“Η ΕΕ θα φτάσει στην ανοσία της αγέλης μέχρι τα μέσα Ιουλίου”


“Η ΕΕ θα φτάσει στην ανοσία της αγέλης μέχρι τα μέσα Ιουλίου” εκτιμά, Πιτσιρίκο, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τους εμβολιασμούς Thierry Breton σε συνέντευξή του στη Le Parisien, μέρος της οποίας αναδημοσιεύει η Le Monde.

O Βreton αναφέρει ότι τα 14 εκ. εμβόλια που παρέλαβε τον Ιανουάριο η ΕΕ, έγιναν 28 εκ. τον Φεβρουάριο, 60 εκ. τον Μάρτιο και θα φτάσουν τα 100 εκ. τον Απρίλιο, τα 120 εκ. τους καλοκαιρινούς μήνες και τα 200 εκ. τον Σεπτέμβριο του 2021.

Με αυτούς τους ρυθμούς εμβολιασμών θα έχουν χορηγηθεί 800 εκ. δόσεις στους 450 εκ. κατοίκους της ΕΕ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τον Breton, αν η ΕΕ είχε παραλάβει το 100% των δόσεων, που είχε συμφωνήσει με την AstraZeneca, τότε θα βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο εμβολιασμών με τη Βρετανία, αλλά και πάλι θα επιτύχει την ανοσία της αγέλης ως τις 14 Ιουλίου 2021.

Παρεμπιπτόντως, αν και ο Boris Johnson ανακοίνωσε τη σταδιακή άρση του lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο από την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου, οπότε και θα ανοίξουν και τα κομμωτήρια, οι παμπ -σερβίροντας σε υπαίθριους χώρους- και τα κλειστά γυμναστήρια, δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία για το πότε θα ανάψει το πράσινο φως για ταξίδια στο εξωτερικό που απαγορεύονται προς το παρόν ως τις 17/5.

Δηλαδή, μπορεί να παραταθεί η απαγόρευση -o Johnson είπε ότι δεν θέλει να επιστρέψουν Βρετανοί από το εξωτερικό φέρνοντας πίσω τον ιό- και στην κυβέρνηση παραμυθιάζονται και παραμυθιάζουν ότι θα έρθουν Βρετανοί τουρίστες από τις 14/5.

Η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, που το διαχωρίζει από τη Βόρεια Ιρλανδία είναι, εξάλλου, ο βασικός λόγος των σχεδόν καθημερινών επεισοδίων στο Μπέλφαστ και το Ντέρι, κατά τα οποία έχουν τραυματιστεί 27 αστυνομικοί από τις μολότοφ και τα τούβλα πο τους πετάνε οι διαδηλωτές, όπως επισημαίνει το Skynews.

Λαϊκή δυσαρέσκεια υπάρχει και για το γεγονός ότι δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 24 πολιτικούς του κόμματος Sinn Fein, που παρευρέθηκαν σε κηδεία, παραβιάζοντας τους κανόνες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Αντίθετα, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε οκτώ άτομα που είχαν συλληφθεί κατά τα επεισόδια και πρόκειται για έναν 47χρονο, άλλους τέσσερις ηλικίας 18-25 ετών και τρεις ανήλικους, που θα δικαστούν στο Μπέλφαστ στις 26 και 30 Απριλίου.

Από τον βορειοανατολικό να ταξιδέψουμε, όμως, στον νοτιοδυτικό Ατλαντικό και στην Καραϊβική, όπου η υπερθέρμανση των υδάτων μετατρέπει τις πολύχρωμες αποικίες των κοραλλιών σε άσπρους σκελετούς, το αποκαλούμενο και φαινόμενο της λεύκανσης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κι ενώ το θαλάσσιο οικοσύστημα της Κούβας υποφέρει από την υπεραλίευση και τη ρύπανση, υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι και η άνοδος της θερμοκρασίας των νερών κατά 0,2 βαθμούς από το 1970 ως το 2010 παίζει επίσης αρνητικό ρόλο.

Περισσότερο δραματικές είναι οι επιπτώσεις στο βόρειο ημισφαίριο, όπου η θάλασσα θερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό, ενώ στους τροπικούς τα ψάρια και άλλα είδη μετακινούνται σε περιοχές με πιο ήπιες υποβρύχιες θερμοκρασίες.

Τα κοράλλια δεν έχουν, όμως, αυτή την επιλογή, ενώ η φυγή των ψαριών μπορεί να είναι επίσης καταστροφική για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Ωστόσο, στην Κούβα τα κοράλλια αποδεικνύονται περισσότερο ανθεκτικά στο φαινόμενο της λεύκανσης, που τα αποδεκατίζει σε άλλες περιοχές.

Μάλιστα, ειδικοί παρατήρησαν ότι μετά από ένα έντονο επεισόδιο λεύκανσης οι πληθυσμοί τους αποκαταστάθηκαν και ήταν και υγιείς, χάρη και στις προσπάθειες της νησιωτικής χώρας με τη δημιουργία ενός βρεφοκομείου (προστατευόμενου θαλάσσιου πάρκου) για κοράλλια πριν τέσσερα χρόνια.

Η Κούβα προστατεύει επίσης και τα μαγκρόβια δάση, που είναι οι ρίζες των δέντρων, οι οποίες βυθίζονται στα παράκτια νερά, αποτελώντας έτσι καταφύγιο για τον γόνο ψαριών.

Μιας και ο λόγος, όμως, για λεύκανση από την υπερθέρμανση, αλλά και ρύπανση, την Τρίτη 6/4 μάζεψα μερικά κουτάκια μπύρας από τον γιαλό και τα πήγα στα σκουπίδια αφού τα έβαλα σε μία σακούλα που βρήκα στον βυθό.

Εκεί που αυτή τη φορά παρά την εξαιρετική διαύγεια με την ηλιοφάνεια και τη νηνεμία δεν είδα κάτι συναρπαστικό.

Αν δεν ήταν και μία παρέα μουρμούρες, που εικονίζονται δίπλα σε μία ποσειδωνία στη φωτό, θα είχα αρκεστεί στους συνήθεις ύποπτους κακαρέλο και σαργό.

Άντε και τις καλόγριες, αφού ένα αρσενικό γαϊτανούρι το απαθανάτισα μισό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μακάρι να έχει δίκιο ο Ευρωπαίος επίτροπος, αν και για την ώρα τα πράγματα δεν μοιάζουν και πολύ καλά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.