Όλο και περισσότεροι ειδικοί λένε πλέον ότι το lockdown είναι άχρηστο

Η Δομινικανή Δημοκρατία θα χτίσει, Πιτσιρίκο, φράχτη 376 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Αϊτή, με την οποία μοιράζονται το ίδιο νησί, για να εμποδίσει τη μη νόμιμη μετανάστευση και το παράνομο εμπόριο, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Σε δύο χρόνια θέλουμε να έχουμε βάλει τέλος στην παράνομη μετανάστευση, τη διακίνηση ναρκωτικών και τη μεταφορά κλεμμένων αυτοκινήτων” δήλωσε ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Luis Abinader.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατασκευή του συνοριακού φράχτη, το κόστος του οποίου δεν έχει προσδιοριστεί, θα αρχίσει το δεύτερο μισό του 2021.

Ο φράχτης θα είναι διπλός στα πιο “ευάλωτα” σημεία, ενώ θα υπάρχουν και αισθητήρες κίνησης, κάμερες αναγνώρισης προσώπου και άλλα συστήματα ασφαλείας, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος Abinader στην εκδήλωση για τα 177 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας του από την Αϊτή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 500 χιλιάδες μετανάστες από την Αϊτή έχουν μεταβεί στη Δομινικανή Δημοκρατία από το 2018 και δεκάδες χιλιάδες παιδιά τους έχουν γεννηθεί εκεί.

Οι Αϊτινοί αντιπροσωπεύουν το 5% του πληθυσμού της Δομινικανής Δημοκρατίας, αλλά ελάχιστοι έχουν άδεια παραμονής.

Η ανακοίνωση για τον συνοριακό φράχτη ήρθε έναν μήνα μετά τη συμφωνία της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Αϊτής να δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα ταυτοποίησης στους μετανάστες.

Μιας και ο λόγος για πρόσφυγες, πάνω από το 75% όσων έφυγαν από τη Συρία αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, 10 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, όπως αναφέρει ο Guardian.

H σχετική έρευνα έγινε μεταξύ 721 ανθρώπων που ζουν στον Λίβανο, την Τουρκία και το Ιντλίμπ της Συρίας και το 84% εξ αυτών είχε τουλάχιστον 7 από τα 15 βασικά συμπτώματα του μετατραυματικού στρες.

Μία γυναίκα που ήθελε να σπάσει τα πάντα και να χτυπήσει τον άνδρα της, μετά από όσα βίωσε στη μάχη στο Χαλέπι το 2015, όταν έχασε και το νεογέννητο μωρό της από αρρώστια και παραλίγο να πέσει θύμα βιασμoύ, πήγε τελικά στον γιατρό που της έγραψε φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, δεν ήταν και εύκολο να βρει τα φάρμακα στον Λίβανο, όπου μόνο το 15% των προσφύγων έχει πρόσβαση σε δομές ψυχικής υγείας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Ιντλίμπ είναι μόλις 1%.

Από τα 393 άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα από τη συριακή πόλη, μόνο 2 δεν είχαν κανένα σύμπτωμα μετατραυματικού στρες.

Υπάρχει ανάγκη για στήριξη όλων αυτών των ανθρώπων που έχουν ψυχολογικά και σωματικά τραύματα, όπως ένας 24χρονος που είχε τραυματιστεί σοβαρά το 2014 από μία βόμβα βαρελιού και φοβάται κάθε φορά που ακούει ήχους, ειδικά αεροπλάνων.

Μέχρι στιγμής, έχει αποδειχτεί πιο εύκολη η υλική βοήθεια στη Συρία, όπως για παράδειγμα διανομή φαγητού στα σχολεία, απ’ ό,τι η στήριξη όσων έχουν ψυχικά τραύματα.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Συρία θα επηρεάσει πολύ και τα παιδιά που γεννήθηκαν εν μέσω πολέμου και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ψυχικά τραύματα.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα 5,6 εκ. πρόσφυγες μπορεί να μην γυρίσουν ποτέ στη Συρία, όπου έχουν εκτοπιστεί άλλα 6,6 εκ. άνθρωποι στο εσωτερικό της.

Από τη Συρία να περάσουμε, όμως, στη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς αρνητικό τεστ αντιγόνου για τον κορωνοϊό 48 ωρών θα πρέπει να διαθέτουν όσοι θέλουν να διασχίσουν τα σύνορα από την περιοχή Moselle, όπως μεταδίδει το Reuters.

O λόγος είναι ότι από το συγκεκριμένο σημείο διέρχονται καθημερινά 16 χιλιάδες Γάλλοι εργάτες, ενώ τα τεστ αντιγόνου (τα rapid test) είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο να γίνουν.

Το γερμανικό ινστιτούτο Robert Koch έχει κατατάξει τη Moselle στις περιοχές υψηλού κινδύνου, εξαιτίας της αφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε εκεί.

Έτσι, από σήμερα Τρίτη 2/3, απαγορεύονται οι μετακινήσεις πολιτών με δημόσιες συγκοινωνίες μεταξύ Moselle και Saarland, ενώ όσοι περνούν με τα αυτοκίνητα τους από τη Γαλλία στη Γερμανία από αυτές τις δύο πόλεις θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid 19.

Η αστυνομία δεν θα έχει μπλόκο στα σύνορα, αλλά θα κάνει τυχαίους ελέγχους σε κάποιους από όσους τα διέρχονται.

Ελέγχους κάνει η Γερμανία και στα σύνορα της με την Αυστρία και την Τσεχία, αλλά είχε προσπαθήσει να αποφύγει κάτι ανάλογο και με τη Γαλλία.

Με τη σειρά της η Γαλλία δεν προχώρησε στην επιβολή νέου σκληρού lockdown, αλλά έχει κάνει πιο αυστηρούς τους περιορισμούς στη Δουνκέρκη στον βορρά και στη Νίκαια στον νότο.

Ο Εmmanuel Macron θέλει να διατηρήσει ανοιχτά τα σύνορα στην ΕΕ και είχε συγκρουστεί πέρσι με τη Γερμανία, όταν τα είχε κλείσει για ένα διάστημα στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Παρεμπιπτόντως, όλο και περισσότεροι ειδικοί λένε πλέον ότι το lockdown είναι άχρηστο και πως ο συνωστισμός θα ήταν μικρότερος αν άνοιγαν σχολεία, μαγαζιά και καφέ με μέτρα.

Σίγουρα δεν θα παρατηρούσαμε το φαινόμενο να αφήνουν τους καφέδες, τις μπύρες και τα αποφάγια τους πάνω σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή στα σκαλάκια πολυκατοικιών, όπως γίνεται τώρα.

Ναι, το lockdown προκαλεί και ρύπανση, αφού είναι και αμέτρητες οι πεταμένες μάσκες στους δρόμους, προσθέτοντας ένα ακόμα είδος σκουπιδιού στα όσα βλέπει κανείς σε μία βόλτα ή μία βουτιά.

Τη Δευτέρα 1/3 δεν μάζεψα, παρεμπιπτόντως, μία πλαστική σακούλα από τα βαθιά (6-7 μ. εννοώ βαθιά) και το έφερα βαρέως μετά.

Ο λόγος ήταν ότι είχα υποστεί μία μίνι ψυχρολουσία μαζεύοντας λίγο νωρίτερα από τον πυθμένα (4-5 μ. βάθος) ένα μαργαριτοφόρο στρείδι, το οποίο από την επιφάνεια είχα περάσει για κομμάτι από κουτάκι για αναψυκτικό και για αυτό κατέβηκα στον βυθό.

Γενικότερα, βέβαια, δεν έκανε κρύο τη Δευτέρα 1/3, σήμερα Τρίτη 2/3 έχει συννεφιάσει και φυσάει πιο πολύ, ενώ την άλλη Τετάρτη 10/3 ίσως έχουμε και ψυχρή εισβολή, αλλά εσύ Πιτσιρίκο δεν θα επηρεαστείς εκεί.

Χθες, όμως, δεν υπήρχε ψυχρή εισβολή στην αγαπημένη μου ακτή, αλλά μόνο κακαρέλοι και σαργοί.

Μία μεγαλούτσικη μουρμούρα, ένα μελανούρι, λίγοι μικροί σπάροι, μερικές σάλπες και πολλές καλόγριες συμπλήρωσαν την υποβρύχια συλλογή.

Αλλά στην ακόλουθη φωτό βλέπετε πάλι καλόγρια με σαργό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θα ήθελα να κάνει και λίγο κρύο γιατί η θάλασσα είναι πολύ ζεστή, και εμένα μου αρέσει κάπως πιο κρύα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.