Το χειρότερο σύστημα υγείας που είναι και ο λόγος του 5μηνου lockdown θα έχει να αντιμετωπίσει και τον πλέον αμείλικτο χιονιά


Πιτσιρίκο, το lockdown του Ιανουαρίου μείωσε την καταναλωτική δαπάνη στη Βρετανία κατά 16,3%, παρά την ετήσια αύξηση κατά 73% των online και take away πωλήσεων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Kι αυτό διότι οι δαπάνες σε μπαρ και παμπ μειώθηκαν κατά 94%, στα εστιατόρια κατά 84% και στα ταξιδιωτικά πρακτορεία κατά 87%, σύμφωνα με έρευνα της Barclays.

Αντίθετα, αυξήθηκαν οι δαπάνες στα σούπερ μάρκετ κατά 17%, καθώς ο κόσμος μαγειρεύει πλέον σπίτι του.

Ακόμα και στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης σημειώθηκε μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 1,3%.

Τους τελευταίους τρεις μήνες μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 μόνο οι πωλήσεις τροφίμων αυξήθηκαν κατά 8%, ενώ όλων των υπόλοιπων αγαθών και προϊόντων μειώθηκαν κατά 5,6%.

Το lockdown του Ιανουαρίου χτύπησε τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, σκληρότερα από εκείνο του Νοεμβρίου και επειδή κυκλοφόρησε η μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία κλόνισε την καναλωτική εμπιστοσύνη και οδήγησε το κοινό στην απόφαση να μην αγοράζει ρούχα κ.λ.π., εκτιμά η εκτελεστική διευθύντρια της Barclays Helen Dickinson.

Παράλληλα, μόνο το 40% όσων συμμετείχαν στην έρευνα της Barclays νιώθει σιγουριά για τη δουλειά του -έναντι 50% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιανουάριο- κι ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι η συρρίκνωση της οικονομίας, λόγω του lockdown, θα φτάσει στο 4% στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η πλάκα είναι ότι -παρ’ όλα αυτά- πολλοί Έλληνες θέλουν την πλέον σκληρή καραντίνα για 15-20 μέρες, νομίζοντας ότι έτσι θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός.

Δυστυχώς, υπάρχει κόσμος που δεν έχει καταλάβει ότι ο κορωνοϊός έχει γίνει πλέον ενδημικός και ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί όσα lockdown και να γίνουν, καθώς θα επανέρχεται πάντα μετά την άρση τους.

Το στοίχημα και το ζητούμενο είναι αν, μέσω της ολοένα και περισσότερης “τριβής” του με τον ανθρώπινο οργανισμό, ο κορωνοϊός τελικά θα εξασθενήσει, δηλαδή, θα προκαλεί σοβαρή Covid 19 σε όλο και λιγότερα άτομα.

Επίσης, δεν ήταν η καραντίνα της περασμένης άνοιξης που σταμάτησε το πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά το γεγονός ότι ήρθε το καλοκαίρι.

Σε αυτό ελπίζουν πλέον οι ειδικοί, να καλοκαιριάσει, δηλαδή, σιγά, σιγά.

Όμως, λογαριάζουν χωρίς τον επικείμενο χιονιά.

Δυστυχώς η Ελλάδα θα βυθιστεί για μία και πλέον εβδομάδα στην κατάψυξη και συγκεκριμένα από αυτό (13-14/2) μέχρι και το επόμενο ΣΚ (20-21/2).

Οι χιονοπτώσεις θα είναι οι σφοδρότερες των τελευταίων ετών, θα είναι και απρόβλεπτες, καθώς το ψύχος θα εγκατασταθεί για πολλές μέρες πάνω από τη χώρα μας και με την παραμικρή ατμοσφαιρική διαταραχή θα χιονίζει και θα το στρώνει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το απαξιωμένο σύστημα υγείας της Ελλάδας.

Το χειρότερο σύστημα υγείας στον δυτικό κόσμο, που είναι και ο λόγος του 5μηνου lockdown, θα παραλύσει κυριολεκτικά από αυτόν τον -απίστευτο με βάση όσα δείχνουν αυτή τη στιγμή τα προγνωστικά μοντέλα- χιονιά. Η Αριάδνη τον Γενάρη του 2017, όταν το είχε στρώσει σχεδόν σε όλη την Αττική, φαντάζει μπροστά του παιδική χαρά.

Αντί να κυνηγάει, λοιπόν, τους πολίτες που βγαίνουν μία βόλτα, το κράτος πρέπει να μεριμνήσει για να έχουν ρεύμα όλα τα νοσοκομεία, να μπορέσουν να πάνε οι γιατροί σε αυτά και να μεταφέρουν τα ασθενοφόρα τους ασθενείς.

Θα πρέπει, επίσης, να διασφαλιστεί ότι θα έχουν τρόφιμα και νερό κάτοικοι περιοχών που κυριολεκτικά θα θαφτούν από τα χιόνια.

Δεν θα πω ποιες θα είναι αυτές, ας το κάνουν οι μετεωρολόγοι, που ακόμα και τώρα ασχολούνται με τη “ζέστη” και την αφρικανική σκόνη, ενώ έρχεται επικίνδυνο ψύχος να εγκατασταθεί για πάνω από μία βδομάδα στην Ελλάδα.

Αλλά, για να μην τους αδικώ, ίσως να έχουν μείνει άναυδοι και αυτοί με όσα βλέπουν να έρχονται από τα προγνωστικά μοντέλα.

Η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί και χειρότερη απ’ ό,τι τον περασμένο μήνα στην Ισπανία, όπου είχαν επηρεαστεί μόνο τα ηπειρωτικά της χώρας και για παράδειγμα στη Βαρκελώνη δεν χιόνισε για να παγώσουν οι δρόμοι μετά, όπως συνέβη στη Μαδρίτη.

Στην Ελλάδα, δεν θα μείνει, όμως, σπιθαμή της ηπειρωτικής χώρας χωρίς χιονόστρωση, που θα σημειωθεί και πολλά νησιά του Αιγαίου.

Μακάρι να γίνει ανατροπή, έστω και την τελευταία στιγμή, διότι το ψύχος είναι επίσης και ό,τι χειρότερο την εποχή της πανδημίας και αυτό αποδεικνύεται και από την περίπτωση της σχεδόν πάντα παγωμένης Ρωσίας, όπου η θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 17,9% μεταξύ 2019 και 2020 και αυτό αποδίδεται εν πολλοίς στον κορωνοϊό, όπως αναφέρει η Le Monde.

Συγκεκριμένα, το 2019 είχαν πεθάνει 1,8 εκ. άνθρωποι, ενώ το 2020 έφυγαν από τη ζωή 2,12 άνθρωποι στη Ρωσία, η οποία αντιμετωπίζει και δημογραφική κρίση μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο ο πληθυσμός της αχανούς χώρας μειώθηκε κατά 510 χιλιάδες άτομα, κάτι που συνιστά τη μεγαλύτερη πτώση από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Σύμφωνα με τη Rosstat, 162.429 άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό, πέθαναν μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου 2020.

Ο Δεκέμβριος ήταν και ο χειρότερος μήνας με 44.435 θανάτους, με την Covid 19 να είναι η κύρια αιτία σε 31.550 περιπτώσεις και δευτερεύουσα στις υπόλοιπες 12.885.

Ωστόσο, 77.068 θάνατοι αποδόθηκαν τελικά στον κορωνοϊό μετά από νεκροψίες που έγιναν, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Υγείας, δηλαδή, ούτε οι μισοί από εκείνους που είχε ανακοινώσει η Rosstat.

Μάλιστα, οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι τον Ιανουάριο του 2021 οι θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό μειώθηκαν κατά 11% και σε αντίθεση με την άνοιξη του 2020, αυτή τη φορά δεν έχουν πάρει τόσο αυστηρά μέτρα, αφού έχουν στη διάθεση τους και το εμβόλιο Sputnik V και τα εστιατόρια μένουν πλέον ανοιχτά και μετά τις 23:00 στη Μόσχα.

Ακόμα και στην Ιταλία άνοιξαν και πάλι τα εστιατόρια, τη στιγμή που στην Ελλάδα κλείνουν τα πάντα.

Και θα χάσουμε και τη θάλασσα για πολλές μέρες απ’ ό,τι φαίνεται.

Τη θάλασσα που χθες Τρίτη 9/2 είχε κύμα swell στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Σάλπες και καλόγριες διακρίνονταν επίσης αμυδρά πάνω από τις ποσειδωνίες, καθώς κολυμπούσαν στα θολά νερά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αν οι Έλληνες διαφωνούν με το να έχουν διαλυθεί οι ζωές τους και οι δουλειές τους, μπορούν να αντιδράσουν. Για να μην αντιδρούν, αυτό σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένοι. Περιμένω τον χιονιά, για να δω πώς είναι να κολυμπάς με χιονιά. Αν δω πως δεν μπορώ, υπάρχει και το surf. Όπως και να γίνει, μέσα στην θάλασσα. Πάντως, σήμερα είναι ιδανική μέρα για μπάνιο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.