Δικαστήριο στην Αργεντινή ακύρωσε την τηλεκπαίδευση – Nεαροί θα (επαν)εκτεθούν στον κορωνοϊό σε έρευνα για την ανοσία


Πιτσιρίκο, δικαστήριο στην Αργεντινή διέταξε να ανοίξουν τα σχολεία στο Μπουένος Άιρες, παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα, ακυρώνοντας έτσι την απόφαση για τηλεκπαίδευση δύο εβδομάδων, όπως μεταδίδει το Reuters.

H ετυμηγορία του δικαστηρίου ήρθε μετά από μήνυση συλλόγων γονέων και καθηγητών, που ζητούσαν να ακυρωθεί ένα κυβερνητικό διάταγμα το οποίο ανέστειλε για 15 μέρες την διά ζώσης εκπαίδευση (παρεμπιπτόντως, η δική μας δικαιοσύνη κυνηγάει μόνο κάναν γονιό, υπηρετώντας αυτό το έκτρωμα που έχουμε για κυβέρνηση).

(Επί του πιεστηρίου, θα αγοράσουμε άλλα 6 Rafale, για να μην δυσαρεστηθούν οι Γάλλοι που πήραμε τις φρεγάτες από Αμερικάνους και όχι από αυτούς, όπως λένε οι κακές γλώσσες. Επίσης έκλεισε νύχτα μία από τις εταιρίες – επισήμως εξαγοράστηκε από μεγαλύτερη – που θα προμήθευε με 3 εκ. self tests τη χώρα μας).

Να κλείσω, όμως, κι εγώ την παρένθερση, καθώς η απόφαση του δικαστηρίου στο Μπουένος Άιρες αναμένεται να αναζωπυρώσει τις εντάσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της Αργεντινής Alberto Fernandez -που ήταν υπέρ του κλεισίματος των σχολείων- και της τοπικής κυβέρνησης του Μπουένος Άιρες που διαφωνούσε μαζί του.

Ο Αργεντινός πρόεδρος τα έβαλε με το δικαστήριο, ενώ ο δήμαρχος του Μπουένος Άιρες Horacio Rodriguez Laretta είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία.

Η απόφαση του δικαστηρίου είχε ως αποτέλεσμα να τρέχουν οι διευθυντές των σχολείων την Κυριακή 18/4 για να ενημερώσουν τους γονείς ότι οι μαθητές θα πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις.

Δύο συνδικάτα καθηγητών ανακοίνωσαν, πάντως, αποχή από τα μαθήματα, καθώς είναι υπέρ του διατάγματος για κλείσιμο των σχολείων.

Όσοι θέλουν, πάντως, κλειστά σχολεία, κλειστά πανεπιστήμια, κλειστή την εστίαση, κλειστή τη διασκέδαση, κλειστά τα πάντα, δεν θα πρέπει να διαμαρτύρονται μετά, επειδή οι νέοι συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες στις πλατείες.

Κάτι πρέπει να κάνουν, κάπου πρέπει να πάνε και αυτοί, δεν μπορούν να κάθονται όλο το 24ωρο μέσα στο σπίτι, περιμένοντας να γεράσουν πριν την ώρα τους.

Οι νέοι έχουν πολλή ενέργεια και πρέπει να τη διοχετεύσουν κάπου.

Επίσης, τα χρόνια που τους κλέβουν τώρα οι ευθυνόφοβοι βολεψάκηδες και τα άλλα πεκινουά του τσίρκου που μας κυβερνά με τα απάνθρωπα lockdown, δεν θα τους τα δώσει κανένας πίσω.

Αν δεν τα διεκδικήσουν τώρα, θα τα χάσουν για πάντα. Τα νιάτα δεν είναι δύο φορές.

Και η ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ.

Παρεμπιπτόντως, νεαροί που είχαν ήδη περάσει τον κορωνοϊό θα εκτεθούν και πάλι στον ιό, παίρνοντας μέρος σε έρευνα που έχει στόχο να διαπιστώσει πόσο προστατευμένοι είναι οι άνθρωποι από το ενδεχόμενο επαναμόλυνσης από τον Sars Cov 2, όπως εξηγεί ο Guardian.

Η έκθεση των εθελοντών εκ νέου στον κορωνοϊό θα γίνει με ελεγχόμενο τρόπο· άλλωστε, ανάλογα πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν και βοήθησαν στην καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση ασθενειών, όπως η ελονοσία, η φυματίωση και η βλεννόρροια.

Πρόσφατα, νέοι άνθρωποι, που δεν είχαν νοσήσει, εκτέθηκαν εσκεμμένα στον ιό, προσλαμβάνοντας μικρό ιικό φορτίο για να εξεταστεί η απάντηση του ανοσοποιητικού τους στον κορωνοϊό, σε έρευνα που είχε γίνει από το Imperial College του Λονδίνου.

Ο στόχος της νέας έρευνας είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο η ανοσία που έχουν αποκτήσει έναντι του κορωνοϊού νεαρά άτομα, αποτρέπει την επαναμόλυνση από τον ιό.

Οι επιστήμονες, δηλαδή, θα εξετάσουν τα επίπεδα λεμφοκυττάρων Τ και τα αντισωμάτων στον οργανισμό αυτών των νέων ανθρώπων, αλλά και αν αυτοί οι νεαροί μπορούν να μολυνθούν ξανά, σε περίπτωση που εκτεθούν και πάλι στον ιό.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι υγιείς, ηλικίας 18-30 ετών και να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες από τότε που νόσησαν από την Covid 19.

Σε πρώτη φάση θα συμμετάσχουν 24 άτομα στην έρευνα και θα προσλάβουν το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού από τη μύτη και ο στόχος της έρευνας είναι να αποδειχτεί ότι θα μολυνθεί το 50% εξ αυτών, αλλά χωρίς συμπτώματα ή έστω θα έχει ήπια νόσηση.

Η δεύτερη φάση της έρευνας θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι με άλλους συμμετέχοντες και θα παρακολουθείται η ανοσολογική τους απόκριση πριν και μετά την έκθεση τους στον ιό, αλλά και τα συμπτώματα που θα εμφανίσουν όσοι μολυνθούν ξανά.

Όσοι τελικά νοσήσουν, θα λάβουν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν από 5.000 στερλίνες έκαστος, θα μπουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 17 μέρες κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών και θα παρακολουθούνται για 12 μήνες.

Η επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι η έρευνα δεν θα δείξει μόνο ποιο είναι το επίπεδο ανοσολογικής απάντησης που χρειάζεται για να αποτραπεί η επαναμόλυνση από τον κορωνοϊό, αλλά θα ρίξει φως και στη διάρκεια που είναι κάποιος προστατευμένος, ενώ θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων.

Αν καθοριστεί το επίπεδο ανοσολογικής απάντησης, πάνω από το οποίο ένα άτομο δεν μπορεί να προσβληθεί ξανά από τον ιό, τότε αυτό θα βοηθήσει τους επιστήμονες να γνωρίζουν πότε ένα εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από τρεις φάσεις κλινικών δοκιμών.

Παρόμοιες έρευνες θα γίνουν στο μέλλον και για την προστασία που έχουν έναντι των μεταλλάξεων νέοι άνθρωποι που είχαν κολλήσει το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Κι όλα αυτά θα γίνουν γνωστά στην επιστήμη χάρη σε νέους ανθρώπους που θα ρισκάρουν να εκτεθούν οικειοθελώς στον ιό.

Γιατί όσο και να τους στοχοποιούν και να τους απαξιώνουν οι υπηρέτες του συστήματος πολιτικοί, λοιμωξιολόγοι και δημοσιογράφοι, η αλήθεια είναι ότι χωρίς τους νέους δεν θα υπήρχε συνέχεια στη ζωή.

Παρεμπιπτόντως, ρωτήθηκε ειδικός της επιτροπής από δημοσιογράφο γιατί οι τουρίστες μπορούν από αυτή την εβδομάδα πλέον να έρχονται στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα, αλλά οι Έλληνες απαγορεύεται να πάνε έστω και για το Πάσχα στα χωριά τους, όπου ο συνωστισμός θα είναι μικρότερος από ό,τι αν μαζεύονται 20-30 άτομα (τόσα δείχνουν οι παραγγελίες σε κέτερινγκ) σε διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Και απαντάει ο ειδικός ότι το 1919, που και τότε ο κόσμος χαλάρωσε, είχε έρθει και τέταρτο κύμα που τα σάρωσε όλα κ.λ.π.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν κύματα και απλά ο ιός εξαπλώνεται ταχύτατα όποτε και όπου βρίσκει παρθένο πληθυσμό και ευνοϊκές συνθήκες· για αυτό αν και αρχικά γλιτώσαμε στην Ελλάδα, όταν ο κορωνοϊός στο ξεκίνημα του εξαπλώθηκε πρώτα σε πιο πυκνοκατοικημένες χώρες, που δέχονταν και περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό, μετά μας πήρε και εμάς η μπάλα.

Προσπερνάω, όμως, το μάθημα ιστορίας και με μπόλικη δόση τρομολαγνείας του ειδικού για να σχολιάσω και την απάντηση που τελικά έδωσε ότι οι τουρίστες θα πάνε σε συγκεκριμένα μέρη – all inclusive διακοπές θα κάνουν, δηλαδή, τουλάχιστον μέχρι τις 14/5, οπότε μάλλον θα έχουμε γενικό άνοιγμα – ενώ οι Έλληνες θα γυρίζουν από εδώ και από εκεί, αν τους επιτραπεί να πάνε στα χωριά τους.

Δηλαδή, οι τουρίστες, κύριε ειδικέ, δεν μπορούν να κολλήσουν κάποιον από το προσωπικό του ξενοδοχείου, όπου θα διαμένουν, αυτός να μεταφέρει μετά τον ιό σπίτι του και να ξεκινήσει έτσι διασπορά σε ένα νησί για παράδειγμα;

Ανεξάρτητα από όλα αυτά είναι πραγματικά απάνθρωπο να μην επιτρέπεται σε ανθρώπους που έχουν γονείς και άλλους συγγενείς σε διαφορετικούς νομούς να τους δουν, εδώ και έναν χρόνο, με εξαίρεση το περσινό καλοκαίρι.

Να πάνε στο σπίτι τους στην εξοχή, να ξεσκάσουν λίγο από αυτή την καθημερινή τρομολαγνεία κυβερνώντων, ειδικών και δημοσιογράφων, που καταστρέφει πραγματικά την ψυχική υγεία. Και όταν καταστραφεί η ψυχική υγεία θα ακολουθήσει με μαθηματική ακρίβεια και η σωματική.

Όλοι αυτοί οι “ειδικοί” έχουν βλάψει δεκάδες – για να μην πω εκατοντάδες – χιλιάδες ανθρώπους με τις αποφάσεις τους, όπως ακριβώς είχαν κάνει οι “τεχνοκράτες” στην οικονομική κρίση του 2010.

Αφήστε, λοιπόν, επιτέλους τους ανθρώπους να ζήσουν.

Ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει, όπως λες κι εσύ, Πιτσιρίκο (με γεια και για το νέο και καλοκαιρινό look του blog).

Ακόμα και με συννεφιά είναι ζεστά, ψύχρα δεν έχει ούτε τα βράδια πια.

Κι εκεί που τον χειμώνα τα γατιά έμπαιναν μέσα από τις 6 -λες και συμμορφώνονταν με την απαγόρευση κυκλοφορίας- πλέον δεν μαζεύονται πριν τις 12 παρά.

Με τις θερμοκρασίες να έχουν σταθεροποιηθεί στους 20 βαθμούς, ο ανοιξιάτικος γόνος έκανε την εμφάνιση του στα κρυστάλλινα νερά.

Προς το παρόν τα μικροσκοπικά ψαράκια δέχονται επιθέσεις από μελανούρια στα ρηχά.

Την ίδια στιγμή που μικρότερα μελανουράκια προσπαθούν να βρουν καταφύγιο – μαζί με καλόγριες – στις ποσειδωνίες κι αυτά.

Τη Δευτέρα 19/4 απαθανάτισα εκτός από τους συνήθεις ύποπτους σπάρους, κακαρέλους και σαργούς, έναν χάνο, ένα γαϊτανούρι και έναν κοκωβιό, που έμοιαζε λίγο με μικρό σκαρμό (φωτό).

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έχουν όλοι δίκιο αυτές τις μέρες. Καταλαβαίνω πως η κατάσταση με τα μέτρα είναι εξαιρετικά κουραστική και ψυχοφθόρα· ειδικά για τους ανθρώπους που ζουν στις μεγάλες πόλεις. Από την άλλη, δεν ξέρω πια τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Πάντως, είναι προφανές πως η χώρα μας δεν τα πήγε καλά μετά το φθινόπωρο, παρά τα lockdown. Εύχομαι το ελληνικό καλοκαίρι να κάνει το θαύμα του. Μακάρι η θερμοκρασία να φτάσει γρήγορα στους 30 βαθμούς. Έχει γίνει αυτό στο παρελθόν, μακάρι να γίνει και φέτος. Η άνοδος της θερμοκρασίας μαζί με τον εμβολιασμό, μπορεί να σώσουν την παρτίδα. Θα το δούμε αυτό. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.