Μα είναι ποτέ δυνατόν να κάνει σχέση η καθηγήτρια με τον μαθητή;

Καθώς διαβάζω για την “πολύκροτη” υπόθεση της 36χρονης φιλολόγου που κατηγορείται ότι αποπλάνησε τον 13χρονο μαθητή της, θυμάμαι πως, όταν ήμουν 13 ετών, είχα ερωτευτεί παράφορα μια καθηγήτριά μου.

Υπέφερα. Το θυμάμαι πολύ καλά. Μια μέρα μου χάιδεψε αθώα τα μαλλιά και κόντεψα να λιποθυμήσω.

Δεν πρέπει να υπάρχει αγόρι που να μην έχει ερωτευτεί μια καθηγήτριά του. Και κορίτσι ΄που να μην έχει ερωτευτεί έναν καθηγητή του. Και για να πω όλα τα σενάρια -μια και ζούμε στον 21ο αιώνα- αγόρι που να μην έχει ερωτευτεί έναν καθηγητή του, και κορίτσι που να μην έχει ερωτευτεί μια καθηγήτριά του.

Ωραία, ερωτεύεσαι την καθηγήτριά σου και σε ερωτεύεται κι αυτή. Και μετά, τι κάνεις;

Τι να πω; Γίνεστε ζευγάρι. Την παντρεύεσαι.

Ο Εμανουέλ Μακρόν την παντρεύτηκε την καθηγήτριά του, και αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει Πρόεδρος της Γαλλίας. Ούτε είδα να σοκάρεται η γαλλική κοινωνία.

Αν κάποιοι σοκάρονται από το γεγονός ότι η διαφορά του Έλληνα μαθητή με την καθηγήτριά του είναι 23 χρόνια, η διαφορά του Εμανουέλ Μακρόν με την Μπριζίτ Μακρόν είναι 25 χρόνια.

Ναι, αλλά ο Μακρόν με τη γυναίκα του δεν είχαν κάνει έρωτα, όταν ήταν μαθητής της.

Πού το ξέρεις; Επίσης, τι σε νοιάζει;

Δεν υπάρχει κάτι κακό στον έρωτα, όταν γίνεται συναινετικά. Αντιθέτως, είναι το πιο όμορφο δώρο της ζωής.

Και η ηλικία;

Εντάξει, κάθε χώρα βάζει μια ηλικία για τη συναίνεση. Άλλη χώρα στα 13, άλλη στα 18, άλλη στα 21. Αυτό αφορά τους νομοθέτες, οι άνθρωποι ίδιοι είναι παντού.

Στην Ελλάδα, η ηλικία συναίνεσης είναι στα 15.

Σήμερα είναι στα 15· παλιότερα ήταν μεγαλύτερη και σε μερικά χρόνια θα είναι μικρότερη. Οι άνθρωποι φτιάχνουν τους νόμους. Και οι νόμοι αλλάζουν.

Η καθηγήτρια που έκανε έρωτα με τον 13χρονο μαθητή της αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης. Και μάλιστα μεγάλη. Αν ήταν 14 ετών, η ποινή θα ήταν μικρότερη, και αν ήταν 15 ετών δεν θα υπήρχε ποινή.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι άδικο να μπει η καθηγήτρια στη φυλακή, αν δεν του προξένησε κάποιο κακό.

Αν η γυναίκα δεν πλήγωσε με οποιονδήποτε τρόπο τον μαθητή, γιατί να μπει στη φυλακή, να διαπομπευτεί και να καταστραφεί η ζωή της;

Επίσης, να ερωτηθεί ο 13χρονος μαθητής, αν θέλει το κακό της καθηγήτριάς του.

Φαντάζεστε ο πρώτος έρωτας της ζωής σας να μπει στη φυλακή και να καταστραφεί η ζωή του, επειδή έκανε έρωτα μαζί σας;

Θα νομίζει ο μαθητής πως ο έρωτας είναι έγκλημα. Δεν είναι.

Θα ήθελα να είμαστε λιγότερο σκληροί και απόλυτοι, όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται, ακόμα και αν πρόκειται για τη σχέση του μαθητή με την καθηγήτριά του.

Δεν πρόκειται για ψωνιστήρι σε ανήλικα ορφανά στις πλατείες της Αθήνας, ούτε για πoρνεία. Αυτό είναι έγκλημα. Έγκλημα είναι και η σεξoυαλική κακοποίηση.

Θα ήθελα να είμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι σε αυτά τα θέματα και να μην είμαστε υστερικοί και φοβικοί.

Θα ήθελα να μην αντιμετωπίζεται η καθηγήτρια σαν κακή μάγισσα. Φτάνει πια με τον μισογυνισμό· άσε που το μεγαλύτερο μισογυνισμό τον βλέπεις από γυναίκες, και ειδικά από θείτσες.

Ζούμε σε έναν τόπο, όπου πριν από 2.500 χρόνια, υπήρχε ο παιδαγωγικός έρωτας ανάμεσα στον εκπαιδευόμενο μαθητή και τον εκπαιδευτή δάσκαλο, ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό και επιθυμητό.

Δεν λέω να επιστρέψουμε σε αυτή την εποχή -που επειδή ήταν ανδροκρατούμενη ήταν και άδικη γιατί έδινε διέξοδο μόνο στην ανδρική σεξoυαλικότητα και καθόλου στη γυναικεία σεξoυαλικότητα- αλλά μπορούμε να είμαστε ψύχραιμοι.

Υπάρχουν οι ειδικοί άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, για να αντιμετωπίσουν τέτοια θέματα.

Δεν είναι ανάγκη να ουρλιάζουμε και να ρίχνουμε κατάρες, ούτε να γίνεται τηλεοπτικό θέαμα η σχέση μεταξύ δυο ανθρώπων, ακόμα κι αν είναι η καθηγήτρια με τον μαθητή.

Έρωτα έκαναν ο μαθητής με την καθηγήτριά του, δεν σκότωσαν κανέναν.

Ας είμαστε ψύχραιμοι και μπορεί μια μέρα ο μαθητής να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας και η καθηγήτρια να είναι η σύντροφός του.

Ή μπορεί η καθηγήτρια να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας και να είναι ο μαθητής ο σύντροφός της.

Αν και το καλύτερο -αν συνεχίσουν να είναι μαζί- θα είναι να σηκωθούν και να φύγουν από την Ελλάδα, για να γλιτώσουν.

(Συγγνώμη που γράφω αυτά που σκέφτομαι. Δεν το κάνω για να προκαλέσω κάποιον, ούτε για να ανοίξω συζήτηση. Απλά, αυτά σκέφτομαι.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.