Μία κυβέρνηση σχεδόν χουντική, μία αντιπολίτευση που ουσιαστικά συναινεί, μία δημοσιογραφία πουλημένη, μία Ελλάδα 200 χρόνια σκλαβωμένη

Πιτσιρίκο, η Νέα Ζηλανδία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα την πανδημία, ανάμεσα σε σχεδόν 100 συνολικά χώρες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στον αντίποδα, η Βρετανία και οι ΗΠΑ είναι στις τελευταίες θέσεις της συγκεκριμένης λίστας, όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.

Σε αυτές τις 100 χώρες δεν υπολογίζεται η Κίνα, επειδή δεν έχει δώσει επαρκή στοιχεία για την επιδημία στην επικράτεια της.

Στο τοπ 10 βρίσκονται επίσης η Κύπρος, η Ταϊλάνδη, η Ρουάντα, η Αυστραλία, η Ισλανδία, η Λετονία και η Σρι Λάνκα, που έχουν λίγα κρούσματα κορωνοϊού, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και αναλογικά με τον πληθυσμό τους, ενώ είναι εκτός η Ελλάδα, κόντρα στο αφήγημα κυβέρνησης-ΜΜΕ περί επιτυχημένης αντιμετώπισης.

Για την ακρίβεια, 98 ήταν οι χώρες που αξιολογήθηκαν επί 36 εβδομάδες, μετά την καταγραφή του 100ού επιβεβαιωμένου κρούσματος σε κάθε μία.

Η έρευνα μετρούσε τον 14ήμερο μέσο όρο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά 1 εκ. ανθρώπους, επιβεβαιωμένων θανάτων ανά 1 εκ. ανθρώπους, επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε αναλογία με τα τεστ και αριθμό τεστ ανά 1.000 ανθρώπους.

Οι ΗΠΑ με 25 εκ. επιβεβαιωμένα κρούσματα κατατάσσονται στην 94η θέση, η Ινδία με 11 εκ. επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 86η και η Βρετανία με τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη βρίσκεται στην 66η επί συνόλου 98 θέσεων.

Οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού κατάφεραν να ελέγξουν πολύ πιο αποτελεσματικά την πανδημία, ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρέθηκαν πολύ γρήγορα στα όρια τους από την ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού.

Γενικότερα, οι χώρες με μικρότερους πληθυσμούς, πιο συνεκτικές κοινωνίες και πιο αποτελεσματικά θεσμικά όργανα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση μίας κρίσης, όπως είναι η πανδημία.

Το Βιετνάμ που πραγματοποιεί στοχευμένα διαγνωστικά τεστ και ένα κεντρικοποιημένο πρόγραμμα καραντίνας για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Πέμπτη 28/1 το πρώτο εγχώριο κρούσμα μετά από 55 μέρες.

Το θέμα είναι, βέβαια, ότι στην Ελλάδα έχουμε μία από τις πιο αυστηρές καραντίνες παγκοσμίως και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Τύποι που τρώνε με χρυσά κουτάλια καταδίκασαν φτωχούς έτσι κι αλλιώς ανθρώπους στην απόλυτη εξαθλίωση και φυλακή.

Μία κυβέρνηση σχεδόν χουντική, μία αντιπολίτευση που ουσιαστικά συναινεί,”ειδικοί”, που κανείς τους δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, μία δημοσιογραφία εντελώς πουλημένη, μια Ελλάδα 200 χρόνια σκλαβωμένη.

Ναι, χούντα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ αν αλλάξει και επιβληθεί από τις 18:00 θα πρόκειται και για έγκλημα σε βάρος της υγείας των πολιτών που θα συνωστίζονται περισσότεροι στα σούπερ μάρκετ και στα μέσα μεταφοράς, αφού θα έχουν λιγότερες ώρες στη διάθεση τους για τις όποιες δουλειές τους.

Έχει αρχίσει πλέον να διαφαίνεται το μοντέλο σπίτι-δουλειά-σπίτι και ολίγον κατανάλωση που θέλουν να λανσάρουν οι χούντες σε όλο τον κόσμο.

Δυστυχώς, δεν είναι στραβός ο γιαλός.

Απλά θάμπωσε ο κόσμος μας, όπως και ο βυθός.

Και τσούχτρες εμφανίστηκαν μόλις έφτιαξε και πάλι ο καιρός.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, στον τίτλο ξεχάσατε τους Έλληνες πολίτες. Κοιτάξτε πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Έλληνες με αυτά τα παράλογα και παράνομα που τους έχουν επιβληθεί. Καμία αντίδραση. Καμία. Τέλεια μέρα για μπάνιο σήμερα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.