Όλα για τους τουρίστες, τίποτα για τους πολίτες

Πιτσιρίκο, άνοιξαν και πάλι μετά από έναν ολόκληρο χρόνο τα σινεμά στη Νέα Υόρκη με 50 άτομα ανά αίθουσα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι θεατές θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες, να τηρούν τις αποστάσεις και συνιστάται να βάζουν και αντισηπτικό.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν ενθουσιασμό στους κατοίκους της Νέας Υόρκης και πολλοί έσπευσαν να αγοράσουν εισιτήριο μέσα σε 10 λεπτά από την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας των σινεμά.

Μια αλυσίδα κινηματογράφων άνοιξε και τα 13 σινεμά που διαθέτει και όλοι πια βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ και ότι ο κλάδος θα ανακάμψει.

Την Πρωταπριλιά θα ανοίξουν, εξάλλου, η Ντίσνεϊλαντ, θεματικά πάρκα και στάδια στην Καλιφόρνια, με προσέλευση επισκεπτών 15% ως 35%, όπως μεταδίδει σε άλλο ρεπορτάζ του το Reuters.

Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές, ενώ ειδικά για τους αγώνες μπέιζμπολ θα επιτρέπονται μόνο 100 θεατές σε κάθε γήπεδο περιοχής, που έχει χαρακτηριστεί μωβ (κάτι σαν το δικό μας βαθύ κόκκινο), όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σε όσες περιοχές χαρακτηρίζονται κόκκινες, οι θεατές θα μπορούν να καταλαμβάνουν το 20% των κερκίδων.

Οι αλλαγές στην Καλιφόρνια έρχονται σε μία στιγμή που τα κρούσματα σε όλες τις ΗΠΑ μειώνονται και οι εμβολιασμοί επιταχύνονται.

Οι αξιωματούχοι υγείας συνιστούν, πάντως, προσεκτικό άνοιγμα και ο κυβερνήτης της πολιτείας Gavin Νewsom μίλησε, από την πλευρά του, για “μετριοπαθή χαλάρωση”.

Σε κάθε περίπτωση, οι ομάδες μπέιζμπολ καλωσόρισαν τα ευχάριστα νέα, ενώ η Disney που είχε σε αναστολή εργασίας 28 χιλιάδες υπαλλήλους, κυρίως σε θεματικά πάρκα στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα, έχει ανοίξει από τον περασμένο Ιούλιο στη δεύτερη πολιτεία, με περιορισμούς στην προσέλευση των επισκεπτών.

Αυτά πρέπει να βλέπουν “ειδικοί”, “δημοσιογράφοι” και “(πρωθ)υπουργοί” στην Ελλάδα που δεν μας αφήνουν να πάμε μια βόλτα· παρεμπιπτόντως σε κάποιους έχουν διατεθεί αστυνομικοί για την προστασία τους).

Παντού ανοίγουν τα πάντα, εδώ κλείνουν τα πάντα και πολύ σωστά έγραψες, Πιτσιρίκο, ότι κάπως έτσι γίνεται αντιληπτό γιατί κράτησε εφτά χρόνια η δικτατορία στην Ελλάδα.

Όπως έχεις γράψει επίσης, Πιτσιρίκο, θα μας αφήσουν ελεύθερους, όταν είναι να έρθουν οι τουρίστες για να τους σερβίρουμε και μία ακόμα απόδειξη είναι το ακόλουθο κείμενο του Skynews ότι η Ελλάδα καλεί τους Βρετανούς να αρχίσουν να κάνουν κρατήσεις στα νησιά που όλος ο πληθυσμός τους έχει εμβολιαστεί.

O υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, εξήγησε στην Telegraph ότι, από τη στιγμή που πηγαίνει ένα κλιμάκιο σε ένα μικρό νησί, δεν εμβολιάζονται μόνο οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, αλλά όλοι οι κάτοικοι του.

Αυτό θα γίνει σε όλα τα μικρά νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων, όπως η Χάλκη και το Καστελόριζο στα Δωδεκάνησα, το Μεγανήσι στο Ιόνιο, τα Κύθηρα στο νότιο Αιγαίο.

Και εφόσον τα εμβόλια επαρκούν, αυτή η τακτική μπορεί να επεκταθεί και σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα.

(Στη Ζάκυνθο σας άφησαν στην απέξω, Πιτσιρίκο;)

Με βάση το πρόγραμμα χαλάρωσης των περιορισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως, κανένας Βρετανός δεν θα μπορεί να ταξιδέψει για διακοπές πριν τις 17/5.

Ο Θεοχάρης ανέφερε ότι οι Βρετανοί που θα έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία απέναντι στον ιό ή να διαθέτουν αρνητικό τεστ.

Τις ίδιες προϋποθέσεις αναμένεται να θέσει και η ΕΕ για το πράσινο διαβατήριο, με το οποίο θα ταξιδεύουν οι πολίτες της, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη χαλαρώσει τους περιορισμούς για τους Ισραηλινούς που έχουν εμβολιαστεί και το ίδιο προτίθεται να κάνει και με τους Βρετανούς.

Με τη σημαία μας ψηλά, λοιπόν, περιμένουμε τους τουρίστες.

Το Σάββατο 6/3 ήταν, πάντως, μία σακούλα που ανέμιζε από τη φουσκοθαλασσιά, ενώ είχε πιάσει και μάκα κι έτσι όπως είχε σφηνώσει κάτω από έναν βράχο την πέρασα για χταπόδι 🐙.

Πού τέτοια τύχη, όμως, μόνο καλόγριες (φωτό), μελανούρια και σαργούς φωτογράφισα με την ταπεινή μου μηχανή.

Αλλά κι έναν γύλο και μία χειλού (φωτό) που έδωσαν και λίγη ποικιλία στην υποβρύχια συλλογή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Ελλάδα είναι τόπος διακοπών των Ευρωπαίων. Και οι Έλληνες είναι για να παρέχουν τις υπηρεσίες στους Ευρωπαίους. Για να τους υπηρετούν. Όπως η Κούβα ήταν το μπoυρδέλο των ΗΠΑ μέχρι την επανάσταση του 1959, έτσι και η Ελλάδα θα γίνει το μπoυρδέλο της Ευρώπης. Χωρίς επανάσταση. Οπότε, δεν ξέρω σε ποιους κάνει εντύπωση ότι έκλεισαν τους Έλληνες μέσα, για να έρθουν οι τουρίστες τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Μάλλον σε κανέναν δεν κάνει εντύπωση, αφού όλοι το αποδέχονται. Οι εμβολιασμοί στη Ζάκυνθο είναι πολύ λίγοι. Μικρή σημασία έχει αυτό, αφενός επειδή τα κρούσματα είναι ελάχιστα και αφετέρου επειδή σκοπεύω να περάσω το καλοκαίρι στο Αιγαίο. Δεν με απασχολεί ο κορωνοϊός. Σκοπεύω να ζήσω πριν πεθάνω. Και σήμερα θα πάω για μπάνιο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.