Το στρατοκρατούμενο Ισραήλ θεσπίζει πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πιτσιρίκο, το Ισραήλ θεσπίζει ουσιαστικά πιστοποιητικό εμβολιασμού μέσω της εφαρμογής του “πράσινου διαβατηρίου”, όπως αναφέρει το Skynews.

Η εφαρμογή αυτή θα δείχνει ποιοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και θα τους επιτρέπεται να μπαίνουν σε γυμναστήρια, εστιατόρια, αλλά και να παρακολουθούν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

O πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu υποστήριξε ότι αυτό είναι το “κλειδί” για να ανοίξει βαθμιαία και πάλι η χώρα, αν και προς το παρόν το διεθνές της αεροδρόμιο παραμένει κλειστό υπό τον φόβο των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Ωστόσο, από τη στιγμή που αποδείχτηκε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι 85% αποτελεσματικό ακόμα και μετά από μία μόνο δόση και κατά 95,8% μετά τη δεύτερη δόση, ενώ προλαμβάνει κατά 98% αναπνευστικά προβλήματα και κατά 98,9% νοσηλείες και θανάτους -δηλαδή στους 100 που θα το κάνουν οι 99 δεν θα χρειαστεί να πάνε νοσοκομείο, ακόμα κι αν κολλήσουν τον ιό· βέβαια πολλοί δεν θα πήγαιναν έτσι κι αλλιώς- άνοιξαν και πάλι τα σχολεία, τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες, τα εμπορικά κέντρα και οι αγορές, μετά από lockdown δύο μηνών.

Περαιτέρω χαλάρωση θα υπάρξει σε δύο εβδομάδες, όταν θα έχει εμβολιαστεί το 95% όσων είναι άνω των 50 ετών, όπως ανέφερε ο Netanyahu.

Η ουσία είναι ότι το πρώτο κράτος που έχει πραγματοποιήσει έναν ικανό αριθμό εμβολιασμών, θεσπίζει ουσιαστικά και πιστοποιητικό εμβολιασμού, παρά τα όσα περί αντιθέτου λέγονταν εδώ και καιρό.

Αλλά μιας και ο λόγος για το στρατοκρατούμενο Ισραήλ, το Facebook διέγραψε τη σελίδα του στρατού της Μιανμάρ, μία μέρα μετά τον θάνατο δύο διαδηλωτών από αστυνομικά πυρά, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε ανακοίνωσή του, το Facebook υποστήριξε ότι κατέβασε τη σελίδα, επειδή οι στρατιωτικοί της Μιανμάρ, που έκαναν πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου, ανατρέποντας την εκλεγμένη Aung San Suu Kyi, υποκινούν τη βία.

Το Σάββατο 20/2 ήταν η πιο ματωμένη μέρα από την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων με δύο ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, όταν αστυνομία και στρατός άνοιξαν πυρ.

Το 2018, το Facebook είχε μπλοκάρει και τον αρχηγό του στρατού Min Aung Hlaing, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής του πραξικοπήματος, αλλά και 19 ακόμα αξιωματικούς, κατεβάζοντας εκατοντάδες σελίδες και λογαριασμούς στρατιωτικών.

Πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου 2020, το Facebook είχε ανακοινώσει ότι κατέβασε ένα δίκτυο 70 ψεύτικων λογαριασμών και σελίδες που διαχειρίζονταν μέλη του στρατού, κάνοντας μέσω αυτών αρνητική κριτική στην Aung San Suu Kyi.

Τα μπλοκ έχουν και συνέχεια, όμως, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να κηρύξει τον “πόλεμο του νερού”, επειδή η ΕΕ μπλοκάρει τα βρετανικά όστρακα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Mε τη σειρά τους, λοιπόν, οι Βρετανοί θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές μεταλλικού νερού και άλλων τροφίμων από την ΕΕ, σε αντίποινα για την κίνηση των Βρυξελλών. Μεταξύ άλλων αναμένεται να απαγορευτεί η εισαγωγή σπόρων πατάτας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιας και ο λόγος, όμως, για τα βρετανικά όστρακα, το πιο διάσημο είναι το αγγλικό στρείδι, ενώ στα μέρη μας αφθονεί κυρίως το μαργαριτοφόρο στρείδι και λέγεται ότι ένα στα χίλια έχει και μαργαριτάρι μέσα.

Άλλοι λένε ότι όλα τα μαργαριτοφόρα στρείδια έχουν μαργαριτάρια στο εσωτερικό τους, αλλά πάρα πολύ μικρά.

Ιδού ένα άδειο μαργαριτοφόρο στρείδι, ενώ προς το πάνω μέρος της φωτό διακρίνονται και τρία ζωντανά, μπροστά από το ανοιγμένο και μία μακρόστενη πέτρα.


Σε μία παραλία στη Σαλαμίνα, όπου είναι άφθονα, μου είχαν πει να μου δώσουν και για να φάω, αλλά δεν παίρνω ποτέ τίποτα ζωντανό από τη θάλασσα, ενώ και στο Θυμάρι και στο Φάληρο έχει αρκετά.

Εκεί που απαθανάτισα μεταξύ άλλων ένα από τα πολλά μελανούρια που κολυμπούσαν μαζί με τις σάλπες και τους σαργούς σε μία σύντομη βουτιά.

Τουλάχιστον, τα νερά ήταν πεντακάθαρα την Κυριακή 21/2 με τον βοριά. Ευτυχώς ήταν ασθενής, κι έτσι από τους 16 βαθμούς του Σαββάτου η θερμοκρασία έπεσε απλά στους 12-13.

Η θερμοκρασία του αέρα παίζει μεγαλύτερο ρόλο για το πόσο θα κρυώσεις από αυτή της θάλασσας, που όντως είναι ήπια, άλλωστε, δεν έχει μεγάλες διακυμάνσεις.

Ακόμα μεγαλύτερο ρόλο παίζει, όμως, η πνευματική και ψυχολογική κατάσταση του καθενός.

Σωματικά το νερό μπορεί να το αντέχεις, αλλά καμιά δεκαριά χρόνια μετά και έχοντας περάσει στη θάλασσα τόσους παγερούς βοριάδες και τόσα μεγάλα κύματα με τους νοτιάδες, όταν έρχεται μία ακόμα κακοκαιρία, λες μέσα σου “ε, όχι πάλι”.

Νιώθεις λιγάκι σαν τον Οδυσσέα.

Δεν ήταν ο ίδιος άνθρωπος, όταν χαρούμενος ξεκινούσε το ταξίδι της επιστροφής, με αυτόν που τελικά έφτασε στον προορισμό του δέκα χρόνια μετά.

Τουλάχιστον, βρήκε την Ιθάκη του.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, και σήμερα είναι μια τέλεια μέρα για μπάνιο. Θα πρέπει να σταματήσω τα μπάνια τον Φεβρουάριο γιατί τον Μάιο και τον Ιούνιο θα μου φαίνεται πολύ ζεστή η θάλασσα, που μου αρέσει να είναι δροσερή. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.