Πώς με δονεί της Παπαευαγγέλου η φωνή

Αν έξι με επτά, μέρα εργάσιμη, οδηγείτε, ακούγοντας ραδιόφωνο και τύχει- κακώς- να συντονιστείτε σε σταθμό ειδήσεων, είναι σίγουρο ότι θα πέσετε σε απευθείας ενημέρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας.

Αν υπομείνετε τους σοβαροφανείς μονολόγους πολιτικών προσώπων, θα φθάσει η ώρα που θα αποζημιωθείτε.

Είναι η ώρα της Βάνας Παπαευαγγέλου, που διαβάζει από ένα χαρτί τα επιδημιολογικά στατιστικά της ημέρας.

Δεν έχει σημασία ότι η ταχύτητα ανάγνωσης του ημερήσιου αριθμού των νεκρών, των ασθενών που διασωληνώθηκαν και των ασθενών που τη γλίτωσαν, θυμίζει ανακοίνωση αποτελεσμάτων ιπποδρομίας από βαριεστημένο εκφωνητή.

Ούτε, επίσης, σημασία μεγάλη έχει η έλλειψη συντακτικής αρμονίας του κειμένου και ομαλής μετάβασης από στατιστικό δείκτη σε δείκτη, κατά τρόπο που θα βοηθήσουν τον ακροατή να προβεί σε ένα λογικό συσχετισμό τους.

Λίγοι ακούνε και ακόμη λιγότεροι καταλαβαίνουν, γιατί ο μέσος κυλιόμενος δείκτης της εβδομάδας αφορά άλλοτε τους μακαρίτες, άλλοτε τους διασωληνωμένους, και ποτέ αυτούς που περιμένουν να βρουν μια ΜΕΘ για να πεθάνουν σαν άνθρωποι.

Θα ζοχαδιάζεται η Κυρία Βάνα με τα διαφορετικά νούμερα που επιλέγονται κάθε φορά να ανακοινωθούν, διαβάζει και γρήγορα σαν να βιάζεται να τους ξεφορτωθεί, σπάνια επεξηγεί τη σημασία ενός δείκτη, και δεν είναι καθόλου απίθανο, σχετικά με τον πρόσφατο σάλο που δημιουργήθηκε, να μπερδεύτηκε και η ίδια με το ποσοστό των θανάτων εκτός ΜΕΘ, αφού η αναφορά σε αυτό ήταν εκτός κειμένου.

Όταν ο ακροατής δεν βγάζει άκρη, το πιο πιθανόν είναι ότι άκρη δεν βγάζει ούτε ο ίδιος ο εκφωνητής, ανεξάρτητα από την επιστημονική του επάρκεια.

Όταν ο ρόλος της ιατρικής στατιστικής εκφυλίζεται σε εργαλείο, είτε για να φοβίσει είτε για να καθησυχάσει τον κόσμο, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα γίνει το μοιραίο λάθος.

Το μοιραίο λάθος δεν είναι η αναφορά του ποσοστού θανάτων εκτός ΜΕΘ.

Η κυρία Παπαευαγγέλου δεν έχει καμία ευθύνη, επειδή το κράτος αντί να ενισχύσει το Εθνικό σύστημα υγείας προσέλαβε 4.500 αστυνομικούς για να εμπεδώσουν το συναίσθημα της ασφάλειας στους ακροδεξιούς και τους νοικοκυραίους.

Το λάθος -πέρα από το απαξιωτικό ύφος του- είναι ο σχολιασμός του ως μικρό ποσοστό.

Συνηθίζουν οι πολιτικοί, στις μπαρούφες που λένε, να ισχυρίζονται ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις τους.

Να παρερμηνεύσεις μια δήλωση της Μονογιού η του Ζαγοράκη το κατανοώ. Τα παιδιά δυσκολεύονται να μιλήσουν τα Ελληνικά και πρέπει να δείξεις κατανόηση.

Αλλά ένα στατιστικό δείκτη, για ποιο λόγο να τον παρερμηνεύσεις;

Η εκ των υστέρων διευκρίνιση της λοιμωξιολόγου, έδειξε ότι η κυρία Παπαευαγγέλου δεν καταλαβαίνει τι λέει.

Το να δικαιολογεί το αυξημένο ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ, με το σκεπτικό ότι δεν πεθαίνουν όλοι οι άνθρωποι σε ΜΕΘ, εάν δεν είναι μια δόλια συγκάλυψη της ασκούμενης πολιτικής απαξίωσης του ΕΣΥ, είναι σαν να βάζει στο ίδιο σακί ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα και πεθαίνουν εντός νοσοκομείου με ασθενείς μιας ιδιαίτερης νόσου, που θα μπορούσαν να ζήσουν εάν υπήρχαν μονάδες ΜΕΘ.

Παρ’ όλα αυτά, εγώ την κυρία Παπαευαγγέλου την λατρεύω.

Όχι για τις γελοίες δικαιολογίες περί διαστρέβλωσης των λεγόμενών της, αλλά για την ανωτερότητα που εκπέμπει η αποστασιοποίησή της από το κοινωνικό δράμα των ανθρώπων που αναζητούν μια ΜΕΘ και το υπέροχο ανεπιτήδευτο γαλλικό accent της φωνής της.

Ειδικά αυτό το «ρο» που εξαφανίζεται στις συλλαβές- δεν το λέει «γο» σαν τα ψώνια- με τρελαίνει.

Κυρία Βάνα, μπορεί να μη προσέχω αυτά που διαβάζετε αλλά η φωνή σας με δονεί.
Με ταξιδεύει σαν ναρκωτικό στο ενύπνιο του φιλελευθερισμού, της αριστείας και της ασφάλειας.

Γ.Κ.

Υ.Γ. Ένας φίλος που διερωτήθηκε γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ έδωσε την πιο σωστή απάντηση.

(Αγαπητέ φίλε, εγώ χαίρομαι που έγραψες ξανά. Οφείλω να παραδεχτώ πως προφυλάσσω τον εαυτό μου από τις ειδήσεις της επικαιρότητας, γιατί αυτή η επανάληψη των ίδιων πραγμάτων επί μήνες μπορεί να σε τρελάνει. Υποθέτω πως αυτός είναι ο στόχος τους. Θεωρώ πως δεν έχει καμία σημασία πια τι λένε τα στελέχη της κυβέρνησης και οι επιστήμονες της κυβέρνησης. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.