Και φυλακισμένοι και άστεγοι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Πιτσιρίκο, ένας στους πέντε Κινέζους, που ζουν στην Αυστραλία δέχτηκε φυσική ή φραστική επίθεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

To 5% των 25 εκ. κατοίκων της Αυστραλίας έχει κινέζικη καταγωγή, ενώ οι μισοί από όσους πήραν μέρος στην έρευνα έχουν γεννηθεί στο αχανές νησί.

Τα 3/4 των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν επίσης ότι η Αυστραλία είναι ένα θαυμάσιο μέρος για να ζει κανείς.

Με αφορμή, ωστόσο, τις επιθέσεις, η κινέζικη πρεσβεία έκανε λόγο για “αποβράσματα που υπονομεύουν τη σινο-αυστραλιανή φιλία”, ωστόσο, οι Κινέζοι στην Αυστραλία γίνονταν πάντα σάντουιτς ανάμεσα σε γεωπολιτικά συμφέροντα.

Οι μισοί από όσους πήραν μέρος στην έρευνα ανησυχούν, άλλωστε, για την κινέζικη επιρροή σε πολιτικές διαδικασίες της Αυστραλίας.

Οι 7 στους 10 Κινέζους που ζουν στην Αυστραλία, νιώθουν επίσης κομμάτι της χώρας, αλλά και ένα 68% αισθάνεται ότι έχει δεσμούς και με την Κίνα.

Τέλος, το 65% στηρίζει την προσπάθεια της Αυστραλίας να μειώσει την οικονομική της εξάρτηση από την Κίνα.

Αλλά από τους Κινέζους της Αυστραλίας να περάσουμε στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, διότι 2.000 εξ αυτών κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι, καθώς έληξε η το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΕ για τη φιλοξενία τους, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Οι 750 πρόκειται να απομακρυνθούν μάλιστα άμεσα από τις δομές φιλοξενίας και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και γνώση της ελληνικής γλώσσας το πιθανότερο είναι να καταλήξουν στους δρόμους και τα πάρκα.

Κι αυτό, διότι τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έληξαν οι συμβάσεις με τα ξενοδοχεία που τους φιλοξενούσαν.

Η ενσωμάτωση 80 χιλιάδων προσφύγων που υπολογίζεται ότι ζουν στην Ελλάδα είναι μια πρόκληση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που επιτάχυνε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου για να αποσυμφορήσει τα νησιά του Αιγαίου.

Με μόνο ένα μήνα, όμως, στη διάθεσή τους από τη στιγμή που θα πάρουν άσυλο, οι περισσότεροι δεν μπορούν να ενσωματωθούν, δηλαδή να βρουν δουλειά, να αποκτήσουν ΑΦΜ, τραπεζικό λογαριασμό κ.λ.π.

Θεωρητικά, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά, βάσει νομοθεσίας, κινδυνεύουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα εντός τριών μηνών.

Στην Ελλάδα των αδίστακτων πολιτικών, των κρατικοδίαιτων ειδικών, των διαλυμένων νοσοκομείων και λοιπών υποδομών.

Στην Ελλάδα των ατελείωτων lockdown, των φασιστικών απαγορεύσεων και των υπέρογκων προστίμων.

Στην Ελλάδα που οι βασιλικότεροι του Μητσοτάκη “δημοσιογράφοι” χαρακτηρίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ “εγκληματία” όποιον πάει μια βόλτα στην ακτή.

Τη δαντελένια ακρογιαλιά με τα κρυστάλλινα νερά, μέχρι να μας τα στερήσουν μια μέρα και αυτά.

Μέχρι τότε, απολαύστε το τοπίο.

Στον γιαλό και τον σκούρο μπλε βυθό.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε μια παραφωνία την Παρασκευή 5/3 και ήταν τα δίχτυα που είχαν ρίξει και πάλι κοντά στην ακτή.

Τουλάχιστον ήταν άδεια, αφού τα επιθεώρησα σε όλο το μήκος τους, φτάνοντας αυτή τη φορά ως εκεί.

Ευτυχώς, πιο μακριά και πιο ρηχά κολυμπούσαν οι σπάροι, οι καλόγριες, οι σάλπες, οι κέφαλοι, οι κακαρέλοι, τα μελανούρια και οι σαργοί.

Και μιας και είναι επίκαιρο, λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή;

Ούτε ο σαργός από την υποβρύχια συλλογή.

Το πάθος μου για τον βυθό με έκανε, εξάλλου, τις προάλλες να σβήσω μία φωτογραφία που έδειχνε τα νερά της θάλασσας να έχουν τραβηχτεί 10-15 μέτρα προς τα μέσα από τον γιαλό.

Είναι κάτι που συμβαίνει κάθε φορά που έχει συνεχόμενες μέρες με βοριά στον Σαρωνικό.

Και οι βοριάδες φυσούν ασταμάτητα στην Αττική από τα μέσα Φλεβάρη, ενώ τα γράφω όλα αυτά επειδή κάποιοι πήγαν να συνδέσουν το φαινόμενο με τον μεγάλο σεισμό.

Πιθανότατα, όμως, αυτό συμβαίνει επειδή ο βοριάς στον Σαρωνικό σπρώχνει τα νερά της θάλασσας προς τα μέσα και αντίστροφα ο νοτιάς τα επαναφέρει.

Αν επικρατήσει, λοιπόν, νοτιάς για μέρες, τότε θα πλημμυρίσουν και πάλι τα βραχάκια της ακτής.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πάντα κάποιοι άνθρωποι θα χρειάζονται κάποιους άλλους ανθρώπους, για να ξεσπάνε. Και αφού δεν μπορούν να ξεσπάσουν σε αυτούς που τους ξεσκίζουν τη ζωή, θα ξεσπάνε σε αυτούς που αναζητούν μια θέση στον ήλιο. Ιδανική μέρα για μπάνιο σήμερα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.