Toν Guaido θα αναγνωρίσει σαν πρόεδρο της Βενεζουέλας ο Biden

Αδικαιολόγητες και ακατανόητες χαρακτηρίζει, Πιτσιρίκο, η Liberation τις 400 απολύσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Sanofi στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, εν μέσω πανδημίας.

Η συγκυρία κατά την οποία θα γίνουν οι απολύσεις είναι η χειρότερη δυνατή, τη στιγμή που ο φαρμακευτικός όμιλος βρίσκεται στο τελικό στάδιο της παρασκευής εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Παρά το γεγονός αυτό, η Sanofi ανακοίνωσε στα συνδικάτα ότι θα απολυθούν 400 άτομα από το τμήμα της φαρμακευτικής έρευνας.

Εύκολα γίνεται κατανοητό πόσο έχει βαθύνει η κρίση, όταν μειώνονται οι θέσεις εργασίας ακόμα και στους πλέον απαραίτητους κλάδους την εποχή της πανδημίας.

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα, δηλαδή, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Joe Biden θα αναγνωρίσει τον Juan Guaido σαν πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτό αποκάλυψε τουλάχιστον σε μέλη της Γερουσίας ο μελλοντικός υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken, προσθέτοντας ότι ο νέος Αμερικάνος πρόεδρος εξετάζει και το πώς θα γίνουν πιο αποτελεσματικές και στοχευμένες οι κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας, που αποσκοπούν στην ανατροπή του Nicolas Maduro, ο οποίος εξακολουθεί να έχει την εξουσία.

Ο Blinken ανέφερε και ότι η νέα αμερικάνικη κυβέρνηση θα παράσχει μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα.

Οι ΗΠΑ και δεκάδες ακόμα χώρες είχαν αναγνωρίσει το 2019 τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaido σαν πρόεδρο της Βενεζουέλας, υποστηρίζοντας ότι η επανεκλογή του Nicolas Maduro το 2018 είχε γίνει με νοθεία.

“Θέλουμε μία αποτελεσματική πολιτική που θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα, αρχίζοντας από την τέλεση δίκαιων και ελεύθερων εκλογών” ανέφερε ο Blinken.

H βοήθεια που πρόσφερε, πάντως, η Δύση στον Guaido για να ανατρέψει τον Maduro δεν έφερε αποτέλεσμα και πλέον οι προσπάθειες έχουν ουσιαστικά σταματήσει.

Ο Maduro αποτελεί τον Guaido “σκυλάκι των ΗΠΑ”, που προσπαθούν να τον ανατρέψουν με πραξικόπημα.

Οι πολιτικοί του σύμμαχοι έχουν εκφράσει, πάντως, την επιθυμία για διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Biden, μετά από χρόνια εντάσεων και κλιμάκωσης των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

Μιας και ο λόγος για προέδρους, να περάσουμε και στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, που βούτηξε στους -14 βαθμούς στα παγωμένα κυριολεκτικά νερά και δεν ήταν ο μόνος, όπως μεταδίδει το BBC.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά γιορτάζουν με αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο στις 19 Ιανουαρίου τη βάπτιση του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό (να, που δεν είμαστε οι μόνοι τελικά).

Έστω και για μερικά δευτερόλεπτα, βυθίζονται τρεις φορές στο παγωμένο νερό, κάνοντας παράλληλα και τον σταυρό τους (για το έθιμο, ή για να μην μείνουν επιτόπου;) και το τολμούν ακόμα και νύχτα και στους -20 βαθμούς, παρατηρώντας ότι δεν είναι και τόσο κρύο τελικά και προτείνοντας και σε άλλους να δοκιμάσουν αυτή την εμπειρία.

Να, αυτά διάβαζα και αισθάνθηκα ότι ήταν καλοκαίρι την Τετάρτη 20/1 με 11-12 βαθμούς.

Επιτέλους, πιάσαμε διψήφια θερμοκρασία για πρώτη φορά μετά την Παρασκευή 15/1, με τη διαφορά ότι τότε δεν είχε προηγηθεί χιονιάς.

Βασικά, η αίσθηση στη θάλασσα ήταν πιο κρύα τη φορά αυτή, αφού με τον ήλιο δεν είχε σχεδόν καθόλου κρύο έξω στην ακτή.

Ο λόγος ήταν ότι είχαν αποχωρήσει πλέον οι ψυχρές αέριες μάζες από την ατμόσφαιρα (ξουτ, ξουτ ψυχρή εισβολή – για την επόμενη που έρχεται 26-28/1 το γράφω, αν και θα είναι σαφώς πιο light).

Παρεμπιπτόντως, κανένας δεν λέει ότι μάλλον η χειμωνιάτικη “ζέστη” των προηγούμενων ημερών φρέναρε τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη που σαρώνει με τον σχεδόν μόνιμα ψυχρό καιρό.

Παρ’ όλα αυτά, ηττημένοι Έλληνες, πειθήνιοι σε μία αυταρχική κυβέρνηση που τους έκλεισε σπίτια τους, από τα οποία βγαίνουν μόνο με SMS, ημιμαθείς, θρησκόληπτοι, οπισθοδρομικοί και ξενοφοβικοί, παρακαλάνε για κρύα/χιόνια, μάλλον για να μείνουν μόνιμα “φυλακισμένοι” στα σπίτια τους.

Μακάρι να μην έχει επιπτώσεις η ψυχρή εισβολή που προηγήθηκε και κατέβασε τη θερμοκρασία στους -28 βαθμούς στη δολίνη του Παρνασσού στο Βαθύσταλο σε υψόμετρο 1.800 μέτρων, σύμφωνα με το meteo.gr

Οι δολίνες είναι σημεία που το έδαφος καταβυθίζεται και επειδή περικλείεται από ράχες του βουνού, επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους.

Ακόμα και από τη Φινλανδία του Χρήστου, που έκανε πολύ επιτυχημένο παραλληλισμό με τις πάπιες και τους Έλληνες.

Πολύ σωστή και η παρατήρησή του ότι επικρατεί πανικός, καθώς οι πάπιες είναι πολλές και το νερό όλο και λιγοστεύει, αφού παγώνει.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους νερόλακκους της Αφρικής που, όταν συρρικνώνονται λόγω της ζέστης εκεί, οι ιπποπόταμοι που δροσίζονται μέσα, δίνουν ομηρικές μάχες -ακόμα και μέχρι εσχάτων καμιά φορά- για μία θέση στη δροσιά της λάσπης.

Αλλά κι επειδή, αν και παχύδερμα, μπορεί να πάθουν ακόμα και εγκαύματα από τον αφρικανικό ήλιο.

Αντίθετα, μια χαρά τα βρίσκουν οι θαλασσοκόρακες, οι αλκυόνες, οι γλάροι και τα χελιδόνια της θάλασσας, αφού τα βραχάκια του Φαλήρου φτάνουν για όλους.

Κρίμα που τους χάλασα την Τετάρτη την ηλιοθεραπεία, χωρίς να τους βγάλω έστω και μία καλή φωτογραφία.

Μέτρια ήταν τα πλάνα και στον βυθό με μελανουράκια, σαργουδάκια, μικρές επίσης σάλπες και μία χειλού με έναν μεγαλύτερο σαργό.


Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, υπέροχες μέρες. Όλο και μικραίνει το διάστημα που μπορεί να κάνει χειμώνα, όλο και μεγαλώνει το διάστημα που μπορεί κάποιος να κάνει μπάνια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.