Θάλασσα πλατιά μια στιγμή δεν ησυχάζεις

Γεια σου, Πιτσιρίκο μου!
Στην Αττική μαθαίνω πως έπεσε χιόνι και οι Αθηναίοι -η μισή Ελλάδα δηλαδή- είδανε μετά από καιρό άσπρη μέρα. Γελάκια, χαρούλες, selfie ανάμεσα στα χιονισμένα τσιμέντα και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Φταίει ξανά ο παλιόκαιρος, η πρωτόγνωρη χιονοθύελλα, η πoυτάνα η Μήδεια που έπνιξε τα παιδιά της.

Φταίει το κακό μας το ριζικό, ο θεός που μας μισεί, φταίει ο γείτονας.

Φταίνε, επίσης, οι Τούρκοι που θέλουν το μισό Αιγαίο γιατί έκλεισε η εθνική οδός με δέκα εκατοστά χιόνι, κατέρρευσαν οι συγκοινωνίες και έπαθε ξανά black out η ΔΕΗ.

Φυσικά, εμείς οι έξω από εδώ, γελάμε με τα χάλια σας.

Γελάει ο Μπούλης-Μπούλης από την Ιταλία, γελάει ο Δημήτρης από το Βερολίνο, γελάει και ο Κώστας από το Άμστερνταμ (που είσαι Κώστα;). Γελάω και εγώ από την Ελβετία.

Υποθέτω ότι, αν έπεφτε στην Ελλάδα το χιόνι που πέφτει στα μέρη μας, τα βοθροκάναλα των ολιγαρχών θα έβγαζαν έκτακτη είδηση πως έφτασε η νέα εποχή των παγετώνων και αμέσως μετά θα έσβηναν όλα τα φώτα και οι ηλεκτρικές συσκευές και θα επανέρχονταν ξανά σε λειτουργία σταδιακά μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Το εκπληκτικό, πάντως, με τους Έλληνες, είναι η ευκολία με την οποία δικαιολογούν την ανυπαρξία των πολιτικών τους εκπροσώπων σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.

Φταίνε οι μπόρες και οι καταιγίδες πάντα και όχι οι υποδομές που έχουν αφεθεί στην μοίρα τους και καταρρέουν με την παραμικρή αφορμή.

Εδώ λοιπόν στην Εσπερία δεν μένουμε στα σκοτάδια, ούτε παγώνουμε από το κρύο όταν χιονίζει ή βρέχει.

Τα σχολεία δεν κλείνουν, τα τρένα και τα τραμ εξακολουθούν να έρχονται στην ώρα τους και οι άνθρωποι πηγαίνουν κανονικά στις δουλειές τους.

Και μην νομίζετε ότι οι υπηρεσίες των δήμων και των κοινοτήτων διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες ειδικά οχήματα που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Απλά, οι πολίτες καθαρίζουν μόνοι τους την περιοχή που τους αντιστοιχεί και δεν βαράνε υστερίες με το παραμικρό.

Από την άλλη, οι κρατικές υπηρεσίες λειτουργούν όλο τον χρόνο και φροντίζουν την συντήρηση των υποδομών καθώς και την ανάβαθμισή τους όπου και όποτε χρειάζεται.

Όσο για τους δρόμους, τα πράγματα είναι απλά. Τα ξημερώματα θα περάσει ένα γκρέϊντερ ή μια μικρή μπουλντόζα και θα πάρει τα πολλά χιόνια.

Μετά την ημέρα όλα τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν κανονικά -με λάστιχα για τον χειμώνα φυσικά-, οπότε οι δρόμοι δεν κλείνουν ποτέ. Ούτε το ρεύμα πέφτει.

Αυτά τα πράγματα θεωρούνται και είναι βασικά. Η υστερία είναι το περίεργο.

Κι αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην πλούσια Ελβετία ή στην Δυτική Ευρώπη.
Συμβαίνει και σε πρώην χώρες του ανατολικού μπλοκ, όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία.

Οι πολίτες δεν είναι υστερικοί. Τα ΜΜΕ δεν είναι υστερικά.

Το κράτος δεν είναι υστερικό. Μπορεί να είναι σε κάποιες περιπτώσεις ανελεύθερο ή ακροδεξιό, υστερικό όμως δεν είναι.

Αντίθετα στην Ελλάδα η υστερία κάνει πάρτι όλο τον χρόνο. Κρύο κάνει; Υστερία. Ζέστη κάνει; Υστερία.

Σε καθετί που συμβαίνει ή δεν συμβαίνει, η υστερική αντίδραση των Ελλήνων πρώτο τραπέζι πίστα.

Στην Ελβετία τώρα έχουν πυκνώσει οι αντιδράσεις απέναντι στο light lock down που έχει επιβληθεί από τις αρχές του έτους. Και το ονομάζω light το lock down που έχουμε εδώ, αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις από το ένα καντόνι στο άλλο, δεν υπάρχουν SMS και εξοδόχαρτα, ούτε υποχρεωτική χρήση της μάσκας όταν κυκλοφορείς έξω στον δρόμο ή όταν βολτάρεις στας εξοχάς.

Τα πρόστιμα είναι πολύ χαμηλά και επιβάλλονται μονάχα σε όσους δεν φορούν μάσκα στα τραμ και στα τρένα, ή στα μαγαζιά.

Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις η σύσταση προηγείται του προστίμου.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρω ότι στην Ελβετία οι μπάτσοι δεν βρίσκονται παντού.

Δεν υπάρχει η μπατσοκρατία που κυριαρχεί στην Ελλάδα.

Τις τελευταίες λοιπόν ημέρες με πρωτοβουλία του εδώ ακροδεξιού κόμματος -που μοιάζει με το κεντρώο κομμάτι της ΝΔούλας- μαζεύτηκαν μέσα σε 3 ημέρες 250.000 υπογραφές διαμαρτυρίας που ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστική χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό που έχουν πλήξει σημαντικά την οικονομία.

Και μην είστε μ@λάκες, οι υπογραφές δεν προέρχονται μόνο από δεξιούς ή ακροδεξιούς.

Κάθε λογικός άνθρωπος που καταλαβαίνει πιο κομμάτι του πληθυσμού κινδυνεύει από τον κορονοϊό και ποιο από τα μέτρα για την υποτιθέμενη αντιμετώπιση του κορονοϊού μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Έτσι λοιπόν θεωρείται πολύ πιθανό να ανοίξουν όλα τα καταστήματα μετά την πρώτη του Μάρτη και ίσως σε κάποια καντόνια να επαναλειτουργήσουν και τα εστιατόρια.

Μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας θα έχουμε πιστεύω νεότερα και θα σας ενημερώσουμε στο επόμενο podcast που θα κάνουμε με τον Πιτσιρίκο. Αυτός από το μαρτυρικό Φιόρο του Λεβάντε κι εγώ από την μαρτυρική Βασιλεία.

Στο μεταξύ, ο Γιώργος στο τελευταίο του κείμενο παρουσίασε μια πρωτοβούλία σπουδαίων επιστημόνων και γιατρών που σέβονται τον όρκο που έχουν δώσει στους ασθενείς τους ενάντια στα μέτρα τύπου lock down.

Οι επιστήμονες αυτοί λένε το αυτονόητο, πως δηλαδή εκτός από την Covid-19 νόσο υπάρχουν εκατοντάδες άλλες χρόνιες και περισσότερο επικίνδυνες από αυτήν παθήσεις και οι ασθενείς που υποφέρουν από αυτές πληρώνουν το τίμημα της μαζικής Covid-19 υστερίας και της εργαλειοποίησής της από κυβερνήσεις και πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία με το όνομα Great Barrington Declaration [ https://gbdeclaration.org/ ].

Εγώ είμαι γιατρός και έχω εργαστεί σε τρία διαφορετικά συστήματα υγείας για πάνω από 15 χρόνια και την υπέγραψα.

Σας προτρέπω να διαβάσετε την διακήρυξη αυτών των ανθρώπων και αν συμφωνείτε να την ψηφίσετε. Δεν χρειάζεται να είστε γιατροί ή εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας. Αρκεί να είστε πολίτες.

Φιλιά πολλά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ.1 Ένα γλυκό φιλάκι στην Σοφία, το όμορφο Λουλουντάκι, που μετά από καιρό το ακούσαμε σήμερα να τραγουδάει.

Υ.Γ.2 Ένα πράγμα μου λείπει από την χώρα. Η θάλασσα! Αχ, αυτή η θάλασσα! Αν ξανάρχιζα την ζωή μου σήμερα, θα κολυμπούσα όλον τον χρόνο. Μεγάλο κρίμα κουβαλάω που δεν το έκανα αυτό, όταν μπορούσα. Συνέχισε εσύ για όλους εμάς!

(Φίλε Ηλία, κι εγώ γελάω, κι ας είμαι στην Ελλάδα. Βέβαια, κάτι γίνεται με την πάρτη μου, κι όπου πάω έχει λιακάδα. Αν σκεφτείς πού βρίσκεται η Αθήνα και πού βρίσκεται η Ζάκυνθος, είναι κάπως εντυπωσιακό πως στην Αθήνα σήμερα χιόνιζε όλη μέρα, και στη Ζάκυνθο είχε λιακάδα όλη μέρα. Βέβαια, εμένα δεν μου αρέσει καθόλου το χιόνι, γιατί το χιόνι είναι αυτό το πράγμα που έχουμε στην κατάψυξη του ψυγείου, κι εγώ την κατάψυξη την ανοίγω μόνο για να πάρω το παγωτό. Ηλία μην ανησυχείς, κολυμπάω για όλους σας. Θυσιάζομαι για το κοινό καλό. Αφού έκανα μπάνιο και σήμερα -47 μπάνια έχω κάνει μέσα στο 2021-, όλα τέλεια. Μια χαρά είναι η Ελλάδα, τι έχει; Φαγωθήκατε όλοι να την αλλάξετε. Ηλία, σιγά μην πάρω το οτιδήποτε στα σοβαρά στην Ελλάδα, μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία. Χορός, γέλιο και τραγούδι. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου. Και από τη Σοφία. Περιμένω το επόμενο podcast παρέα. Τέλεια περνάμε στο μπλογκ.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.