Αν δεν υπήρχαν τόσα περιοριστικά μέτρα, ο κόσμος θα έβγαινε λιγότερο

Μαζικές εκτελέσεις αποκαλύφθηκε ότι έγιναν, Πιτσιρίκο, στις 28 Νοεμβρίου 2020 στην επαρχία Tigray της Αιθιοπίας, με τη Διεθνή Αμνηστία να κάνει λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως αναφέρει το Skynews.

H οργάνωση πήρε συνεντεύξεις από 40 αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι ένοπλοι έψαχναν σε όλα τα σπίτια της περιοχής και προχώρησαν σε μαζικές εκτελέσεις και λεηλασίες.

Στρατιώτες από την Ερυθραία σκότωσαν εκατοντάδες, στοχεύοντας, μάλιστα, πολίτες που προσπαθούσαν να διαφύγουν και πυροβολούσαν πισώπλατα άνδρες και αγόρια, που είχαν πρώτα ακινητοποιήσει.

Ένας άνδρας, ονόματι Solomon, που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ αλλά τη μέρα (28/11/20) του μακελειού είχε επισκεφτεί συγγενείς του, ανέφερε για ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ ντόπιων ανταρτών της επαρχίας Tigray και στρατιωτών της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας.

Για αντίποινα, οι στρατιώτες από την Ερυθραία μπήκαν στην πόλη Axum και σκότωσαν πάρα πολλούς ανθρώπους, ειδικά νέους και όποιους πιθανολογούσαν ότι ήταν αντάρτες.

Ο Solomon υποστήριξε ότι είδε στρατιώτες να σκοτώνουν τρία άτομα σε ένα σπίτι και τέσσερα αδέρφια μαζί με τον πατέρα τους σε ένα άλλο.

Σε κανέναν δεν επιτρεπόταν να περισυλλέξει τις σορούς, για να δει έστω αν επρόκειτο για συγγενείς ή φίλους του.

Έτσι, τα πτώματα έμειναν για 2,5 μέρες στο έδαφος.

Ένας άλλος μάρτυρας, ο Woinshet, δήλωσε ότι ύαινες και γύπες άρχισαν να αρπάζουν τις σορούς που κείτονταν στους δρόμους της πόλης, κάνοντας λόγο για μία εφιαλτική μέρα.

Ο Solomon ανέφερε και την περίπτωση μίας 65χρονης που είδε να σκοτώνουν τον γιο και την κόρη της μέσα στο σπίτι της, όπου παρέμεινε στη συνέχεια για 1,5 μέρα χωρίς κανείς να πάει να τη δει, καθώς όλοι φοβούνταν μην τους εκτελέσουν.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας παραδέχτηκε ότι η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της αφρικανικής χώρας ερευνά τις καταγγελίες για τα γεγονότα στην πόλη Axum, αλλά αμφισβητεί τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η Διεθνής Αμνηστία από πρόσφυγες και μέσω τηλεφωνημάτων με κατοίκους της Axum.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την πλευρά της από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας να διασφαλίσει την πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στην επαρχία Tigray, που παραμένει αποκομμένη από τον Νοέμβριο του 2020, όταν και άρχισαν οι συγκρούσεις.

Στην περιοχή δεν έχει καταφέρει να φτάσει ούτε ο Ερυθρός Σταυρός και εκφράζονται φόβοι για λιμό, καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Francesco Rocca στο Skynews ” σε φορτηγά με φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης δεν έχει επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή”.

Διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών Antony Blinken, οι ΗΠΑ ζήτησαν, εξάλλου, από την Αφρικανική Ένωση να μεσολαβήσει για να σταματήσουν οι σφαγές στην επαρχία Tigray της Αιθιοπίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

H παρέμβαση Blinken έγινε μία μέρα μετά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις της Ερυθραίας ότι σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μέσα σε 24 μόνο ώρες, χαρακτηρίζοντας αυτή τη βαρβαρότητα σαν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η Ερυθραία αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο, ο Blinken εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στην επαρχία Tigray της Αιθιοπίας και κάλεσε την Αφρικανική Ένωση και άλλες διεθνείς οργανώσεις να βάλουν σε συνεργασία με τον ΟΗΕ ένα τέλος σε αυτή την κρίση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας έκανε, ωστόσο, λόγο -σε ανακοίνωση που εξέδωσε- για “εσωτερικό ζήτημα, το οποίο αρμόδια να επιλύσει σε ένα κυρίαρχο κράτος είναι η κυβέρνηση του”.

Όλα άρχισαν όταν ο ομοσπονδιακός στρατός της Αιθιοπίας έδιωξε – κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Abiy Ahmed – το τοπικό κόμμα Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Λαού της Tigray από την πρωτεύουσα της περιοχές Mekelle τον Nοέμβριο του 2020.

Έκτοτε οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί, καθώς υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων σε μία περιοχή με 5 εκ. κατοίκους.

Τόσο η Αιθιοπία, όσο και η Ερυθραία αρνούνται ότι στρατιώτες της Ερυθραίας πήραν μέρος στις συγκρούσεις, κάτι που υποστηρίζουν, όμως, αυτόπτες μάρτυρες, η Διεθνής Αμνηστία και η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Αιθιοπίας, κάνοντας λόγο για εκτελέσεις ανδρών και αγοριών και για λεηλασίες.

Ο Blinken ζήτησε την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων της Ερυθραίας και των δυνάμεων της περιφέρειας Amhara από την Tigray ως πρώτο βήμα και στη συνέχεια να δεσμευτούν όλες οι πλευρές για τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά και ότι δεν θα εμποδίσουν τη βοήθεια προς τους κατοίκους της Τigray.

Να περάσουμε, όμως, και στη Νιγηρία, όπου ένοπλοι απελευθέρωσαν 27 μαθητές, αλλά οι αρχές αναζητούν ακόμα 300 μαθήτριες που έχουν απαχθεί, όπως μεταδίδει το Reuters.

Tα σχολεία έχουν γίνει στόχοι για μαζικές απαγωγές για λύτρα από ένοπλες ομάδες στη βόρεια Νιγηρία.

Στις 17 Φεβρουαρίου 27 μαθητές και 12 μέλη των οικογενειών τους είχαν απαχθεί από συμμορία και ένα αγόρι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο σχολείο.

Μετά την απελευθέρωσή τους, τα αγόρια, ηλικίας 15-18 ετών, συνοδεύονταν από δυνάμεις του στρατού σε ένα σκονισμένο χωριό, ζητώντας νερό.

Η απελευθέρωσή τους έγινε μία μέρα μετά από μία άλλη επιδρομή και την απαγωγή 317 μαθητριών.

Η αστυνομία ψάχνει τα κορίτσια, ενώ οι γονείς τους έχουν συγκεντρωθεί στο σχολικό συγκρότημα, περιμένοντας κάποιο νέο.

Κάποιοι εξ αυτών υποστηρίζουν ότι μπορούν να πληρωθούν τα λύτρα στους απαγωγείς προκειμένου να πάρουν πίσω τις κόρες τους, απλά περιμένουν να ορίσει η κυβέρνηση τον τρόπο και τον τόπο που θα γίνει η συναλλαγή.

Απαγωγές παιδιών από σχολεία έκαναν για πρώτη φορά στη Νιγηρία η Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος Δυτικής Αφρικής, αλλά πλέον έχουν υιοθετήσει αυτή την απάνθρωπη τακτική και άλλες οργανώσεις που η ατζέντα τους δεν είναι ξεκάθαρη.

Ο Νιγηριανός πρόεδρος Muhammadu Bahari ζήτησε από τοπικούς αξιωματούχους να μην δίνουν χρήματα και οχήματα στις συμμορίες, γιατί αυτή η πρακτική μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, ενώ πρόσφατα απομάκρυνε τον επικεφαλής του στρατού, καθώς η βία κλιμακώνεται.

Και τον Δεκέμβριο του 2020 είχαν απαχθεί 350 μαθητές, αλλά διασώθηκαν από τις αρχές.

Η απαγωγή που έμεινε στην ιστορία ήταν εκείνη των 270 κοριτσιών από την Μπόκο Χαράμ το 2014, καθώς 100 εξ αυτών αγνοούνται ακόμα.

Επί της ουσίας, οι απαγωγές είναι η κανονικότητα στη Νιγηρία. Αλλά και οι σφαγές στην Αιθιοπία.

Και σε άλλα μέρη της Αφρικής, εκεί που “ακούς τη νύχτα τα τύμπανα να χτυπούν και τα άγρια σκυλιά να αλυχτούν” όπως τραγούδησαν κάποτε οι Toto στο υπέροχο Africa.

Υπέροχος ήταν και την Κυριακή 28/2 με τον βοριά ο βυθός (απλά η υποβρύχια μηχανή είναι χάλια).


Αλλά και του Φαλήρου ο γιαλός.

Εμείς στραβά αρμενίζουμε δυστυχώς.

Το γράφω αυτό, διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρατάει αδιάλλακτη στάση στο θέμα του Κουφοντίνα, επειδή υπάρχει πολύς κόσμος που την επικροτεί.

Τόσο πολύ υπολογίζουν όλοι αυτοί -πολίτες και πολιτικοί- την ανθρώπινη ζωή.

Εσύ πολύ καλά έκανες, Πιτσιρίκο, και έβαλες τη συνέντευξη του χαροκαμένου Νορβηγού, αλλά, όπως λένε, στου κουφού την πόρτα…

Ο Μητσοτάκης έχει επιλέξει τον δρόμο της αδιαλλαξίας και της σύγκρουσης και θα πάει έτσι μέχρι τέλους.

Εδώ απέπεμψε τον μοναδικό άνθρωπο που ήταν πράος και καθόλου επιθετικός και εριστικός απέναντι στον κόσμο.

Παρεμπιπτόντως, αν δεν είχαν επιβληθεί τόσα περιοριστικά μέτρα, ο κόσμος θα έβγαινε λιγότερο φέτος τον χειμώνα.

Ο λόγος που τόσοι πολλοί πηγαίνουν για περπάτημα ή και για μπάνιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν τους έχει αφήσει και τίποτα άλλο να κάνουν.

Οι περισσότεροι δεν έχουν δουλειά πια, όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά, τα σχολεία επίσης, τα θέατρα, τα γήπεδα, τα σινεμά, οπότε ο κόσμος βγαίνει έστω για μία βόλτα πριν του τη στερήσουν κι αυτή.

Έχουν φοβηθεί και αγχωθεί όλοι τόσο πολύ μήπως χάσουν και το τελευταίο που τους έχει απομείνει, δηλαδή, το δικαίωμα να βγουν για περπάτημα, για τρέξιμο, για ποδήλατο, για κολύμπι και προσπαθούν να το διατηρήσουν με νύχια και με δόντια.

Αυτή που θα χάσει, πάντως, στο τέλος είναι η κυβέρνηση. Και το κακό για αυτήν είναι ότι “με την πολιτική αυτοκτονία επιζείς για να δεις και τις συνέπειες της”.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εγώ περιμένω τη στιγμή που οι Έλληνες θα αντιληφθούν τι πραγματικά έχει συμβεί στη χώρα τους και τις ζωές τους, ενώ αυτοί τηρούσαν περιοριστικά μέτρα που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα· όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και το να φοράς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, για παράδειγμα. Θα πέσει πολύ γέλιο. Επίσης, είμαι πολύ χαρούμενος που τα έχω αποφύγει όλα αυτά εδώ στο νησί, και σήμερα θα συμπληρώσω 60 μπάνια μέσα στο 2021. Φέτος κατάλαβα τι έχανα τόσα χρόνια. Πάντως, όπως βλέπετε και από τη Σταματίνα, μας έχετε κάνει όλους χειμερινούς κολυμβητές. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.