Περί Κυρίων

Καλημέρα φίλε μου πιτσιρίκο,
Αρκετά γράφτηκαν στο blog τις τελευταίες μέρες για το θέμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Αναφέρομαι στο κύμα των αποκαλύψεων σχετικά με περιστατικά σεξoυαλικής παρενόχλησης /κακοποίησης/βιασμών.

Το θέμα είναι σίγουρα περίπλοκο και σίγουρα δεν περιορίζεται στα στενά όρια του θεάτρου . Δυστυχώς… Σαρώνει όλα τα επαγγέλματα και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μα κυρίως γιγαντώνεται και θεριεύει όπου υπάρχει σχέση εξουσίας και κάθε είδους εξάρτησης μεταξύ ανθρώπων.

Εκεί όμως που καμωνόμαστε ως Κοινωνία ότι είμαστε ηθικά αδιαπραγμάτευτοι, είναι στο θέμα της σεξoυαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Είναι έτσι όμως;

Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν. Για κίνητρα διαφόρων, κομματική εκμετάλλευση των αποκαλύψεων από κάποιους κ.λ.π. Αλλά υποσχέθηκα στον εαυτό μου να θίξω μόνο μία όψη του θέματος, που κατά την γνώμη μου αναδεικνύει την βαθιά υποκρισία που επικρατεί στην κοινωνία μας. Που ακόμη και σε τέτοια εγκλήματα παιδικής κακοποίησης παραμένει βαθιά ταξική.

Εννοείται ότι σε μια ευνομούμενη Πολιτεία για όλους τους ανθρώπους-κατηγορούμενους θα πρέπει να ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.

Δεν θέλω να εστιάσω στο διάστημα των δύο τελευταίων εβδομάδων που όλοι (Δημοσιογράφοι- Πολιτικοί και απλός κόσμος) στο άκουσμα περιστατικών ακραίας σεξουαλικής βίας εις βάρος ανηλίκων, δυσκολεύονταν να προφέρουν το όνομα του Θύτη. Ήταν ο γνωστός ηθοποιός-σκηνοθέτης! Ως εκεί…

Θα μου πεις, όταν έχεις να κάνεις με ένα ισχυρό πρόσωπο της Κοινωνίας, αν δεν έχει υπάρξει επώνυμη καταγγελία και άσκηση δίωξης, είναι επίφοβο να βιαστείς να τον κατονομάσεις. Κινδυνεύεις να βρεθείς και κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμηση. Δεκτόν!

Από την στιγμή, όμως, που κατατέθηκε μήνυση στην Εισαγγελία, βγήκε ένταλμα σύλληψης και τον είδαμε στις οθόνες μας με χειροπέδες, πόσο ακριβώς καιρό θα μας πάρει ως Κοινωνία να τον αποκαλέσουμε όπως πρέπει;

Και μην φανταστείς ότι επιθυμώ να ακούσω επιθετικούς προσδιορισμούς, που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις εγκλημάτων. (Αν και δυσκολεύομαι να θυμηθώ παρόμοια περίπτωση όσον αφορά την ποιότητα αλλά κυρίως την ποσότητα των φερόμενων εγκλημάτων εις βάρος ανηλίκων). Είπαμε, άλλωστε, τεκμήριο αθωότητας.

Πόσο διάστημα, όμως, θα μας πάρει ως Κοινωνία, από το “γνωστός ηθοποιός- σκηνοθέτης” να περάσουμε στο τυπικό και στεγνό Ονοματεπώνυμο: Δημήτρης Λιγνάδης; (Ως φερόμενος θύτης).

Γιατί, αυτό που πραγματικά με προβληματίζει και με θυμώνει τις τελευταίες τρεις μέρες είναι να ακούω Δημοσιογράφους, βουλευτές ακόμη και Υπουργούς να μην μπορούν ακόμη -με καμία δύναμη όμως- να αφαιρέσουν την προσφώνηση : ΚΥΡΙΟΣ!

Ο Κύριος Δημήτρης Λιγνάδης! Ακόμη παραμένει Κύριος για κάποιους.

Και ταυτόχρονα, οι ίδιοι άνθρωποι να έχουν μια δυσκολία να προσθέσουν την Προσφώνηση Κύριος/Κυρία στα θύματα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων /εγκλημάτων/βιασμών.

Σοφία Μπεκατώρου… Δημήτρης Μοθωναίος.
Το Κύριος/α απουσιάζει.

Η προσφώνηση Κύριος στους απλούς, λαϊκούς, ατόφιους ανθρώπους δεν χαρίζεται απλόχερα. Κερδίζεται! Ύστερα από δείγματα γραφής, ήθους και Κοινωνικής προσφοράς ετών. (Πώς το λέμε; Ο Γιώργος; Κύριος, με Κ κεφαλαίο.)

Ακόμη όμως και με τους φτιασιδωμένους όρους του savoir vivre του δυτικού Πολιτισμού, το Κύριος/α αν και επιβάλλεται για όλους, αφαιρείται μόνον όταν ένας άνθρωπος ‘’φεύγει’’ από τον μάταιο τούτο Κόσμο. Όταν είναι ΝΕΚΡΟΣ!

Μια Κοινωνία που αρνείται πεισματικά -δεν της βγαίνει βρε παιδί μου- να προσδώσει την ελάχιστη τιμή σε ανθρώπους που βρήκαν το σθένος να βγουν μπροστά, αδιαφορώντας για το προσωπικό κόστος- καταγγέλλοντας τον θύτη τους- με την προσφώνηση ΚΥΡΙΟΣ/ΚΥΡΙΑ, και ταυτόχρονα δυσκολεύεται να αφαιρέσει την προσφώνηση ΚΥΡΙΟΣ από ανθρώπους που κατείχαν μέχρι χτες μια εξέχουσα θέση ανάμεσά της, αλλά σήμερα είναι νεκροί με τους όρους της ηθικής, καθώς κατηγορούνται για σωρεία ειδεχθών εγκλημάτων, συγγνώμη αλλά αυτή η κοινωνία στην μεγαλύτερη έκτασή της είναι ψεύτικη, συντηρητική και βαθιά υποκριτική!

Όταν το Κύριος παραμένει στους ηθικά τελειωμένους και δεν αποδίδεται στους άξιους, ζωντανούς και τολμηρούς αυτής της Κοινωνίας, με μαθηματική ακρίβεια αυτή, οδεύει προς την αυτοκαταστροφή της.

Κώστας από Ιωάννινα.

Υ.Γ.1 Άγραφος νόμος των δικηγόρων είναι να μην αναλαμβάνουν αυτοβούλως την υπεράσπιση κατηγορούμενων σε υποθέσεις παιδεραστίαs. Θυμάστε τι άκουγαν στο παρελθόν δικηγόροι που το είχαν επιχειρήσει για άσημους κατηγορούμενους. Τόσο από την Κοινωνία όσο και από τους Δικηγορικούς συλλόγους; Τώρα απλά είναι Σάββατο.

Υ.Γ.2 Ο γνωστός Ποινικολόγος που μέχρι χτες είχε ως αρχή –όπως έλεγε- στην δικηγορική του σταδιοδρομία να μην υπερασπίζεται τοκογλύφους και παιδεραστέs/ παιδόφιλoυς, φαίνεται να πείθεται για την αθωότητα του γνωστού Σκηνοθέτη και να αναλαμβάνει το ιερό καθήκον της υπεράσπισής του, προκειμένου να βοηθήσει τον δικαστή να εκδώσει την σωστή και δίκαιη απόφαση.
Μα αν δεν αποτελέσει αυτό όχι απλώς τεκμήριο, αλλά κάτι σαν δεδικασμένο αθωότητας για την Δικαιοσύνη, η ανάληψη δηλαδή υπόθεσης παιδεραστίαs από τον Κο Κούγια, που είναι γνωστές οι αρχές και οι ευαισθησίες του πάνω σε παρόμοιες υποθέσεις, τότε τι;

(Αγαπητέ φίλε, η υπόθεση Λιγνάδη δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται. Δεν είναι μόνο μια υπόθεση παιδεραστίαs αλλά μια πολιτική υπόθεση. Αυτό είναι προφανές. Δεν είναι κάνα μυστικό το πόσοι παιδόφιλoι υπάρχουν στον κόσμο αυτό -κατακλύζονται κάποιες χώρες της Ασίας από τους Ευρωπαίους παιδόφιλoυς που πηγαίνουν εκεί κάθε χρόνο για σεξoτουρισμό-, ούτε το πόσοι παιδόφιλoι υπάρχουν στην Ελλάδα. Τώρα, για το ποιος είναι κύριος και ποιος όχι, κανείς δεν αποκαλούσε τον Σωκράτη ή τον Αριστοτέλη “κύριο”. Ο σεβασμός στα πρόσωπα δεν έρχεται από το “κύριος/α”, ούτε με το να μιλάς σε κάποιον στον πληθυντικό, το οποίο, προφανώς, έχουμε πάρει από τους …ξένους. Όσο για τον γνωστό ποινικολόγο, όλοι ξέρουμε τον βίο και την πολιτεία του. Αν ο γνωστός ποινικολόγος αναλάβει τον γνωστό σκηνοθέτη, είναι βέβαιο πως θα τον υπερασπιστεί, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της παιδεραστίαs στην αρχαία Αθήνα. Ο γνωστός ποινικολόγος θα εκμεταλλευτεί τη σχέση του γνωστού σκηνοθέτη με το αρχαίο δράμα, για να υποστηρίξει πως …διαπαιδαγωγούσε τους έφηβους, ως ενήλικος άνδρας. Θα αναστενάξει το δικαστήριο με αποσπάσματα από έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που περιγράφουν τις σεξoυαλικές σχέσεις ανάμεσα σε ενήλικους άνδρες και έφηβους. Βέβαια, στην αρχαία Αθήνα ήταν απαραίτητη η συναίνεση για μια τέτοια σεξoυαλική σχέση, ενώ, παράλληλα, τα ήθη της σύγχρονης Ελλάδα είναι κάπως …διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, μου προκαλούν εμετό όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Ευτυχώς, έρχεται η νέα χρεοκοπία και τα νέα Μνημόνια, οπότε κανείς δεν θα ασχολείται πια με αυτά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.