Ευχαριστώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον επαναστάτη Δημήτρη Κουφοντίνα

Γεια σου αγαπητέ πιτσιρίκο. Δεύτερη φορά που σου στέλνω κείμενο μου. Η πρώτη φορά ήταν ένα κείμενο μου με τον τίτλο: “Τι περιμένουμε;” Με τον ίδιο τίτλο κυκλοφόρησε συμπτωματικά πριν λίγες μέρες κι ένα πολύ ωραίο πολιτικοποιημένο τραγούδι. Άκουσε το εδώ:

Στις λίγες εβδομάδες που πέρασαν από τότε που σου έγραψα έγιναν πολλά πράγματα που μου άλλαξαν την ψυχολογία και με ριζοσπαστικοποίησαν με έναν τρόπο που δεν τον περίμενα ότι θα συμβεί στην ηλικία μου (Σου έχω πει ότι πάω στα 46 πια).

Η απεργία πείνας του Κουφοντίνα, το κίνημα που έχει ξεσηκώσει και ο αγώνας να αποφύγουμε τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας στην σύγχρονη ελληνική ιστορία έχει φέρει μια γενικευμένη ριζοσπαστικοποίηση που απελευθερώνει τεράστιες δυνάμεις που ήταν καθηλωμένες στην αδράνεια και στον κυνισμό.

Ή έτσι τουλάχιστον εγώ νομίζω συμμετέχοντας στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης που γίνονται στην εποχή της μόνιμης καραντίνας. Υπάρχει ένα νέο κλίμα αντίστασης. Ο κόσμος πιστεύει ότι μπορεί πάλι να αγωνιστεί κι ότι αξίζει να το κάνει.

Από την άλλη ίσως κι αυτό να είναι πιο επιφανειακό από ότι φαίνεται. Σε εμένα όμως τουλάχιστον αυτή η ιστορία λειτούργησε τόσο αφυπνιστικά ώστε να μου γεννήσει το κείμενο που σου στέλνω.

Ιδού:

Εγώ, πάντως, ευχαριστώ τον Μητσοτάκη που με έκανε να ασχοληθώ με αυτά που είχε πει ο Κουφοντίνας στην απολογία του το 2003. Δεν ασχολιόμουν καθόλου μαζί του και τον είχα γραμμένο. Αλλά άκουσα τι είχε πει το 2003 και έχω συγκλονιστεί.

Μιλάμε για μια από τις καλύτερες πολιτικές ομιλίες στην ιστορία αυτού του τόπου που είναι πιο επίκαιρη τώρα από ποτέ. Τελικά, ο Κουφοντίνας είναι τρομερή ιστορική φιγούρα και χάρη στον Μητσοτάκη το έμαθα αυτό✊

Σοκάρει, βέβαια, αυτή η διαπίστωση κάποιους που θέλουν να βλέπουν τον αγώνα μέχρι τέλους του Κουφοντίνα ως κάτι μόνο διαδικαστικό και αυστηρά περιορισμένο στις λειτουργίες ενός κράτους δικαίου που αποτρέπουν την δολοφονία πολιτικών ή μη κρατουμένων.

Ο Μητσοτάκης όντως τώρα δημιουργεί ένα πολιτικό σύμβολο.

Αυτά που λέει ο Κουφοντίνας στην απολογία του είναι ποτισμένα με αλήθειες όσο κι αν διαφωνώ με κάποια επιμέρους σημεία της.

Ο Κουφοντίνας δεν είναι δολοφόνος. Είναι πολιτικός και κοινωνικός αγωνιστής, γέννημα θρέμμα μιας εποχής που είχε εδραιωθεί στις διώξεις και στην ταπείνωση των αριστερών, σε ένα κράτος που είχε στελεχωθεί από δοσίλογους και συνεργάτες των Ναζί.

Η βία της 17Ν ήταν όντως ελάχιστη σε σχέση με την θεσμική βία του συστήματος που οδήγησε σε χιλιάδες νεκρούς εργάτες σε “εργατικά ατυχήματα”, νεκρούς της απόγνωσης, της κατάθλιψης και της εξαθλίωσης, νεκρούς από αστυνομική βία και αυτοκτονίες στον στρατό.

Και η 17Ν ό,τι κι αν έκανε δεν υπάρχει από το 2002.

Ξέρουμε πολύ καλά τι συστημική βία ήρθε μετά την διάλυση της 17Ν με τα μνημόνια και το ΔΝΤ. Ξέρουμε καλά για τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας που ήρθαν επειδή ο Μητσοτάκης ήθελε να φέρει μαζικά τουρίστες χωρίς τεστ.

Ευχαριστώ τον Μητσοτάκη γιατί πραγματικά με έκανε και είδα τον Κουφοντίνα με άλλο μάτι.

Τεράστια πολιτική φιγούρα, σίγουρα πολύ λιγότερο βίαιη από τους ήρωες της επανάστασης του 1821 -να μην μιλήσω για το τι έγινε στην Τριπολιτσά- και με πολιτικό λόγο που είναι στέρεος και ανατρεπτικός.

Είχα διαβάσει το βιβλίο του, “Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη”, ομολογουμένως με πιο προκατειλημμένο μάτι αλλά και τότε είχα δει την κατάθεση ζωής ενός κοινωνικού επαναστάτη. Όμως, σήμερα τον βλέπω πιο απροκατάληπτα και τον εκτιμώ πολιτικά πολύ περισσότερο.

Ευχαριστώ, Κυριάκο. Φαντάζομαι ότι αυτό που έκανες σε εμένα, να επανεξετάσω τον Κουφοντίνα, το έκανες και σε πολλούς άλλους. Τελικά, έχουν ένα δίκιο αυτοί που λένε ότι είσαι κρυφός σκληροπυρηνικός Κομμουνιστής! (Φίλε πιτσιρίκο πόσο μπροστά –1,2– ήσουν λέμε!)

Greg

Υ.Γ.1 Η λογοκρισία του Facebook όσον αφορά το κίνημα συμπαράστασης στην απεργία πείνας του Κουφοντίνα είναι είναι σε αμόκ. Εδώ λογοκρίναν τον αντιφασίστα δικηγόρο Καμπαγιάννη και κατέβασαν φωτογραφίες φωτορεπόρτερ που απλά έδειχναν τον κόσμο στην συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Χίλιες φορές τώρα καλύτερο το twitter ή ακόμη καλύτερα εναλλακτικά κοινωνικά δίκτυα που δεν είναι τόσο λογοκριτικά και κερδοσκοπικά όσο το Facebook.

Υ.Γ.2 Αυτό που δεν έχουν καταλάβει κάποιοι, ακόμη και κάποιοι που είναι μέσα στο κίνημα για την αποτροπή της πρώτης κρατικής δολοφονίας απεργού πείνας στην σύγχρονη ελληνική ιστορία, και λένε τον Κουφοντίνα δολοφόνο είναι το εξής απλό.

Κατ’ αρχάς, αυτό το απευθύνω σε αυτούς που λένε τον Κουφοντίνα δολοφόνο με τέτοια λύσσα, λες και αυτός είναι τώρα ελεύθερος και κατουράει στον τάφο του Μπακογιάννη (ναι, για τέτοια λύσσα λέμε!). Με τέτοιο μίσος για τον ίδιο, σαν είναι ο χειρότερος δολοφόνος και διεστραμμένο κάθαρμα της ελληνικής ιστορίας.

Αν ο Κουφοντίνας είναι δολοφόνος τότε ο Κολοκοτρώνης που έσφαξε γυναικόπαιδα στην Τριπολιτσά είναι 100.000.000 φορές χειρότερος δολοφόνος. Ο Κουφοντίνας δεν έσφαξε γυναικόπαιδα. Ούτε βίασε μετά φόνου κατά συρροή όπως ο Παπαχρόνης, ούτε έκαψε ζωντανή γυναίκα όπως ο Κατσούλας, ούτε έσπασε κεφάλι και δολοφόνησε καθηγητή που υπερασπιζόταν τους μαθητές του όπως ο Καλαμπόκας, ούτε έφαγε 15χρονο γιατί ήταν αναρχικός όπως ο Κορκονέας, αλλά ούτε ως αφεντικό έθαψε τους εργάτες του στην Ρικομέξ, ούτε τους βύθισε το πλοίο, ούτε μετέφερε φορτία τόνους ηρωίνης σε Noor, ούτε παιδεραστής ήταν, ούτε χρεοκόπησε την χώρα και έδωσε τα κλειδιά στο ΔΝΤ, ούτε οδήγησε κόσμο σε αυτοκτονία, εξαθλίωση, πόλεμο, φασισμό.

Ο Κουφοντίνας τον ιμπεριαλιστικό φασισμό πάλευε. Ήταν σε μια οργάνωση που δεν υπάρχει εδώ και 20 χρόνια και η οποία ως πρώτο στόχο είχε σχεδιάσει να φάει πράκτορα της CIA. Την ίδια CIA που στην περιοχή της Ινδοκίνας και του Λάους είχε φτιάξει τότε στρατιωτικοποιημένα σώματα δολοφόνων. Ήταν σε μια οργάνωση που όντως κατάφερε να φάει πράκτορα της CIA. Μια οργάνωση που είχε σπείρει φόβο σε ισχυρούς και χαρά στους ανίσχυρους. Σε τόσους πολλούς μάλιστα που, ακόμη και μετά από την μεγαλύτερη πλύση εγκεφάλου των καναλιών το 2002 που την παρουσιάζει σαν απάνθρωπο υπόκοσμο που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου, υπήρχε ακόμη ένα 25% να την θεωρεί οργάνωση κοινωνικών αγωνιστών.

Ο Κουφοντίνας για τον Αξαρλιάν έχει ζητήσει συγγνώμη. Ειλικρινή βαθιά συγγνώμη στην ίδια την μάνα του. Και έχει πει ότι είναι το ένα από τα δύο χτυπήματα στην ζωή του που του βαραίνουν την συνείδηση και αυτό είναι βέβαια πρώτο με διαφορά. (Το άλλο είναι για τον Μπακογιάννη όταν είδε πόσο κυνικά και ξεδιάντροπα το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειας Μητσοτάκη χρησιμοποίησε την μνήμη του για να φέρει τα χειρότερα)

Χωρίς καν να ξέρουμε με βεβαιότητα αν ο ίδιος ήταν σε αυτή την επιχείρηση γιατί ο Κουφοντίνας ανέλαβε συνολικά την πολιτική ευθύνη όλων των ενεργειών της 17Ν, χωρίς να εστιάζει και να αποκαλύπτει σε ποιες ήταν και σε ποιες όχι.

Για αυτό τον άνθρωπο, που είναι ήδη 19 χρόνια στην φυλακή όταν άλλοι δολοφόνοι πολύ χειρότεροι είναι έξω, έχετε μίσος και λέτε δολοφόνο;

Αυτόν τον άνθρωπο που τώρα η φρικιαστική εξουσία της ΝΔ και των μαφιόζων ολιγαρχών θέλει να τον σκοτώσει και να τον κάνει ιστορικά τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας;

Η λέξη δολοφονία σε αυτή την χώρα σάς φέρνει συνειρμικά τον Κουφοντίνα; Σοβαρά τώρα;

Θα πείτε ΕΣΕΙΣ τον Επαναστάτη Δημήτρη Κουφοντίνα δολοφόνο;

Υ.Γ.3 Πάντως. ότι θα φτάναμε στο σημείο να δούμε μια κυβέρνηση που όχι μόνο (!!!) θα χρησιμοποιούσε μια πανδημία για να περάσει τα χειρότερα αντιδραστικά νομοσχέδια για εργασιακά, παιδεία, περιβάλλον, δικαιώματα, θα έδινε κρατικό χρήμα σε μαφιόζους καναλάρχες, θα έκλεινε τον κόσμο 5 μήνες χωρίς καν να νικήσει την διάδοση του ιού, θα έπαιρνε μπάτσους και τα πιο υπερκοστολογημένα πολεμικά αεροσκάφη αντί για ιατρικό προσωπικό, θα ενίσχυε την ιδιωτική αντί την δημόσια υγεία, θα άφηνε μακροχρόνια ανέργους χωρίς βοήθεια μέσα σε καραντίνα αλλά και στο καπάκι όλων αυτών θα προχωρούσε και στην πρώτη δολοφονία απεργού πείνας που είναι ήδη στην φυλακή 19 χρόνια, προχωρώντας παράλληλα σε μαζική λογοκρισία στο Facebook, ε αυτό ξεπερνά και την πιο δυστοπική φαντασία.

Έχει γυαλίσει το μάτι μας λέμε.

Υ.Γ.4 Η 17Ν δεν υπάρχει από το 2002. Ο Κουφοντίνας το είπε αυτό, όταν παραδόθηκε τότε μόνος του και δεν έχει αλλάξει άποψη περί αυτού. Αυτός, οριστικά και αμετάκλητα, τερμάτισε την δράση της με την πράξη παράδοσης του και αναλαμβάνοντας στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη για τα χτυπήματα της ακόμη και για τα χτυπήματα που δεν ήταν παρόν.

Να μην δικαιολογήσουμε καμία πολιτικοκοινωνική δολοφονία και να βγάλουμε τους ήρωες του ’21 αρχιδολοφόνους. Υπάρχουν άνθρωποι που συνεπείς στον συλλογισμό αυτό έχουν φτάσει και σε αυτό το συμπέρασμα. Εσείς; Προσωπικά, βρίσκω ένα μεγάλο δίκιο σε αυτή την άποψη όταν και μόνο όταν φτάνει στο τελικό συμπέρασμα της. Με πιάνει ναυτία όμως όταν την χρησιμοποιούν υποκριτικά και διπρόσωπα βλέποντας μόνο την βία της 17Ν και κάνοντας γάργαρα την βία του ιμπεριαλιστικού φασισμού που είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη, γιορτάζοντας παράλληλα το ολοκαύτωμα της Τριπολιτσάς όταν γυναικόπαιδα σφάχτηκαν αδιάκριτα και γενοκτονικά από ένα πλήθος που δεν είχε όρια στην σαδιστική βία του. Ξερνάω με αυτή την υποκρισία. Να μιλήσουμε λοιπόν για την πολιτική βία και πως επιτέλους θα φτάσουμε σε μια κατάσταση να μην υπάρχει. Πάντως η λήξη της πολιτικής βίας δεν θα έρθει με κρατικές δολοφονίες απεργών πείνας.

Τέτοιες αποτρόπαιες ενέργειες συνιστούν την πιο αποκρουστική μορφή της πολιτικής βίας. Γεννάνε άλλες. Αυτό το ξέρουμε από την ιστορία όλων των καθεστώτων στον κόσμο που δολοφονούν απεργούς πείνας.

Ξαναλέω. Εδώ κρίνονται αλλά. Όχι οι πράξεις της 17Ν. Κρίνονται, η φύση του καθεστώτος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αν δηλαδή αυτό ανήκει στην κατηγορία των κρατών που δολοφονεί απεργούς πείνας ή όχι και η Ζωή του Επαναστάτη Δημήτρη Κουφοντίνα. Και πρώτα από όλα είναι η Ζωή.

(Αγαπητέ φίλε, τον Δημήτρη Κουφοντίνα θα τον κρίνει η Ιστορία. Η κατάντια και το πλήρες ξεπούλημα της Ελλάδας “δουλεύουν” για την 17Ν και τον μύθο της. Απορώ πώς δεν το βλέπουν όλοι αυτό. Όπως και στο προηγούμενο κείμενό σας, θα σας πω πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι Έλληνες. Αν οι Έλληνες ήταν συνειδητοποιημένοι πολίτες και όχι προσκυνημένοι και εθελόδουλοι, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να υπάρχουν οργανώσεις σαν την 17Ν. Αλλά οι Έλληνες δεν αγαπάμε τον τόπο μας. Εγώ δεν τρόμαξα όλα αυτά τα χρόνια από τους “εχθρούς” αλλά από τους συντρόφους. Επιμένω να προσπαθώ να βλέπω το κοινό καλό, όσο διχαστική κι αν είναι η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα· και όχι μόνο σήμερα. Για το κοινό καλό, δεν πρέπει να πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας από απεργία πείνας. Αν πεθάνει ο Κουφοντίνας, αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι ακόμα χειρότερο. Το βλέπω μπροστά μου. Ο Μητσοτάκης και η ακροδεξιά πια Νέα Δημοκρατία γεννούν τις νέες επαναστατικές οργανώσεις, για να επωφεληθούν και να μείνουν στην κυβέρνηση. Και βλέπω την ελληνική κοινωνία να συντηρητικοποιείται ακόμα περισσότερο. Ακόμα πιο ακροδεξιά και ρατσιστική. Μακάρι να κάνω λάθος. Αλλά οι Έλληνες δεν μισούν τους δυνάστες τους· οι Έλληνες μισούν εκείνους τους Έλληνες που αντιδρούν γιατί τους θυμίζουν την κατάντια τους και την ξεφτίλα τους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.