Η έξοδος του Μεσολογγίου

Καλημέρα πιτσιρίκο!
Λέγεται ότι αρκετές φορές στο πέρασμα των αιώνων η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Πραγματικά, η ομοιότητα κάποιων γεγονότων -έστω και σημειολογικά- είναι εκπληκτική. Και στην προκειμένη περίπτωση έρχεται σε μια σημαδιακή χρονιά για την περήφανη χώρα μας. Και εξηγούμαι.

Ουσιαστικά, έχουμε κλείσει έναν χρόνο πλέον, με πολύ μικρά διαλείμματα, κλεισμένοι στα σπίτια μας.

Λόγω της απειλής της πανδημίας και γνωρίζοντας πολύ καλά οι κυβερνώντες μας την δυναμικότητα και την πραγματική κατάσταση του συστήματος υγείας της χώρας, αρχικά πήραν την απόφαση ενός ολικού lockdown.

Αν μάλιστα αθροίσουμε κι όλα τα ενδιάμεσα κλεισίματα της κοινωνίας, έχουμε πάρει με διαφορά από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τα αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά την ανθρώπινη απομόνωση.

Στο μεταξύ, ακούγονταν αρκετές φωνές αντιρρήσεων, ότι η σκληρή καραντίνα με την μορφή που εφαρμόζονταν δεν αποτελούσε και το πλέον έξυπνο και αποτελεσματικό μέτρο. Τόσο στο υγειονομικό όσο και στον Οικονομικό τομέα.

Οι γνωρίζοντες έκρουαν το κώδωνα κινδύνου. Τα επιδόματα και οι ελαφρύνσεις που δίνονταν για την στήριξη του Ιδιωτικού τομέα ήταν σταγόνες στον ωκεανό. Άσε που αν δεν βγαίναμε γρήγορα από αυτήν την περιπέτεια, τα χρήματα που χορηγούνταν ήταν πεπερασμένα. Κάποια στιγμή θα τελείωναν.

Και ύστερα από ακριβώς έναν χρόνο, τα πολεμοφόδια σώνονται…

Πώς το κατάλαβα;

Μα φυσικά, από την αλλαγή του αφηγήματος. Ως τώρα η Κυβέρνηση κάθε φορά που αυξάνονταν τα κρούσματα ανησυχητικά σε μια περιοχή, η λύση του lockdown προτασσόταν ως μονόδρομος, στο όνομα πάντα της υγείας των πολιτών.

Τις τελευταίες μέρες, όμως, κι ενώ ολόκληρη η Ελλάδα έχει χρωματιστεί για πρώτη φορά με βαθύ κόκκινο, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε κρούσματα/διασωληνωμένους/θανάτους, φτάνοντας στα όρια αντοχής το σύστημα υγείας, το αφήγημα αλλάζει.

Πρέπει πάση θυσία μέχρι το τέλος Μαρτίου, κλάδοι της Οικονομίας να ανοίξουν. Χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις του στυλ “μόνο στην περίπτωση που θα μειωθούν τα κρούσματα”. Όχι. Ανοίγουμε με κάθε τρόπο.

Κοινώς: Γιουρούσι!

Σαν σε φάρσα λοιπόν. Η Κυβέρνηση, θέλοντας να τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τον εορτασμό των 200 χρόνων Ανεξαρτησίας της χώρας, δεν μπορούσε να περιμένει άλλο την εθνική μας πανηγυρτζού Γιάννα με γιορτές παρωδίες που παρεμπιπτόντως θα μας κοστίσουν κι ένα κάρο χρήματα.

Αποφάσισε με μηδενικό κόστος και με συμμετοχή σύσσωμου του ελληνικού λαού, να κάνει σε πραγματικό χρόνο αναπαράσταση μιας από τις πιο ηρωικές στιγμές της Επανάστασης του ’21: Της εξόδου του Μεσολογγίου!

Όπως ακριβώς οι Μεσολογγίτες, όταν οι δυνατότητες αντίστασης απέναντι στα τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα είχαν χαθεί, λόγω εξάντλησης των προμηθειών/τροφίμων, αποφάσισαν την ηρωική έξοδο από την πόλη, μη έχοντας άλλη εναλλακτική, έτσι κι εμείς μετά από ένα χρόνο πολιορκίας και για τους ίδιους ακριβώς λόγους με τους προγόνους μας (έλλειψη προμηθειών), με το πρόσταγμα του Κυριάκου θα ξεχυθούμε ηρωικά από τα σπίτια μας με μοναδικά μας όπλα τις μάσκες και τα αντισηπτικά, σε μια διπλή μάχη∙ να κατατροπώσουμε τόσο τον κορονοϊό, όσο και το δυσθεώρητο χρέος της χώρας.

Και μην τρέφουμε αυταπάτες, συναγωνιστές. Οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος, όπως ακριβώς και στο Μεσολόγγι, δεν θα είναι με το μέρος μας. Κάτι σαν απονενοημένο διάβημα θα ΄ναι.

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Κι επειδή εσύ προσωπικά πιτσιρίκο πέρσι τον Απρίλιο είχες εκφράσει την ανησυχία σου ότι η ευφορία για την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας μπορεί να μετατραπεί σε Μικρασιατική καταστροφή για την χώρα στη συνέχεια, κάτι μου λέει κι εμένα σήμερα, ότι σε αυτή τη βιαστική -χωρίς κανένα σχέδιο και κυρίως πάνω στην υγειονομική κορύφωση της πανδημίας- απόφαση για άνοιγμα της Οικονομίας και ολόκληρης της κοινωνίας, μάλλον δεν θα επικρατήσει η ηρωική εκδοχή “Έξοδος”, αλλά ο πιο ρεαλιστικός χαρακτηρισμός που είχαν αποδώσει αρκετοί συγγραφείς και για το Μεσολόγγι: “Ολοκαύτωμα”!

Κώστας από Ιωάννινα

Υ.Γ.1 Εννοείται ότι στην ηρωική έξοδο είμαστε μόνοι μας πλέον. Οι βοήθειες μας τελείωσαν.

Υ.Γ.2 Δεν ξέρω αν σας θυμίζει κάτι, αλλά οι πρώτες μέρες της εξόδου στην Κοινωνία θα είναι κρίσιμες. Μετά από μήνες αυτοπεριορισμού, η εξοικείωση στις συνθήκες περιβάλλοντος θα πρέπει να γίνει με ήπιο τρόπο. Τον ήλιο στην αρχή θα τον παρατηρούμε μόνο με ειδικά γυαλιά. Κίνδυνος μόνιμης βλάβης!

(Αγαπητέ φίλε, δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο αλλά ήξερα από το περασμένο καλοκαίρι πως η κυβέρνηση θα πάει σε lockdown από το φθινόπωρο μέχρι τον Μάιο. Γι’ αυτό φρόντισα να φύγω από την Αθήνα από τον περασμένο Οκτώβριο. Απορώ με όσους δεν το έβλεπαν πως θα γίνει έτσι. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, με την παύση του lockdown οι περισσότεροι Έλληνες θα τα ξεχάσουν όλα. Τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Νοέμβριο. Γιατί, αν στο μεταξύ δεν βρεθεί φάρμακο, θα υπάρξει νέο lockdown το φθινόπωρο, με τρελή κρατική καταστολή. Αλλά, εν τω μεταξύ, θα υπάρξει ένα διάστημα έξι μηνών σχετικής ελευθερίας. Οι νέοι της χώρας ας το αξιοποιήσουν και ας αντεπιτεθούν. Είναι η σειρά τους, είναι η ζωή τους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.