft με το Xbox και άρχισαν να μονοπωλούν τις παιχνιδοκονσόλες.

Οι υπολογιστές άλλαξαν τρόπο λειτουργίας, από παιχνιδομηχανές έγιναν, ή μάλλον έγιναν ΚΑΙ υποκατάστατα της γραφομηχανής, με την έλευση των Windows και των Office, και λίγο πιο μετά ο δίαυλός μας, για τον κόσμο του Internet, και για τους προγραμματιστές συνέχισε να είναι εργαλείο δουλειάς, με ολοένα και αυξανόμενα και πιο εξελιγμένα προγράμματα.

Άλλες εποχές τότε, πιο δύσκολες, αλλά και πιο ρομαντικές για τους φαν της τεχνολογίας και των videogames, και χωρίς να θέλω να συγκρίνω το τότε με το τώρα, γιατί σίγουρα τα πράγματα έχουν εξελιχθεί περισσότερο τώρα, βρίσκεις περισσότερα πράγματα, σε καλύτερες τιμές, αλλά πιο καλοφτιαγμένα, από την άλλη όμως, επειδή η παιδική ηλικία για κάθε άνθρωπο, ειδικά για κάθε άντρα, φέρνει τις περισσότερες αναμνήσεις, η τότε τεχνολογία έχει μείνει χαραγμένη μέσα μας και ας φαίνεται στους νεότερους σαν «πρωτόγονη».

Αυτά ήθελα να πω, συγνώμη που ξέφυγα και εγώ από την καθημερινότητα, απλά μου ήρθαν και εμένα εικόνες στο μυαλό και είπα να της μοιραστώ με όσους είναι στον ίδιο χώρο.

Καλή συνέχεια σε όλους, γεια χαρά σας.

JJ

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.