Ανοιχτή επιστολή 8 εργαζόμενων στο υπουργείο Πολιτισμού προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Η κυρία Μενδώνη διαβάζει;)

(Δημοσιεύω την ανοιχτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Δομοκρατίας από 8 εργαζόμενους στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού που έχουν τεθεί σε καθεστώς ιδιότυπης αναστολής, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε ξαφνικό εργασιακό θάνατο.)

Αθήνα 12/2/2021

Ανοιχτή Επιστολή προς την
Πρόεδρο της Δημοκρατίας
κυρία Αικατερίνη Σακελαροπούλου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρωθυπουργό
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ
κ. Αλέξη Τσίπρα
Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ
κυρία Φώφη Γεννηματά
Πρόεδρο του ΚΚΕ
κ. Δημήτρη Κουτσούμπα
Πρόεδρο του ΜΕΡΑ25
κ. Γιάνη Βαρουφάκη
Πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ
κ. Κυριάκο Βελόπουλο

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή για να σας γνωστοποιήσουμε την πρωτοφανή κατάφωρη αδικία που συντελείται εις βάρος μας, ως εργαζόμενοι στον φορέα Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ). Το ΤΑΥΠΥΠΠΟ έχει ως κύρια αρμοδιότητα τη διαχείριση του Βρεφονηπιακού Σταθμού και της κατασκηνωτικής παροχής προς τα τέκνα των εργαζόμενων στο Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Εργαζόμαστε όλοι οι συνάδελφοι στον εν λόγω φορέα σε θέσεις ευθύνης, είτε στον ΒΝ σταθμό είτε στην έδρα του Ταμείου με αυταπάρνηση και αυτοθυσία επί σειρά ετών που κυμαίνονται από 15 μέχρι 24 έτη.

 

Το έτος 2014 το ΤΑΥΠΥΠΠΟ ως φορέας που χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% από το Ελληνικό Δημόσιο προέβη στην απογραφή των εργαζομένων του στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών αλλά και στο Μητρώο Απογραφής Δημοσίων Υπαλλήλων.

 

Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε στο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ το Τμήμα Λειτουργίας και Εποπτείας Παιδικού Σταθμού, στο οποίο προβλέφθηκαν αντίστοιχες οργανικές θέσεις για το προσωπικό του Β/Ν σταθμού και του ταμείου και δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ, χωρίς ωστόσο το Τμήμα να λειτουργήσει.

 

Το έτος 2018 προβλέφθηκε στο νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ Αυτοτελές Τμήμα Λειτουργίας Παιδικού Σταθμού με αντίστοιχη πρόβλεψη θέσεων για το προσωπικό του ΤΑΥΠΥΠΠΟ.

Για την διευθέτηση αυτού του ζητήματος και τη σύννομη λειτουργία του φορέα ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή ο νόμος 4598/2019, ο οποίος έχαιρε ευρείας αποδοχής από όλα τα κόμματα. Σύμφωνα με αυτόν το σύνολο του προσωπικού του ΤΑΥΠΥΠΠΟ, καταλαμβάνει προσωποπαγείς θέσεις στο ΥΠΠΟΑ. Όμως ενώ ο έλεγχος των τυπικών μας προσόντων από το ΑΣΕΠ έχει ολοκληρωθεί, δεν έχουμε ακόμη τοποθετηθεί στις προβλεπόμενες θέσεις σε αντίθεση με τους εργαζόμενους του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης που υπάγονταν, και αυτοί, στον παραπάνω νόμο και έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους.

 

Το ΥΠΠΟΑ επικαλείται αρνητική γνωμοδότηση του ΝΣΚ περί αντισυνταγματικότητας που όμως δεν κρίνεται από το ΝΣΚ και μας θέτει εγκλωβισμένους υφαρπάζοντάς μας το δικαίωμα στην εργασία, ενώ στην πραγματικότητα η εν λόγω γνωμοδότηση αποτελεί δευτερογενές νομικό κείμενο και δεν αναιρεί τον νόμο 4598/2019 που είναι σε ισχύ και παράγει αποτελέσματα. Το ΤΑΥΠΥΠΠΟ τέθηκε στο μεταξύ σε καθεστώς «εκκαθάρισης εν λειτουργία».

Επιπλέον, από τον Ιούνιο 2020 οι υπογράφοντες (8 από τους συνολικά 30 υπηρετούντες) έχουμε τεθεί σε καθεστώς ιδιότυπης αναστολής, που δεν προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία, κατ’ επιλογή του εκκαθαριστή του ΤΑΥΠΥΠΠΟ και της αυθαίρετης δυνατότητας που του παραχωρεί η ΚΥΑ, ΦΕΚ 207/Β/31-1-2020 της υπουργού Πολιτισμού.

Μάλιστα, η επιλογή μας έγινε με έναν εξαιρετικά ιδιότυπο τρόπο καθώς είμαστε οι μόνοι από το σύνολο 30 εργαζομένων που διεκδικήσαμε την εφαρμογή του νόμου 4598/2019 που περνά τον Παιδικό σταθμό στον πλήρη και διαφανή έλεγχο του ΥΠΠΟΑ από το οποίο και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το 1996 έως και σήμερα.

Ασφαλώς και η εν λόγω πράξη καταδεικνύει καθοδήγηση του εκκαθαριστή και δηλώνει την ξεκάθαρη πολιτική μας δίωξη εν καιρώ δημοκρατίας!

Αυτή η εργασιακή εξόντωση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, μιας και δεν αναγράφονται στο έγγραφο της αναστολής οι λόγοι για τους οποίους έχει προβεί σε αυτή την επιλογή. Είμαστε άνθρωποι καταρτισμένοι με εμπειρία και σπουδές στην ηλικία των 40 και 50 χρονών. Χωρίς καμία προειδοποίηση βρεθήκαμε μην έχοντας αποδοχές, δικαίωμα αποζημίωσης, μετακίνησης σε άλλη υπηρεσία, λήψης επιδόματος εν μέσω πανδημίας μέχρι την εφαρμογή του νόμου, με την αιτιολογία ότι δεν είμαστε απαραίτητοι.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι πολύ συχνά στην περίοδο της πολυετούς απασχόλησής μας αντιμετωπίσαμε φαινόμενα εργασιακής τρομοκρατίας, τα οποία έχουν κατατεθεί αρμοδίως χωρίς ωστόσο το Υπουργείο Πολιτισμού μέχρι σήμερα να έχει επιληφθεί του θέματος, και καταφέραμε να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά μας με μεγάλο προσωπικό και ψυχολογικό κόστος.

Σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, είμαστε οι μοναδικοί εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα που βρεθήκαμε μέσα σε μία νύχτα σε ξαφνικό εργασιακό θάνατο.

 

Η παραπάνω επιλεκτική πράξη στερεί από εμάς τους εργαζόμενους τον μισθό και μας κρατά εγκλωβισμένους σε καθεστώς ομηρίας και οικονομικής ασφυξίας χωρίς να μπορούμε να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας.

 

Ζητάμε την προσωπική βοήθειά σας για το δίκαιο αίτημά μας, το τέλος αυτής της αναίτιας αναστολής και την εφαρμογή του νόμου 4598/2019, ώστε να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και να αποκτήσουμε ξανά το δικαίωμά μας στην εργασία, την αξιοπρέπεια και τη ζωή.

Με σεβασμό στο πρόσωπο σας, εκφράζουμε το πρόβλημα μας και αιτούμαστε να συνδράμετε στην επίλυση του.

Με τιμή

Αθανασοπούλου Κατερίνα                     Δήμου Βασιλική
Δεβετζόγλου Παναγιώτα                        Καπετανάκη Ευαγγελία
Λουλάκη Ελένη                                         Περγάμαλη Μαρία
Σιαραπλής Κωνσταντίνος                       Χαραλαμποπούλου Δήμητρα

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.