H Merkel παραδέχτηκε ότι τα lockdown συνιστούν τον μεγαλύτερο περιορισμό ελευθεριών από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο

Η Angela Merkel παραδέχτηκε, Πιτσιρίκο, ότι τα lockdοwn συνιστούν τον μεγαλύτερο περιορισμό ελευθεριών από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, όπως μεταδίδει το Reuters.

H Γερμανίδα καγκελάριος δεσμεύτηκε ότι το νέο lockdown που επέβαλε σε συνεργασία με τα ομόσπονδα κρατίδια δεν θα κρατήσει ούτε μία μέρα παραπάνω από τις 7 Μαρτίου (ποιανού Μαρτίου δεν μας είπε κι αυτή).

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν και νωρίτερα σχολεία και κομμωτήρια σε κάποιες περιοχές, εφόσον η κατάσταση θα το επιτρέπει.

Δικαιολογώντας τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, είπε ότι ήταν απαραίτητα, εξαιτίας των μεταλλάξεων, προσθέτοντας, όμως, ότι “σε μία δημοκρατία δεν θα πρέπει να μένουν ούτε μία μέρα παραπάνω από όσο είναι απαραίτητο”.

Η Γερμανία επέβαλε επίσης αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα με το Τιρόλο της Αυστρίας και με την Τσεχία, όπου επιβλήθηκαν κι εκεί σκληρότερα lockdown σε περιοχές όπου καταγράφονται 1.000 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (η πλάκα είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε σκληρότερα μέτρα από την Τσεχία με 1.000 και κάτι κρούσματα ανά 10 εκ. κατοίκους, δηλαδή, με 100 φορές λιγότερα κρούσματα).

Στη Γερμανία, εξάλλου, η μείωση των κρουσμάτων αυξάνει την πίεση για χαλάρωση των μέτρων, καθώς η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε και κατά 5% το 2020, ωστόσο, η Merkel συνιστά υπομονή για λίγο ακόμα. Για πόσο ακόμα δεν είπε, βέβαια.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά παρέμεινε η θολούρα και ήταν και παγωμένα την Παρασκευή 12/2 τα νερά με τον δυτικό άνεμο να διαδέχεται τον νοτιά.

Στις υποβρύχιες φωτογραφίες διακρίνονταν μόνο μερικές καλόγριες.

Ένας κακαρέλος δεν φάνηκε καθόλου στα πλάνα, αλλά κι ένας σαργός βγήκε μισός.

Επισυνάπτω, όμως, τη φωτό μίας μέδουσας πελαγία που εντόπισα σε μία απογευματινή βόλτα που κάναμε από τη μαρίνα Π. Φαλήρου, μέχρι εκεί που ήταν το γήπεδο του μπιτς βόλεϊ κάποτε στους ολυμπιακούς αγώνες και παραλίγο να φτάσουμε μέχρι και το ΣΕΦ.

Η συγκεκριμένη φωτό είναι μία ακόμα απόδειξη ότι οι μέδουσες pelagia noctiluca εξαπλώνονται σιγά, σιγά σε όλον τον Σαρωνικό.

Και ο λόγος είναι τα πολλά πλοία που συνωστίζονται στη ράδα του Πειραιά, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Επίσης, σήμερα Σάββατο 13/2 θα κλείσει από τις 18:00 η παραλιακή από το ύψος του Τροκαντερό.

Μάλλον για να τοποθετηθεί και στο Φάληρο πεζογέφυρα, σαν αυτή που είχαν βάλει και στον Άλιμο πριν λίγο καιρό.

Να κι ένα καλό.

Το κακό είναι η ψυχρή εισβολή που έρχεται, αλλά μένει να αποδειχτεί, αν θα χιονίσει σε όλη την Αττική ή θα παραμείνει των χιονόφιλων ο καημός.

Αυτή την κακοκαιρολαγνεία των χιονόφιλων δεν συμμερίζεται, πάντως, το Skynews, που γράφει για την Ελλάδα ότι με 20 βαθμούς θερμοκρασία είναι η πιο τυχερή χώρα σε μία παγωμένη Ευρώπη.

Η άνοιξη μοιάζει να ήρθε νωρίτερα στην Ελλάδα, συνεχίζει το βρετανικό μέσο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ότι δεν θα κρατήσει πολύ και σύντομα μπορεί να χιονίσει ακόμα και στην Αθήνα, ενώ η χώρα μας θα βυθιστεί στην παγωνιά που επικρατεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ψύχος είναι δριμύ και οι άνεμοι άγριοι και παγεροί, ενώ στη Γερμανία ένας 43χρονος άνδρας πέθανε, καθώς έμεινε για δύο ώρες σε παγωμένο νερό μαζί με άλλους τρεις.

Όλοι είχαν ανοίξει τρύπες στον πάγο για να κολυμπήσουν.

Η Γερμανία βιώνει τον ψυχρότερο Φεβρουάριο από το 2012.

Στη Γαλλία η θερμοκρασία υποχώρησε στους -11 βαθμούς στο Νανσί και αναμένονται 5-10 εκατοστά φρέσκου χιονιού, ακόμα και νότια στα Πυρηναία σε υψόμετρο άνω των 1.800 μέτρων.

Στην Ολλανδία πάγωσε η θάλασσα και η θερμοκρασία αναμένεται να βυθιστεί στους -20 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο 13/2, στη Δανία θα κατρακυλήσει ως τους -15 και θα παγώσουν οι δρόμοι, ενώ στην Αλβανία υπερχείλισε ποταμός και πλημμύρισαν 4.000 εκτάρια γης.

Όλα αυτά δείχνουν ότι σε αντίθεση με ό,τι λένε οι μετεωρολόγοι και άλλοι “ειδικοί”, δεν έχει να κάνει μόνο με τη ζέστη η κλιματική αλλαγή.

Θα φέρει και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, καταιγίδες, χιονοθύελλες και πολικές θερμοκρασίες, που δυστυχώς θα πολλαπλασιαστούν τα προσεχή χρόνια και έχουν ήδη αυξηθεί.

Κι επειδή το κύριο χαρακτηριστικό της κλιματικής αλλαγής είναι η εμμονή, το κρύο μέχρι τέλη Φλεβάρη, αρχές Μάρτη θα μας κατσικωθεί.

Πάντως, δύσκολα θα έχουμε χιονοπτώσεις σαν τις 16-17 Φλεβάρη του 2008, όταν το είχε στρώσει σε όλη την Αττική.

Σαν τον Φλεβάρη του 2015 μπορεί.

Τότε, είχαν επιβιώσει κάποιες νιφάδες μέχρι τα νότια και τα παραθαλάσσια προάστια του Σαρωνικού στις 10-11/2 και 18/2/2015, αλλά ο ήλιος είχε κάνει καλή δουλειά, επιτρέποντας τουλάχιστον στις 9/2 και 12/2 τη βουτιά.

Μεγάλη μάχη είχε γίνει στις 18/2 με χιονομεταφορά από τα βόρεια στα νότια προάστια αρχικά, αλλά τον ήλιο να μας χαρίζει τελικά το μεγάλο του χαμόγελο πάνω από την παραλία, στέλνοντας τον κακό, ψυχρό, κι ανάποδο χειμώνα 2014-15 για πάντα στην ιστορία.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όποιος δεν έχει καταλάβει ακόμα τι συμβαίνει αυτή την εποχή της επιδημίας και ποιοι είναι οι λόγοι που παίρνονται αυτά τα μέτρα, δεν θα καταλάβει ποτέ. Ό,τι και να του πεις. Ακόμα κι αν του το πει η ίδια η Μέρκελ. Οι άνθρωποι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να δουν τι συμβαίνει σε χώρες όπως η Ελβετία ή η Σουηδία. Αλλά δεν είναι …καλές χώρες αυτές. Η δική μας είναι καλύτερη. Σε κάθε περίπτωση, εγώ θα πάω για μπάνιο σήμερα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.