Ο καθένας αφημένος στη μοίρα του (εκτός αν έχει λεφτά)

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Δεν ξέρω αν έτυχε να ακούσετε για τις τεράστιες διακοπές ηλεκτροδότησης στην πολιτεία του Τέξας, είπα να μην περιγράψω, αλλά με παρέσυρε ο Ηλίας με τα προσόντα της Ελβετίας. Συνειδητοποίησα ότι έχω μείνει και πολύ πίσω στα podcasts (απέχω 10-15 μέρες), γιατί δεν νομίζω ότι άκουσα μέχρι τότε για το κοινό σας podcast· άντε, με το καλό.

Στο Τέξας, λοιπόν, όπως είπα και στο προηγούμενο κείμενο, εκατομμύρια σπίτια είναι χωρίς ρεύμα, προφανώς θέρμανση, αλλά και νερό.

Ο Ted Cruz, επιφανής γερουσιαστής της πολιτείας, είχε ξεσπάσει το καλοκαίρι για τα μπλακ άουτ της Καλιφόρνια, αλλά επειδή ζούμε στις ΗΠΑ, καλύτερα να κρατάς το στόμα σου κλειστό.

Κυριολεκτικά, στις ΗΠΑ, πάντα κάπου παραμονεύει μια καταστροφή.

Το σπουδαίο με τα μπλακ άουτ στο Τέξας, που είναι μια από τις σημαντικότερες πολιτείες των ΗΠΑ, και η πολυπληθέστερη μετά την Καλιφόρνια, είναι ότι το Τέξας είναι η μόνη πολιτεία με το δικό της ενεργειακό δίκτυο, που ελέγχεται από τον ERCOT, δηλαδή αυτός είναι ο ενεργειακός φορέας για όλη την πολιτεία, μέσω του οποίου λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις.

Αυτός ο φορέας υπάρχει, επειδή το Τέξας επέλεξε να αυτονομηθεί ενεργειακά προ δεκαετιών -βασικά να μην ενοποιηθεί είναι το σωστό με τους υπόλοιπους-, για να μην επιτρέψει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις· προφανώς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι πετρελαϊκές στην τότε απόφαση, αλλά, όπως και να έχει, έτσι είναι τα πράγματα τώρα.

Τα εκτεταμένα μπλακ άουτ στο Τέξας, όπως είναι φυσικό, μονοπωλούν το ενδιαφέρον γύρω από το αρκτικό σύστημα που επηρεάζει τεράστιο κομμάτι της χώρας, αλλά δεν είναι η μόνη πολιτεία που σημειώνονται προβλήματα· στη δικιά μας έφτυνες και πάγωνε το σάλιο σου αλλά, ευτυχώς, σήμερα ζέστανε λίγο.

Επίσης, έσπευσαν κάποιοι γελοίοι να ρίξουν την ευθύνη για τα μπλακ άουτ στις ανεμογεννήτριες που πάγωσαν -οι οποίες δεν είναι φτιαγμένες για κρύο καιρό, στην Ανταρκτική υπάρχουν τι λένε ρε, παρ’ ότι θα μπορούσαν, γιατί welcome to Texas where the sun shines all year round- και στα φωτοβολταϊκά, όμως οι χαμένες μονάδες προήλθαν από το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής ενέργειας που εξαρτώνται από το λιγνίτη ή από το φυσικό αέριο (πάγωσαν πάρα πολλοί αγωγοί) και την τεράστια ζήτηση, κάτι φυσιολογικό όταν στο πάντα καλοκαιρινό Τέξας χιονίζει ακατάπαυστα.

Χιούστον, Όστιν και Ντάλας με τεράστια προβλήματα, στο Σαν Αντόνιο απλά έχουν τον Πόποβιτς.

Και βέβαια, γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας -εξ ου και τα πολλαπλά blackout- με τα σπίτια χωρίς ρεύμα και τους ουρανοξύστες του Τέξας να φαίνονται από τον Κρόνο.

Στην πραγματικότητα, μόλις γίναμε μάρτυρες άλλης μιας τεράστιας αποτυχίας του τελειότερου συστήματος.

Το ενεργειακό δίκτυο του Texas είναι αποκλειστικά ιδιωτικό, χωρίς καμία κρατική παρέμβαση, και, το κυριότερο, όσο πιο κερδοσκοπικό μπορεί να είναι ένα ενεργειακό δίκτυο, αλλά αυτό φυσικά δεν σημαίνει αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι, γιατί η συζήτηση είναι πολυπλοκότερη του δίπολου κρατικό-εταιρικό.

Νομίζω πως είναι ευνόητο ότι κράτη και ιδιώτες στον καπιταλισμό μπορούν να τα κάνουν εξίσου σκατά, γιατί κοιτάνε πρώτιστα το κέρδος και μετά τον άνθρωπο, και από εκεί μάλλον ξεκινούν όλα. Γνώμη μου. Από το κέρδος που απλώνεται πάνω από τους πάντες και τα πάντα.

Δεν είναι κιόλας ότι δεν φαντάστηκαν έναν βαρύ χειμώνα. Απλά, στατιστικά μιλώντας, ήταν πολλή μικρή πιθανότητα, οπότε πολύ απλά δεν ξόδεψαν, ή αν προτιμάτε δεν …σπατάλησαν λεφτά, για να αποτρέψουν μια τέτοια καταστροφή, όταν -και εάν- αυτή χτυπούσε. Περιορισμός του κόστους, παίδες. Ό,τι γίνεται παντού, δηλαδή.

Και εντέλει την πατήσαμε, οπότε είναι να απορείς γιατί επιμένουμε να θεωρούμε μοντέρνο τρόπο επίλυσης προβλημάτων αυτόν που θα σχεδιάσει πχ ένα …αξιόπιστο ενεργειακό δίκτυο με όσο το δυνατόν λιγότερο …κόστος.

Κάντε οικονομία, λοιπόν, μέχρι που φυσάει αρκτικός άνεμος και πάνε όλα στο διάολο.

Και καθίστε μετά να ακούτε αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα, να σας λένε ότι η λύση είναι να αγοράσουμε περισσότερο απ’ αυτό που μας οδήγησε στο πρόβλημα.

Με κάλυψαν και όσα είπε ένας διδάκτορας στο πανεπιστήμιο του Houston:

«Αυτό που συμβαίνει στο Texas είναι ακριβώς ό,τι συνέβη στην Σοβιετική Ένωση. Το ενεργειακό δίκτυο κούτσαινε λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και των ελλιπών συντηρήσεων, με αποτέλεσμα να γονατίσει υπό το βάρος προβλέψιμων καταστάσεων».

Με λίγα λόγια, γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα αδυναμίας του κυρίαρχου τρόπου «σκέψης» να επιλύσει απλά -σχετικά- προβλήματα, οπότε φανταζόμαστε τι θα συμβεί στα πραγματικά πολύπλοκα.

Ιδού, λοιπόν, η πρώτη, αν και μάλλον είναι δεύτερη πλέον, οικονομία του πλανήτη, ladies and gentlemen.

Εκτός και αν δεν έχει να κάνει με το υποσχόμενο βιοτικό επίπεδο, με τα προσδοκώμενα στάνταρ, το να έχεις θέρμανση μέσα σε έναν βαρύ χειμώνα.


Επίσης, αν όλες αυτές οι «εκτροπές», δηλαδή να χιονίζει στο Τέξας ή να έχει καύσωνα στο Σιάττλ είναι λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάτι που σημαίνει δηλαδή ότι ο καιρός θα είναι ολοένα πιο απρόβλεπτος, μάλλον πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι καμία χώρα, καμία πολιτεία και κανένας οικισμός δεν μπορεί να οχυρωθεί απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα, ειδικά όταν θα κοιτάνε παράλληλα μην τους ξεφύγουν τα …δημοσιονομικά ελλείμματα.

Μην είμαστε ηλίθιοι. Οι πόροι υπάρχουν αλλά είναι στα χέρια εμπόρων που κοιτάνε να μας τους πουλήσουν όσο το δυνατόν ακριβότερα.

Αλλά νομίζω ότι περνάμε από την εποχή της «αφθονίας», στην εποχή του «ο καθένας αφημένος στη μοίρα του, εκτός αν έχει τα λεφτά να τη γλιτώσει».

Ρητορικά, εννοώ, γιατί στην πραγματικότητα πάντα βρισκόμασταν στη δεύτερη, απλά υπήρχε ένα ωραίο προσωπείο που έκρυβε την ασχήμια της, ενώ δεν ήμασταν και τόσο βουτηγμένοι στα χρέη.

Τα γ@μήσαμε όλα, ρε φίλε, για μια χούφτα δολάρια, και μόλις που αρχίσαμε να πληρώνουμε τις συνέπειες.

Όχι δεν μιλάω για τις κλιματικές αλλαγές. Μιλάω για τη ξεδιαντροπιά να σχεδιάζουμε να στείλουμε ανθρώπους στον Άρη, όταν δεν μπορούμε καλά-καλά να ζεστάνουμε τους ανθρώπους μας στη Γη, έστω τόσο ώστε να μην κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο.

Στην γ@μημένη πρώτη οικονομία του πλανήτη και στη χώρα που προσφέρει υποτίθεται τα …πάντα στους κατοίκους της.

Ένας μήνας Biden, και ακόμα συζητάμε για τα $15 που κανονικά έπρεπε να είναι $25 αλλά τελικά είναι $7.25 και έρχεται η Φύση, αδιάφορη όπως πάντα, και μας υπενθυμίζει, για χιλιοστή φορά, ότι είμαστε απλά περαστικοί και ότι ασχολούμαστε με βλακείες.

Ό,τι και να πω, μόλις πήραμε μια πρόγευση της κατάρρευσης, αυτής της ηλιθιότητάς μας να αφήσουμε μερικούς δισεκατομμυριούχους -που δεν έχουν καμία συναίσθηση για τον διπλανό τους άνθρωπο- να ορίζουν τις τύχες όλων των μελών αυτού του είδους.

Όλα στην τύχη και όποιος αντέξει είναι η απάντησή τους σε όλα τα προβλήματά μας.

Για να παίζουν ανέμελοι Mario Kart με τα εγγόνια τους.

Δηλαδή, σε μια πανδημία μόνοι μας, σε μια χιονοθύελλα μόνοι μας, σε όλα τα δύσκολα μόνοι μας. Οπότε, ποιο το νόημα του Κογκρέσου, και να πληρώνουμε φόρους; Ρητορική και αυτή η ερώτηση.

Πάτε τώρα στους Τεξανούς και πείτε τους ότι τουλάχιστον δεν ζουν στη Βενεζουέλα, καθάρματα.

Σοσιαλισμός ή …κανονικότητα, έτσι;

Τουλάχιστον όλο και λιγότεροι αναρωτιούνται γιατί σιγοψιθυρίζουμε για εξέγερση. Δεν ξέρω τι θα συμβεί -αν και από εμάς εξαρτάται- πάντως, αν το ξέσπασμα κάνει τον περσινό Ιούνιο να μοιάζει με βόλτα στο πάρκο, μην εκπλαγείτε. Έχουν συσσωρευτεί πολλά «χρέη».

Με εκτίμηση,

Άρης

Υ.Γ. Στο Texas έχει χτυπήσει η τέλεια καταιγίδα, αν αυτό δεν έγινε κατανοητό απ’ το κείμενο. Χιονοθύελλα, αδυναμία του… απελευθερωμένου ενεργειακού δικτύου να ανταποκριθεί. Πάρα πολλοί Τεξανοί έχουν πάει στα νοσοκομεία με συμπτώματα δηλητηρίασης από μονοξείδιο, καθώς προσπαθούν να ζεσταθούν με όποιον τρόπο μπορούν, ενώ κάνουμε προσπάθειες από άλλες πολιτείες να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, καθώς οι άνθρωποι είναι αβοήθητοι. Αχ, Αμέρικα. Ακούγονται και εκτιμήσεις για περισσότερους από 20 νεκρούς λόγω καταστάσεων που έχουν να κάνουν με την κακοκαιρία. Δεν ξέρω με σιγουριά να σας πω. Ο δε ERCOT δηλώνει ότι τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και ένα μήνα. Αφήστε το παιδιά, κλείστε τα όλα να τελειώνουμε. Χιλιάδες σπασμένοι σωλήνες νερού -δεν τους έφταναν τα προβλήματα με το ρεύμα και τη θέρμανση- και πλήρης ανικανότητα των πολιτειακών αρχών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Μιλάμε για ολική κατάρρευση. Μέχρι και ο Cruz αναγκάστηκε να δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του για τις παλιότερες δηλώσεις του όσον αφορά την Καλιφόρνια. Ο Cruz. Ο τύπος που σου χύνει τον καφέ στα μούτρα και σφυράει κλέφτικα. Και οι Τεξανοί θα πάρουν πολλά κεφάλια. Έχουν αρχίσει ήδη να σβουρίζουν τα δικά τους. Δεν τους μένει κάτι άλλο. Τους έχουν εγκαταλείψει και τους κοροϊδεύουν από πάνω. Απίστευτη χυδαιότητα, επίσης, απ’ όσους γραφειοκράτες επέλεξαν να φωτίζουν άδεια γραφεία αντί για γεμάτα σπίτια. Μια φίλη μου είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι αυτή τη στιγμή πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για επανάσταση. Σαν αυτή που θα κάνουν οι Ισπανοί, αλλά αυτό το αφήνω στη Μαρία, την εκεί ανταποκρίτρια του blog. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πάρτε και δήλωση του δημάρχου στην πόλη Κολοράντο του Τέξας. Του πρώην δημάρχου, βασικά, αφού παραιτήθηκε. Αν και ήταν τελειωμένος τη στιγμή που το ανέβασε.

(Φίλε Άρη, δίνε χιόνι. Άρη, ο χειμώνας φταίει για όλα αυτά. Εδώ στην Ελλάδα, ήδη δικάζουν το χιόνι. Στα πρωινάδικα δικάζουν καταγγελίες για σεξoυαλική κακοποίηση και στα δελτία ειδήσεων δικάζουν το χιόνι. Καλά θα πάει κι αυτό. Άρη, έχουμε κάνει ήδη δυο podcast με τον Ηλία. Μην τα ακούσεις μαζί γιατί δεν ξέρω αν μπορείς να διαχειριστείς τόση γνώση μαζεμένη. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.