Από τις “έξυπνες” βόμβες, στα “έξυπνα” μέτρα

Να και μία ευχάριστη είδηση, Πιτσιρίκο, καθώς ελεύθερα αφέθηκαν τα 279 κορίτσια που είχαν απαχθεί από σχολείο στη βορειοδυτική Νιγηρία, αν και οι ένοπλοι δράστες τα χτύπησαν και τα απειλούσαν συνεχώς ότι θα τα πυροβολήσουν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα κορίτσια κουβαλούσαν και όσες συμμαθήτριές τους ήταν άρρωστες, καθώς οι απαγωγείς απειλούσαν ότι θα σκότωναν όποια σταματούσε να περπατάει μέσα στις πέτρες και τα αγκάθια, ενώ συχνά, πυκνά χτυπούσαν κάποια με το κοντάκι του όπλου.

Η απελευθέρωση των 279 μαθητριών έφερε ανακούφιση όχι μόνο στους γονείς τους, αλλά σε όλη τη Νιγηρία, όπου πολλοί πιστεύουν ότι η ατιμωρησία και τα λύτρα που εισπράττουν, έχουν αποθρασύνει τις συμμορίες των απαγωγέων.

Από την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας αρνήθηκαν ότι πλήρωσαν λύτρα, αλλά παραδέχτηκαν ότι έδωσαν αμνηστία στους απαγωγείς, προκειμένου να αφήσουν τα κορίτσια.

Όσοι από τους δράστες παρέδωσαν και τα όπλα τους, θα έχουν την ευκαιρία να αρχίσουν μία νέα ζωή.

Τη βάρβαρη αυτή “μόδα” με τις απαγωγές μαθητών ξεκίνησε η Μπόκο Χαράμ, που είχε απαγάγει 270 κορίτσια το 2014, εκ των οποίων τα 100 αγνοούνται ακόμα.

Τον Δεκέμβριο του 2020 είχαν απαχθεί 344 αγόρια και πριν λίγες μέρες άλλα 27, ενώ στο τελευταίο περιστατικό ήταν 317 τα κορίτσια που έπεσαν αρχικά στα χέρια των δραστών, αλλά κάποια κατάφεραν να ξεφύγουν, κι έμειναν 279.

Ο πατέρας μίας μαθήτριας είπε ότι σκοπός των απαγωγέων είναι να μείνουν αγράμματα τα κορίτσια, καθώς τους ενοχλεί ότι λαμβάνουν τη δυτική παιδεία και πρόσθεσε ότι “δεν θα πρέπει να υποκύψουμε στους εκβιασμούς τους”.

Την ίδια καλή τύχη δεν είχαν κορίτσια και αγόρια ηλικίας 11 χρονών που βιάστηκαν στη Συρία, όπου αγνοούνται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που φυλακίστηκαν χωρίς δίκη και ο ΟΗΕ θεωρεί ότι είναι νεκροί, όπως μεταδίδει το BBC.

Συνολικά, 380 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο της Συρίας, που κλείνει φέτος 10 χρόνια και ανάγκασε τον μισό πληθυσμό της χώρας να εκτοπιστεί, με 6 εκ. πρόσφυγες να καταφεύγουν στο εξωτερικό.

Τα χειρότερα ακούγονται, όμως, για όσα πέρασαν στις φυλακές πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαδηλωτές, που έκαναν μήνες να δουν το φως του ήλιου, έπιναν ακάθαρτο νερό και έτρωγαν μουχλιασμένο φαγητό.

Στα κελιά που δεν διέθεταν τουαλέτες, στοιβάζονταν εκατοντάδες άνθρωποι μαζί, και δεν είχαν την παραμικρή ιατρική φροντίδα.

Για να τους αναγκάσουν να ομολογήσουν εγκλήματα που δεν έκαναν, τους υπέβαλαν σε ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα, τους βίαζαν, τους έβγαζαν τα νύχια και τα δόντια, τους έκαιγαν σε μέρη του σώματος τους και τους έλεγαν ότι “εδώ και να πεθάνετε, δεν θα το μάθει κανείς”.

Μία γυναίκα που κατάφερε να επιβιώσει, λέει ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί χωρίς να φοράει πάνες, πονάει σε όλο της σώμα, έχει χάσει κάθε ελπίδα και η ζωή της έχει καταστραφεί.

Άλλες γυναίκες βιάστηκαν κιόλας, ενώ αρκετοί κρατούμενοι εκτελέστηκαν χωρίς να περάσουν από δίκη.

Ο αριθμός όσων πέθαναν στη φυλακή παραμένει άγνωστος, αλλά ακόμα και συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που πέθαναν ενώ ήταν υπό κράτηση και θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στα προάστια της πρωτεύουσας Δαμασκού.

Εκατοντάδες χιλιάδες μέλη οικογενειών έχουν το δικαίωμα να μάθουν τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς πρόκειται για ένα εθνικό τραύμα για το οποίο πρέπει να δώσει απαντήσεις όχι μόνο η Συρία, αλλά και η διεθνής κοινότητα.

Πριν από μία εβδομάδα, πρώην αξιωματούχος της συριακής κυβέρνησης κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο στη Γερμανία για συμμετοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και το γοερό κλάμα των χιονόφιλων, επειδή ο χειμώνας ήταν, λέει, “ζεστός”.

Ναι, ήταν θερμότερος του μέσου όρου στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί, ωστόσο, μία μικρή γωνίτσα του πλανήτη και όχι το κέντρο του κόσμου, όπως νομίζουμε και όσον αφορά τον καιρό.

Συνολικά, λοιπόν, ο χειμώνας 2020-21 ήταν ψυχρός με ιστορικές χιονοπτώσεις όχι μόνο σε ΗΠΑ (ακόμα και στο Τέξας), Καναδά και βόρεια Ευρώπη, αλλά και στην Ισπανία, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Ιστορικός ήταν ο χιονιάς του Φεβρουαρίου (13-16/2) για την Αττική, ισχυρός για την υπόλοιπη χώρα ήταν ο χιονιάς του Ιανουαρίου (16-18/1) και πιο light η ψυχρή εισβολή στις 27-28/1, που κι αυτή, όμως, έφερε μερικές σκόρπιες νιφάδες ακόμα και στην παραλιακή.

Από την άλλη, ποτέ στην Ελλάδα δεν κάνει κρύο όλο τον χειμώνα.

Φέτος ήταν ακόμα λιγότερα τα κρύα διαστήματα, επειδή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνόησε την επικράτηση των νοτιάδων που κι αυτοί μέρος του χειμώνα είναι, όμως, αλλά και ψυχροί στα πολλά beaufort.

Όχι τόσο ψυχροί όσο τα ξεροβόρια, φυσικά, όπως αυτό της Τρίτης 2/3, που πάγωσε για μία ακόμα φορά τις τελευταίες μέρες την Αττική.

Μην σας ξεγελάει ο ήλιος που έκανε ακόμα και τους κέφαλους να αστράφτουν στη βραχώδη του Φαλήρου ακτή.


Αν δεν λάμψουν και τα μελανούρια, κινούμενα προς την επιφάνεια από τον πυθμένα, δεν έρχεται η καλοκαιρία.

Άλλωστε, με τον βοριά η αισθητή θερμοκρασία ήταν κάτω από τους 10 βαθμούς, ενώ λίγο πάνω από τους 12 ήταν η ονομαστική της τιμή.

Πάντως, Πιτσιρίκο, αφού σου αρέσει κρύα η θάλασσα, το ιδανικό μέρος – αρκεί να έχει ξεροβόρι – είναι του Σαρωνικού η ακτογραμμή.

Με εντολή Μητσοτάκη θα έχουμε και άρση του lockdown μετά την Καθαρά Δευτέρα, οπότε δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο πια για τις εξορμήσεις σε κάποια δαντελένια ακρογιαλιά, από το Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα, τη Φώκαια, το Θυμάρι και μέχρι και λίγο πριν το Σούνιο, στα Λεγραινά.

Μέχρι τότε θα έχουν προηγηθεί, βέβαια, δύο εβδομάδες “έξυπνων” μέτρων για τον κορωνοϊό, που θα σκαρφιστούν αυτοί οι αετοί λοιμωξιολόγοι και κυβερνητικοί.

Αρκεί, βέβαια, τα “έξυπνα” μέτρα του Μητσοτάκη να μην είναι σαν τις “έξυπνες βόμβες του Κλίντον και του Μπους.

Πόσο έξυπνος πρέπει, ωστόσο, να είσαι για να καταλάβεις ότι όσο περισσότερα κλείνεις, τόσο περισσότερος κόσμος θα μαζεύεται και θα συγχρωτίζεται στα όλο και λιγότερα που αφήνεις ανοιχτά.

Ό,τι μέτρο και να πάρουν – “έξυπνο” ή χαζό – ο κόσμος θα βγαίνει έξω, ανεξάρτητα από το ότι δεν θα μπορέσουν έτσι κι αλλιώς να το περιφρουρήσουν.

Άλλοι είναι αυτοί που θα χρειάζονται δέκα μπράβους για να κάνουν πέντε βήματα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είναι οι άνθρωποι που ξεσκίζουν τους ανθρώπους και όλο τον πλανήτη. Πολύ κουραστικοί οι άνθρωποι. Θα πάω για μπάνιο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.